Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (323)

JFL 

všechny recenze uživatele

Začátek padesátých let minulého století se v USA nesl ve znamení perzekuce lidí sympatizujících s komunismem. Jedněmi z těch, kteří se proti „honu na čarodějnice“ postavili, byli členové redakce zpravodajství stanice CBS. Film se zaměřuje výhradně na mikrokosmos televizní redakce. Nesnaží se diváky získat na stranu hrdinů strhující formou či hrou na city. Ve stylu zpravodajství CBS pouze předkládá fakta a jejich kontext. Zásadní dílo připomínající poslání a principy médií a odkrývající mocenské tlaky v jejich pozadí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

I pres fakt, ze film na prvni pohled vypada jak nehorazna nuda, je o vecech, o kterejch vim minimum a nenatocil ho zadnej expert na podobny filmy, tak musim uznat, ze to je hodne poutavy drama. Coz si zaslouzi uznani, jelikoz jde jen o hromadu rozhovoru, reportazi a nepretrzite se tu jen mluvi. Na druhou stranu, z filmu mi nejak neprislo, ze by to obdobi bylo zas az tak drsny a McCarthy spis pusobi jak takovej vzteklej sasa. Jinak i pres velky jmena, jako treba Downey a Clooney, kuli kerejm sem si film vlasne pustil, celej film je o Strathairnovi a nutno rict, ze to zvlada s prehledem a spolu s ostatnima tvori dobrej tym, kde nikdo nijak nevycniva a vse pusobi dobre dobove. Navic diky delce necelejch 90 minut film nezacne nudit a naopak mi prislo, ze konec byl zbytecne uspechanej a slo to jeste trochu rozvest. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Za tři dny to bude přesně 70 let od odvysílání zásadní epizody pořadu E. Murrowa, která byla počátkem konce McCarthyho honů na čarodějnice, shodou okolností taky za pět dní získá Robert Downey Jr. Oscara za jiný černobílý film z tohoto období, takže bylo celkem příhodné tuhle nenápadnou konverzačku George Clooneyho konečně dohnat. No a nezklamala. Je to pomalé, atmosférické, ovšem plné ideálů a hodnot, které v kontrastu s dnešní Amerikou ční jak maják nad hladinou depresivní reality. Není to ale jen bravurní politický komentář, Dobrou noc a hodně štěstí úplně stejně reflektuje média a jejich roli ve společenském dění, navíc tak činí v zatraceně skromné stopáži 90 minut, což z toho dělá jednoduše napínavé drama od začátku až do konce. Stylové retro s perfektními hereckými výkony. Velká škoda, že tuhle laťku Clooney netrefuje častěji. 8/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poučení z americké historie, pojďme si vážit výměny názorů a diskuze, než podlehnout jak ovce strachu, začít pomlouvat, odsuzovat a ničit životy bez důkladných právních procesů. Clooney si navíc posvítil na mediální rozměr a nutno říct, že tady ty záležitosti mrazí nejen při pohledu zpět, ale i do současnosti. Podnětný a sympaticky strohý snímek, kde přesně vyniknou ta podstatná sdělení. "We must remember always that accusation is not proof and that conviction depends upon evidence and due process of law." ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak už další film o politice, kde jsem kolem něj dlouho váhavě chodila, ale byla jsem natolik zvědavá na George Clooneyho a jeho režijní počin, že jsem si ho dnes konečně pustila. Téma bylo pro mě opravdu z neznámého prostředí americké historie a tak jsem se chvílemi některými pasážemi docela prokousávala a tápala. Clooneymu se zde podařilo vytvořit velmi dobrou atmosféru, která odpovídala 50. létům a to, že se téměř celý film odehrává ve studiích tomu ještě více přidalo na autentičnosti. A co se týká hereckých výkonů, tak hlavně David Stratham předvedl jakým je výborným a zároveň charismatickým hercem i když byl obklopen jinými slavnými hereckými esy. Své role reportéra Murrovwa se zhostil na výbornou. A George Clooney má můj obdiv, že se pustil do této pro nás už téměř zapomenuté, dávné politické rekonstrukce. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Výtečné! Strhující tempo, bravurní režie, nádherná kamera a skvělý výkon Davida Strathairna (trochu mě mrzí že nedostal Oscara, hehehe). Clooney je talent a pro mě jeden z nejzajímavějších "mladých" režisérů. Doporučuji! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvěle vylíčená atmosféra strachu režisérovi úplně stačí k tomu, aby si mohl "říct své" a nemusí se ani uchylovat k "dramatickým" situacím. Žádné "velké drama" tu jakoby neprobíhá, jde ovšem o významný moment americké historie s velmi aktuálním přesahem. Před Clooneym klobouk dolů. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to námětem velmi silný film, který je s jistotou a přesně převeden na plátno. Nedokázal mě sice pohltit, ale rozhodně mě zaujal a donutil k zamyšlení. George Clooney je očividně velmi učenlivý - umím si představit, že zhruba stejně by to vypadalo od Soderbergha. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

V době, kdy je TV takřka neodmyslitelnou součástí většiny domácností, si pro radikální, zpochybňující soudy o tomto masmédiu musíme chtě nechtě zajít několik desítek let nazpět, kdy se ještě nacházelo v plenkách a jako nový fenomén provokovalo k úvahám. Murrowův projev, který film symbolicky uvozuje a zakončuje, proto tesat do kamene. Zdá se, že dnes, kdy slovní spojení "nezávislý novinář" je spíše pojmem ze sci-fi povídky, se ve společnosti (nebo alespoň v její části) objevuje určitý odpor vůči obrovskému množství zbytečných, a z velké většiny zmanipulovaných informací. Důkazem toho budiž i resurekce pasáží z tohoto filmu a jemu podobných typu Network, které prorůstají do "neoficiálních" dokumentů o dnešním světě nebo se v podobě audio stopy vkrádají do písniček indie kapel, jako jsou např. Maybeshewill. Jen houšť, pane Clooney; když jste tahkle pěkně politicky nekorektní, moc se mi líbíte. ČT se Vás asi trochu bojí, protože svou čím dál pochybnější veřejnoprávní povinnost se tentokrát rozhodla splnit zařazením Vašeho díla na silně neatraktivní termín prázdninové všednodenní noci. Snad aby zbytečně nevyprovokovalo k myšlení nějakého mainstreamového diváka. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Komorní, uměřené, strhující. Skvělá je kamera, záběry zblízka do tváří přidávají na autentičnosti, herci bez velkých emocí působí opravdu jako profesionálové. Velmi zvláštní je zvuková stránka, kdy často slyšíme rozhovor skrze sklo nebo z vedlejší místnosti. K tomu připočtěme obsah a zláště závěrečný projev o směřování televize. Kdo by to do Clooneyho před pár lety řekl. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Fascinující Clooneyho rekonstrukce tzv. honu na čarodějnice senátora McCarthyho. Opojná je především Clooneyho puntičkářská práce s fakty, které jsou prostřednictvím neúnavného televizního publicisty Edwarda Murrowa prezentovány jak divákům příběhu, tak i divákům filmu. Precizní a působivé černobílé zpracování jedné z mnoha černých kaněk americké historie, které by si přinejmenším zasloužilo Oscara za scénář. Přes svůj věk je pro mě George Clooney jedním z nejtalentovanějších umělců (rozuměj herec-režisér-scénárista) současného Hollywoodu. Good Night, and Good Life. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech vyjímečný film, který se dá považovat za politický nadčasový manifest liberálních a demokratických hodnot, svobody slova a spolčování. Komorní drama zcela záměrně zbavené všech potenciálně rušivých zábavných prvků vše podřizuje dojmu dobové autencity a obsahu sdělení. Na konfliktu mezi odvážným novinářem a populistickým politikem jedné éry se snaží režisér vytvořit nadčasové podobenství o věčném konfliktu mezi abstraktními demokratickými ideály a přízemním uplatňováním politického vlivu vystaveného pokušení zneužít koncentrovanou moc. Černobílý obraz, uměřené, civilní herectví bez hvězdných manýr se snahou o dokumentární zachycení atmosféry. Film je založený na dialozích, vyžaduje vnímavého diváka. Celkový dojem: 95 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že pořádný film na toto téma vznikl až dnes. Clooneyho styl mi moc nesedí, radši bych to jako politický-novinářský thriller než drama, Strathairn výborný. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem větší drama, ale to nic nemění na faktu, že je to dobrý a poučný film (teda pro mě byl ;-)). Rozhodně se nepovažuju za nějakého znalce mccarthismu, ale každý divák, který zaslechl alespoň něco o okolnostech studené válce ze strany USA, by s tímhle snímkem neměl mít problém. David Strathairn na mě působil velice charismaticky a asi bych si ho měl trochu víc "proklepnout", ale hodně mile mě překvapil taky Clooney na řežisérské stoličce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Alkoholik McCarthy jako americké senátní kladivo na rudé infiltráty vs. demokraticky smýšlející novináři z CBS aneb kdo má jiný názor, je komunista.. Umírněně a přitom poutavě vedené historické drama o boji, který má své opodstatnění za každé doby a mimochodem první kompletně černobílý film od Sloního může (1980) nominovaný na Oscara za nejlepší film. Brilantní D.Strathairn mi dopřál dobrý večer a já Clooneymu přeji v jeho další režisérské kariéře hodně štěstí. Demokracie, jakožto neustále se vyvíjející organismus, může být někdy úsměvná, neboť v dnešní době by zrušili pořad Murrowa ne kvůli tomu, co říká, ale kvůli tomu, jak tam dýmí.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Clintovi Eastwoodovi roste na poli hereckých režisérů zdatný konkurent - George Clooney. A režie mu jde opravdu skvěle. Už "Milujte svého zabijáka" bylo velmi zajímavé a jako prvotina nebývale režijně vyzrálé. "Dobrou noc a hodně štěstí" pak v započatém trendu pokračuje. A úspěšně. Už se těším na příští snímeček. George poslední dobou neumí šlápnout vedle. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Clooney sa ukazuje po Gibsonovi ďalším pánom, ktorý si rád robí vo svojej záhradke a nik mu do toho nekecia. A že je potom úroda ako sa patrí, sme sa mohli presvedčiť už v druhom filme. Hlavnú úlohu znova prepustil inému hercovi a David Strathairn sa mu za to odvďačil takmer oscarovo. Film je oveľa viac znepokojivý, ako humornejšie ladený Lumetov 'Network'. Svoju podstatu teda splnil majstrovsky, kaera a réžia do detailu vystihli atmosféru a tak už len ostáva, aby ma téma takpovediac 'viac chytila za gule'. Inak je to dokonalé. Ale mám taký dojem, že plné hodnotenie tento film po druhej projekcii neminie. 85%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Výtečné drama ze zákulisí CBS z doby Mccarthismu. Skvěle obsazený moderní černobílý film, atmosféra je dobově dokonalá, drama by se dalo krájet. Skvělý materiál nejen pro fanoušky médií. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ten film je tak chytrý a formálně důmyslný (černobílá estetika dělá svoje), že je mi ho na horizontu té skromné hodiny a půl, která jej zlomyslně škrtí a nedovoluje mu přerůst v plnohodnotně gradovaný příběh (kterým ostatně ani nechce být), docela líto. A proč to tak cítím? Protože tenhle komorní a nenápadný filmík není pouze plochou, suchopárnou a rekonstruktivní dokumentací mediálně-politické kolize o nařčení fanatického "lovce lebek" a jeho kliky z nekompetentnosti a předpojatosti (ačkoli i v téhle obecné rovině sklízí snímek vavříny uznání pro svou pedantskou přesnost), ale především brilantní zkratkou, která odhaluje a přehodnocuje smysl médií ve 20. i 21. století. Obzvláště tedy lehkost s jakou s nimi lze manipulovat podle momentální potřeby, stejně jako jejich zjevnou kontaminaci společenským ohrožením v podobě "přikládání pod kotel" informačního šumu, což je neduh, který vede jedině k otupělosti, konformismu a neochotě naslouchat, tudíž i bojovat za svá práva a stavět se na odpor tmářství a útisku. Úžasně elitářský a vyspělý počin! ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama