Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 5 (2019) (série)


Smithereens (S05E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Smithereens
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnský řidič sdílené taxislužby unese zaměstnance společnosti provozující sociální média a vyvolá mezinárodní krizi. (Netflix)

Recenze (87)

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Bohužel naprosto standardní vyjednavačský thriller, kde asi měla ohromit přehlídka všech ďábelských funkcí, kterými sociální sítě disponují, ale výsledkem byla jen protahovaná hra s čekáním na pointu. Konec dobrej, Andrew Scott výbornej, a tu písničku v originále miluju, ale víc jak 6* dát nemůžu. Málem jsem u toho usnul, krucinál! ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl páté série naznačuje, že celá řada bude poněkud skromnější, co se týče ulítlých sci-fi nápadů. V druhém díle vlastně není už sci-fi skoro nic. O to může být pro někoho hrozivější situace, do které se postavy dostanou. Ano, je to v podstatě reálné, ale ne, není to tak podmanivé, jako bývá u Black Mirror zvykem. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nutí někdo Charlieho Brookera, aby byly epizody Black Mirror tak dlouhé, jak jen je únosně možné? Protože ty, co by vydaly na slušných 20 minut, mají většinou 40 (což chápu, dvacetiminutovka se na dramatickou antalogii nehodí), ale ty, co by byly na 40 minut tip top, mají z nějakého důvodu vždy přes hodinu. Celý seriál je založený na prezentování anekdotických příběhů na téma technologie a údernost je tu pak klíčový faktor. Jen málo epizod to ale opravdu chápe a pohybují se v podivném limbu, kdy se všemu věnuje času moc na to, aby stačila samotná pointa anekdoty, ale všechny ty věci navrch k ničemu nevedou. Neúnosné natahování bez účelu je na téhle epizodě vidět obzvlášť. Ten čas se tu mohl proměnit v vývoj kontaktu mezi dvěma muži v autě, což je prvek, který ta epizoda absolutně neřeší. Vztah obou je celou dobu statický a prázdný, zatímco je přidáno X ničemu nesloužících scén zastavujících děj. Ani závěrečný dialog nenabízí katarzi, zbytku epizody se k němu nepodařilo nasměřovat dost linek, které by se v něm mohly střetnout. Neekonomičnost a neefektivita vyprávění Black Mirror je už prostě trademark a celou sérii pro mě táhne dolů. Brooker by hodně potřeboval nějakého ko-scenáristu, který by jeho neschopnost rozpracovat námět a plnohodnotně jím vyplnit stopáž vyvážil. Brooker umí gradovat výhradně zvraty a odhalováním nových informací, jak se k anekdotickému vyprávění hodí - ale s tím si nevystačí vždy, a vystačí si s tím míň u větších stopáž. A jeho neschopnost ve vykreslování živoucích postav je pak hodně velkým kamenem na noze. Zvlášť ve chvíli, kdy už zjevně došly nové zvraty a pointy a seriál už moc neví, o čem by mohl ještě být, tak buď variuje staré náměty, nebo rozvádí tak banální technofobické báchorky, že by se za to první série styděla. Hodnotím tuhle epizodu pořád docela slušně, protože to je pořád výš než bezradná čtvrtá řada a je to přece jenom o kousek soustředěnější - ale pořád to není dost. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Milý, nijak přelomový poselství. Hezká etuda Andrew Scotta. Škoda, že vývoj příběhu tu tolik záleží na tom, jestli ostřelovač má nebo nemá možnost čistého zásahu útočníka, aniž by ohrozil rukojmí. Ti dva sedí fixovaně v autě v pozici řidiče a spolujezdce na sedadle za ním, kryjí se jen z pohledu zezadu nebo zepředu. Sniperovi nic nebránilo v tom se opatrně přesunout do pozice, z níž by řidiče i celý příběh mohl s jistotou odpravit. *~ ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Měsíce vyčkává u stejné firmy. Londýnský taxikář chce vozit jen určité lidi. Teď má na zadním sedadle vyděšeného stážistu, okolo pole ho obkličuje několik policejních aut a on čeká na telefon od hlavouna společnosti provozující sociální síť. Spíš kriminální psychologické drama, než futuristický příběh. Reálný kus, solidně napínavý, ale zase s trochu přetaženou stopáží. Pointa nepřekvapí, tak nějak vše očekáváme. O závislosti na sociálních sítích známe lepší „příspěvky“. Zástupci rozmáchlého společenského webového systému jsou vždy o krok před policií, která mimochodem kupí chybu za chybou (komunikují před svědky, odstřelovači jsou dost mimo). Andew Scott každopádně sehrál svou roli parádně. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To je stejný, jako když na perónu čekáš na vlak. Občas to vypadá nadějně, že už jede ten tvůj, ale nakonec každej uhne na jinou kolej. Tak tam stojíš jak trubka a po hodině jdeš na bus. Tahle epizoda byla taky nadějná v náznacích, ale hodinu deset si naznačování může dovolit pěkná holka na baru, ne film. Za mě jednoznačně jedna ze dvou nejslabších epizod celýho projektu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh zasadený do roku 2018, čo tu je explicitne povedané a má to svoj zmysel. Sledujeme totižto krutú realitu dneška, samozrejme s trochou tej nadnesenosti v otázkach technológií, ale možno ani nie. Ťažko povedať, či v tomto prípade šlo o nejaký interný vtip medzi tvorcami a Zuckerbergom, skôr nie, ale táto paralela robí v mojich očiach Smithereens ešte o niečo zaujímavejším. Andrew Scott v kladnej úlohe...či vlastne žeby nie? No, aj v otázke ambivalentnosti postáv tkvie ďalšie pozitívum tohto vynikajúceho seriálu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Bohužel nedovedu dát snad ani ty usrané dvě hvězdičky, protože tato epizoda byla na poměry Black Mirror opravdu krajně o hovně a bez jakéhokoli většího poselství. I v těch nejdebilnějších dílech tohoto seriálu byla vždy minimálně myšlenka a poselství hodné prudkého zamyšlení. V tomto dílu bylo naprosté vakuum. Člověk více než hodinu čeká, co tvůrci vytáhnou, čím ho v tomto dílu překvapí a následně s hrůzou zjistíte, že tak jak všechno nudně a debilně začalo, tak ve stejném duchu díl i skončí. Nechce se tomu věřit, že někdo, kdo měl vždy kupu napínavých nápadů, působí momentálně absolutně vystříleným dojmem. I když zkusím na moment zapomenout, že sleduji Black Mirror a kouknu se na příběh tohoto dílu zcela nezávisle, tak jsem opravdu neviděl nic jiného než naprosto debilní a nudný únos a trapné vyjednávání s použitím dokonce pouze současných technologií (+ ukázka kolik jsme toho napráskali na sociálních sítích a může to být ve vhodný moment použito proti nám) a kromě toho nechybí ta 200x otřepaná kritiku závislosti na sociálních sítích a mobilních telefonech. Opravte mě prosím, pokud mi něco ušlo. Budu vám neskonale vděčný. Velmi rád bych se mýlil, ale tahle epizoda byla rána do žeber všem fanouškům, opravdu díl, který byl mimořádně o ničem. Vůbec do konceptu nijak nezapadá. Kromě toho jsem u něj po 20 minutách usnul, jaká to byla zábava. ()

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa asi osobný highlight tejto série. Je škoda, že nevidíme nejaké nové super sci-fi vychytávky, no reálne je na tejto epizóde zaujímavé, že pôsobí veľmi skutočne a reálne. A odohráva sa v minulom roku. Stávame sa často závislými na všetkých týchto vychytávkach, sme na nich non-stop a potom z toho môžu vzniknúť rozličné nepríjemné situácie. Opäť hovorím, že mi to príde maximálne odžité a ľudské. Herecké výkony sú skvelé a obzvlášť Andrew Scott podal podľa mňa veľmi silný výkon. Má to veľmi dobrý odkaz a v mojich očiach funguje veľmi dobre. Hodnotenie: A- ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa špičkové a strhujúce. A hoci ten dôvod toho celého nakoniec nebol až taký šokujúci a hoci v závere som rozmýšľal, či som tú pointu celkom chytil, tak táto zmes digitálnej diktatúry, ktorej sme sa dobrovoľne podrobili, a thrillerovej vložky vynikajúco zafungovala. Človek ako ustavičný čumil do svietiacej skrinky, čo má stále po ruke, to už vlastne ani žiadna apokalyptická vízia nie je, my tú dobu už žijeme. A niektorí aj do rokliny spadli za krásne selfíčko. Žiaľ, šlo už o predsmrtné foto vhodné nominácie na Darwinovu cenu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalšia slabučká epizóda doslova o hovne. Závislosť na mobiloch a sociálnych sieťach sa dala skritizovať oveľa nápaditejšie ako v tomto extrémne naťahovanom príbehu. 4/10. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No joo ta moderní generace ty furt koukaj jenom do mobilů co? No a tak nějak o tom je tahle epizoda, jako kdyby se o tom nemluvilo v každejch druhejch zprávách, mezi lidma středního věku a důchodcema, teď už to cpou i sem. Doslova téma, který je úplně všude. Mobil nemůže za to, že je někdo debil a kouká na něj při řízení, takže vlastně tahle celá epizoda ztrácí úplně poitnu. Chybí mi tady ta scifárna, tohle je prostě jako průměrnej film o únosu a na ten jsem se fakt kurva koukat nepřišla. Hodnocení: 5/10 ()

cjmafia 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z těch slabších epizod Black Mirror. Prostě se jedná o klasický vyjednávací thriller s předvítatelnou pointou. Hvězda dolů za konec, který mě vyloženě na*ral. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Střídmé zpracování i absence sci-fi prvků je tady čistě ku prospěchu věci. Pointa je vlastně dost banální, ale zato velmi aktuální, i když ne až tak zajímavá, jak je u téhle série zvykem. Moriarty perfektní. ()

Reklama

Reklama