Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

Lučo 

všechny recenze uživatele

Výborná téma spracovaná spôsobom značne realistickým a veľmi kvalitným. Naproti tomu v zábavnosti je film úplne mimo, táto téma by sa dala táto téma spracovať oveľa zábavnejšie (ale tvorcom filmu išlo najmä o tú hodnovernosť). Ešte by som chcel vyzdvihnúť charizmatický výkon predstaviteľa hlavnej úlohy Davida Strathairna, ktorý má nádherný hlboký hlas. ()

pearl_jam 

všechny recenze uživatele

po shlédnutí v kině dávám čtyři, ale rozhodně si tenhleten povedenej filmeček nenechám ujít na DVD - pravděpodobně budu hodnotit ještě o stupínek výš... ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborná sonda do novinářské práce období McCarthyismu. George Clooney přesvědčil, že je i velmi nadaným režisérem, David Strathairn v hlavní roli podává naprosto vynikající výkon. Ač by se to nemuselo zdát, Clooney se nesoustředí pouze na kauzy kolem senátora McCarthyho. Jeho film je zamyšlením nad novinářskou prací a televizí zvlášť a je vysoce aktuální. Americká média současnosti jsou totiž nezávislá asi tak, jako ty v nesvobodných zemích, ke kterým se také USA koneckonců řadí. Bohužel, ani v naší televizi neuvidíte výtečné dokumenty o dnešní "svobodné" realitě amerických médií. Takže, když budete příště hltat CNN, či něco podobného, vzpomeňte si, že jejich zprávy prošly schválením a cenzurou americké armády. Slova Edwarda Murrowa jsou dnes víc aktuální než kdy předtím. ()

chmíří 

všechny recenze uživatele

Pro někoho kdo v životě neslyšel o senátorovi McCarthym to asi nebude moc přínosný film, možná ocení věrné zachycení oné doby se vším všudy (tolik vykouřených cigár jsem v USA filmu už opravdu dlouho neviděl) a skvělé herecké výkony (zvlášť David Strathairn byl skvělý), ale politická témata jim tak trochu uniknou! No ale i jim doporučuji se na film podívat, možná se budou chtít ze zvědavosti něco o té době dozvědět a to bude jedině dobře! ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Politika jako existenciální westernový duel mezi ideovým fanatismem a kritickým myšlením. V amerických intelektuálních a uměleckých vrstvách je levicovost dlouhodobě módním trendem (v době vzniku filmu byla jeho aktuálnost a motivy nasnadě), ovšem osa příběhu se cíleně odchyluje od jednoduchého dělení levice a pravice, to co přímočaře (westernově) vzývá, je sebevědomý hrdý občanský postoj, který v americké historii funguje často jako poslední instance svobody a demokratického systému - při vědomí všech odlišností se pro diváky z CEE celým filmem navíc táhne zřetelná paralela mezi McCarthyismem a stalinskými politickými procesy. Pokřivená zrcadlovost vývoje v těchto letech se odráží i v hlavních postavách: McCarthy jasně vystupuje jako sebestředný paranoik s mesiášským komplexem, který svou moc upevňuje prostřednictvím primitivního, a proto nejúčinějšího principu budování veřejného nepřítele a označování skrytého zla v nejtěsnější blízkosti státních institucí i běžných občanů. Spravedlivým vítězem souboje ale samozřejmě není nakonec ani jedna strana, ale peníze, které veškerou politiku přesahují, i když jen do té doby, dokud v ní nejde o jejich vlastní samotné základy, o základy volného trhu a podnikatelského zisku: money talk ... ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Vždy budu obdivovat lidi, kteří bojují za pravdu navzdory všem překážkám, nebojí se nést svou kůži na trh pro správnou věc a na své cestě odolávají všem výhružkám i nátlakům. Lidé jako Edward Murrow si ten obdiv prostě zaslouží. Další z řady skvělých filmů, které poukazují na to, že média, pokud jsou vedena a používána správnými lidmi, mouhou hrát při odhalování pravdy zásadní roli. Bohužel v dnešní době je tomu spíše naopak. Ironické je také zamyšlení nad závěrečnou řečí, protože se Murrowovy představy o roli televize skutečně těžce nevyplnily. ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

To som od Clooneyho teda nečakal. Že je skvelý herec to vie snáď každý ale ako režisér mi bol doteraz neznámy. Trochu mi to pripomínalo Pí zarytosťou a istým druhom posadlosti. Filmu dodáva štýl klasická čiernobiela, Clooney má proste vkus! Celé to prekročilo moje očakávania, film mi ubehol rýchlo a dozvedel som sa nové veci, dnes už druhý film čo má niečo spoločné s konšpiráciami....Good night, and good luck. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Nápad s tím, že film bude černobílý mi přišel jako naprosto skvělý, už proto, jak krásně tomu dodá tu správnou dobovou atmosféru. Ze začátku se mi moc nechtělo jít do filmu, který je jen o politice, nakonec jsem ale nelitovala, protože mě to vážně bavilo, což mě i docela překvapilo. Ikdyž na to, abych dala plné hodnocení mi v tom něco přece jenom chybí. Ale George Clooney mě tu přesvědčil, že není je dobrý herec ale i režisér, líbilo se mi i herecké obsazení a krom toho také kamera a hudba, scény se zpívající černošskou zpěvačkou byli taky moc fajn. Velmi povedené. ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Filmy na podobnú a celkovo politickú tému ma zaujímajú a keď sú dobre napísané a natočené, tak ma určite nenudia. A práve pri tomto snímku všetko klaplo do seba, či už skvelá režijná práca Georga Clooneyho, výber hercov, scenár, alebo atmosféra a pre mňa sa z toho vykľul malý veľký film. Záverečný prejav a scéna tomu všetkému nasadila korunku a neostáva mi nič iné, len konštatovať, Good Night, and Good Luck! ()

cab 

všechny recenze uživatele

Forma tezko prostupna a dosti nefilmova nad kterou vitezi obsah, jez je velmi bohaty na informace, ktere neprilis casto prosakuji do spolecnosti, protoze se neni cim chlubit. Hon na komunisty vedeny senatorem McCarthym proti odvaznym novinarum, kteri nechteji pripustit nepravi, dezinformovanost, cernobile jednani i podlehnuti tlaku jako vetsina strachem se tresoucich kolegu. 65% ()

integer 

všechny recenze uživatele

Světem zuří Studená válka a v Americe se v době konce Stalinovy éry prosazují praktiky (sice v mnohem menší míře) srovnatelné se samotnými komunistickými režimy. Film o svobodě slova i ovlivňování médií. Je vidět, že George Clooney se toho u Coenů co se týče noir atmosféry hodně naučil. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Druhej režijní počin George Clooneyoho je eště o fous lepší než jeho prvotina. Všechno je na špičkový úrovni: herci, scénář, kamera a samozřejmě režie. A proč teda jen čtyři hvězdičky? Nějak sem se v tom na začátku neorientoval. Předpokládám že to byl záměr, Clooney divákovi neleze do zadku, a nic mu nepřežvejká. Jenže já nejsem odborník na padesátý léta v USA, takže mu to mám trochu za zlý. ()

Piggsy odpad!

všechny recenze uživatele

Pro mě nuda od záčatku až do konce, i když se najde dost lidí, kteří si v takových filmech libují.. A nebo se nudí tak jako já, ale při pohledu na celkové hodnocení dávají nesmyslný počet hvězdiček? Hmm.. Ať je to jak chce, já se ovlivnit nenechám a s chutí dávám této sračce ODPAD! ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Výborně zvládnutá režije, velmi silný námět, povedený scénář. Navíc takřka hmatatelná atmosféra 50´s. Tímto snímkem a zároveň taky Syrianou (asi to nebude náhoda, že oba filmy mají výrazný politický náboj a Clooney je natočil ve stejný rok) George Clooney definitivně vstupuje mezi hollywoodské umělce, a opouští škatulku obyčejného "money-makera". ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Šel jsem včera (30.1.2009) na poštu na tradiční výlov zlevněných DVD přílov s cílem ulovit placky poněkud jiné nežli tento sběratelsky cenný kousek, ale nelituju. Až na v rámci komplexnosti zpracovávané látky trochu nedostatečnou stopáž a tendence příběhu vyšumět poněkud do ztracena totiž nemám prakticky co vytknut. Prostě příjemný malý film z asi nejlepšího období té vůbec nejlepší války, co si mezi sebou nějaké velmoci kdy vymyslely. Aneb nejen na východě se konstruovaly procesy téměř nevykonstruovatelné. :-) ()

asanakis 

všechny recenze uživatele

Neočekávejte žádnou dramatickou zápletku, nalaďte se na politický film. Respektive na film o člověku, který se snaží lidem přinášet zprávy tak, aby lidé, kteří mají moc, jí nezneužívali, ctili zákony země ve které žijí a především ctili svobodu jednotlivce, kterou mu Ústava zaručuje. Tento film si nepouštějte ve chvíli, kdy se vám mhouří oči a přemýšlíte co uděláte jako poslední věc, než si prožijete nějaký příběh v říši snů. Pusťte si jej "čerství" a dočkáte se poměrně zdařilého, možná lehce dokumentárně pojatého filmu, kde namísto strhujícího děje jde spíše o situační dialogy a o snahu ukázat, jaké politické procesy hrozily v USA začátkem 50. let a jakým způsobem proti nim někteří lidé bojovali. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Politické procesy ve Spojených státech sice nebyly takové, jako v Sovětském svaze či jiných státech Varšavské smlouvy, ale i tak stačily na pošpinění dobré pověsti USA. Američané vyhráli studenou válku, ale nevyhráli ji jen bojem se Sovětským svazem, nejprve museli porazit vlastní demagogy, kteří se skrývali za roušku antikomunismu, ve své vlasti. Proto považuji pány z CBS za jedny z hrdinů studené války. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Zklamání. I přesto, že atmosféra a herecké výkony jsou na špičkové úrovni (vyjma Downey Jr., který je tu nezvykle mdlý), Clooneymu se prostě nedaří uchopit látku tak, aby měla větší dopad na diváka. Oproti podobně lazeným Frost/Nixon a All the President's Men má podstatně méně co nabídnout, a to i přes jeho poměrně kratší stopáž. ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama