Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český barevný film o dětech a pro děti. Je to veselý sportovní příběh pražského dětského hokejového družstva Bezejmenné ulice. Zachycuje poutavým způsobem život, školní práci a zábavu dnešních pražských dětí. Dějová osnova příběhu je velmi jednoduchá: hokejové mužstvo Bezejmenné ulice, složené z pěti žáků páté třídy a náhradníka Pepíčka Slámy, který je o dva roky mladší, trenuje pensista pan Šácha. Hoši se však příliš upnuli na sport a následky toho se projevily ve špatném školním prospěchu. Pan Šácha správně poukazuje na to, že školní učení je důležitější než hokej a nechce pokračovat v treningu. Rovněž rodiče některých hráčů zasáhnou. Jednotu mužstva rozruší syn brankáře representačního čs. hokejového mužstva Honza Prokop, jehož vystupování vyvolá v ostatních hráčích odpor. Po mistrovském zápasu, který Bezejmeňáci Honzovou zásluhou těžce prohráli, se mužstvo rozpadlo. Po čase je však dal opět pan Šácha dohromady. Hoši se svědomitě učili, svědomitě trenovali a odvetný zápas vyhráli hlavně zásluhou malého Pepička Slámy. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (30)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Výchovný příběh pro tehdejší sportujicí mládež:žákovské hokejové mužstvo překoná krizi, kterou způsobí zanedbávání mimosportovních povinností. Režisér Čěněk Duba v sobě nezapřel své věnování sportovní popularizační tématice až do svého odchodu do zahraničí. Viz. dodatek po tomto filmu ještě natočil svůj poslední tady a to sice ještě film Letiště nepřijímá. Jeden z posledních filmů předválečné star O.Korbeláře který byl jako důchodce Šácha výborný. Ve filmu můžeme spatřit zamrzlou Vltavu což zas v té době nebyla až zas taková událost či dnes už stařecký a legendární zimní stadion Štvanice. Ve filmu je také k nepřéhlednutí tehdy čtrnáctiletý kluk jménem V. Pucholt co by jako rozhodčí. Úsměvný dětský film který mě tenkrát docela vzal. A proto za 3* ()

ripo

všechny recenze uživatele

Režisér Čeněk Duba se ve své dosavadní filmové práci zaměřil na filmy ze sportovního prostředí. ("Vítězná křídla", "Vzhůru, sportovci" a "Synové hor"). Ve svém posledním filmu přenesl sportovní thematiku do světa mládeže. Ukazuje v něm, jak je správné, začíná-li mladá generace sportovní závodní činnost již v chlapeckém věku, ovšem zdůrazňuje, že v žádném případě se nesmí tato činnost křížit se školní prací. Kromě toho film učí mladé diváky skutečně sportovnímu vystupování a poukazuje na některé nešvary, kazící toto vystupování jak u mladých, tak i u dospělých hráčů. Filmový přehled 47/1957 ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Mám velmi matné vzpomínky na tento film. Viděl jsem ho kdysi dávno. V paměti mě utkvěly hlavně scénky z hokejového prostředí. Herecké výkony na tu dobu, ve které film vznikl, byly poměrně na solidní úrovni. Pro důkladnější zhodnocení bych potřeboval snímek vidět znovu. Zatím tedy dávám tři hvězdy. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Krásný film o dětech, co propadly kouzlu hokeje. Už je to dlouho, co jsem za barákem viděl kluky, co hrají od rána do noci mezi klandry na věšení prádla, hokej. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Vìce je to asi výchovný film než sportovní, ale doba si žádala své a ta socialistická morálka měla něco do sebe. Nejprve povinnost pak zábava. Výborný O. Korbelář a úsměvný pohled na mladého Pucholta. Ve své době určitě chytlavý dětský snímek. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Moc hezky detsky barevny film. Scenar je sice typicky, kdy se kluci na ukor skoly venuji hokeji, aby vse nakonec dali dohromady a jako tresinku na dortu vyhrali dulezity zapas nad Certaky. Natoceno je to ale dobre, dospele postavy (nejvice zaujal Korbelar) moc neprudi a ty detske jsou taky dobre zahrane. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Už z toho, že hrají zlí černí proti hodným bílým, lze vyčíst jistou zjednodušenost, ale jde o příběh pro děti, tak to neberu jako vadu. Kromě jiného však stojí za zmínku překvapivě dobrý hokej, který je tu, v podání mladíků na zamrzlé řece, k vidění. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Super film pro děti. Ta nálada a atmosféra je přímo úžasná. Tak pozitivní a rozesmáty dětský film s úsměvem uměli natočit jen soudruhové :-)) ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Podle mě je tento film až moc poetický a ještě více moralistický. Na druhou stranu, kdo ví, zda to tak opravdu v polovině 50. let nebylo. Ukazuje, jak mají malí kluci kombinovat sport se školou, a pokud se jim ve škole nedaří, tak nemohou hrát. Možná to tak opravdu bylo. Ostatně ta 50. léta byla fakt divná. O to víc si musíme vážit, že do tohoto ryze dětského filmu nebylo nic, co by propagovalo KSČ a Sovětský svaz. Naopak kluci tu tajně sní o tom, že budou hrát proti Kanadě. Tak to jsem fakt čuměl, že sem šoupli Kanadu a ne SSSR. Ostatně celý film je takový sen malého hokejisty. Začíná, jak na zaplněném otevřeném stadionu sehrají Bezejmenní mistrovský zápas, ve kterém jednoznačně vítězí. Poté stojí proti seniorským reprezentačním výběrů ČSR a Kanady a vždy slavně zvítězí. Připadalo mi to jako taková cesta Klabzubáků na bruslích. Ovšem byl to jen sen malého kluka, který se poté probudil do reality. Té dětskosti ve filmu je ale i tak hodně. Navíc je to již hodně starý film, který dneska již nikoho nezaujme. I proto se jedná o doslova neznámý film, na kterém můžeme tak leda ocenit tehdejší záběry na starý popelářský vůz či tramvaj. [216. hodnocení, 25. komentář, 65%] ()

Reklama

Reklama