Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po prvním skutečném střetnutí s nepřítelem se u jednoho z vojáků objeví zvláštní technické poruchy a smyslové zážitky. (Netflix)

Recenze (91)

Gelaos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbí se mi přesun do necivilního prostředí. Navíc je tu, narozdíl od předchozích epizod 3. série (kromě Nosedive) technologie skutečně klíčová pro příběh a poselství dílu. Téma propagandy a jejího šíření pomocí technologie je v současné "post-faktické" době vysoce aktuální a zajímavá je i otázka etičnosti eugeniky. Ke konci tomu dochází dech, ale celkově jde o standardní Black Mirror epizodu. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(POZOR, TROLEJ) Je to pro mě mezi 3 a 4*, i mě trošku zklamal ten doslovnej a sebevysvětlující konec. Lehký zklamání v BM ale pořád znamená v kontextu ostatního těžkej nadprůměr. Ta myšlenka, že nepřátele je potřeba odosobnit, aby "nám" nedělalo problém je pak zabíjet, to je samozřejmě silný a děsivý v tý skutečnosti, že to osvědčeně funguje (kde já jsem to naposled slyšel? Že by se to nejmasovějc a nejefektivnějc použilo už třeba u Židů za WW2?). Tady je ale ještě přidanou úrovní to, že vojáci nevěděj, že je jejich vnímáním manipulováno - mohli bychom se samozřejmě bavit o tom, jakej rozdíl je mezi omámením davovou psychózou a nějakym skutečnym oblbovákem (kdo to vlastně ví nebo neví víc nebo kdo má větší právo tý naordinovaný skutečnosti věřit), výsledkem kažodpádně je, že ti "správní" jsou pak ochotný vraždit ty "monstra", protože je jednoduše nepovažujou za lidi. A ve výsledku je pak mnohem jednodušší nevědět, nevidět a neřešit - stejně jako každej z nacistů se vymlouval jen na vykonávání rozkazů, stejně tak se Stripe nakonec rozhodne, že než aby čelil nepříjemný pravdě, tak se týhle hře a tomuhle konceptu (vč. nechání si naočkovat, kdo je to monstrum a kdo je ten člověk) radši podvolí i za cenu, že mu zase vymažou paměť, takže si ani tuhle morální prohru, ani to jeho předchozí zjištění utajovaný pravdy ani nebude pamatovat. Jenže pro něj to je jen nepříjemná pravda, před kterou ještě uniká; pro ty na druhý straně barikády je to otázka života nebo smrti. Tohle byl za mě hodně silnej moment (společně s tou promluvou nádherně děsivýho Kelleyho/Arquetta ohledně toho, jak se "jako lidi vlastně neradi zabíjíme, a že v tom je problém, pokud na vyhlazení nepřítele závisí přežití vyhlazujících") a asi hlavně díky němu a následnýmu Stripovu alibistickýmu kapitulování se nakonec klonim k těm 4*. ()

Reklama

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám se, že jsem byla ze začátku maximálně zklamaná. Nejdřív stupidní romanťárna a teď obyčejná "zombie" apokalypsa? Říkala jsem si, že to jde s Black Mirror zase z kopce, ale pak přišel zvrat ... A to se přiznám, že jsem zůstala hledět s pusou otevřenou ještě několik minut po tom, kdy mi došlo, jak to vlastně je. Závěr naprosto luxusní, pointa velmi silná. Kdyby se toto někdy stalo realitou, vlastně by mě to vůbec nepřekvapilo. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

*SPOILER* Implantáty, které chudáky ze spodní vrstvy společnosti mění v zohavené jedince, kterých neni slyšet, a který je nutno chladnokrevně odstranit. Nepřipomíná vám to něco? Vynikající, mrazivá alegorie na současnou krizi humanismu. --- "Roaches. They look just like us." - "Of course they do. That's why they're so dangerous. Humans. You know, we give ourselves a bad rap, but we're genuinely emphatic as a species. I mean, we don't actually want to kill each other. Which is a good thing. Until your future depends on wiping out the enemy." ()

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bolo to dobre, no asi ide o jednu z najslabsich casti, hlavne co sa tyka tejto serie. Co je vsak v ramci Black Mirror slabe, tak vo vysledku to nemusi byt az tak zle. Nemozem ist na 3*, lebo koniec koncov ta premisa nema chybu. Tvorcovia to trochu zabili tym konecnym vysvetlenim, naco som v ramci Black Mirror nie az tak zvyknuty. Cudujem sa trochu, lebo by som povedal, ze v tejto casti to praveze vobec nemuseli robit. Pri inych epizodach som bol trochu aj sklamany, ked ten zaver nebol dokonale vysvetleny, no vdaka tejto casti vidim, ze lutovat uz nebudem. Mozno by ma zaujimalo, koho to vlastne chceli vyhladit? Ceresnickou na torte bola pre mna ucast Michaela Kellyho, ktory akoby zahral svoju rolu z House of Cards, prisiel, videl, vyriesil. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Prvé scény boli natočené v boxoch na pretekárskej dráhe F1 Silverstone v Northamptonshire. (Arsenal83)
  • Jediná epizoda seriálu Černé zrcadlo, která varuje jak před minulostí, současností, tak i budoucností. (griph)

Reklama

Reklama