Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

kluzo: Ahoj. My se neznáme. Chtěl bych se jen utvrdit, že doporučuješ jen konkrétní článek (to mi přijde smysluplné), a nikoli "celý blog" Romana Jocha (to bych považoval za nepříliš moudré). Ještě jsem nikdy nečetl od Romana Jocha cokoli, co by mělo byť jen v náznaku hlavu a patu. Za to si ho velmi dobře pamatuju, když se zjevil jako "Bambinot" v pořadu na/hraně, a svým vrstevníkům tam v brejlíčkách a s předčasně mizejícím vlasovým porostem, vykládal, že mají držet hubu a krok, a být rádi, že jsou rádi. V jeho věku mohl mít takhle vyhraněně pravicové myšlení vskutku pouze člověk chudý duchem - což mu tam s výsměchem naznačovali všichni ti vrstevníci, i o něco málo starší moderátorky. Stal se oblíbenýnm exotickým maskotem celého pořadu. Ne, to že dělá "šéfa" liberálního institutu nepovažuji za podivné, právě naopak. Je to naprosto přirpzený důsledek jeho vývoje. A tak nám "káže" evidentně člověk, který NIKDY nebyl mladý, NIKDY nebyl svobodomyslný, za to byl STARÝ, už když byl MLADÝ. Kdokoli, kdo si přečte libovolný výplod tohoto politického "myslitele", a aspoň trochu uvažuje, mi dá obratem za pravdu. ____ Napsal jsem to zejména pro to, aby můj příspěvek byl doplňkem toho tvého, aby se případný fanoušek filmu se zájmem o politiku mohl lépe zorientovat v tom, čí článek má být korigující bernou mincí. Jinak Ti přeju příjemný večer. (Neber to prosím osobně, mě jde opravdu čistě o odkaz na blog pana Jocha.)

opox

opox (hodnocení, recenze)

Vyborny film......... dnes se vysila na CT2. Kdo nevidel, doporucuju. Pokud ale nemate radi politicke filmy, nekoukejte se... ikdyz toto neni jen o politice. Je to napr. i o vlivu medii na spolecnost...

kluzo

kluzo (hodnocení, recenze)

4*. Přidám jeden aktuální odkaz na politicky "nekorektní" článek z 29.5.2009 od níže zmíněného Romana Jocha: www.virtually.cz/. Roman Joch se zde obouvá do Clooneyho a jeho filmu, že si honi triko na 50 let staré kauze dnes už rehabilitovaného McCarthyho atd. Přínosem článku pana Jocha je, že na svém blogu ukazuje tehdejší situaci ve světle nových znalostí a odhalení a určitě stojí za to si tento blog přečíst. Jeho článek by měl být brán jako povinný doplněk ke zhlédnutí tohoto filmu, ale co se týká hodnocení filmu panem Jochem, je jeho článek mimo. Nevím, nežil jsem v 50-tých letech a už vůbec ne v USA, ale jedno vím jistě - film je vlastně hraným dokumentem ukazujícím jak hon na čarodějnice, tak posléze hon na McCarthyho. Odhalení toho, jak to vše ve skutečnosti bylo a co zatím ve skutečnosti stálo a kdo měl tehdy pravdu, není podle mne cíl tohoto filmu a od pana Jocha se jedná o hrubé nepochopení filmu jako takového. Film téměř dokumentárním způsobem ukazuje jednu kapitolu dějin tak jak se skutečně stala a nesnaží se nic komentovat ani nalevo, ani napravo. Pouze ukazuje tehdejší realitu pohledem z TV studia společnosti CBS, jejíž redaktor Ed Murrow se tehdy postavil ve svém pořadu McCarthymu. Moudrý člověk, a zvláště ve světle dnešních znalostí prezentovaných i panem Jochem, se z toho může poučit a to je nejspíš i smyslem tohoto velmi dobře natočeného snímku s brilantními hereckými výkony. Podle mne je film na to, jaké si vybral téma natočený poutavě a má velmi rychlý spád. Na můj vkus má spád až moc rychlý a proto ta 1* mínus. Dobrou noc, a hodně štěstí. :-)

Lapacka

Lapacka (hodnocení, recenze)

Je fakt absurdní jak u nás lidi prožívají McCartyho. Otázkou, jak to tehdy skutečně bylo se zabýval Roman Joch na http://www.obcinst.cz/cs/Dobrou-noc-a-hodne-stesti-c1413/ - cituji: "Za prvé, propagace filmu označuje jeho hlavního hrdinu, televizního komentátora Edwarda Murrowa, za člověka, který se postavil státu a jeho mašinérii. Tím státem a mašinérií zřejmě myslí senátora McCarthyho. Přitom ve skutečnosti to byl právě McCarthy, kdo se postavil státu a jeho mašinérii. McCarthy neměl na své straně ani policii, ani armádu, ani soudy, ani ministerstva, ani (úřad) presidenta USA. Všichni nakonec byli proti němu – i Kongres. To on vyšetřoval vládu, její státní úředníky. Pokud někoho otravoval, pak vládní moc, státní mašinérii. Za druhé, ve filmu je scéna, jak senátor McCarthy vyšetřuje starší černošku, paní jménem Annie Lee Moss, která pracovala v šifrovacím oddělení Pentagonu. Byla vůči ní vznesena obvinění - od bývalých členů Komunistické strany a tajných agentů, kteří stranu infiltrovali – že je komunistkou. Annie Lee Moss to popírala a tvrdila, že možná nějaká jiná Annie Lee Moss byla komunistkou, že možná došlo k záměně různých osob stejných jmen, ale že ona žádnou komunistkou nikdy nebyla. Hezké. Až na to – a to George Clooney ve svém filmu nezmínil, jako kdyby to ani nebyla pravda, jako kdyby se o tom obecně nevědělo – že po otevření sovětských archivů se potvrdilo, že právě tato paní Annie Lee Moss, pracující v šifrovacím oddělení Pentagonu, vyšetřovaná McCarthym, komunistkou byla. Že by přeci jen nějaké ty čarodějnice, jež honit mělo smysl, existovaly?" Při četbě komentářů k tomuto filmu je těžké ubránit se pocitu, jak snadno divák podlehne propagance, pokud je zabalena o hollywoodského celofánu. Jak je možné, že v zemi, kde dlouhé roky vládl bolševik může být ve srovnání s bolševiky zcela neškodný McCarthy věšinově považován za "démona zla" ? Mnozí McCarthym vyšetřovaní z uměleckých kruhů si z toho následně udělali osobní legendu ve smyslu "perzekuce" a proto není divu, že dodnes šíří tuto legendu pomocí mj. takového filmu.

Hogo Fogo

Hogo Fogo (hodnocení, recenze)

Vidim, že tento film dopadol v hodnotení podobne ako Wag The Dog. Divákom sa veľmi nepáči lebo nepoznajú americkú politiku. Je to škoda, lebo pri poznaní súvislostí, ide o vynikajúce filmy. Je mi smutno, že filmy vyžadujúce znalosti aspoň trochu nad úrovňou Nového času či Blesku, takto u divákov dopadajú.

drinker

drinker (hodnocení, recenze)

Ksilte, myslím že přes všechno jsou mccarthismus a politické procesy ve východní Evropě naprosto nesrovnatelné.

_ksilt

_ksilt (hodnocení, recenze)

Clooney vazne umi rezirovat, david Strathain umi jeste lepe hrat, dekuji za tuto kratkometrazni sondu do americke historie, doba McCartheismu je zajimava i pro nas, neb ji muzeme smele srovnavat s politickymi procesy padesatych let u nas.

Motte

Motte (hodnocení, recenze)

Nevim nevim, ale politicke tema v USA je mimo me. Dal jsem za "*". Verim ze pro nekoho je film prinosny, ale me se ani trocha nedotknul.

Kukač

Kukač (hodnocení, recenze)

Urcite to neni nejakej Hollywoodskej trhak, jak by mozna nekdo cekal, kdyz to delal Clooney. Ovsem film ma nezapomenutelnou atmosferu a predevsim vybornou anglictinu. Neni to zadna masovka, ale inteligentnejsimu publiku se to proste libit bude..

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama