Reklama

Reklama

Noroi

Obsahy(1)

Dokumentárně zpracovaný horor nás seznámí s pátráním Masafumi Kobayashiho po paranormálních úkazech. Jeho žena zahynula během požáru jeho domu a on sám je nyní nezvěstný. Snímek, který se nám dostává do rukou, je posledním dokumentárním dílem dokončeným těsně před těmito událostmi. Jsou všechny vyšetřované události na sobě nezávislé a nesouvisející, tak jak se na první pohled zdá? Máte odvahu být svědky dokumentu podobnému The Blair Witch Project, ale tentokrát z prostředí Japonska a tamější mytologie? (Cedr)

(více)

Recenze (154)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Noroi je určitě jedním z nejlepších asijských hororů, které jsem zatím viděl. Příběh zajímavý, provedení účinné. Posledních asi 20 minut je tak odporně děsivých a strašidelných, až mi z toho fakt přebíhal mráz po zádech. Sice se nemůžu zbavit pocitu, že příběh nebyl úplně dokonale vysvětlen a že množství znepokojujících detailů bylo ve filmu značně prvoplánově, bez nějakých podepřených souvislostí... - ale když to tak funguje, tak proč ne. Lesní scénu s embryi bych si zařadil do osobního žebříčku nejděsivějších hororových momentů, kdybych si byl nějaký vedl. PS: bacha na holuby. Horror movie of the year ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MYSLÍM SI, ŽE PRO NÁS VŠECHNY JE UŽ PŘÍLIŠ POZDĚ“...... /// Masafumi Kobayashi – mistr všech záhad. A tady se snaží přijít na kloub hlasům malých dětí, které vycházejí z domu Junko Ishii. ,,POCEM S TOU KAMEROU“ – mrtví ptáci (ale to je jen začátek!). Jasnovidec v alobalu točenej dokumentární kamerou je...je...příšernej!!! Čas kvapí a stále sleduju jen úvod do problematiky. Naštěstí Kobayashi našel slovo! (a já se nudím!)... Ty vole, než mu teď vysvětlej ,,METODU KAGUTABA“ (a než se k tomu vůbec dopracujou) tak snad i chudák Junko Ishii vysvětlí sama od sebe, kdo to mluví... Ne, ale naštěstí se dochoval 16 mm film. Naštěstí! Sled událostí zdánlivě nesouvisejících, ale zato v přímým přenosu. JÁ ZEMŘU JAKO DALŠÍ! (to řekla ta holka, i když MĚ to taky napadlo...) Pan Hori v aluminiovým oblečku něco cejtí (původně měl bejt pes, ale...no dyť víte..). Já ty filmy nesnáším! 1 (až 2) kreténi s kamerou se mě (MĚ!!) snažej přesvědčit, abych věřil neuvěřitelnýmu. Ne snad kvůli ději, ale protože jejich metoda je stupidně dementní se jim to nikdy nemůže podařit! Rozhejbat obrazovku umí každej debil! Začínám bejt na slova ,,TOČ TO!“ kurevsky alergickej. CO MUSÍME UDĚLAT, ABY JSME ZRUŠILI KLETBU KAGUTABA? (Chcípni!) Je tma, všichni ječej a filtr pro noční vidění by možná i něco zajímavýho ukázal, kdyby ji nedržel šílenej dokumentarista. Film naštěstí ukončuje zajímavě nesmyslných (posledních) 5 minut. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Kretén v aluminiovým oblečku mi řekl, že si mám dávat pozor na holuby. (Ptáky). 2.) Věřím v kult KAGUTABA, ekoplazmatický červi a dokumentární kameru. 3.) Nevím jak uspokojit démona. (Manželku? – tady říkali démona!) 4.) Thx za titule ,,maddy1111“ a ,,Perun14“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Námět je skvělý a polodokumentární styl mám rád, ale radši bych tenhle film viděl jako předělávku u Amíku. Tohle asijské provedení mi přišlo celkem směšné a nudné, dost často jsem se smál, a když se u hororu smějete je něco špatně ,-) Hlavně ten pan Hori v té "dost cool" alobalové bundě mi přišel dost směšný, ale slušelo mu to :) Musím ale hvězdičku přidat za posledních pět minut, to jsem si opravdu kousal nehty i na nohou. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Šílenost! Tahle forma dokumentu mi Kupodivu Sedla od začátku to bylo zajímavé, místy atmosférické.. Pokusy na dětech byli Super:) Nejvíc mě snad z celého filmu Štval ten Ohyzdný Jasnovidec.. Co se neustále škrábal od toho smradu, kde pobýval.. Ten smrad táhnul z obrazovky až ke mně!! POsledních 10 Minut se to rozjelo v Neskutečné Psycho, že to Svině ještě neviděla! Filmu uškodila dlouhá stopáž.. A plno nesmyslných nudných keců.. Škoda.. Jestli se někdo kouknul na film Podruhé.. Tak mu závidím tu Výdrž! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý horor podaný polodokumentárním stylem s detektivní linkou, kdy se postupně všechny zdánlivě zmatené střípkovité epizody ze začátku postupně skládají dohromady, aby vytvořily hodně dobrou pointu filmu a poměrně děsivý závěr. Moc pěkná atmosféra a zajímavé podání, z šíleného alobalového muže jsem málem taky zešílela a o embryích se mi ještě pár dní bude zdát. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Scary-as-fuck film, který maximálně využívá možnosti média. Blair Witch bylo spíš událostí, film samotný byl jen završením konceptu a sám je v podstatě hodně banální. O pozdější Paranormal Activity škoda mluvit. Kletba oproti tomu skvěle pracuje videoformátem, televizním formátem, dokonce i to strašení v ložnici se najde. Jediná chyba toho filmu je, že to trochu přežene se stopáží. Jinak není moc pochyb o tom, že jde o jeden z nejlepších moderních hororů. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Další z řady hororů natočených jako dokument, kterých je v poslední době všude habaděj, ale Noroi stylem natočení spíš připomíná starší klasiku Blair witch project, ale mě to celkově nepřišlo tak silně hororový nebo mysteriózní, jak by asi mělo. Sice několik scén je jak vystřižených z nějakýho dokumentu o paranormálních jevech a scéna v lese je vynikající, ale taky je tady nasekáno několik menších chyb, který mě prostě donutily přemýšlet o tom, že takhle by se postavy ve skutečnosti nikdy nemohli zachovat a pak to pro mě ztrácelo ten realistickej dopad a atmosféru, krom toho délka je podle mě trošku přestřelená, kdy znát je to hlavně ze začátku, kde se z větší části pátrá bez nějakých větších objevů a nedokáže to vygradovat atmosféru úplně na maximum a udržet si jí ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý japonský horor. Má výborný príbeh o uznávanom dokumentaristovi paranormálnych javov, ktorý spolu s herečkou a zvláštnym jasnovidcom pátrajú po objasnení rôznych záhad, ktoré sú vzájomne prepojené a všetky cesty vedú na jedno miesto. Spracovanie sa mi páči, ale aj tak sa nezbavím mierne rozporuplných pocitov. Film ma zaujal už od začiatku, tých slabších častí je tu minimum, možno len bez nejakých dvoch, troch scén by som sa zaobišiel, ale zaujímavých situácií je tu množstvo, ale na druhú stranu mi mierne kazí dojem práve táto rozmanitosť situácií nasledujúcich po sebe a to by som označil za hlavný zápor tohto filmu. Jednoducho jedna situácia si postupne buduje atmosféru a pôsobí skvelým dojmom, aby to všetko pokazil rýchly prestrih na inú situáciu, ktorá je síce tiež zaujímavá, ale pokazí všetko, čo vybudovala tá predchádzajúca. A to platí hlavne o tých rôznych situáciách z televízneho štúdia. Pozerá sa na ne dobre, ale zničia vysoko nastavenú atmosféru z predchádzajúcej situácie. Ale aj tak celý čas sa na to dobre pozerá a slušne to vygraduje v záverečnej polhodine, ktorá je miestami až dychberúca, ale aj tu platí to, čo som spomínal pred tým, to najlepšie zničí zle zvolený prestrih. Čo sa týka klasických hororových prvkov, tak som mimoriadne spokojný, atmosféra je takmer dokonalá, jedna z najhustších, na aké si spomínam a napätie už za ňou o niečo zaostáva, ale niektoré scény uspokoja aj po tejto stránke. A tie rôzne hororové situácie sú tiež vydarené, hlavne, keď sa práve dej odohráva v noci, tak sa je na čo pozerať a preto ma mrzí, že jedna z najatmosférickejších a najnapínavejších scén, aké som kedy videl, nočný beh cez les je strihnutý práve v tom najlepšom. Herecké obsadenie je bez problémov, síce postava jasnovidca celkový dojem trochu kazí, ale aj on dokáže zaujať a zvyšné postavy sú už dobré. Réžia a technická stránka sú perfektné, tu nemám čo vytknúť, jeden zo žánrových vrcholov. Škoda, Noroi mal potenciál byť jedným z najlepších hororov vôbec, hlavne tá atmosféra je vynikajúca, ale práve ten jeden spomínaný zápor ho zhodil len do výrazného nadpriemeru. Takže som dosť spokojný, film ma baví aj po viacerých pozretiach, ale toho pocitu menej využitého potenciálu sa nezbavím. 77% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Spousta dobrých nápadů, nepřevídatelnost děje a dokumentární styl, to všechno filmu jenom prospívá. Navíc minimum mých neoblíbených lekaček, pokud vůbec nějaká. Spíš je to celou dobu mrazivé, strašidelné a postupně gradující až k velmi dobrému finále. Místy opravdu děsivé, určitě jeden z nejlepších hororů natočených "dokumentárně". ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vôbec nemôžem povedať, že by to bolo zlé. Malo to hĺbku, nápad super, príbeh dobrý, dej sa odohrával zaujímavo, no čuduj sa svete, nemôžem dať viac ako dve *. Jednoducho som sa JA za celý čas sledovania tohto hororu nezľakol, ba dokonca nemal ani len pocit zimomriavok či úzkosti. Možno v závere minimálne. Film som musel pozerať na tri krát, lebo dva krát som zaspal. Z môjho pohľadu absolútne nevýrazný snímok, ktorý mi neponúkol nič, čo by som si pamätal - 45%. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Mistrně, ač zdánlivě navodile nastíněné prostředí, vytvářené útržkovitou linií děje, která se může prezentovat zprvu nelogická, ale postupně se hlouběji dostává k samému jádru.. A náhle jako taková skládačka, jejíž každá určitá část přesně zapadá do sebe, vznikne jednotný obrazový celek, natolik dokonalý, že jakýkoli nepatrný úlomek by zapříčinil jeho nenávratné zborcení.. Možná je všemu, ale jinak..trochu tápu. Pouhý klam, nebo čirá realita? Jak šibalsky si to s námi zahráváš Kôji Shiraishi! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jak mám věřit rádoby pravému dokumentu, ve kterém jeho tvůrci upřednostňují senzaci před zachováním vlastního duševního zdraví, a ve vyhrocených situacích dokonce i života? Na efekt. Mrazivý chvilky to ale má a není jich málo... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nebudu to skrývat - jsou zde přesně tři momenty, u nichž jsem se málem podělal, pomočil a proskočil stropem naráz. Dějová struktura je vcelku promyšlená, souvislosti do sebe zapadají a tvůrci věděli, jak pátrací nudu ředit zneklidňujícími informacemi a občasnými infarktovými momenty. Závěrečná cca dvacetiminutovka byla pro mou psychiku místy k nevydržení, o samotném závěru nemluvě... Svůj účel film splnil, nabízí pestrou pseudodokumentaristiku, místy napíná, místy děsí, bohužel občas i nudí. Představte si Záhadu Blair Witch, v níž někdo otočil ty stránky, které tvůrci původně nechali na fantazii diváka. Je už jen na vás, zda máte odvahu na ně pohlédnout. Nicméně nelze popírat, že to, co v klíčových chvílích rozpumpovalo můj tep do nepříčetna, může jiné nechat netknuté nebo dokonce zklamat. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

S pověstí Japonského Blair Witch se ke mně dostal tenhle found footage hororek, který měl kombinovat to nejlepší z nalezených videozáznámů a japonských duchařských shockerů. No, nejsem zklamanej, ale nadšenej taky ne. Hlavní hrdina začne natáčet dokument o neštěstích, která jsou podivně provázaná. Pomalu začíná rozplétat ne příliš originální pavučinu a vy se (upřímně) docela nudíte. Pak se naštestí odjede na japonský venkov (miluju venkov v hororech) a závěrečný akt je naprosto výborný. Ta scéna s nočním viděním ve mne bude strašit hodně dlouho. Lepší průměr a já říkám Sedm čili sedm neštěstí.. 7/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Ač se snažím, jak se snažím, tak kromě té povedené třicetiminutovky na závěr a pár scén na začátku, nejsem přesvědčen. Kdyby měl Noroi přes hodinu, tak budiž, ale 115minut? Moc dlouhé na horor, který má slabší děj, i když zajímavý příběh. Vyloženě zklamaný nejsem, ale podruhé se nepodívám.. 6/10 = 60% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Je tu plno revu slečny Mariky, ktorý pije krv a ked si vypnete zvuk, tak vidíte debilného pána Horiho, ako behá jak mešuge po lese. A okrem toho, toto tu už bolo veľakrát . Asi si idem pustiť Jirku Schelingera Holubí dúm... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to možno pôsobí komicky, ale treba prihliadnuť aj na rozdiel medzi kultúrami. Japonci majú proste trochu prehnanú gestikuláciu a fanúšikom ich televíznych relácií sa pravdepodobne tiež nikdy nestanem. Ale po chvíľke, ani si to nevšimnete, a na pozadí tých rozhovorov a nechcene vtipných scénok sa rozbehne taká atmosféra, že aj plačúce dieťa vo vás vzbudzuje pocit, alebo lepšie prianie, aby tá scéna už konečne skončila. A za každým, ešte aj keď je na obrazovke ten retardovaný jasnovidec, zakaždým je tam - ako keby na pozadí toho celého - niečo desivé. Veľmi desivé. A stále to graduje. A posledná polhodina, to je niečo výsostne nepríjemné, skoro až odporne strašidelné. Oproti tomuto filmu je Blair Witch len večerníček pre slashermi presýtenú mládež. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Zpočátku spíše lehce mysteriózní pátrání po několika na sobě zdánlivě nezávislých tajemných událostech se postupem času překlání do hororových vod a dostává nepříjemně reálný nádech, podpořený dokumentárním stylem, který pro jednou nepůsobí jako něco dělaného pouze na efekt alá Rec, nýbrž jako konzistentní a fungující forma doplňující ideálně atmosféru filmu. Velmi sugestivní zážitek, kdy mě pouze mírně zklamal ostatními vychvalovaný konec, který prostě nepůsobil až tak extra děsivě, jak by bylo záhodno a mně tak maličko chyběla závěrečná, očistně působící děsivá sprcha, jakou by mé napjaté nervy potřebovaly. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Noroi je snad první japonský horor, který jsem měl to štěstí vidět. Film je zpracovaný velmi zajímavým způsobem - dokumentárním, tudíž tak trošku v podvědomí diváka získává na autentičnosti. Má velmi zajímavý průběh a tempo. Na začátku si moji pozornost určitě získal. To víte, člověk je v očekávání, co přijde a o co vůbec ve filmu jde. Poté tempo nějak pokleslo a tak nějak se mi zdálo, že se prvky ve filmu hrozně opakují a celkově nepřichází film s ničím novým. Sem tam někdo chytne záchvat, či to holub napere do okna. To je z toho, co mělo nejspíš děsit úplně vše. Zbytek byla spíše taková sranda. Z toho sympatického pána, který se trošku bál červů a miloval alobal, jsem si místy skutečně uchcával. Berte potom takový film vážně, že? A ten novinář, to byl taky super kokot. Naštěstí mnoho japonských hereček bylo koukatelných, když zrovna naměly záchvat. Takže celkově snad s přivřeným okem bych mohl dát i ty 3*. Vlastně spíše 2*. ()

Reklama

Reklama