Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze (580)

Zerisska 

všechny recenze uživatele

Ač bych neřekla, že mám slabou náturu nebo mě vše rozhodí, přesto mi z každého dílu nebylo úplně nejlépe. A přesto musím neustále přemýšlet nad jejich obsahem. A přijde mi smutné, že ač je to fikce je to tak krutě pravdivé. ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The National Anthem - 5* - skvelý thriller, fakt som bol v napätí a aj podobenstvo a posolstvo výborné..pre mňa najlepší diel seriálu Fifteen Million Merits - 4* - zaujímavá, aj keď pre mňa trochu až prehnane zveličená kyber-králikáreň...každopádne dobré The Entire History of You - 3* hmm...Google Glass v3 a už to tu máme...tento diel ma až tak veľmi nechytil za srdce Be Right Back - 3* - čím viac o sebe zdieľame a trávime čas so smart elektronikou, tým skorej bude niečo podobné možné (po softvérovej stránke) White Bear - 4* - WTF diel, ale čím ďalej, tým viac sa mi páči...titulky ako čerešnička na torte The Waldo Moment - 4* - čím ďalej, tým aktuálnejšia téma...zúfalí ľudia zo situácie v krajine, volia hocikoho nového, nemusí ani existovať; takisto zaujímavé poukázanie na čoraz väčší dopad zábavy z internetu na životy...rôzne meme, vtipné obrázky, virálne videá a.i... White Christmas - 5* - tak skvele ako seriál začal, tak skvele aj skončil...možno najlepší diel Zhrnutie - zauímavá miniséria minisérii neseriálových dielov :), koncept, spracovanie, posolstvo, varovný prst...miestami možno až príliš názorné, miestami trefné a na zamyslenie ()

nemer 

všechny recenze uživatele

Nesmírně inteligentní a poutavý seriál, který do reality zase až tak daleko nemá, skutečně zrcadlo - zejména druhá část první série je dokonalá (hodnoceno na začátku druhé série) ()

Uroboros 

všechny recenze uživatele

Tak pánové nastavili fakt černý zrcadlo naší západní společnosti. Těžko říct, která epizoda byla nejlepší, každopádně mám dva tajný favority (Patnáct milionů meritů a Lovná zvěř). Takhle propracovanou věc, která v některých případech až příliš realisticky ukazuje, jak nás svírají moderní technologie a totální bezohlednost, na obrazovkách jen tak nenajdete. Jasných pět hvězd a povinnost pro všechny, kteří se chtějí zamyslet nad současností a budoucností civilizace a hlavně člověka jako takového. Po 4. SÉRII - přechod seriálu do rukou amíků bych nehodnotil zase až tak špatně. Stal se víc "konzumní" a asi i stravitelnější pro širší publikum. Některé epizody drží úroveň, některé nejsou tak nabité jako v prvních sériích. Každopádně stále se jedná o špičkový seriál, který se vyplatí zhlédnout i opakovaně. Díky Charlie! Po 5. SÉRII - vývoj seriálu je znát a díl s Miley Cyrus je atmosférou a vyzněním chvílemi téměř na úrovni amerických teen komedií. Je to špatně? To je věc názoru, ale podle mě se spíše jedná o epizodu, která by měla přitáhnout i jinou (méně náročnější) skupinu diváků. To že série obsahuje znovu jen tři díly hodnotím rozhodně kladně, je to návrat k začátkům seriálu, kdy byla každá epizoda propracovaná, svým způsobem unikátní a jakákoliv část by mohla fungovat sama o sobě jako krátký film. Black Mirror ještě neřeklo poslední slovo a doufám, že se dočkáme pokračování. ()

anetd1 

všechny recenze uživatele

Spousta potenciálu ztracená v hromadě jedné velké nudy. Náměty, které jsou často brilantní, bohužel zdaleka nedosahují svých kvalit a nestačí k tomu, abych si nechtěla vystřelit mozek z hlavy nudou. Jednotlivé myšlenky a poselství mě baví, ale provedení je mi prostě šíleně nesympatické. Snad by prospěla poloviční stopáž epizod. ()

rionka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"jak zničit člověka mnoha způsoby?" napadalo mě neustále jako vtíravý podtitul. dáte si neskutečně hluboké znepokojení? jen do toho. u první epizody jsem se občas zasmála, u druhé mě zasáhla brutální migréna. ta čiročirá hrůza, že nic z toho, co celé roky dělám, vlastně není "doopravdy", mě totiž jímá už několik let... **** hodnotím po s01e01 a s01e02. "fucking internet!" na třetí díl jsem ještě neměla koule. soon. ()

mivr 

všechny recenze uživatele

Veľká originalita, dobré nápady z blízkej budúcnosti, ktoré sú naozaj na zamyslenie a niektoré poukazujú na súčasnú modernú techniku. Každý diel je o niečom inom a je to výborne spracované.Mne sa najviac páčil S03E01 - Nosedive, ale ťažko si vybrať, pretože ako jeden celok je tento seriál hotová dokonalosť. 100% ()

Tr1cK 

všechny recenze uživatele

Přípomíná mi to antiutopická dílá Čapka nebo Orwella, akorát tu nemáme bílou nemoc, ani velkýho bratra, ale moderní technologie. Totiž, jsem hroznej fanda všeho chytrýho a v IT se pohybuju, ale k tomuhle se doufám nedopracujem. :) Naprosto skvělý a z některých dílů opravdu mrazí. ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Morálne zrkadlo spoločnosti. Niektoré epizódy sú naozaj skvelé, výborne zahrané, so skvelým nápadom, výborným vizuálom, v podstate dokonalé. No niektoré sú naopak nudnejšie, alebo v nich nevidno to morálne zrkadlo spoločnosti. Zrejme najlepšia epizóda s dokonalým záverom je epizódka Biele Vianoce s Johnon Hammom. Tesne za ňou je zrejme Skúšobná verzia, karikatúra na Star Trek či Čierne múzeum. Všetko výborne epizódy s výbornými hercami, skvelým dejom, dokonalým vyustením a pod. Ale niektoré epizódy sú bez väčšieho zmyslu či drajvu, preto dávam štyri hviezdy a názor určite nezmenim. Každopádne je Black Mirror jeden z najzaujímavejších projektov súčasnosti, bohužiaľ posledná časť je hrozné klišé! Všimnite si, že aj môj komentár je nevývážený, tak ako celý seriál Black Mirror. V prípade pokračovania sa ale teším na nové nápady :) ()

koza3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před lety jsem viděl asi dvě série a do dneška, když si čtu o britském premiérovi, tak se mi zježí chlupy. Tohle je natolik depresivní a ekloidní, že jsem se roky odhodlával to sjet znovu. Pokračovatelé Krajních mezí, je překročili o několik dlouhých kroků a vešli do vod technologií a toho, kam až nás můžou zavést. První dva díly jsou k zamyšlení, třetí díl s nahráváním všeho co jste kdy viděli a přehrávání je total psycho. Úplně se mi z toho udělalo blbě. Některé věci je prostě lepší nevědět. Zůstanu silný a pustím se do dalších sérií, ale už teď vím, že se mi na to nebude koukat lehce. Každopádně jestli nás má něco v kinematografii něco naučit, pak ta největší inspirace z posledních let je právě v Black Mirror. ()

garry 

všechny recenze uživatele

Velmi k zamyšlení. Bohužel převážně depresivní vize budoucnosti. Proč by lidé vynalézali technologie, které je budou ničit a způsobovat jim komplikace? ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Paráda, díly jsou pestré a tím nevyrované kvalitou, ovšem celkově za mě super. Je to naléhavé, drsné, nenechá vás to v klidu a je to velmi "realisticko-filozofický" neklid :-). Trochu mi to připomíná Krajní meze, které jsem měl velmi rád. ()

ToxicAli 

všechny recenze uživatele

Výborný Britský úder proti naší moderní společnosti. Opravdu temný obraz současné popkultury, který v žádném případě nelze srovnat s čímkoliv, co jsem z televizní produkce zatím viděl. Výborný scénář a pozoruhodné herecké výkony neznámých herců doslova přikovají k televizi, abyste jen s otevřenou pusou sledovali tu černou satiru, kterou tvůrci v každém díle z plna servírují. "Fuck you for happening... fuck you for me, for us, for everyone... fuck you!" ()

MatZ 

všechny recenze uživatele

Prvý diel ma rozsekal svojim námetom, brilantnou réžiou, skvele vygradovaným dejom a perfektnými hereckými výkonmi. Pointa i záver boli veľmi silné. Akurát tie logické trhlinky mi tam trošku vadili. Ale o tom to zrejme nebolo. Som zvedavý na ďalšie diely, zatiaľ **** (bodík dole za pár nezrovnalostí, ale ale inak určite super - must see!) │Update po 2. dieli: Upravujem hodnotenie na 5*. Mám pocit, že predtým som bol prehnane kritický. Dvojka sa odohráva v úplne inom prostredí, kde je každodenná realita bytia tak absurdná, že sa vám zdá nepredstaviteľná. No postupom času si začínate uvedomovať, že sa to všetko akosi priveľmi podobá na naše súčasné fungovanie v tomto svete - a tie paralely sú vskutku desivé... Do prvej polovice sa dej trochu tiahne, pôsobí romanticky, naivne... až zrazu príde ku krutému zvratu, od ktorého dej postupne vygraduje do geniálneho - no veľmi nepríjemného vyvrcholenia. Mind blown. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama