Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele kocik1 k tomuto seriálu (28)

Černé zrcadlo (2011) 

Black Mirror - pro mě takové seriálové zjevení nastavující černé zrcadlo naší budoucnosti a leckdy možná i přítomnosti. Kontroverzní, konfrontační, odvážné. Každá povídka je samostatná, má svoji myšlenku a nutí diváka přemýšlet. Pro mě byl asi nejlepším z nich Vánoční speciál plný krutosti k sobě samým. Uf. Britové zřejmě nemají vánoce moc rádi.... ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Absurdní myšlenka dotažená do ještě absurdnějšího konce. Díkybohu, že na tohle přišel Charlie Brooker a nikoli extrémisté a upřímně doufám, že co není, nemusí být. Každopádně výborně vymyšlený i zahraný první díl britské minisérie, kterému musím rovnou napálit 5 z 5. Jen mě překvapuje, že ostatní komentující shledali epizodu více či méně zábavnou. Mně přišla spíše tragická a to, co mě na ní oslovilo nejvíc, rozhodně není humor, ale dilema a kontroverze. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Nejslabší, máte padáka v kombinaci s osamělostí, neosobností a potřebou lásky na straně jedné a využitím, manipulací a neschopností odmítnout malou výhodu nad ostatními na straně druhé. Tenhle film měl rozjezd trochu pomalejší, ale o to víc byl nakonec působivý. A kam se hrabou všechny ty Hunger Games a podobné kraviny otírající se o podobná témata, které ale na rozdíl od tohoto filmu nemají co říct ani ukázat. Mezi 4 a 5*. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly a pokud nás v rámci technologického pokroku čeká toto, jako že o čipech se mluví už nyní, tak potěš koště. Doufám, že odhalení všech svých i partnerových tajemství se už nedožiju anebo mi bude na sklonku života alespoň dopřán milosrdný Alzheimer. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Je TO až příliš podobné jemu, ale zároveň si člověk musí připomenout i stejnojmenný román Stephena Kinga, kde TO bylo tak děsivé a nebezpečné.. Stejně jako některé vynálezy, které prý mají ulehčit život a ulevit od bolesti.... ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Manipulace, voyerství, krutost, stádnost - to je námět tohoto dílu. Oko za oko, zub za zub.... a co to udělá s námi? / Původně se mi zdálo, že tenhle díl bude nejslabší z celé série, ale nakonec jsem svůj názor přehodnotila a stejně jako Disease oceňuji nepolopatičnost a v podstatě i aktuálnost v tom, co se děje kolem nás. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Když už se někdy koukám na ty výsledky demokratických voleb, říkám si, že to ani není žádné scifi a příště může klidně vyhrát Maková panenka nebo Motýl Emanuel. / Ačkoli i tento díl má něco do sebe, tak úplně mi do seríálu nezapadá a považuji ho za nejslabší. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Nejlepší díl z prvních 2 sérií, plný krutosti k sobě samým. O něm jsem musela přemýšlet ještě dlouho po zhlédnutí. Britové zřejmě nemají vánoce moc rádi, ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Přetvářka, stádnost a prefabrikované štěstí zastoupené růžovoučkým úsměvem. Jeden by se poblil a víc, než na 2,5 by to rozhodně nevytáhnul. Nu, co už. Snad se téhle budoucnosti nedožiji. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Nechat se očipovat jako pes by mě v životě nenapadlo. Ale něktěří už to prý zkoušejí. Tenhle díl mi přišel filmařsky nejslabší, ale přesto....jsem o něm dlouze přemýšlela. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Od začátku se mi zdál tenhle díl jako nejslabší, nejspíš proto, že se vlastně nejedná o žádnou scifi z daleké budoucnosti, nicméně závěr to posunul opět nahoru. No a pointa? Hned jsem si řekla, že tu kameru na noťasu, kterou stejně nepozžívám, pro jistotu přelepím. A možná i uvážím, jestli je rozumné mít mobilní telefon.... Můj chlap ovšem na to, jak se rozmyslím, nečekal. Přelepil ji, ještě než doběhly závěrečné titulky. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Tahle epizoda je tak trochu o nesmrtelnosti brouka, anebo spíš člověka. Klade spousty etických otázek a otvírá vrátka pro morální dilemata. Odpovědi, které nabízí, nejsou řešením pro kazdého. Já sama si ty svoje ještě pořád hledám. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

...a takhle lze v budoucnosti vytvořit dokonalou biologickou zbraň. Souhlasím se zissou, že příběhy se začínají trochu opakovat, ale to nic nemění na tom, že jsou pořád dobré. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Kdyby ještě žil Hitchcock, natočil by namísto svých legendárních Ptáků dozajista Včely. Co na tom, že neútočí samy od sebe a Ptáky se nejspíš i trochu inspirovaly v tom, jak vytvořit napětí. K tomu trochu kyberšikany, stádnosti a tuposti a je to tu. Někdy stačí jenom zkouknout nějakou diskusi na novinky.cz.a člověk si hned může položit otázku: vážně byl tenhle díl z budoucnosti? ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Cesta do Star treku jako neverending story má sice pořád ještě přesný tah na branku, ale začíná být vidět, že už se vaří na boostler, a tak takové ty nuance, které by si příběh zasloužil, nejsou úplně dotažené. No ale na 4* to pořád ještě bohatě stačí. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Čipovat si můžete psy nebo kočky, ale nezkoušejte to proboha na děti. Zajímavé téma, i když z mého úhlu pohledu celkem nevytěžené. Příběh, kteří si autoři zvolili, je ten nejméně konfrontační a nejméně překvapivý, jaký si mohli vyybrat. Mnohem zajímavější by mi přišel úhel pohledu, jak se bude bránit čipované dítě (které neuvidí zlo) třeba nějakému útočníkovi nebo psovi. A jak se snaha ochránit obrátí proti ochraniteli. No, třeba se ještě dočkám v další sérii..... ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Britský masakr je i bez motorové pily poněkud brutální a jeho počátek je pro mě příliš nepochopitelný, za což srážím bod. Ale strach z toho, že by někdo směl ze zákona číst moje vzpomínky, byť ty moje jsou zcela bezzubé, to ve mně zanechalo obrovský. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Love story o "systému", který se chová jako bordel mamá, ale zaručeně Vám dokáže najít kompatibilní protějšek.:-) Je to pravda, je to sen? Divák bude spokojen.:-) ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Uniknout vyspělé inteligentní technologii nelze. Útočí na nás ve výlohách, v reklamách, v našich přáních, všude. A jednou se možné vytrhne ze řetězu. Není pes jako pes, i když každý se chová tak, jak jsme si ho vychovali. I mně přišla tahle povídka svou přímočarostí trochu slabší. Ale myšlenku a nosné téma měla. Fujtajbl. Doma už nechci mít ani jezevčíka. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Tentokrát mi ta hodina přišla stejně dlouhá, jako by mi někdo strčil vědomí třeba do plyšového medvídka a šoupnul ho do vitríny. Ale pořád je to dobrý. Možná i víc, jak dobrý. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama