Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Remivsremi k tomuto seriálu (13)

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Primitivní Westworld park. Úderné ale ne dost zajímavé. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Originální, výborně provedené, skvělé zahrané. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Výborně zahrané se skvělou gradací. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Neuvěřitelné, co všechno tvůrci ve třetí řadě předvádějí. Vše tady sedlo jak mělo. Emoce, herecké výkony, scénář. Úchvatné. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Celkem přímočaré, ale stále zábavné i tklivé. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Další z epizod, kde se nejvíce projevují základní pilíře celého Black Mirror. Civilní přístup, zajímavé téma, kvalitní herecká práce, tíživá a nepříjemná atmosféra a pocit, že se za daného technologického pokroku, může podobný příběh odehrát. Navíc přízvuk Kelly Macdonald je něco tak úchvatně poutavého, že jsem si musel její dialogy pouštět opakovaně. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Plemons, Milioti i Simpson hrají jak o život. Epizoda se krásně mění, kdy chvilku je dost barevná, milá aby v dalších momentech připravila pořádně napínavé dusno. Opět je zde, pro mě osobně až bolestivě děsivě, zobrazené možnosti virtuálního mučení. Představa, že je mysl nahraná do počítače, kdy dokáže vnímat všechny pocity, především bolest, a někdo se rozhodne tu osobu týrat, nejnepředstavitelnějším způsobem klidně tisíc let. Husina a těžce zvýšený tep. Závěr mě však celkem nakrknul. Byl hnusně a zbytečně utnut, i když měl ještě tak deset minut pokračovat a pohrát si se všemi důsledky a následky. Jakoby se již tvůrci nechtělo přemýšlet a on nestíhal deadline. Převažuje však celková spokojenost. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Zajímavé, ale poprvé mi u epizody BM přišlo, že se téma až příliš recykluje. Stejnou technologii jsme již viděli v několika předešlých epizodách a tak děj sám o sobě vyšumí do prázdná. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Jeden moment, který trvá pár vteřin, může rozhodnout o celém životě. Epizoda byla hrozně utahaná, rozvláčná a tím nejjednodušším způsobem přímočará. Zásluhy patří jednotlivých scénám, kdy vidíte, jaké řešení musí hlavní postava vybrat a jak to provede. Děsivá rozhodnutí jsou vytvořená v pár chvilkách a nejvíce vám utkví v paměti, jak civilně a až hrůzně realisticky byla zahrána. Jde ale jen o pár střípků, které se vám vryjí pod kůži, valná většina vás nebude zajímat a rychle je zapomenete. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Milé, hlavní dvojice si ohromně sedla, ale bylo to tak neuvěřitelně jiné oproti ostatním epizodám, že netuším jak se stavět k hodnocení. Myšlenka je totiž dost triviální. Nijak vás neohromí, provedení je více než obyčejné a všechno táhne pouze dobrá chemie mezi hlavním duem. Toť vše. Takže raději si pustit jinou část. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Epizoda, kterou můžete s čistým svědomím přeskočit. Těch 40 minut je úplně zbytečných. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Tato epizoda je očistec pro čtvrtou řadu, neboť se zatím jednalo o nejslabší příspěvek v BM sérii. O to víc mě štve, že všechny mini příběhy by si zasloužily klasickou délku a jednalo by se o patřičné epizoda. Black Museum jako celek funguje fenomenálně a řadí se mezi top3 epizody celého seriálu. Má to krásně stísněnou, syrovou i surovou atmosféru, vydařený twist na konci a výborné herecké výkony. Přidejte si k tomu líbivý vizuál a dostanete zkrátka kvalitní počin. ()

Joan je hrozná (2023) (S06E01) 

Vtipné meta dobrodružství a tématy, které aktuálně rezonují ve společnosti. Umělá inteligence, neustále špehování vaší online aktivity a hranice toho, co si megakorporace dovolí. Bavil mě tón epizody, herci a výsledné rozuzlení. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama