Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele IvcaSammet k tomuto seriálu (22)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Spoustu lidí mě varovalo, abych se prvnímu dílu vyhnula, protože bych si pak o Black Mirror špatný vytvořila názor a nechtěla se na zbytek seriálu podívat. Právě proto jsem epizodu brala s velkou rezervou, díky čemuž jsem byla o to více překvapená. Námět je naprosto dokonalý, celá epizoda má skvělou atmosféru a závěr byl absolutní pecka. Co mi ale na epizodě vadilo, je - SPOILER! - fakt, že jsme zase na obrazovce nuceni vidět naprosto otrlou novinářku, která je schopná se vplížit na policejní zásah bez povšimnutí, vše natáčet na telefon a místo toho, aby byla okamžitě zastřená do hlavy je pouze lehce postřelená na noze ... Všichni víme, že tomu tak v reálném životě není, kráva by byla popravená ještě dřív než by vlezla do areálu, tak proč?! Takové postavy mě vždycky dokážou jenom vytočit a ve finále jenom zkazit dojem celé epizody ... ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Pokud se na epizodu dívám jako na celek, určitě mi přišla slabší než první díl. Prvních čtyřicet minut jsem se vyloženě nudila, zápletka skoro žádná, a co se týče talentových soutěží, tak ty vysloveně nenávidím ... Pokud ale diváka zajímá hlubší kontext a výsledná pointa, Fifteen Million Merits je daleko lepší než The National Anthem. Nakonec jsem se ale rozhodla, že dám tomuto dílu o hvězdičku méň, a to hlavně kvůli tomu strašně pomalému tempu. První měla lepší atmosféru, druhá ale naopak pointu ... I když uznávám, že ve mě oba díly zanechaly stejně silné emoce. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Pro mě bohužel nejslabší epizoda celé série. I přes to, že The Entire History of You má luxusní námět, nedokázala jsem si sledování nijak užít, protože se všechny postavy chovaly jako totální kreténi. Je pravda, že Liam měl jako jediný důvod k tomu se chovat jako psychopat, rozhodně to ale neznamená, že by jeho nebo kterákoliv jiná postava sedla. Chápu, že sledování takového témata nemůže být nikdy příjemné, mně osobně to ale spíš vytáčelo, což asi nebyl úplně záměr ... ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Trochu se obávám, že s tímto seriálem budu mít problémy hlavně kvůli stupidně napsaným postavám. Be Right Back se vyvíjí naprosto luxusně, samotný námět je dokonalý a atmosféra je taky úžasná. Martha mi ale v půlce začínala lézt pěkně na nervy a bohužel to nepřestalo až do poslední scény. Škoda, že každou epizodu vždycky zabije její zpracování, pointy jsou vždycky na deset hvězdiček. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Konečně díl ve stylu, v jakém jsem očekávala, že celý Black Mirror bude. Od začátku až do konce provází epizodu luxusní atmosféra, která mi nahání husí kůži ještě teď. Je sice pravda, že mi občas "bezejmenná postava" Lenory Crichlow se svým neustálým kňouráním lezla na nervy, v tomto kontextu bych ale samozřejmě žádné jiné než hysterické chování nečekala. Samotný závěr pak absolutní pecka, na to snad můžu jenom říct, že kdyby to tak fungovalo v reálném životě, vůbec by mi to nevadilo. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Rozhodně to není plných pět hvězdiček, ale v žádném případě to není tak strašné, jak většina uživatelů hodnotila. Paradoxně The Waldo Moment je pro mě jedna z nejlepších epizod, námět je skvělý a ve finále bych byla schopná uvěřit tomu, že i něco takového by se mohlo v dnešní době stát. Jen ten závěr mi teda přišel trochu odfláklý, a hlavně ta závěrečná scéna mě přišla už trochu přes čáru, vynucené dramatické konce mě nikdy nebraly ... Čtyři a půl hvězdičky. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Pro mě asi zatím úplně nejlepší díl Black Mirror. Ze začátku sice skoro nic nedává smysl a chvilku trvá, než divák pochopí všechny souvislosti, když se ale děj po chvíli rozjede, všechno do sebe začíná pomalu ale jistě zapadat. A i když je závěr bohužel předvídatelný docela dost dopředu, stejně jsem z něj byla absolutně nadšená. Přesně tak jsem si Black Mirror představovala, kdyby šla dát šestá hvězdička, tak už ji White Christmas má. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Tak toto byla vyloženě tragédie. Námět s pointou sice znovu a jako vždy skvělý, to zpracování už ale snad horší být ani nemohlo. Ze začátku se divák první půlhodinu nudí, protože jediné, co se v příběhu odehrává, je neustálé hodnocení všech okolo, dalších dvacet minut je pak snaha o to příběh alespoň nějak rozproudit a ten zbytek do konce je čistá trapárna prvního stupně spolu absolutním WTF nádechem. Navíc postava Lacie je přesně ten typ člověka, které nenávidím víc než cokoliv. Nudný a absolutně nezáživný díl, který byl navíc ještě neustále uměle prodlužován. 30 minut by bohatě stačilo. Dávám dvě, pokud už ale nepřijde nic ještě horšího, snížím na jednu. Edit 18.3.2021: Po druhém shlédnutí snižuju hodnocení na jednu hvězdičku. Celkově je epizoda na odpad, ale kvůli zajímavému námětu dávám aspoň půl hvězdičky. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Zatím asi nejlepší atmosféra, kterou Black Mirror nabídl. Další luxusně zpracovaný námět, který mě udržel napnutou až do poslední sekundy. Je sice pravda, že jsem filmů na podobný způsob viděla už hodně, takže mě většina zvratů vůbec nepřekvapila, v žádném případě to epizodě nijak neubralo. Závěr mě nakonec přece jenom trochu překvapil, takže za mě splněno na sto procent. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Další naprosto dokonalá epizoda, která se ale tentokrát víc méně odehrává v našem čase a ne v budoucnosti. A možná právě taky proto vypadá tak věrohodně. Skvělá atmosféra a konec výborný, Shut Up and Dance mi asi v hlavě zůstane ještě hodně dlouho. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Něco mezi třema a čtyřma hvězdičkama. Ze začátku mi to přišlo všechno takové nemastné neslané, i když jsem si několikrát přečetla obsah, stejně mi trvalo asi 30 minut než mi konečně došlo, co se to tam vlastně vůbec děje. Stopáž mi přišla zbytečně dlouhá, ze začátku šlo pouze o "romantické" seznamování, což mě nijak zvlášť nebere. Závěr sice hezký, ale na mě to bylo prostě moc přeslazená. Taková sci-fi romanťárna ... ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Přiznám se, že jsem byla ze začátku maximálně zklamaná. Nejdřív stupidní romanťárna a teď obyčejná "zombie" apokalypsa? Říkala jsem si, že to jde s Black Mirror zase z kopce, ale pak přišel zvrat ... A to se přiznám, že jsem zůstala hledět s pusou otevřenou ještě několik minut po tom, kdy mi došlo, jak to vlastně je. Závěr naprosto luxusní, pointa velmi silná. Kdyby se toto někdy stalo realitou, vlastně by mě to vůbec nepřekvapilo. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

A že já se vždycky od Black Mirror nechám "napálit"! Pokaždé, když mi námět přijde výborný, pokazí to zpracování, pokud mám ale už od začátku předsudky, vždycky se z toho vyklube absolutně luxusní díl. Prostředí kriminálky mě ze začátku vůbec nenadchnul, spíš jsem si říkala, že Black Mirror dochází náměty. Víc jsem se ale splést nemohla. Ze začátku me sice díl moc nebavil, hned s první vraždou mě ale nakonec vtáhl maximálně do děje. Dokonce mi ani stopáž nevadila, spíš právě naopak. Námět luxusní, atmosféra dokonalá a výsledná pointa naprosto geniální. další luxusní epizoda, na kterou budu ještě hodně dlouho vzpomínat. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Námět sice špatný v žádném případě není a samotná pointa je taky vcelku silná, celkově mi ale vadilo to, že se většina příběhu odehrává právě ve hře. Nějak mi to jako Black Mirror nepřišlo, navíc mi stopáž přišla zbytečně dlouhá. Ve finále mě ale příběh přece jenom chytl, a proto hodnotím čtyřma hvězdičkama. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Další epizoda se skvělým námětem, kterou bohužel zase zabilo její zpracování. Postava Sarah mě ke konci tak strašně lezla na nervy, že jsem jí ve finále přála jenom to nejhorší. Což asi úplně nebyl záměr tvůrců ... Nějak mi připadá, že se z Black Mirror vytrácí ten dokonalý zvrat a luxusní pointa, která nechá diváka ještě hodně dlouho přemýšlet. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Tři a půl hvězdičky. Rozjezd skvělý, atmosféra výborná, ale tím to asi hasne. Pointa absolutně žádná, Crocodile je vyloženě jenom thriller ve kterém je pouze nádech techniky, kterou my k dispozici nemáme. Závěr příšerně zdlouhavý a vcelku nesmyslný. Ta scéna s vanou ... To bylo fakt něco nesnesitelného, takového zbytečného natahování, že jsem měla chuť to rychloposuvem přeskočit ... ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Stejně jako předchozí epizoda, i Hang the DJ dávám tři a půl hvězdičky. Tentokrát se ale klaním ke čtyřem, protože i přes to, že se jednalo o další romantickou slaďárnu, celá epizoda mě bavila od začátku až do konce. Sice mě mrzí, že už to není ten Black Mirror, co byl ve druhé a třetí řadě, ale pořád to má aspoň zajímavé náměty. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Je sice pravda, že čtvrté řadě Black Mirror opravdu chybí silné závěrečné pointy, Metalhead ale přece jenom čtyři hvězdičky dám za skvělou atmosféru. Do konceptu seriálu se sice taky jako některé mnou kritizované epizody nehodí, aspoň jsem se ale u sledování nenudila. Nic to ale nemění na tom, že mi chybí zpracování seriálu jako u předchozích řad. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Na jednu stranu luxusní epizoda se zajímavých závěrem, na druhou stranu mi ale přijde, že tvůrcům Black Mirror opravdu docházejí nápady a tak musí neustále něco recyklovat. Co mě navíc na epizodě vadilo bylo to, že tvůrci tvrdili, že se děje jednotlivých epizod neodehrávají ve stejné realitě ... Tím pádem je tato epizoda úplně mimo mísu, ne? Mini příběhy byly skvělé, celkově mi to ale přišlo strašně křečovité a bez nějaké logiky. Za normálních okolností bych dala všech pět hvězdiček, bohužel jsem ale byla tak zklamaná tím, jak se tvůrci snažili slepit dohromady úplně všechno, co šlo, že se mi nakonec samotný závěr nelíbil tak, jak by měl. Výborná epizoda, ale dějová linka s muzeem se prostě nepovedla. EDIT 6. 4. 2021 - Po druhém shlédnutí jsem se nakonec rozhodla pátou hvězdičku Black Museum dát. Protože už jsem věděla, co čekat, zklamaná jsem tentokrát nebyla a konečně jsem dokázala ocenit geniálnost závěru epizody, která měla mnou ve čtvrté řadě naprosto chybějící pointu z předchozích řad. ()

Striking Vipers (2019) (S05E01) 

Další epizoda s hodně zajímavým námětem, která ale bohužel zase nemá silnou pointu, kterou u Black Mirror tak oceňuju. Navíc se mi rychle omrzely scény ve hře, které jsou více méně pořád stejné. Ani romantické scény "v reálném světě" mě nijak nebavily, ty ale naštěstí alespoň částečně vyvažovaly vážnější konverzace a dilema k zamyšlení. Sice hodnotím Striking Vipers čtyřma hvězdičkama, reálně je to ale tři a půl. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama