Reklama

Reklama

Na daleké hlídce

  • Sovětský svaz Zastava v gorach (více)

Obsahy(1)

Sovětský barevný dobrodružný film ze života příslušníků pohraniční stráže. Ukazuje na příběhu členů pohraniční stanice v jednom ze vzdálených koutů země, jak sovětští pohraničníci chrabře střeží nedotknutelnost hranic. Svým vzrušujícím, napínavým dějem a dobrými hereckými výkony i vkusnou fotografií film jistě nadchne každého diváka. (FILMOVÝ PŘEHLED 7 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Je to dobrodružný film. Tedy film toho žánru, který byl natolik zprofanován hollywoodskými kovbojkami a detektivkami, že se zdálo, jako by tento žánr nebyl hoden, aby jím pracovalo i nové, socialistické umění. Ovšem ve skutečnosti to vypadá jinak. Nejde totiž o dobrodružný žánr samotný, chceme-li mluvit o jeho zavržení nebo naopak přijetí, ale o jeho náplň, obsah. Pravdivý, poctivý umělec, chtějící svým uměním kladně působit na diváky, umělec, který z života společnosti načerpal a vytěžil pravdivý příběh, odpovídající možnostem skutečnosti, takový umělec může i v dobrodružném žánru vytvořit stejně veliké a umělecké dílo jako umělec pracující v kterémkoliv jiném žánru. Hovoříce o takovém umělci, máme na mysli sovětského režiséra Konstantina Judína a scénáristy M. Volpina a N. Erdmana, jejichž dobrodružný film „Muži v sedle" získal u nás stejně jako v SSSR bouřlivý úspěch. Úspěšné je i jejich nové společné dílo „Na daleké hlídce". Život pohraniční stanice na vzdálených hranicích, docela odříznuté od světa, poskytl autorům bohatý a působivý materiál k rozvinutí tak dramatického děje, jak si jen lze přát. Přitom však není v tomto filmu dobrodružnost pro dobrodružnost; napínavý, strhující děj nese hluboké ideje opravdového vlastenectví, osobního hrdinství pro ochranu socialistické vlasti, bdělosti a nesmiřitelnosti v boji se záludným nepřítelem, snažícím se porušit hranice státu. Filmový přehled 7/1954 ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Průměrný dobrodružný film o vojácích střežících hranice někde na východě SSSR (pravděpodobně Turkmenistan nebo Tadžikistán, ale nevylučuji ani Kyrgyzstán nebo Uzbekistán :D) Velmi se mi líbila příroda a zvířátka co se ve filmu vyskytla (koně, tygr ...). Milovníkům koní se tenhle film asi bude líbit, mě to moc nezaujalo. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama