Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

agent_barton 

všechny recenze uživatele

Clooneyho osobité ztvárnění McCarthysmu v USA v 50. letech je vynikajícím dílem pro ty, co se aspoň trochu zajímají o novodobé americké dějiny. Vy ostatní si raději pusťte nějakou dobrou komedii. I přesto, že film se zabývá pouze odpůrci McCarthyho politických procesů a nenabízí nám pohled i na druhou stranu, stále se jedná o velmi kvalitní dílo a náhled do americké historie. Atmosféra 50. let se Clooneymu prostřednictvím černobílého provedení, hereckého obsazení (známými herci) a hudebního doprovodu podařila velmi dobře vystihnout. ()

Johgas 

všechny recenze uživatele

Georgi Clooneymu se podařilo mě bez výhrad přenést do roku 1954, do období McCarthismu, honu na čarodějnice, nejistoty....kde nikdo nevěděl, kdo bude další na řadě, na koho se "něco" najde, a přijde o práci a společenskou prestiž. Když jsem poslouchala McCarthyho demagogický projev, velice me mrazilo. Musela jsem se štípnout, abych se ujistila, že neposlouchám Urválka či Brožovou-Polednovou. Ta doba byla šílená a její atmosféra byla zachycena opravdu velmi věrně, včetně dobových kostýmů, hudby, účesů. To jsou samozřejmě jen vnější atributy; věrně byla zachycena i ta atmosféra strachu, kdy se odehrávaly příběhy ala "žil jsem v roce 1934 se ženou, která byla párkrát na schůzi sympatizantů s komunisty. Teď to na mě vytáhnou a končím". Skvělý byl David Strathairn v hlavní roli, ale i ostatní role byly obsazeny přesvědčivě. Kdyby na začátku nebylo prozrazeno, jak to vlastně v tom roce 1954 dopadlo, moc bych si na reportéry nevsadila. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Nuda, která nemá s filmem příliš společného. Spíše je to takový dokument či ještě lépe věrná rekonstrukce jednoho případu televizního sporu schizofrenního senátora, co vidí všude komouše a reportéra, který je nikde nevidí. Proč se na to dívat? Třeba protože se zajímáte o politickou historii (či hysterii) USA. Jinak je ten film úplně na hovno. Dal bych tomu i dvě hvězdičky, ale když vidím jak to tady vy opičky přehvězdičkováváte, jen aby se neřeklo, že nerozumíte umění, tak musím z principu dolů. Já se stádem ovcí nejdu a nebojím se zneuctít film vychvalovaný pseudointelektuální kritikou. ()

mircxxx 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený fllm o době, kdy jeden z amerických republikánů šeredně šlápl vedle. Utrhl se ze řetězu. Politiku té doby nemá cenu hodnotit. A co je tedy na tomto filmu tak "parádního"? Všechno. ()

Foglis 

všechny recenze uživatele

Clooney udělal velmi dobře, že film neudělal dlouhý, jak je u podobných politických filmů zvykem, řekl co chtěl a stačí. ()

JoudaCZ 

všechny recenze uživatele

Jedná se o téma, o němž jsem měl jen velmi povrchní představu, takže chvíli trvalo, než jsem se chytil a získal přehled o tom, co, kdo a proč. Ale pak už mě film držel až do konce. Dobrý scénář i režie udrží napětí i bez velké akce. K tomu vhodně zvolený vizuál (ta černobílá tomu fakt slušela), výborná hudba a skvělí herci (hlavně Strathairn a Langella). Takže bez obav, nudit se nebudete, a navíc, budete se "nenudit" kvalitně. ()

J.Bonnie 

všechny recenze uživatele

Jak napsal Golfista - k tomuto filmu je opravdu zapotřebí něco vědět. Já nevěděla nic a taky jsem na to doplatila. Rada pro ostatní - opravdu si nejříve přečtěte pár informací na csfd, pár informací si vygooglete a pak teprve můžete pořádně pochopit a hlavně taky ocenit tento film. Pro toto všechno, co jsem já neudělala, jen 3 hvězdy... Protože kdybych si ke každému filmu měla předem zjišťovat informace, netrávila bych čas ničím jiným. JInak skvěle udělaný a vřele doporučuji. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Záplava výborných herců nedokáže pozvednout dílo nad úroveň dokumentu.Dialogy propracované,ale pro nezůčastněné dost nuda.Zajímavé spíše svým dopadem než formou. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se na to dokoukal tím, že to ohodnotím. A koukám, že už jsem to kdysi viděl a hodnotil:) Což o něčem asi taky vypovídá. Každopádně koukat se na to dá, zajímavá ukázka z amerických dějin. ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl do čeho jdu. Ale jak film začal a zjistil jsem, že je to o McCartismu a McCarthym, naskočila mi školní látka. A už ve škole mi to připadalo dost zajímavé. Netušil jsem, že je o tom i nějaký film. Ale i když to vypadalo nádherně, ne celé se mi to líbilo. ()

Vlasoff 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, mě ten film nechytil. Nezdálo se mi, že by se tvůrcům povedlo vylíčit skutečný tlak, který na redaktora/y v této kauze nepochybně byl. Tak nějak jsem ho jen tušil. I sebevražda jednoho z redaktorů pak působila více méně překvapivě, protože na rozvinutí pozadí a motivů, proč tak postava jednala, bylo málo prostoru. Předcházelo tomu jen pár záběrů na rezignovanou tvář. Ani to neustálé mluvení jeden přes druhého mi neznělo moc uvěřitelně. Stejně tak scény, kdy vedoucí reakce jde kvapně skrz kanceláře a vzrušeně a jakoby mimoděk rozdává náhodně potkaným podřízeným úkoly takové důležitosti, že by bez nich vysílání nemohlo proběhnout. V neposlední řadě jsem se u dabingu Davida Strathairna v podání Bedřicha Šeteny nemohl zbavit představy Montgomery Burnse ze Simpsonových. Ale na druhou stranu musím uznat, že atmosféru to mělo. Komu atmoška u filmu stačí, bude spokojen. ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama