Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Nepoznám lepší film, kt. by vykresľoval masmédia, tak pravdivo, ako je to v prípade tohto snímku. Väčšina komentárov tu vyzdvihuje Clooneyho zmysel pre 50 roky a vykreslenie sporu medzi Murrowom a senátorom McCarthym a honu na komunistov, avšak netreba zabúdať ani na záver filmu, konkrétne na reč Murrowa, kt. posunula tento snímok ešte ďalej a dala nám odpoveď na otázku, o čo vlastne ide v televízii, ale aj v masmédiach všeobecne - "We are are currently wealthy, fat, comfortable, and complacent. We have a built in allergy to unpleasant or disturbing information; our mass media reflect this. If this instrument is good for nothing but to entertain, amuse and insulate, then the tube is flickering now and we will soon see that the whole struggle is lost" Clooney tak nenatočil iba vernú adaptáciu amerických dejín a tento snímok, tak nie je určený len pre ľuďí, kt. sa vyznajú v americkej histórii a McCartizme, ale aj pre tých, kt. zaujíma prečo na dňešných obrazovkách vidí toľko reality show a smotánky a pododobných brakov a nie skutočné spravodajstvo...Good Night, and Good Luck. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Oravdu dobře investované peníze...zajímavý exkurz do atmosféry ameriky 50 let. Boj novináře proti extrémistickému politikovi a jeho metodám. Chápu proč má Clooney doma takový úspěch ...paralela je zřejmá. Vyzdvihla bych herecký výkon hlavního hrdiny novináře Murrowa...dýchá z něj Boghart:-))Moc se mi líbil. Jsem moc ráda, že jsem do toho kina nakonec šla. ()

kaze 

všechny recenze uživatele

George Clooney ma stále prekvapuje! Jeho filmy sú v poslednom čase super. Je šikovný. V tomto filme sa mi neskutočne páčil aj herecký výkon predstaviteľa hlavnej postavy. Takto by mal vyzerat moderátor, alebo reportér, profesionálny, chladný a vecný. Super. Odporúčam pozrieť takej Zlatici Puškárovej:)(aby sa konečne niečo naučila) ()

Ulrich 

všechny recenze uživatele

Spickovy film. Skvele zahrany, napsany a natoceny. Navic o zajimavem obdobi americkych dejin, ktere asi vetsine "neamericanu" nic moc nerika. Atmosfera pusobi nesmirne autenticky - uz jen zpusob zachyceni toho, jak to tenkrat fungovalo v celonarodni televizni stanici je unikatni. Libi se mi ta profesionalita, ktera z tech lidi cisi - coz je asi primi kontrast k tomu, jak zpravodajstvi funguje dneska, kdy jde jen o par napsanych frazi, pronasenych libivymi tvaremi. George Clooney nejenze potvrdil herecke a reziserske schopnosti - ale myslim ze si zajistil prvni misto mezi inteligentnimi hollywoodskymi tvurci soucasnosti - protoze tento film ma opravdu, co rici. ()

Derny 

všechny recenze uživatele

Máme tu perfektní plynulý film nic nezanedbávající na své cestě k cíli. Tím je dokumentace jednoho politicko-žurnalistického sporu v jedné pohnuté době plné obav. Vidíme, jak může někdo, politik bez skrupulí, s dostatečně agresivní rétorikou a nabídkou radikálních řešení problémů, pomocí umného trefování se do citlivých míst obyčejného člověka rozdmýchávat jeho obavy a tímto se stát mocnou veřejnou osobností a vůdcem. Osobností, která za tichého i hlasitého souhlasu a podpory obávajících se mas ve svých rukou nahromadí takový mandát moci, že jím může destruovat demokratickou společnost v jejích základech. A to už jen tím, že ve svých rukou nahromadí tolik té moci. Takový člověk může mít ryze osobní cíle, ale i hluboké přesvědčení o své pravdě. Tak jako tak, pokud je přesvědčení dostatečně radikální, rétorika dostatečně agresivní a obavy veřejnosti dostatečně silné, může se dostat k moci a jí pak logicky disponovat. Přestože je Good Night, and Good Luck velmi konkrétním obrazem velmi konkrétní události, je neskutečně nadčasový. Model, kdy člověk ovládal masy skrze jejich obavy z něčeho jim odlišného, čas od času to přiživil vykonstruovanými tvrzeními a bohužel i nevinnými obětními beránky, v historii světa již mnohokrát zafungoval a očividně ve své ani nepříliš modifikované podobě funguje i dnes. Stačí se podívat na domácí politickou scénu a názory většiny z nás. Želbohu. Aspoň, že ve většině dob a míst existují lidé, kteří si nadevše váží práv na vlastní názor a svobodu projevu a ještěže tací často stanou v mediálních redakcích, kde se snaží podat co nejobjektivnější zprávy o pravdě. A ať na mě kurva nikdo nechodí s těma konspiračníma teoriema, že každý, kdo vleze do médií začne automaticky hájit čistě zájmy majitele. O cenzuře médií a cenzuře médii je tento film patrně ještě více než o populismu, taktéž o principech novinařiny a informovanosti společnosti. Vše spolu tak nějak souvisí. Však podívejte se sami. ()

René 

všechny recenze uživatele

Nenapíšu nic nového. Výborně zpracované nadčasové téma o boji za lidská práva, autentická atmosféra 50. let. Jak píše Lima, obecnější popis událostí kolem senátora McCarthyho by filmu možná prospěl. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Talentovaný pan Clooney. Jak jinak shrnout druhý režijní počin politického agitátora George. Skutečně za pár babek (sedm melounů) se mu podařilo převést na filmové plátno příběh, který vyvažuje zlatem svobodu projevu a glorifikuje odvahu jít proti systému. Herce Clooney verbuje jako obvykle na svůj sněhobílý úsměv a scénář si píše v ověřeném tandemu s Heslovem. Působivost snímku jen umocňuje černobílé zpracování. Komerční úspěch Georgovi v kontextu s dalšími projekty upřímně přeji. 80% ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Dlho som sa odhodlaval na tento filmik ale nakoniec boli obavy uplne zbytocne. Neni to prehnane urozpravane ani prehnane politicke. Skor naopak, je to celkom svieze a rychle, ale hlavne temou je to prekvapivo aktualne aj po 50 rokoch :) Asi aj preto to Clooney natocil. A inak natocil to velmi slusne takze poctivych 8/10. [#23/2012, rip] ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Na další počin George Clooneyho jsem se velmi těšil, protože už v MSZ dokázal, že umí nejen hrát, ale i zrežírovat nadmíru povedený film. I tentokrát mě jeho režie zcela dostala, stejně jako výkony hereckého ansámblu. Bohužel jsem však za celou dobu neměl nejmenší tušení, co se děje! Historické události, které snímek zachycuje jsou mi naprosto cizí a samotný příběh sám o sobě moc smyslu nepobral, nýbrž vyznívá jako předem daná záležitost, u které není třeba dělat předlouhé intro, protože diváci vědí, o co se jedná. Pro zasvěcené to bude jistě lahodný bonbonek, který k mé škodě zůstane nedoceněn.... ()

saltonsea? 

všechny recenze uživatele

Iluze 50.let je dokonalá, herecké výkony ucházejicí, ale natočeno bez napětí a k uzoufání nudně. Clooney by měl zůstat u herectví, režie mu moc nejde. ()

mupimup 

všechny recenze uživatele

Politické ovzduší 50. let přálo ve Spojených státech jakési západní obdobě socialistického hledání třídního nepřítele. Vzhledem k rozjíždějící se Studené válce byl původce hrozby nasnadě a sílící protikomunistická hysterie našla nadšeného inkvizitora ve Wisconsinském senátoru Josephu McCarthym. Přitom, kdyby McCarthy napřel své křížové tažení například proti nekuřákům, kteří byli ve Státech tehdejší doby zřejmě víc bílými vránami než komunisté, mohl být národním hrdinou s podporou celého veřejného mínění. Z toho co jsem ve filmu viděl, musel být v té době popelník v povinné výbavě i u přebalovacích pultů. Skutečně najít v celém filmu jeden záběr, kde současně nehoří aspoň tři cigára, je nadlidský výkon. Černobílý snímek popisuje průběh mediálního souboje McCarthyho s redaktorem zpravodajského televizního kanálu CBS Edwardem Murrowem, který se odvážil senátorovo tažení napadnout. Mnohem víc, než o profesionální cti a novinářském nadšení však vypráví o obyčejné občanské statečnosti, kterou se, obviněním senátorových metod, Murrow vyčlenil z kolektivní neodpovědnosti a postavil se agresivitě bezpráví, které právě mlčící masa otvírá dveře. Vedle síly samotného námětu se film opírá zejména o výborné obsazení. Po stránce zpracování příběhu lze snímku snad vytknout jen, pro historií USA nedotčeného diváka, minimalistické vykreslení dobové atmosféry a pozadí dramatu, což má za následek trochu pomalejší divákovo zorientování se a emocionální angažovanost. I přes tento diskutabilní nešvar bude divák, který přemůže nechuť k politickému dramatu, odměněn lidským příběhem s myšlenkou, která zdaleka nesouvisí jen s politikou. ()

Deever 

všechny recenze uživatele

Jako téměř absolvent studia, zaměřující se (mimo jiné) na tuto problematiku, musím říct, že jde o opravdu kvalitní zpracování. McCarthy byl normální píča. ()

Fionor 

všechny recenze uživatele

Jako člověka pracujícího v televizním zpravodajství, se mě téma filmu hluboce dotýká. A jako střihače se mě stejně tak dotýká i jeho výtvarná stránka od kamery, přes střih až k výkonům herců. Ve své kategorii naprosto jednoznačných 5/5. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Novinárska dráma, ktorej chýba dramatično. Príbehu chýba iskra, osudový moment a ak sa aspoň jeden črtá, mám na mysli súboj Murrowa s McCarthym, tak nakoniec sa nič nekoná a McCarthy na plátne až príliš ľahko kapituluje. Snímke škodí zásadná vec - má veľa faktov, ktoré nevie zaobaliť tak, aby mal divák dojem, že sleduje hraný film... "Džordžo" sa snaží navodiť atmošku skrz jazzové intermezzos, cigaretový dym ako v noir filme a čiernobiely vizuál. Konštatujem, že len čiernobiely vizuál chytľavo využitý ako prepojenie s dobovými materiálmi ma dokázal zaujať. Taktiež pred diváka položí veľa mini príbehov, ale až na ten záverečný ohľadom televízie ako budúceho zdroja zábavy, žiadny z nich nedotiahne. A tak sa nám na pľaci síce stretne veľa kvalitných hercov, ale nemajú poriadne čo hrať a tak z ansámblu zaujme civilne hrajúci Strathairn, ktorý minimalistickým výkonom vystihol Murrowa a celkovo novinára, introverta. ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama