Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze (580)

Karda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neuvěřitelné.Na minimálním prostoru a určitě za skromný peníz je zde rozehrána trilogie osudů našeho "slavného" Západního technologického světa.A z té podívané mrazí a není dobře po těle.Pro mne osobně je nejsilnější druhý díl.Tím neshazuji ostatní,ale vzhledem k mé vysazenosti k odpadům typu Superstar a příbuzných hrůz mne tento umělý svět zvednul (nebo spíše přikoval k židli) nejvíce.Bohužel,trh(rozuměj masy) to tak chtějí,jak říkal s oblibou Vláďa Železný,takže proč se tomu divíme ,že?Jak říkal G.Reggio : "My nežijeme život s technologií,my žijeme život technologie" . 1.4.2013: Update po 2.serii.Dávám opět 5*.Nejsilnější je opět prostřední příběh. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

vlastně nevím proč dávám tři hnvězičky, mě se tento styl seriálu vůbec nelíbí, na tento žánr musí mít člověk náladu, viděla jsem sice první díl, a nejraději bych se už nikdy na další díly nepodívala, ano člověk by musel mít hodně velkou představivost, aby si oblíbil tento hodně netradiční seriál, chtěla jsem hodnotit ještě méně, ale budu hodně shovívavá a když přimhouřím oči, tak to nechám takto. Prostě souložit s prasetem něco tak odporného a nechutného já osobně bych nikdy do toho nešla, i kdyby to mělo někoho stát život tak ani náhodou ()

JK77 

všechny recenze uživatele

Narodní hymna - šokantné a zaujimavo spravené ***** 15 milionov meritu - takejto buducnosti sa obavam a snad nas to necaka :-) ***1/2 tento diel ma az tak nebavil, aj ked zaver bol super Celá tvá minulost - takze 3 diel si drzi svoju nasadenu kvalitu, len zaver mohol byt lepsie vygradovany **** ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelé sci-fi o médiách, v najlepšej tradícii Raya Bradburyho alebo Isaaca Asimova. Vlastne, označenie sci-fi je problematické, pretože niektoré javy nám už takmer klopú na dvere. Niektoré epizódy by sa mali premietať v školách na mediálnej výchove. Len epizóda White Bear na mňa pôsobila príliš ukričane a prefláknuto. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

No.., všechny příběhy mají námět, který by se mohl vyvažovat zlatem, kdyby to šlo - a všechny stojí za zamyšlení a jsou dost působivé. Ale není to příjemné pokoukání (nejméně u páté epizody). Někdy to zachrání brutální humor (první epizoda), jindy romantika (čtvrtá epizoda) a v jednom případě tomu naopak nepomůže nuda (druhá epizoda). Jako celek je to však neobyčejně silné a vlastně i jistým způsobem prospěšné. Budu rád za další díly. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

První epizoda je nejpříšernější, protože by se mohla přihodit už tuto noc. Dlouho mě nic tak nerozhodilo. Nechápu, co je na ní úsměvného. Na nejhlubším ponížení a bezskrupulóznosti davu pro mne nic. ()

voldemorf 

všechny recenze uživatele

Aneb Co se stane, když se technologie bude dále vyvíjet nastoleným směrem, ale člověk zůstane pořád pouhým člověkem? Seriálem předestřené možnosti jsou přinejmenším znepokojivé... a ostatně poetika hnusu je asi největší kvalitou celého seriálu. Příběh je pokaždé jiný, ale vždy se vám nepříjemně dostane pod kůži. Nebyl díl, po kterém bych nemusela nějaký čas trávit tříděním myšlenek. ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Velkolepé zrcadlo naší doby, která je stižena fenoménem sociálních sítí a moderních technologií, k nímž mnozí tíhnou více než k realitě. Každý díl přináší něco nového, neočekávaného a v celém kontextu vytváří seriál brilantní mozaiku o nástrahách moderních technologií a přímo tnou takříkajíc do živého. Jeden z nejlepších televizních počinů BBC si zaslouží jasných 5 hvězd. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Po prvních 2 řadách jsem na vážkách, zatím nechám 3 frčky. Ne že by to byl nějaký super seriál, ale náměty jsou až absudrní a když se pak příběh prolne s realitou, tak je to docela schíza. Tak Česká televize šup sem s třetí řadou. ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

S01E01 The National Anthem - prvá epizóda okamžite nasadila vysokú latku, zaujímavá bizarná zápletka, plynulý dej, dobré herecké výkony, silné 4* ... S01E02 Fifteen Million Merits - opäť ďalší vysoko kvalitný diel, ktorý vystihol súčasnú realitu, dobre som sa nasmial na tom borcovi čo bol totálne sfanatizovaný do rôznych reality show, znovu silné 4* ... S01E03 The Entire History of You - tak toto ma až tak veľmi nezaujalo, väčšinou nuda, v závere to našťastie síce trošku vygraduje, slabšie 3* ... S02E01 Be Right Back - zataiaľ suverénne najhoršia časť, nesympatická hysterická hlavná hrdinka, ktorá nevie čo vlastne chce, 1* ... S02E02 White Bear - konečne opäť napínavá epizóda s plynulým rýchlym dejom, rozuzlenie síce podľa mňa trápne, ale to mi je jedno, ani chvíľku som sa nenudil, 4* ... S02E03 The Waldo Moment - vcelku trefný diel, ktorý výstižne zobrazil fenomén protestného antisystémového voliča, za daných okolností by som to vo voľbách asi tiež hodil tomu Waldovi :) medzi 3* a 4* ... Špeciálny diel White Christmas - absolútna špička, doposiaľ jednoznačne najlepší diel, plným právom si zaslúži vysoké hodnotenie ktorým disponuje, bez debaty 5* ... S03E01 Nosedive – tretia séria nezačala dobre, konkrétne začala pre mňa najslabším dielom tejto série, príliš prehnane až do extrému zobrazený námet týkajúci sa súčasnej doby môže mnohých zaujať, ale mňa ten príbeh neoslovil a moc ma nebavilo pozerať sa na takúto rozprávku, nech už jej posolstvo bolo akékoľvek, 2* ... S03E02 Playtest – druhý diel už ale absolútna paráda, niekomu mohla vadiť absencia nejakej výraznejšej pointy, ale ja som sa výborne bavil na tom hlavnom týpkovi a na jeho „hlbokomyšlienkových“ hláškach typu „hooou, huuu, fuuck, shit“ :D, 5* ... S03E03 Shut Up And Dance – drsná, nadupaná epizóda s rýchlym spádom, niet čo vytknúť, 5* ... S03E04 San Junipero – opäť skvelý diel s veľmi ale veľmi zaujímavým námetom, ktorý by vďaka technickému pokroku nemusel byť v budúcnosti až také sci-fi, už sa len toho dožiť a všetko bude OK, 5* ... S03E05 Men Against Fire – epizóda trochu pripomínajúca akčný horor, 4* ... S03E06 Hated In The Nation – solídne zakončenie série vo forme zaujímavej futuristickej detektívky, posolstvo sa dnešnej doby dotýka možno ešte viac ako pri prvom dieli, 4* ()

iz67 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Omylem jsem začal 3.serii a vydržel jsem pouze jeden díl. Jestli je začátek první série stejně blbej, to už nikdy nezjistim. Ten můj byl nudný a ocekavatelny k uzoufani - nechápu, proč jsem se díval až do konce. Po ujisteni kamarady, ze je to OK, jsemz zacal s prvni serii. Stejna nuda ... ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je poměrně depresivní. Technikálie týkající se budoucnosti ale nejsou tím hlavním (např. že lidé místo chození do práce chodí jezdit na rotopedy, kterými generují elektřinu ...to je hodně nesmyslnej nápad, čistě z praktických ekonomických důvodů... lidi by byli extrémně neefektivní zdroj elektřiny), jsou jen kulisou, která umožňuje realizovat pointu. Tu má každý díl jinou, pokaždé se ale vztahuje i k přítomnosti (protože se týká povahy lidí či společnosti) a pokaždé je skvělá. Když říkám skvělá ...tak tím myslím, že je skvěle vypracována a ukázána. Většinou je ale opravdu hrozná, připomíná nám, jaké mají lidé a společnost vady a že technologický pokrok je může prohloubit, resp. umožnit selhání lidí v ještě větší míře než je možné bez těchto technologií. Tím, jak seriál zdůrazňuje výhradně jen tuto negativní variantu, je ale poněkud nespravedlivý. 88% ()

janahorova 

všechny recenze uživatele

Série, která nemá obdoby, jsou tam skvělé nápady, lepší zápletky jak v mnoha filmech. Jediné co mi vadí - přijde mi že se až moc snaží zavděčit, pomrkávat na diváka. Ale pořád jeden z mých nej seriálů. ()

Demonn 

všechny recenze uživatele

Černé zrcadlo je takovou černou perlou ve světě převážně blockbusterových sci-fi, které jsou sice fajn ale na rozdíl od Black Mirror nepřinášejí nic nového. Téměř všechny díly bavily, nutily k zamyšlení a navíc byly skvěle natočené a zahrané. Jen škoda, že těch dílů je zatím tak málo a pro někoho můžou být malou vadou na kráse lehce se opakující náměty. 91% ()

LdaVinci 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzajímavějších seriálů, co jsem viděl. Mozaika několika příběhů, které mají téměř vždycky větší přesah a nějaké poselství nad kterým si často řeknu WOW... Jsou tu i slabší díly, ale zároveň se tu objevují i příběhy nad kterýma budete chvíli uvažovat, co jste právě viděli. :) ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama