Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Fantastická stylizace do 50. let! FIlm, který má co říct jak obsahově tak umělecky. Výborný výkon Davida Strathairna, věřila jsem mu každé mrknutí. A Ray Wise pro fandy Twin peaks jako třešnička. Jen tak dál Georgi! ()

Chauncey 

všechny recenze uživatele

Výborný, o maximální autentičnost usilující snímek, vyprávějící o novinářích, kteří se v době "honu na čarodejnice" nebáli říci pravdu o nekalých praktikách senátora McCartheyho. Zároveň režisér, scénárista a jeden z hlavních představitelů snímku, George Clooney, skvěle ukazuje, jak již v počátcích televize museli žurnalisté čelit tlaku sponsorů, kteří měli své zájmy na tom, co odvysílat a co ne. Velmi důležitý snímek o pravdě, médiích, statečnosti a jedné černé kapitole amerických dějin s přesahem do současnosti. 4 a 1/2 * ()

jda23 

všechny recenze uživatele

Aj ked je USA aka chce po roznych obdobiach historie, vzdy (klop-klop) sa najde partia pevne stojacich ludi v case kríz a dokonca vyhrava zivotne dolezity suboj o demokraciu, ako v politike, tak televizia. Priam 100 per. rezia, zive dialogy, kde sa ludia naozaj rozpravaju a nepadaju dole aj ked ich tam stale taha ludska blbost po moci. Ani neviem prečo nedam celych 5 ... so good luck ! ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

My jsme tu v 50. letech měli komanče, Američani zase fanatika McCarthyho, jenž docílil, byť v mnohem menší míře, téhož: strachu, pronásledování, odstrašujících procesů, udavačství, vzájemné nedůvěry, ale samozřejmě i statečnosti. A George Clooney tuto atmosféru doby skvěle (až dokumentárně) vystřihl. Bravo! ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Film je hezky natočený, má atmosféru a skvělé herce. Ale nejsem američanka a ani nejsem dostatečně stará, abych tohle pamatovala a sice chápu co tím chtěl básník říct, ale nějak výrazněji mě toto téma nadále nezajímá. ()

Lichty 

všechny recenze uživatele

Jasně, chápu - téma je to rozhodně velice zajímavé a pokud projevíte alespoň malý zájem o americkou politiku, budete poučeni a obohaceni. Já si však během sledování filmu připadal, jako bych přepínal dlouhý projev Martina Bursíka s docela zajímavým komorním dramatem z filmového klubu. Možná jsem byl jen špatně naladěn, ale já se nebavil. Při pročítání okolních komentářů se vám však můj negativní zážitek pravděpodobně vyhne. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Snímek, který jasně ukazuje jakými tématy se režisér zaobírá. Je to navíc téma, které v USA není až tak oblíbené a je dodnes diskutované. Takže se dá říci, že George píchal do vosího hnízda. Drama je skvěle ztvárněno a člověk se bez problémů dostává do atmosféry a tím do děje vlastního příběhu. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Clooney je borec! Natočil černobílý film, který se odehrává de facto v jedné místnosti a jeho jedinou hybnou silou jsou dialogy. A přesto je naprosto strhující, místy až dechberoucí. Najednou jsem měl pocit, že jsem se ocitl v Americe 50. let a společně s hlavními hrdiny čelil přízraku senátora McCarthyho. A chtěl být stejně odvážným a vytrvalým bojovníkem za pravdu jako Edward Murrow. Díky za tento pocit, Georgi! ()

Izz 

všechny recenze uživatele

Krásné na pohled,hutné uvnitř.Tyhle faktory se málokdy sejdou v jednom filmu,jen je škoda,že film plyne až příliš lehce a zase tolik toho svým divákům nenechá.Clooney přesto potvrdil,že si poradí i s režií a to tak že suverénně. ()

qvark 

všechny recenze uživatele

V duchu nejlepších investigativních tradic amerického žurnalismu bojujícího za svobodu slova a demokracie nahlédneme do padesátých let 20tého století, kde nálepka komunisty byla horší než zbabělost zahalená ve všudypřítomném cigaretovém dýmu...dalo by se podotknout, že časy se mění...dnes je podobným glejchem jiný -ista (někdy nevím, jestli spíše tur- nebo teror-) a cigaretu si jen tak někde svobodně nezapálíte...Přemýšlím, zda-li forma, se kterou je snímek podán, byla určena rozpočtem nebo obavou, aby se patos boje za svobodu udržel v rozumných intencích...tak jako tak odvedli všichni Clooneyho muži výbornou práci a k dokonalé bezprostřednosti a zanícení těch ,prezidentových´ chybí opravdu málo.... ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama