Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po smrti novinářky, která se stala terčem útoků v sociálních médiích, začnou zkušená detektivka a její technologicky zdatná pomocnice odhalovat krutou pravdu. (Netflix)

Recenze (108)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taky jste tam cítili ten feeling Akt X? Super znepokojivý nápad a velmi aktuální téma sociálních sítí jako semeniště zloby (ale to platí u každého Black Mirror, které je nerelevantních témat tradičně prosté). Za speciální vyzdvihnutí zde stojí hudba, nebo alespoň ten hlavní hudební motiv, který, když se rozezní, vyvolává až apokalyptickou atmosféru. Plusko taky za občasný humor ("Vy jste Batman" :D). Bohužel se mi nezdál úplně uspokojivý závěr, místo patřičné gradace epizoda tak nějak vyšuměla, přestože vzhledem k událostem, ke kterým v ní na konci dojde, mohlo být zaděláno na extrémně silné ukončení série. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

#socialjusticewarriors #self_righteous #internet_anonymity #online_witchhunts #consequences #xfiles #feeling #conspiracytheory #scandinoir #policeprocedural #bloodydisturbing #a_bit_too_long_for_its_own_good ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detektivní příběhy se o mě otírají jen zřídka, ale když se objeví nějaký povedený, většinou nepohrdnu. Brooker v dosud nejrozmáchlejším díle skládá poctu severským fenoménům poslední dekády a i přes příjemně znepokojivou atmosféru si ukusuje příliš velké sousto. Devadesát minut je v tomto případě skutečně nezvladatelná dávka, která potvrzuje, že hlavní tvůrce seriálu je chtě nechtě megaloman, který ve výsledku téměř pokaždé všechno přestřelí. Tentokrát se mě navíc pokouší přivést k šílenství tím, že si během vyšetřování jako vypravěč snad čtyřikrát vypomůže některou z postav, která jen vyjeveně zírá na monitor na nějakou právě pro tu chvíli průlomovou informaci a všem okolo nahlas sděluje, že teď už je případ konečně rozlousknutý. Black Mirror má něco do sebe, ale právě touhle unavenou poctou každé druhé kriminálce se mi definitivně poněkud zprotivil. ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koukám, že jsem třetí sérii hodnotil velmi kladně, byť toto je další epizoda, kterou jsem trošičku nadhodnotil. Potěšil mě však více filmový formát, tedy delší stopáž, ucelený příběh více charakterů a klasicky hodně dobrá myšlenka se silným zakončením. Taky Kelly Macdonald podobně jako v Boardwalk Empire je moc fajn. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sice to má plnohodnotných 90 minut, ale stejně to působí jako "díl antalogického seriálu na téma". Severská kriminálka, jak by si ji střihla ČT v maximální rutině a naplnění klišé... Black Mirror fakt potřebuje v první řadě kvalitní režiséry, kteří to dovedou dál než k naplnění aktuálního konceptu a vyřčení pointy. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moralitka o škodlivosti sociálních sítí zkombinovaná s hororem o zabijáckých včelách. Každý Hater by to měl vidět. Scénář výborně pracuje s odhalováním jednotlivých faktů.... to nejde, to není možné.... to šifrování je nepřekonatelné.... aha. Možná to chtělo na konci přitvrdit, #transparenty si vysloveně žádaly o další odezvu. Brutální skotský přízvuk Kelly Macdonald, která role cynické policajtky hodně sedí, je balzám na uši. Aha. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Psala ostré sloupky, teď to přepískla a na sociálních sítích to schytala. Nakonec skončila s prořízlým hrdlem. Než se dvojice detektivek (co by zkušenější dělala bez zdatného IT nováčka?) stačila rozkoukat, objevil se druhý podobný případ. Alarmující kritika davů schovaných doma v pohodlí na gauči je ukázaná v ryzí podobě. Kromě „vln solidarity“ a „veleupřímných přání k narozeninám nebo pochval nového účesu“ se ukazuje zloba sociálních sítí. Přefouklá stopáž mi už krapet vadila, mozkové závity ale znovu dostanou zabrat. Škoda jen, že mnohé „vyřeší“ některá z postav, která na to před monitorem prostě na poslední chvíli kápne. Potěší fajn feeling i občasný humor, potěší Kelly Macdonald, gradaci epizody si ovšem dokážu představit jinak. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobnosť s Akta X? Nulová! Podstata i pointa so samotným snímkom, v podobe využitia včiel, bola absolútne odlišná. To že dáte vedľa seba dve totožné šialky, ešte neznamená, že sú obe z Ikei. Toto je však definitívne najlepšia sci-fi kriminálka, akú som kedy v živote videl. Fakt klobúk dolu! Normálne mám otvorenú papulu do korán, pričom v prípade tejto epizódy, sa nejedná o “short” spracovanie jednej z častí série “Black Mirror”, ale klasický “celovečerný film”. Odporúčam všetkým milovníkom sci-fi príbehov. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrá myšlenka, dobré provedení, skvělí herci (Kelly Macdonald můžu vidět a hlavně slyšet kdykoliv a kdekoliv)... A bohužel závěr, který měl nejspíše působit mrazivě, depresivně, ale mně se zdál spíš prázdný - jako by veškeré napětí postupně vyprchalo, nepřišel žádný šok, žádné "Cože?", nic. A to je trochu škoda. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myšlenka této epizody je více než zajímavá a samotná tématika je rozhodně poutavá, nicméně příběhově mě to nedostalo tak moc, jako jiné díly této série, takže nehodnotím maximem. Ale je to bezpochyby to nejlepší z kategorie "hmyz útočí". :-) 80% ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Famózní televizní projekt jménem Černé zrcadlo tentokrát v podobě techno-thrillerové detektivky originálně využívající ohromně vděčné téma odvrácené strany sociálních sítí. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

#SherlockBezSherlocka. Skandinávská kriminálka uhlazená pro masové publikum. Hodina a půl hodně kvalitní televizní filmařiny, které podráží nohy uspěchané finále, které sice nedává při hlubší analýze smysl... ale já si opravdu užila jeho drsnou pointu. Každý čin má následek, i když si to kvanta anonymních chudáků na internetu ne a ne připustit. Tenhle hlavní nápad se mi velmi líbil, stejně tak úvodní mysteriozní půlhodinka, kdy opravdu nevíte, o co jde. Druhá polovina už je dramaturgicky trochu slabší, ale i tak udrží pozornosti do konce. Poslední dvě minuty si odmyslím, ty byly naprosto zbytečné a díl funguje lépe bez nich. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nielen vzhľadom na britské kulisy mi to trochu pripomenulo Sherlocka. Lenže tu ani celý tím vyšetrovateľov nedisponuje rovnakým dedukčným potenciálom, takže zločinec je stále poriadny kus pred prenasledovateľmi. Či je na vine technológia, alebo ľudský faktor, je myslím zrejmé, v tomto smere to trochu, ale iba trochu, pripomenie Ja robot. No a má to určitý snowdenovský nádych, ale rozvinutý iným smerom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! #DeathTo allDeathWishers. Hodně solidní závěr série. Epizoda délky celovečerního filmu se samozřejmě nedokázala vyvarovat lehce nudnějšímu úvodu. Nicméně od druhé smrti to byla vskutku kriminální laskominka. Velmi mě potěšila účast Kelly Macdonald, které to stále docela sekne. Trošku mě tvůrci v závěru vyděsili tou stupidní "školáckou chybou" a zkazili mi tak celý díl. Naštěstí se jednalo o záměr, který vedl k jednomu z nejúžasnějších závěrů v rámci tohoto seriálu. Když tedy odpustím nudnější úvod a přivřu obě oči, tak 4 kousky vykouzlím. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

PRO VŠECHNY MILOVNÍKY I NEMILOVNÍKY SPOILERŮ UPOZORŇUJI, ŽE V TÉTO RECENZI JE VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ POZNATKŮ Z TOHOTO TELEVIZNÍHO DÍLA, TAKŽE BY HO NEMĚLI ČÍST BUDOUCÍ DIVÁCI, KTERÝ TENTO DÍL NEVIDĚLI!!! Musím se přiznat, že většinou nepíši o jednotlivých dílech seriálů, ale jelikož tato epizoda měla skoro devadesát minut, tak vyjímka potvrzuje pravidlo. V tomto napínavém emotivním včelím dobrodružství jsem se doslova přišpendlil na pohovku společně se svou věrnou kamarádkou Včelkou Májou a její mentorkou tetou Kasandrou a zajisté taktéž i s jejich souputníkem, tak trochu zabržděným trubcem Vilíkem, který vysosal pár medových dobrot a ještě před začátkem promítání usnul. Jediná teta Kasandra pochopila o co jde a tak skoro od začátku epizody posmrkala nejméně tucet kapesníků. Včelka Mája jen nevěřícně kroutila hlavou a devadesát procent času se tlemila jako Bulhar při návštěvě zrcadlového bludiště. Ono totiž základním problémem tohoto poselství, které se týká tohoto užitečného hmyzu je priorita přežití, protože i když si to mnoho lidí neuvědomuje, tak my včely potřebujeme a oni nás ne. Bez nich nebudou opylované rostliny a následně všechna zvířata, která tyto rostliny jedí. Už i Albert Einstein prý jednou řekl, že když vymřou včely, lidstvo je přežije o čtyři roky. Což se naštěstí v tomto díle nestalo, protože globální katastrofu a všeobecný chaos nahradily robotické náhražky, které nahradily vše důležité. Dalším globálním problémem, který nám chtěl tento díl naznačit je zajisté různé očerňování, nadávání, vyhrožování dokonce i smrtí a další nekalé činnosti, kterými jsme svědky na dnešních sociálních sítích. Já naštěstí nejsem součástí žádné sociální sitě, tedy kromě zdejší filmové databáze a to jen z důvodu lásky k filmům a už vůbec bych nekritizoval něčí názor, ať už je jakýkoliv. Tato epizoda mně velice zaujala také z důvodu její kriminální zápletky ve které jsem pocítil i pár hororových momentů. Celkem inteligentní vyšetřovatelky, které byly slušně zahrané se snažily přijít na kloub opakujícím se sebevraždám, které si do jistého momentu nebyly schopny vysvětlit. Futuristický svět v tomto televizním snímku byl zajímavě podán a poselství našeho pachatele bylo uspokojivě vysvětleno a nebojím se říci, že i pochopeno a v jistém ohledu i někomu otevřelo oči. I když je nutno podotknout, že se pro velkou věc musí občas něco nebo spíš někdo obětovat a je velice výstižné zde citovat jedno machiavellistické přísloví, kde se říká, že účel světí prostředky. Nakonec mého příspěvku mi nezbývá než souhlasit s jedním mým oblíbeným uživatelem Trevorem, pro kterého je tento díl jeden z nejlepších tohoto seriálu, což je i pro mně a proto dávám zasloužených 100%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už sa nikoho nepýtajte, či mu uleteli včely. Mohol by to namieriť proti vám a keď máte sociálne siete, to bude ešte len roj. Pretože anonymita a kyberšikana je dnes veľkou zbraňou v rukách frustrovaných zúfalcov. Myšlienka trestania takýchto hejterov je však nielen čiernym zrkadlom v ére sci fi, ale už aj regulérny nápad tých prebudených, woke, pokrokových a progresívnych. A ešte jednej hlupane, bývalej ministerky, čo nepozná rozdiel medzi DPH a HDP. Ale tí pokrokoví sú dnes na tom ešte horšie než ten včelár. Pretože oni za hejt považujú už aj iný názor. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Černé zrcadlo... lepší tři hvězdy. Seriál má formát kriminálky a třebaže je úvod opět správně mysteriózní a téma hejtování na internetu slibné, tak Charlie Brooker není extra dobrý scénárista pro formát kriminálky. Hlavně motivace antagonisty hlavních hrdinek je slabá. Respektive o něm víme příliš málo, aby tu doopravdy ta asociální motivace fungovala. Lepší cesta by byla inspirovat se Johnem Doem z filmu Sedm. Zkrátka z něj udělat natolik geniálního parchanta, že svým předem promyšleným plánem nedal detektivům šanci (zatímco tady detektivy spíš troluje a ti mají možnost volby a dělají chyby). SPOILER A po tom, co plán na udělení morální lekce vyšel, byl ten dovětek naprosto zbytečný. Černému zrcadlu by naopak slušelo, kdyby našemu masovému vrahovi všechno prošlo. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedený vědeckofantastický detektivní seriálový díl o délce celovečerního filmu. Podobný případ by se klidně mohl objevit ve složce Muldera a Scullyové s podtónem skandinávských detektívek z posledních let ...alespoň to mne hned napadlo (a jak se dívám na komentáře, tak i mnoho dalších). Velmi dobré. 4 až 5 hvězd. ()

Reklama

Reklama