Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství věku sociálních sítí se tato napínavá, černě humorná minisérie zamýšlí nad současným neklidem našeho moderního světa. V průběhu posledních deseti let změnily technologie téměř každou oblast našeho života, bez možnosti zastavit se a zamyslet se nad smyslem těchto změn. V každé domácnosti, na každém stole, v každé dlani je plazmová obrazovka, monitor, chytrý telefon - černé zrcadlo naší 21 století trvající existence. Chápání reality se posouvá. Modlíme se na oltářích Google a Apple. Algoritmy Facebooku nás znají mnohem důvěrněji než naši vlastní rodiče. Máme přístup ke všem informacím na světě, ale mozková kapacita neumožňuje absorbovat cokoliv delšího než 140 znaků tweetu. Černé zrcadlo, směsice seriálů Zóna soumraku a Neobvyklé příběhy, se zamýšlí nad současným neklidem našeho moderního světa. Tři samostatné dramatické "co kdyby" příběhy v technicko-paranoidním duchu jsou břitké, napínavé, satirické a odvážné - některé komicky, jiné šokujícím způsobem - ovšem všechny jsou úplně jiné, než co jste kdy v televizi viděli. (HBO Europe)

(více)

Recenze (63)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

NÁRODNÍ HYMNA: Politická satira s výtečným námětem a obraz dnešní doby plný neklidu a mizerných rozhodnutí. „Pane premiére, veřejné mínění vypadá tak, že byste...!“ (80 %). PATNÁCT MILIONŮ MERITŮ: Každý den jako přes kopírák, bezvýchodnost, nehmatatelné štěstí, umělé cíle. Futuristicky sarkastické pojetí, přesto se slušnou myšlenkou. Moc fajn herci (65 %). CELÁ TVÁ MINULOST: Úderné, smutné. Dnešní moderní svět, který se nad sebou už nikdy nezamyslí. Vlak odjel, příležitost nastoupit do dalšího je mizivá. Paměťový implantát, který umí přehrát veškeré vzpomínky, nadělá v jednom manželství pořádnou paseku. Přesvědčí se o tom nervózní mladý právník a jeho lži „skrývající“ manželka (85 %). ()

Melios 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nič moc som od Black Mirror ani nečakal ,preto ma dosť prekvapilo ,že pilotná sezóna začala takto dobre. (1) National anthem: 78% - skvelý štart ,ale stále mi tu niečo chýba (2) 15mil. Kreditov: 75% - ujde ,ale čakal som niečo trochu lepšie. (3) Entire history of you - 86% - presne podľa mojích predstáv. Nie moc psychologické ,ani moc preplácané ,ale jednoducho desivo reálne i keď je to fikcia. VERDIKT: Nič moc som nečakal ,no dostal som skvelé minifilmy o fiktívnych budúcnostiach zničené modernou technikou. Pokiaľ to pôjde takto ďalej možno sa to stane mojím novým favoritom. Za prvú sezónu dávam zatiaľ 77% - skvelý štart (hlavne ,aby to teraz neskončilo ako posledná séria GoT ,alebo ako House of Cards) ... ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napriek tomu, že príbehy priniesli 3 diametrálne odlišné príbehy, jedno sa podarilo všetkým trom - nastaviť Čierne zrkadlo dnešnej spoločnosti, konzumnému spôsobu života a medziľudským vzťahom v málo vídanom prevedení. Musím uznať, že britským tvorcom sa opäť raz podarilo veľmi milo prekvapiť a spolu s End of the F**king world či This is England ukázali, že seriály točia podstatne lepšie ako filmy. ()

Shizle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I po více jak deseti letech zůstává první série Black Mirror jednou z nejlepších, a všechny její díly jsou dnes ještě relevantnější, než tehdy. Trojice epizod je dost konzistentní, a ani jeden není vyloženě navíc. V druhé a třetí epizodě se seriál tak trochu zadefinoval, tvůrci se v nich totiž zabývají strachem z nových technologií a jejich případným zneužitím, tento motiv se později promítá ve všech dalších sériích a pro Black Mirror se stává vlajkovým. Jediný díl, který se této škatuli v první sérii vymyká je The National Anthem. Tady motiv technologií nahradilo vydírání a dopad nevědomosti na faktory rozmýšlení při osudové volbě. Rozlišná epizoda, která však na mnohých i po šesti sériích rezonuje jako jedna z nejvíce. Poslední věc, kterou musím podotknout, je že jsem se tu jako poprvé seznámil s Danielem Kaluuyou, který je perfektní všude, kde se objeví, a tady hraje naprosto špičkově. Miluju BM a první série je výborná. Nejlepší epizody: The Entire History of You, Fifteen Million Merits, The National Anthem ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neuveriteľne originálny počin, riešiaci množstvo podôb morálnych otázok, ktoré si ľudia nemajú odvahu položiť. A mimochodom, že tento seriál nemá s hororom nič spoločné, si zrejme uvedomili všetci, okrem "admina". Škrtni ten žáner, veď je to je trápne takto "klamať" - [Séria I, e1 - 4☆, e2 - 3☆, e3 - 5☆] ()

Galerie (57)

Zajímavosti (31)

  • Charlie Brooker v rozhovore uviedol, že pri rozhodovaní, s akým zvieraťom Callow (Rory Kinnear) bude mať sex, bola celá škála možností, ktorá nakoniec neprešla. Najprv sa uvažovalo len o bloku syra. Do úvahy prichádzala aj kačica, kura (boli odmietnuté, pretože pre ich malú veľkosť by situácia bola príliš absurdná), kôň alebo somár (boli odmietnutí, pretože sa považovalo za ťažké s nimi natáčať). Nakoniec bolo vybrané prasa, pretože sa považovalo za niečo, čo je „na hranici medzi komickým a strašným“. (Arsenal83)
  • Súčasťou rozhovoru na párty je aj diskusia o nespoľahlivosti spomienok. Pri prehrávaní spomienok na párty sú medzi zobrazenými spomienkami a pôvodnou scénou úmyselne zobrazené jemné chyby v kontinuite. (Arsenal83)
  • Hoci ide o druhú časť seriálu, bola to prvá napísaná epizóda vôbec. (Arsenal83)

Reklama

Reklama