Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektivní příběh z cyklu Stopy zločinu s Jiřím Bartoškou v hlavní roli vyšetřovatele Kosmy. Policejní oddělení vyšetřuje paralelně několik případů krádeží v bytech a kostelích. Byť způsob práce pachatelů je zcela odlišný, mnohé indicie nasvědčují, že oba případy spolu úzce souvisí. Z míst činu mizí především vzácné a cenné starožitnosti. Major Kosma a jeho tým je na stopě překvapivému pachateli, který má na svědomí podvody, loupeže, distribuci drog a nakonec i vraždu. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Československá "drsná" krimi o poněkud tabuizovaných tématech - závislosti na drogách a dokonce i o "zvráceném" homosexuálním vztahu. Trochu pobaví, možná i trochu rozesměje - minimálně ten děsný hudební doprovod je skutečně osobitý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rázný Brousek náčelník je neuvěřitelně rozpolcen. Nad sebou v zasedačce portrét symbolu bolševického teroru, ale přitom posílen zkušenostmi z dabingu vede své podřízené po vzoru imperialistického slouhy Cowleyho. Jeho hoši ale bohužel nejsou žádní profesionálové. Starý Bajza se zmůže jen na nošení lahváčů zraněnému kolegovi do nemocnice a Bartoška je soustavně poučován svou zvídavou přítelkyní. Rozlousknutí případu, kdy je pachatel naznačen svou reakcí na návštěvu policistů a koneckonců i názvem, proběhne jen tak mimoděk a divák mezi tím dostane špinavou dávku obsesí a perverze (drogová závislost, homosexualita, řízek a láhvové pivo k večeři). Hudba je tu v komentářích fackována ze všech stran, ale já se jí musím zastat. Ty neurotické synťáky byly famózní a já jen čekal, kdy se zpoza rohu objeví Snake Plissken! Tahle série mě začíná zajímat.. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Malý pitaval z velkého města po brněnsku. To jsou Stopy zločinu, na jehož částech se podílelo Televizní studio Brno. Vznikly podle scénáře autora kriminálních románů Karla Štorkána. Také má svůj tým kriminalistů, jehož šéfem je Otakar Brousek a vyšetřovatele jako jsou Jiří Bartoška nebo Olda Navrátil. Ale nemá takový vtip, jako pánové z pražského oddělení. Zato je docela brutální, alespoň tenhle díl. Krádeže v kostelích, bytech a lékárnách, vraždy, drogy, homoušský páreček. Tohle všechno musejí brněnští kriminalisté vyřešit, ale napřed musejí všechny nitky pospojovat dohromady. Z dnešního pohledu je to víceméně humorné, ale já mám strašně rád, když je v tom zanechán ten odkaz doby, kdy se seriál natáčel. A ještě k tomu v brněnských ulicích, hospodách nebo poliklinikách. Všechny věci, co se tenkrát používaly, skleničky a popelníky od Coca-Coly, které jsme taky měli doma, móda, která koncem osmdesátek frčela, vybavení bytů nebo ordinací, pro to všechno mám slabost. Proto hodnotím vysoce, mě se to zkrátka líbí, i ten příběh měl spád a nenudil a Zdeněk Dvořák jako šílený narkoman byl fakt parádní! Navíc naprosto zběsilá hudba, která jakoby vypadla z nějakého amerického béčkového akčního filmu, na které se podílel mistr Pavel Blatný. Ještě by mě zajímal film Mind Games, jehož plakát visel v jedné scéně před kinem. Jsem zvědavý na další díly. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Docela to ušlo.Co je strašný, když mají kriminalisté na stěně pověšený obraz Edmundoviče Dzeržinského. Ten je všeobecně považován za jednoho ze strůjců mnoha masových vražd a bolševických represálií během Ruské občanské války v letech 1917 až 1922, během nichž zahynulo několik set tisíc lidí. Defakto zakladatele KGB a to se psal rok 1989. Bléééééééé. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut nasvědčovalo tomu, že se bude jednat o nejpovedenější díl z celé série, avšak v průběhu děje a zejména v posledních 20 minutách jsem dospěl k přesvědčení, že je tomu právě naopak. Vzhledem k roku natočení bych očekával celou řadu skutečností v poněkud "modernějším" pojetí. Dzeržinskij v kanceláři velitele a "zvrácený soukromý život" jako definice homosexuality mě pak dovedly k názoru, že tohle nemohli myslet vážně ani v Brně. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Začátek i konec nic moc, ale střed filmu je velmi slušný a překvapivě drsný. Jinak taková ta nemastná neslaná klasika - Bartoška s Navrátilem pátrají po nebezpečném vykradači bytů, přičemž z případu se toho vyklube docela slušná šlamastika. Spíše podprůměr. PS: pidizápletka s homosexualitou je dnes už zcela mimo mísu, ale tehdy to nebyla žádná sranda. Takže za tohle téma hvězdička navrch. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné. Jenže jsem na prd hodnotitel. V Brně té doby jsem tam žil a měl tam holku.  Co dělá ten člověk v brigadýrce na obraze jsem naprosto nepochopil. Jinak Bartoška, Navrátil docela dobré duo.  Detektivka pro lidové publikum, co má logiku. Vykrádáme kostely, máme prachy, za ně drogy. A doktor buzerant se hodí. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jako takový slabší Malý pitaval z velkého města, který se snaží nedostatek humoru kompenzovat větší drsností. Párkrát se mi zdálo, že se autoři nechali trochu inspirovat legendárním britským seriálem Profesionálové. Nechybí tu přestřelky, drogy ani homosexualita, která je tu ještě označována za "zvrácený životní styl". Závěrečný pokus o zatýkačku působil hodně trapně (obzvlášť, když to srovnám s elegantním zatčením nebezpečného "střelce" Rudlou Pekařem v Pitavalu:-). No a snaha o nezvyklý hudební doprovod je taky dost tragická. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý diel tejto série..škoda, že tam vstúpila politika v podobe toho obrazu na stene polície, to tam fakt nemuseli tvorcovia dať , alebo naopak???? 50%. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Díl nic moc ale tým kriminalistů v čele se starým Brouskem který je věčně nespokojen je hodně sympatický.Bartoška,Navrátil to mají v malíčku.Super bylo jak Bartoška v závěrečné scéně slaní z balkonu na balkon.Neni to žádná sranda takhle narychlo a bez úvazku. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Drogy, homosexuálové - v Brně trochu odvážně vytvořili další díl socialistické detektivky s policistou Kosmou. Mírně nadprůměrný díl, ale dnes koukatelné jen pro sběratele kuriozit. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Hodně nechtěně vtipný pokus o detektivku s hodně psycho hudbou. Absurdní přítomnost portrétu Felixe Edmundoviče už tu vypíchli jiní, tak ještě zmíním fantastický výkon Zdeňka Dvořáka v roli Řehánka-Lívanského, za který udílím tu jednu hvězdu. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Bartoška s Navrátilem to mají dá se říct u prdele, za to jejich vedoucí je strašnej pedant. Takhle mi připadají hlavní postavy tohoto seriálu Stop zločinů, jelikož to byla pro mne první epizoda seriálu, kterou jsem shlédl. Začalo to zajímavě. Lupiči bytů a kostelů se vkradou do bytu, který je zrovna vykrádaný někým jiným... Všichni mají červený auta a najednou se začne i střílet. A pak už to začíná být dost spletitý a zamotaný - překupník, narkoman, doktoři kteří jim pomáhají obstarat léky, homosexuálové. Už toho je fakt dost, takže ve výsledku jen taková průměrná detektivka z revolučního roku, kdy na stěně kriminálky stále visí pověšený obraz Edmundoviče Dzeržinského. [230. hodnocení, 14. komentář, 52%] ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Byla to celé recese, nebo to měli soudruzi ještě tak pevně v hrsti. ..?! Akční scény fakt příšerné. Ostříhaný Bartoška za slušňáka v kostičkované košili, Brousek za hodného dědu z kriminálky s vytaženýma kalhotama do půl břicha, avšak s Dzeržinským za zády a proklamací o zvráceném životním stylu :-O ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Povídal, že jí tady viděl asi třikrát, než si k ní přisednul se svým přítelem, západním Němcem.“ Tentokrát mě Stopy zločinu překvapily a to příjemně. Příběh je drsnější, plný drog, homosexuálů a vražd a atmosféra je temnější. Přidali se také lepší záporáci, hlavně feťáka Řehánka zahrál Zdeněk Dvořák velmi dobře. Ale zcela zbytečná a ještě otravná byla postava přítelkyně Kosmy, která v jednom kuse mlela jen o Kosmově případu. Jinak ale vcelku dobrá detektivka, i když ti hlavní představitelé mi ve svých rolích pořád připadají toporní. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

o tempora, o móres...kde sú tie časy, keď sa vzťah dvoch buzerantov posudzoval ako medicínska diagnóza a bol spoločensky odsudzovaný ako ako nenormálna zvrátenosť. Teraz ten, čo je homosexuál a berie drogy je dobre že nie svetlým symbolom novej, ultraliberálnej doby...bratia Moravania sa s prispením niekoľkých českých hercov naozaj vytiahli - pre mňa je celý seriál dosť príjemným prekvapením... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

To bylo tak domotané, že jsem už v polovině netušil, kdo a proč. Hodinovka přeplácaná postavami. Jako plus jen herci, a to je vše. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Česká televize zatím odvysílala jen dvě kriminálky ze série Stopy zločinu, kterým jsem dal po dvou hvězdách, ale nyní musím jít výš. Jednak se ve filmu konečně objevuje také téma drog, v té době pomalu, ale jistě odtabuizované. Celkem jasně můžeme vidět, co drogy s čověkem dělají. Další mezník je homosexuální postava, což také nebyla běžná věc v socialistických filmech. Jenže tohle se natáčelo v roce osmdesát devět. A pokud děj i natáčení opravdu odpovídá létu, pak kdo tehdy tušil, že do konce komunismu zbývají už jen jednotky měsíců? Mě každopádně zaujala drsnost kriminálky. Její akčnost též. Film měl napětí, spád, tvůrci přidali dva postřelené policisty a jednoho mrtvého. Závěrem přidám dvě zajímavosti. Při vstupu do restaurace říká Jiří Bartoška Oldřichu Navrátilovi proč ho v tomhle vedru tahá ho hospody. Ten má na sobě přitom kromě jednoho svršku ještě bundu. Tou druhou je fakt, že Miloslav Mejzlík zde hrál policistu a v Kriminálce Anděl povýšil rovnou na šéfa. ()

Reklama

Reklama