Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele moriero k tomuto seriálu (6)

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Já nejsem moc seriálový typ... a tomuhle britskému bizáru jsem se vyhýbal leta. Až kamarádka mě nahlodala a přesvědčila, abych tomu dal šanci. A byla to rada nad zlato. Zábavný ekoterorismus prvního dílu zaujal a měl mě připravit na další díly. Ale nepřipravil. Každá epizoda je takový výstřel do tmy. Bílý medvídek (nebo jestli chcete Lovná zvěř) je fabulačně nejpropracovanější (a nejbrutálnější) příběh, který by skvěle fungoval i jako samostatný film. Pět hvězdiček z pěti je málo. Celkový koncept mi trochu připomíná seriál Příběhy Alfreda Hitchcocka. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Jasně nejstrašidelnějších díl celé série. Některé scény byly obzvlášť brutální (v kavárně, ve výtahu, videohovory s nevěstou). Na to je třeba mít žaludek. Ale já prostě tyhle černozrcadlové úlety miluju. Nehezká prsatá Dallas Howard herecky opět zazářila jako kometa. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Na tento díl píšu recenzi po mnoha letech, a protože jsem se dnes odhodlal si ho pustit znovu. A ve zpětném pohledu jsem prostě musel přidat jednu hvězdičku. Tehdy ve mně rezonovalo pouze jediné slovo: znechucení. Nad skoro každou zákrutou děje. A já rozhodně nevyhledávám snímky, které ve mně vyvolávají znechucení. Dnes jsem ale našel nové slovo. Destrukce. Dokonale vypointovaná oním vyděračem a dokonale zahraná dvěma hlavními protagonisty. A vlastně i ostatními pěšáky v této... ehm, hře na pravdu. A tak trochu i na pomstu oněm hříšníkům. A jak je něco dokonale ztvárněné, tak si to prostě nezaslouží průměrné hodnocení. Výš už jít nemůžu. Už ty 4 hvězdy byly vykoupené mým totálním rozložením na molekuly. Ta pátá by mě zabila. A páč naštěstí jen obrazně, vřele díl doporučuju. Aspoň v tom nebudu sám. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Tomuhle dílu jsem se bránil nejvíc, protože ač miluju sci-fi, nemám rád ani Star Trek ani jeho parodie. Ale pak jsem si uvědomil, že je to vlastně Black Mirror - tak čeho se bojím, že? Pecka. Jedním slovem prostě pecka. Počáteční kýčovitá grotesknost byla velmi záhy nahrazena brutální temnou schízou a inteligentním přežívákem. Pecka. Jo, sorry, to už jsem vlastně říkal. Koupím si slovník. Tohle se mi u Black Mirror stává často. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Tak tohle měl být jednoznačně poslední díl celého seriálu. Tolik nostalgicky povědomých artefaktů z předešlých dílů... až srdíčko zaplesalo. V tomto triptychu mě nejvíce zaujal příběh Jacka a Carrie. Klidně z něj mohli udělat samostatnou kapitolu (černá sousedka přišpendlí plyšovou opičku ke zdi a vyhrožuje jí: Poslyš, ty mrcho! Hahaha). Opět super jízda. ()

Beyond the Sea (2023) (S06E03) 

SPOILER! Do úplného závěru to byl jeden z nejlepších dílů celé série za plnou palbu hvězdiček s geniální zápletkou, kouzelným retro stylem a la Predestination a překvapivě hvězdným obsazením (ač u mě nejvíc zářil Aaron). Nechápu některé zdejší komenty. Anotace je sice dost zavádějící, ale o alternativní minulosti se tam píše. A je jasné, že pokud bychom uměli (ať už v jakékoliv době) vytvořit tak dokonalé replikanty, že by to bylo přesně obráceně (oni nahoře, my na Zemi). Ale pro mě nebyl problém přistoupit na pravidla hry. Problém jsem měl se samotným dějem. Opravdu jsem čekal, že Hartnett ty dveře neotevře a pokusí se vydávat za svého parťáka. Takové lehce otevřené konce mám rád. Ale tohle byla silná káva i na mě. A to snesu fakt hodně (viz Češi na cestách a jiné masakry). Proto mínus jedna hvězdička. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama