Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele H34D k tomuto seriálu (22)

Černé zrcadlo (2011) 

Seriál předvádí vynikající využití vcelku jednoduchých sci-fi nápadů zasazených do našeho světa, mezi lidi jako jsme my a to tak, aby vznikl myšlenkový experiment, v němž studujeme naprosto reálné/realistické lidské chování, kterému se nestačíme divit. Nestačíme se divit, jak děsivě pravdivě a logicky působí, jak to vše dává smysl - jak určitá vědecká vymoženost dokáže vytáhnout z povahy člověka to nejhorší. Černé zrcadlo našlo způsob, jak chytrou a aktuální záležitost sdělit publiku srozumitelným a nesmírně poutavým způsobem. Speciálně díl White Christmas je vyloženě geniální! 9/10 ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Podle mě druhý nejlepší díl seriálu a jedna z nejpůsobivějších a nejpropracovanějších sci-fi povídek vůbec. Nebál bych se tuto epizodu nazvat vyloženě geniální. 10/10 ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Celá tvá minulost uzavírá první sérii opět trefou do černého, neboli další de facto geniální sonda do lidské osobnosti. Je to sci-fi a přesto mrazivě realistické... 9/10 ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Nevýhoda tohoto dílu spočívá v tom, že se částečně kryje s filmem Her. Dokonce vyšly i téměř ve stejné době. Her jakožto celovečerní film je přeci jen komplexnější a herecky áčkově obsazený, nicméně zatímco Her dokáže občas vyvolat i úsměv na rtech, tento díl Black Mirror více zdůrazňuje palčivost celého tématu. Patří rozhodně mezi ty smutnější a tíživější. 8/10 ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Trošku zběsilejší a agresivnější a o to jednodušší a méně uhrančivé. Pointa si dokáže zachovat svou údernost, ale cesta za ni již nebyla lemována brilantními nápady jako v předchozích dílech Black Mirror. 7/10 ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Závěrem druhé série se Black Mirror citelně zjednodušuje, ale není to až tak na škodu. Ani tento díl nepřekypuje množstvím věděcko-fantastických myšlenek, ale spíše na prostší "vychytávce" ukazuje něco zajímavého na lidech. A to k příjemnému zážitku stačí. 7/10 ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Speciálně tento díl musím okomentovat, protože něco tak geniálního a bez nadsázky dokonalého se na obrazovce jen tak nevidí. White Christmas má více originálních a opojných myšlenek než áčkový sci-fi film. Je chytrý, propracovaný, překvapivý a emocionálně devastující. Líp už to opravdu nejde. 10/10 ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Jedna z epizod Černého zrcadla, která se nejvíce blíží realitě, viz Čína. Na pokoukání příjemné, místy až veselé, po zamyšlení děsivé. S přimhouřením oka za plno. 9/10 ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Parádní psycho-horor s neustále přituhující atmosférou a vynikajícím rozuzlením. Bravo! 9/10 ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Možná ne až tak převratná epizoda, ale ve svém výsledku chytlavá, velmi uspokojivě zakončená a docela reálná. Takový jednohubkový thriller, u jehož hodnocení nakonec také přimhouřím oko. 9/10 ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Snový svět a trošku více fantastické, nebo chcete-li pohádkové zpracování virtuální reality. Více než vědeckých faktů, či vychytávek se dočkáme nepocitů... Vyhovuje? 8/10 ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Muži proti střelbě jsou překvapivě nudnější epizodou, která nejspíš zní lépe na papíře, než jak se odehrává na obrazovce. Pointa to částečně zachraňuje. 8/10 ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Koukám, že jsem třetí sérii hodnotil velmi kladně, byť toto je další epizoda, kterou jsem trošičku nadhodnotil. Potěšil mě však více filmový formát, tedy delší stopáž, ucelený příběh více charakterů a klasicky hodně dobrá myšlenka se silným zakončením. Taky Kelly Macdonald podobně jako v Boardwalk Empire je moc fajn. 9/10 ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Po dlouhém čekání další řada a konečně díl, u něhož nemám pocit, že jsem jej nadhodnotil jen proto, že jsem fanda seriálu jako celku. Psycho, které se postupně rozvíjí je mocné. Brilantní je také etický rozměr dílu, kdy si nelze nepoložit otázku, zda i "člověk", který není z masa a kostí, má právo na život. Dílu nechybí ani emocionálně silná katarze. Super! 9/10 ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Ačkoli epizoda nabízí zase docela pěkný myšlenkový experiment a nejméně jeden šokující moment, měl jsem pocit, že zde už tvůrcům trošku dochází nápady, jelikož vlastně jen zkombinovali prvky z předchozích dvou epizod The Entire History of You a White Christmas. Je fakt, že se sice jedná o jedny z nejlepších epizod seriálu (v případě White Christmas o tu úplně nejlepší), ale ve výsledku do sebe všechno nezapadlo až tak dokonale... 8/10 ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Myšlenkově o malinko chudší, ale to by ještě nevadilo, hereckým obsazením takové unylé, to by se ještě také dalo přežít, nicméně největší slabinu tohoto dílu spatřuji v trošku ucajdaném tempu. Přesto pořád Black Mirror, takže pohoda. :) 7/10 ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Aaa jsme zpět. Naprosto brilantní sci-fi povídka, která děsivým způsobem poukazuje na dnešní metody seznamování a vůbec lidské přemýšlení při seznamování. Epizoda je nejen ve všech aspektech zajímavá, ale nabízí ještě krásnou katarzi, která zahřeje u srdíčka. :) 9/10 ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Nejkratší stopáž zde správně poukazuje na nejslabší obsah. Prvky thriller dokážou místy vtáhnout do atmosféry, ale nikdy ne naplno. Do dílu se vkrádají střípky nudy, což je pro Černé zrcadlo velmi netypické... 6/10 ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Podobně jako u Arkangel jsem zde cítil, že scenáristé se inspirovali hlavně sami sebou - v prvé řadě opět nejlepším dílem White Christmas, poté pár nápadů z dalších dílů, zejména Playtest. Ačkoli jsem místy cítil drobnou kostrbatost, ve výsledku do sebe vše zapadlo krásně a děsivně. Takže opět jeden z nejpůsobivějších dílů, na který jistě budete myslet i následující večery po projekci. 9/10 ()

Striking Vipers (2019) (S05E01) 

Tento díl mi přišel po delší odmlce vynikající. Vylepšená virtuální realita, do které může uniknout i obyčejný "rodinný člověk" a přitom její dalekosáhlé následky... Není to však vědecko-fantastická vyfikundace, která je na tomto dílu tak zajímavá, je to lidský rozměr příběhu a niterné vykreslení nesmírně reálných pocitů, které ústřední trojice postav prožívá. 9/10 ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama