Reklama

Reklama

Derren Brown: Magie a manipulace mysli

(pořad)
  • Velká Británie Derren Brown: Trick of the Mind
Dokumentární / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie, 2004, 18x24 min

Režie:

Stefan Stuckert

Kamera:

Jono Smith

Účinkují:

Derren Brown, Matt Lucas
(další profese)

Obsahy(1)

Derren dokáže užásné věci s lildskou myslí, dokáže uhádnout co se vám honí hlavou, na co myslíte, dokáže s člověkem manipulovat a dokáže číst lidem myšlenky. Svými kousky udivuje tisíce diváku. Na začátku každé epizody čeká na diváka test. (MsWampir)

Recenze (71)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tohoto manipulátora a znalce lidí nikdy nepotkám. Moc rád bych si vyzkoušel jeho dokonalý úsudek a hbitou improvizaci a porovnal realitu s dojmem diváka. For monolog: Darrena kritizujes a Copperfielda také? Já jen, že jejich kouzla skrz obrazovky jsou založené na stejných principech a nemusí fungovat na všechny o to ani nejde. To, že Darren je profík a oni ne, něco dokazuje? Na světe asi nebude moc lidí na jeho úrovni. Osobně jsem očekával, že Darren předvede úžasné věci a většinou jsem se dočkal. Nechci vidět ohranné kraviny jako zmizení letadla, sochy svobody, vlaku ... To je vše na jedno brdo, ale přesvědčování lidí a vnucování jim vlastní myšlenky, patří mezi nejpůsobivější a nejužitečnější schopnosti. PS:Moc nechápu proč koukáš na takový pořád o kouzlech a manipulaci, když na to nejsi zvědavý. For monolog2: neřekl jsi, co je pro tebe úžasné (popř. co tedy neumí každý druhý známý řečník:)). Samozřejmě, raději bych tohle zažil naživo, než se dívat na sestříhanou verzi... PPS:na další variaci na "kouzelník/psycholog/manipulator" už radši nekoukej:-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kouzlo/trik/podvod se ženou, kterou svalovec uzvedne a po Derrenově přímluvě neuzvedne je docela ukázkový případ, jak k Derrenovi přistupovat. Buďto to budete brát, že jsou domluveni či uvěříte v Derrenovu sílu osobnosti a nebo si to pustíte ještě jednou a zjistíte, že to je základní fyzika (rozložení váhy při různých postojích, páky apod.) a tak je tu to se vším. Ano, je to především o sugesci, manipulaci a dokonalém převedení řeči těla a psychologie do praxe. Problém pořadu je, že tady se z Derrena dělá něco co není – neomylný kouzelník. Proto jsou mnohem zajímavější jeho pozdější pořady (i články a knihy) kdy dává nahlédnout pod pokličku (tedy směsici dřiny, pokusů/omylů, podvodu, klamu, ošálení apod.). Tento pořad se však ještě tváří, že tomu tak není. Což je zásadní chyba. Přitom zrovna tady se při následné projekci dá mnohdy odhalit „jak toho sakra docílil“. Pokud tedy koukáte na originální znění, protože Derren pracuje se slovy, tóninou i rytmem hlasu, podobností koncovek, podvědomou vizualizací jednotlivých slov apod. takovým způsobem, že to až bere dech. To tuzemský dabing naprosto zabil čili z toho nechtěně udělal skutečná kouzla, na jejichž vznik se přijít prostě nedá i kdybyste nakrásně byli chytřejší dvojče Sherlocka Holmese. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Kčertu, co tenhle šhit tady dělá? Tohle nemá s filmem společnýho ale lautr nic! No, aspoň se tu k téhle břečce vyjádřím. Nejde o nic jinýho, než jen trochu jinou reality show. Jediný, co se tu děje je, že Deren ovlivňuje lidi pomocí různých slovíček. On je profík, oni nejsou, takže nerozeznají, že se nechávají ovlivňovat. Kdyby proti němu postavili nějaký psychology nebo psychiatry, asi by to tak slavně nedopadlo. Co se tu děje? Nic, jen ukazuje, že dokáže uhodnout, jak se lidi budou chovat. Možná si říkáte, proč to hodnotím tak špatně, ale důvod mám. Je to absolutní nuda. Koukat na maníka, jak si jehlou propíchne ruku, nebo jak banda pigotů strká ruku nad Derenovy, aniž by je viděl a on uhodne, nad kterou je strčí, to se dá sledovat pár minut, ale ne tucetkrát půlhodinu. Přiznám se, že po čtvrt hodině jsem to začal přetáčet zatraceně FastForWarD kupředu, aby mi nespadl jazyk na vestu. Takovou jsem měl žízeň po tom všemi vychvalovaným zábavným šokantním pořadu. Dostal jsem ale jen kupu nudy. Přesto to část splnilo, ta kupa byla tak velká, až mě šokovala. Pro Djkoma : Copperfield mě nechává v klidu. Pro každého je úžasnou věcí něco jinýho, a pro mě propíchnutí vlastní ruky jehlou tedy rozhodně ne. Schopnosti, který prý Darren "má" měl každej známější řečník (Hitler, Castro...) a tady mě to nijak nepřesvědčilo. Možná, kdyby to brali jedním záběrem a bez střihu, tak možná, a to by ještě museli hledat lidi rovnou na ulici. Poznat podle oblečení, co kdo dělá totiž nebude až tak náročný, když se diváš na lidi. Taky to dokáže každej krejčí nebo letitější prodavač v textilu. Zastaralou kravinou je zmizení Sochy svobody, letadla nebo vlaku proto, že je to úspěšný a tak to dávali pořád dokola. Ale mohl sis všimnout, že to nedělá každej kouzelník. Jen jeden. PS: Taky nechápu, proč koukám na takovýhle kraviny, asi proto, že od nich čekám, že kravinama nebudou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Derren umí v první řadě dobře oblbovat - je sranda na to koukat. Ve velké většině případů oblbne i mě, za což jsem rád. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Raději si přečtěte stejnojmennou zajímavou knihu. Jako zábavný pořad v televizi je to spíš průměrné, protože velká část triků vypadá zjednodušeně řečeno asi takto: DB: Mysli si nějakou kartu. Oběť: Dobře. DB: Je to srdcová sedma? Oběť: Ano, je! Jásot kolemstojících. Oběť (do kamery): To je neuvěřitelné, já jsem si jen myslel kartu a on ji uhodl. To je fantastický zážitek, ještě teď se z toho nemůžu vzpamatovat!______ Je hezké, že se na začátku každéhu dílu DB chlubí, že v pořadu neúčinkují žádní herci, ale ještě by se taky mohl pochlubit, kolikrát byl každý trik natočen, než se povedl. Napoprvé to určitě nebylo, jinak by se s tím taky chlubil. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se nakonec rozhodle tenhle pořad také ohodnotit a dát najevo svůj názor. Vlastně existují jen dvě možnosti, buď je to celé podvrh, k čemuž se sám přikláním, neboť některé věci - tedy většinu - tomu chlápkovi nežeru, nebo je Derren Brown chlapík s neuvěřitelnými schopnostmi. Jenže ono vlastně o pravdu ani nejde, tady záleží spíše na zábavnosti, a v tomto ohledu se musím přiklonit na stranu kritiků, protože je to fakt krávovina. Není to zábavné a už vůbec ne šokující, nadruhou stranu nemohu napsat, že jsem se nudil, neboť to není pravda, spíše jsem se vztekal nad pár věcmi, které mi připadaly strašně trapné, jako příklad je vhodné uvěst díl s hledáním fotografie na tržišti. 60% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

MANIPULACE (je to správné slovo) mysli je dílo, na které jsem pokaždé zíral s údivem a otevřenou pusou. Je jedno, jak divák na tento pořad nahlíží, jestli se snaží odhalit mistrovy triky, nebo věří či nevěří v jeho neuvěřitelné schopnosti. Tak jako tak by si měl tento projekt umět náležitě užít a hlavně se u něho kvalitně pobavit, protože o to tady jde především. Je to opět něco jiného, než to, na čem nás kdysi nachytával David Copperfield nebo čím nás v dnešní době okouzluje jiný manipulátor Criss Angel. Derren Brown přináší zvláštní oživení a svěží vítr do zatuchlých televizních kanálů a ukazuje divákům pozorným i nepozorným, skeptickým či naivním věci, kterých by se obyčejně ani nenadáli. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-pořad. Povedený televizní cyklus o snadné manipulace člověka samotného a dokonce i jeho mysli. | Průměr všech zhlédnutých (odvysílaných) epizod: 70% (3*) | ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Derren je naprosto úžasný manipulátor a psycholog. Nevím jestli mu to věřit, ale mě prostě okouzlil... ať je to jak chce - Derren Brown je hvězda! :) ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý mysteriózní pořad, mnohokrát lepší než slátanina typu Criss Angel. Často hlavní projekt prokládán menšími kouzly a hypnózami prováděné hned na ulici, některé jsou opravdu povedené a dech beroucí. 90% ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Nie neuveriteľné ale zaujímavé. Nikdy som nevedela, že sú ľudia až takíto priehľadní. Na dokumentárny seriál celkom prijateľné. 75% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Co se dá k tomu říct. Hlavní postava, dříve křesťan, tak se netají tím, že vše co dělá, jsou jen triky. A přece je zde více než dost otázek... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Derren Brown - to je týpek!!! Charisma má na rozdávání. Pořad taky zdařilý. A jestli tomu věřím??? Asi si budete říkat, že jsem hloupej, ale já tomu věřím. ()

Reklama

Reklama