Reklama

Reklama

Bob Kennedy - muž, který chtěl změnit Ameriku

  • Francie Bob Kennedy : L'homme qui voulait changer l'Amérique (více)
všechny plakáty
Francie / Austrálie / Dánsko / Švédsko, 2003, 52 min

Obsahy(1)

Když 6. června 1968 podlehl vražednému útoku kandidát na prezidenta USA Robert Francis Kennedy, pro mnoho Američanů skončil jeden sen. Bratři Kennedyové zemřeli násilnou smrtí v rozmezí pěti let. Mnozí si kladli otázku, co udělali během těch tří let, kdy byl John prezidentem, že v některých lidech vzbudili takovou nenávist? Znepřátelili si mafii, Jimmyho Hoffu, Edgara Hoovera, Castra, rasisty z Jihu. Po Johnově smrti ztělesňoval Bob naděje své rodiny - i Američanů, že bude pokračovat v programu svého bratra. Že dokáže vést zemi k potřebným změnám, k tomu, aby se vypořádala se svými problémy. Ale čas naplnit tyto naděje mu nebyl dopřán... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Bob podobne ako jeho brat mal "muchy", bol to liberálny Američan, ktorý sa snažil o dobré veci, používal aj zlé metódy, tam sa v politike proste bez nich často nedá obísť, napríklad to, ako zvolili jeho brata do funkcie prezidenta. Avšak bol niekým, kto mal záujem ukončiť rasovú nenávisť, dať chudobným vzdelanie, ukončiť chudobu, ukončiť vojny, odstrániť mafiu, no on bol tŕňov v oku mnohých, aj z jeho vlastnej strany. Tento film zabudol na zásadný prejav jeho brata o tajných spoločenstvách, zabudol na to ako bojovali proti Fedu, proste mnohé, napriek tomu, že to nebol americký dokument. Bol to len jednoduchý krátky pohľad na idealistu, ktorého odstránili v totalitnom štáte, ktorý o sebe vyhlasoval že je demokratický, slobodný a vzor pre svet, no všetko dosiahol len vplyvmi s mnohými podvodmi a vojenskou silou. Milostné aféry tohto muža len potvrdzujú, že mnohí významní muži ich mali, ale nielen tí, no je smutné ako dopadol celý ich klan, ktovie, či všetky tie choroby na nich prišli len tak náhodou. Je to smutné, lebo tu ešte Amerika mohla veriť v zmenu, po konci týchto dvoch bratov sa sen rozplynul a všetko sa vyhrotilo do obrovských rozmerov, ktoré dnes pociťujeme a ktoré smerujú k svetovej totalite. Nie je zlé si jeho ideály pripomenúť takýmto filmom, bola to dobre zvládnutá snaha, aj keď nie najlepšia, ale som rád aj za toto. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Poučný filmový dokument o Robertu Francisovi Kennedyovi. Snímek jasně a srozumitelně zobrazuje muže, který byl pravou rukou svého staršího bratra Johna F. Kennedyho při kandidování na post senátora později prezidenta USA. Byl to právě Boby, jak se Robertovi Kennedyhovi přezdívalo, který zápasil jako ministr spravedlnosti proti korupci a organizovanému zločinu. Střetával se také s ředitelem FBI Hooverem, zakrýval a urovnával milostné aféry prezidenta J.F. Kennedyho. Bojoval proti Fidelovi Castrovi a sovětům ve studené válce. Musel také řešit nepokoje černošských jižanských států a zejména se vyrovnat se zavražděním svého bratra v listopadu 1963. Dále sledujeme jeho kandidaturu na úřad senátora za stát New York a následné zvolení do funkce. Stává se skoro filmovou hvězdou, jelikož lidi ho milují za jeho chuť a odvahu bojovat proti chudobě, nemocím, negramotnosti, nesnášenlivosti a útlaku. Chce spravedlivější a lepší svět i pro svých osm dětí. Nevyhýbá se mu však ani kritika na Vietnamskou válku a čelí obvinění na odposlouchávaní Martina Luthera Kinga. I přesto kandiduje na prezidenta a získává si velkou podporu z nižších vrstev, bez ohledu na rasu či náboženství. Boby vítězí v Kalifornii v prezidentských volbách, zároveň však končí naděje pro všechny Američany, kteří do něj vkládali očekávání na změnu a to po atentátu na něj ve 42 letech, 6 června 1968. Díky množství dochovaných scén a záběrů velmi zajímavý dokument. ()

Reklama

Reklama