Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele D.Moore k tomuto seriálu (23)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Čekal jsem sci-fi, protože takovou má seriál pověst, ne drama ze současné (pravda, alternativní) Anglie. Ale co. Hlavně že je to originální, skvěle napsaný příběh, zábavný i mrazivý, který vás prostě donutí k zamyšlení. Jak byste to viděli vy? A dívali byste se, nebo ne? Kdopak ví. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Fritz Lang by mohl vstát z hrobu a s úšklebkem prohlásit: "Já vám to říkal!" Tohle je totiž Metropolis, rok výroby 2011. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Všechno, co mě upřímně děsí na moderních technologiích a na tom, co s námi mohou provést, pokud jim to dovolíme, nahuštěno do necelých 50 minut. Mrazivě skvělé. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Příjemně krátký příběh s velkou myšlenkou. Je to sci-fi , které má k realitě takhle blizoučko, je to silné drama s uvěřitelnými emocemi, je to skvěle zahrané a má to výbornou pointu. Víc jsem nemohl chtít. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Tak jsem si ze začátku říkal: "No, dobrá, na tuhle epizodu asi nebyl extra velký rozpočet, ale i tak je to slušně napínavý hon a má to švih." Jenže potom jsem se dozvěděl, oč vlastně jde, a kdyby to nebyl takový drásavý zážitek, snad bych se i usmíval, jak se mnou tvůrci vyběhli. Zase. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Tenhle díl se trochu vlekl, ale byl rozhodně zajímavý a přímo mě fascinoval tím, jak se moje sympatie postupně přelévaly mezi jednotlivými postavami, až jsem nakonec nesnášel asi úplně všechny. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Perfektní lekce z psychologie. A Jon Hamm, který má tolik charismatu, že by to stačilo na tři lidi. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Totální horor, který se může měřit s tím nejděsivějším, co kdy bylo natočeno, kombinovaný s černou komedií? Proč ne. Je to dokonale ošklivá vize budoucnosti, od které jsme možná jen malý krůček. A možná ji už žijeme. Tak, či tak, Bryce Dallas Howard je ve spolehlivé režii Joa Wrighta naprosto úžasná. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Opět skvělý díl. Tentokrát horor, který si z části žánrových klišé dělá prostě legraci, ale jinou část velmi důmyslně používá k tomu, aby dal hlavnímu hrdinovi (sympatický určitě být neměl, jen taková poznámka k některým zdejším komentářům) pořádně do těla. A divákovi pokud možno taky. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Uf. Málem nevím, co jiného napsat. Prostě uf. Zase tak intenzivní díl, v němž je nakonec jen máloco takové, jak se to do poslední chvíle zdá. A pointa je tentokrát snad ještě zákeřnější než v dílech, které jsem zatím viděl. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Po řadě velmi vypjatých dílů působil tenhle jako hotové pohlazení s krásným až optimistickým pocitem nakonec. Obzvlášť Mackenzie Davis je tu úžasná a ten chladný polostroj z posledního Terminátora jsem v ní neviděl ani na vteřinu. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

O trochu slabší kousek, především kvůli tomu, jak je natahovaný. Nápad je tedy super a pointa celkový dojem nakonec vylepšila, ale stejně... Úvodní (navíc trochu lacině působící) půlhodinu bylo možné smrsknout na polovinu a bylo by to lepší. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Dobrá myšlenka, dobré provedení, skvělí herci (Kelly Macdonald můžu vidět a hlavně slyšet kdykoliv a kdekoliv)... A bohužel závěr, který měl nejspíše působit mrazivě, depresivně, ale mně se zdál spíš prázdný - jako by veškeré napětí postupně vyprchalo, nepřišel žádný šok, žádné "Cože?", nic. A to je trochu škoda. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Po pauze jsem se vrátil k Černému zrcadlu a začal jsem zrovna tak skvělým dílem! Cynicky vtipný scénář nastoluje spoustu zajímavých otázek a opírá se o naprosto fantastického Jesseho Plemonse. Jako kdyby byl Galaxy Quest thriller. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Tentokrát mi trochu chybělo nějaké to podvratné překvapení, protože Arkangel se vlastně od začátku do konce odehrával tak, jak jsem čekal. Neznamená to ale, že bych nebyl napjatý a především znepokojený tím, že takové technologie jsou už za rohem, ne-li za dveřmi. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Moc, moc, moc temné a mrazivé. Asi jako kdyby Coeni neodlehčili Fargo černým humorem. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Krásné na 99,8 %. Mám rád, když Černé zrcadlo překvapí i příjemně. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Tenhle díl je napsaný a natočený vyloženě pro radost. Tvůrců i naši. Nejde o nic hlubokého, jen prostě o to, aby se něco dělo a nebylo to hloupé... Vlastně je to takový ekvivalent akčňáku z osmdesátých let. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Povídka složená z malých povídek, Černé zrcadlo si na jednu stranu dělá legraci samo ze sebe, na druhou stranu se pokouší být v rámci čtvrté série nejrafinovanější . Ta první věc mu jde, s tou druhou je to o něco slabší, ale atmosféra je patřičně hutná a Douglas Hodge odporný tak, že by čtyři hvězdičky byly málo. ()

Striking Vipers (2019) (S05E01) 

Jde zase o jeden z těch dílů, které vyvolávají spoustu zajímavých otázek typu "Jak bych se asi zachoval já, kdyby...", a to je fajn. Stejně fajn nicméně je, že příběh není předvídatelný a až do konce jsem si nebyl jistý jeho vyzněním. A Anthony Mackie byl v příjemně civilní roli výborný. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama