Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

Bazilich 

všechny recenze uživatele

Natočit film černobíle byl od Clooneyho skvělý nápad, původní desítky let staré nahrávky McCarthyho "vyšetřování" tak působí jako organická součást příběhu, který je civilně, uvěřitelně natočen. Bez znalosti souvislostí si divák film těžko užije, je plný zmínek o dobových událostech. Popravdě, čekala jsem od toho trochu širší záběr. ()

Simo16 

všechny recenze uživatele

Dokonale vžitý s atmosférou, skvelá hudba, výýýborné herecké výkony, nemusím politku, ale toto ma dostalo. ()

MEL 

všechny recenze uživatele

George Clooneyho miluju, televizní prostředí mám ráda, o politiku se zajímám, americkou historii znám a pro černobílé filmy mám slabost. Jak je tedy možné, že mě ,,Good night, and good luck" příliš neoslovil? Přistihla jsem samu sebe při tom, co dělám tehdy, když buď chci, aby film skončil co nejdříve anebo, aby byl nekonečný - neustále jsem sledovala filmovou stopáž. V tomto případě bohužel z prvního zmíněného důvodu. Byla to tak trochu nuda, i když mistrovsky zrežírovaná... ()

Trumper 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že už i před 60 lety se v době, kdy televizní vysílání bylo teprve v plenkách, vedly debaty o tom, jestli se z televize nestává nástroj pokleslé masové zábavy namísto rychlého a kvalitního zdroje informací. Primárně se sice zápletka filmu točí kolem úplně jiné tématiky, rámcově je však ohraničena přednáškou E. R. Murrowa o úpadku médií, který vzdáleně připomíná Danielsovu úvodní řeč z Newsroomu.___ Srovnání s Newsroomem snese i snaha o maximálně přesvědčivé ztvárnění technické stránky televizní novinařiny nebo novinářské šťourání do vosího hnízda, které v Good Night, and Good Luck. představuje McCarthyho antikomunistická kampaň. Hlavní devizou filmu je ale David Strathairn a jeho E. R. Murrow, coby samozvaný „arbitr“, co sám o sobě moc dobře ví, že nemá tak úplně čisto před vlastním prahem.___ Po Dnu zrady jde pro mě o druhý film, ve kterém G. Clooney odvedl naprosto precizní režijní práci, kterou trochu sráží náročná tématika, navíc podaná skoro dokumentárním stylem. Film je skoro puntičkářsky propracovaný, emoce čerpá jen z výrazu herců, nikoli z hudby nebo kamery, jak je často zvykem, a obsahově je natolik dokumentaristicky strohý, až by mu člověk uvěřil, že si na nic nehraje. Ale počkat, on si vážně na nic nehraje… A to se mi líbí. Pocitově 65%, objektivně 85%. /75+% ()

wakuum_23 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší režisérský počin George Cloonneyho. Bohužel se nevyznám v americké politické historii, což mi malinko ubírá na náboji tohoto jinak skvěle herecky a a zajímevě režijně zpracovaného filmu. ()

JohnTheOne 

všechny recenze uživatele

Člověk by se na tenhle film neměl dívat unavený, protože je to opravdu kapku náročné, ale když se na to člověk správně naladí, dostane velmi příjemnou odměnu. Atmosféra graduje a zatímco ze začátku jsem usínal, na konci už jsem byl přilepený očima k obrazovce. Velice dobré také jako učební pomůcka. ()

peaceNwar 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco provokujúca konverzačná dráma z rúk prekvapujúco schopného režiséra-herca s prekvapujúcou stopážou v prekvapujúco údernom čiernobielom formáte s prekvapujúco napínavým súbojom v historicky vernom filme s prekvapujúco idealistickým rozuzlením a prekvapujúco vernou príchuťou. PS: Stále ale ešte nerozumiem, ako sa tým Amíkom podarilo sa zbaviť toho demagogického McCarthyho. Asi najskôr jeho duch stále ešte sídli v ich hlavách a čaká na ich ústach... ()

wick 

všechny recenze uživatele

Clooney velmi dobře vystihl období McCarthyho lov na čarodějnice (resp. komunisty) v 50.letech. I v jiných filmech prokazuje, jak promyšlené filmy točí. Clooney - výborný herec i režisér. ()

wray 

všechny recenze uživatele

Nuz pekny film, len nie pre mna... Je to cele autenticke, akoby ozaj natocene v tej dobe (obcas sa mi zdalo ze ta snaha o autenticnost tam bola citit az prilis), herecky velmi dobre, ma to aj nejaky dej tak som to vydrzal pozerat az dokonca len - nebol to film pre mna, a aj tych 90 minut bolo neuveritelne dlhych v podstate bez nejakeho (takeho ako by som ja cakal) konca. Nechavam 3* lebo objektivne - je to dobry film, len mna osobne proste tato tema neoslovila :/ ()

Devilskitten 

všechny recenze uživatele

Výborně pojaté historické drama, ten kdo aspoň trochu ví něco o kauzách s McCarthym tento film ocení. Rozhodně povedený počin George Clooneyho, skvěle natočeno, dobře obsazeno, výborné herecké výkony i styl pojetí filmu. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Film má slušné herecké obsadenie, aj pre neameričana zaujímavú tému, štýlovo je skoro dokonalý, včetne všade prítomného cigaretového dymu, ALE absolútne mu chýba dramatická stavba, plynie si tak nejak bez vzrušenia až do konca, so všetkými tými serióznymi kamennými výrazmi, úplne bez emócií. Dokument by bol lepšou voľbou. Keďže som pri tom upratovala, nevadilo, inak by som ho bez milosti po 20 minútach prepla. ()

Leník 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do McCarthismu a boje proti němu. Na škodu je přehlcení postavami, kvůli kterému jsem se v ději ze začátku dost ztrácela. Celá linka Downey - Clarkson byla úplně zbytečná. Ale aspoň mě to přimělo si něco o tomto období amerických dějin přečíst... ()

lucasss 

všechny recenze uživatele

vynikajuci film g.clooneyho, ktory dokazuje, ze ako reziser je vynikajuci. dolezity film o dolezitych zalezitostiach, po hereckej stranke absolutne dokonaly. uzasne. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Mccarthismus = kostlivec ve skříni americké demokracie. Zajímavé téma, stylová černobílá a jazzová atmosféra. Nějak se mi ale nechce věřit té úžasné jednotě a společnému nadšení a zápalu všech pracovníků v televizní redakci. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s komunistickými procesy je tento opačný hon na komunisty limonádou. Film mě nedokázal vtáhnout a spoluprožívat drama hrdinů, což neznamená, že neoceňuji způsob jakým je vytvořen a patří k nadprůměru. ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama