Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

O někdejším americkém "Mccarthismu" a "Výboru pro neamerickou činnost" jsem sice něco málo věděla už předtím, ale netušila jsem, jakou úlohu sehrál v konfrontaci se senátorem McCarthym televizní hlasatel Edward Murrow. Ano, přesně takto by měla fungovat média - jako protiváha k politické moci, která se stále pídí po pravdě a nebojí se pravdu lidem ukázat. Je smutné vidět, že to tak mnohdy není... Každopádně tento film mě velmi překvapil svou kvalitou zpracování tématiky. V rámci černobílého obrazu navíc skvěle fungovalo propojení se skutečnými dobovými záznamy, působilo to tak velmi celistvě a autenticky. A samotná postava Edwarda Murrowa mě zaujala svou schopností jít přímo k jádru věci a vypíchnout to, co je podstatné. Mám totiž často dojem, že lidé mají obecně tendenci ztratit se v nějakém problému a přestat vnímat, co je a není důležité. Takhle vzniká fanatismus a extrémní zaslepené chování, které je ve výsledku škodlivé. Momentálně narážím například na aktuální problematiku vypořádání se s rasismem (obzvlášť opět v Americe) - prvotní záměry můžou být sice dobré, ale až moc snadno se antirasistické tendence zvrtnou v něco, co má paradoxně velmi daleko do skutečného přijetí odlišné rasy. Někdy je smutné to pozorovat.... Proto tvrdím, že lidé jako Edward Murrow můžou být určitou inspirací v tom, že je třeba vidět věci s nadhledem (z vyšší perspektivy) a rozumem. Murrowovi se rozhodně dařilo uvádět věci na pravou míru a poukazovat na to, co je skutečným problémem. Chtělo by to víc takových lidí, kteří by dokázali vést masy k čistému a jasnému uvažování. Je dobře, že právě o něm vznikl tento film (tleskám Georgovi Clooneymu). ~(4,3)~ ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Paradoxne ma tento film pri prvom pozretí na projekcii v rámci MFF Bratislava nezaujal a nudil som sa - neviem, čím to, aj sa za to hanbím, ale tak to bolo - no po druhom pozretí v rámci filmov na STV2 v sobotu v noci som skoro ani nedýchal a z pôvodnej jednej hviezdičky opravujem na plné hodnotenie. Aj keď k dokonalosti mu možno pár detailov krásy chýba, je to skvostný film - film/esej, film s názorom. Dokonale obsadený, veľmi zručne zrežírovaný a hlavne "drzý" a s názorom - čo je v poslednom čase čoraz viac filmov, na ktorých sa podieľa G. Clooney a tým pádom mi je čoraz viac a viac sympatickejší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo nudná rekonštrukcia udalostí z 50tych rokov, ktoré určite neboli nudné a zaslúžili by si rozsiahlejší rozbor, napríklad od Olivera Stonea. Ako môže byť priemerný film, kde je kopa poker face týpkov v oblekoch, s cigaretami v ústach a na prvý pohľad pripomínajú postavy s čiernobielych noiroviek 50tych rokov? Clooney ma ako režisér už druhý krát minul. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Mám radost, že se v USA najde někdo, kdo dokáže natočit film o části americký historie takhle stylově, a přitom nepateticky, vkusně a navíc skutečně působivě. Umím si moc dobře představit tuhle látku natočenou tak, že by jí koukala "americká národní hrdost" jak sláma nejen z bot, ale i z nohavic, rukávů, z pod límce a z kapes a emoce by se ždímaly jak právě vypraný plínky. George Clooney to skvěle zvládnul bez tý slámy, a proto uvěřitelně, a moc příjemně mě tím překvapil. A David Strathairn je podle mě v roli Edwarda Murrowa naprosto fenomenální. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

O čo sa pokúšal George Clooney - žijeme v dobe, kde informácie majú nevyčísliteľnú hodnotu (ale nemusia byť vždy pravdivé). Snímok zachytáva jeden z mnoha USA procesov, ktoré sú pre našinca úplne neznáme. Vraciame sa doslova do 50.rokov (snímok je čiernobiely). Pekná rozprava o tom ako by to malo byť, ale realita je úplne niekde inde. Vysiela sa to čo zarába "money" a nie to čo je... TV, vysielanie, programy, spravodajstvo - to sú kapitoly sami o sebe. 7/10 za herecké vykony a hlavné téma. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Jméno McCarthy mi není neznámé, a i kdybych o jeho "honu na čarodějnice" nic nevěděl - viděl jsem Majestic a je mi známá aféra s Eliou Kazanem. Dle popisu jsem si ovšem film představoval NAPROSTO odlišně... Celou dobu jsem čekal, kdy už se ti dva konečně střetnou naživo v debatě ve studiu (a Murrow McCarthyho umlátí argumenty a svou morální převahou), ale bohužel tomu tak nebylo. Smůla, tohle prostě není film pro mně. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nepovažujem za nutné, aby sa divák orientoval v historických súvislostiach, pretože film je možné vnímať aj vo všeobecnejšej rovine. Rozumná bola voľba čiernobieleho materiálu, výborne bola vystihnutá atmosféra a ani voči hereckým výkonom nemožno mať námietky. V každom prípade je ale lepšie, keď divák vopred vie, o čom film je. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

clooneyho som obluboval este v casoch, ked sa vytrcal v znamom nemocnicnom serialy..uz tam mi bol po chuti a neskor som si ho oblubil este viac pretoze je vidiet, ze na sebe maka, herecky je na vysokej urovni a rezisersky sa ukazuje taktiez zdatne. film dobru noc.. je kvalitne natoceny, vyborne zahrany a aj pre laika pomerne zaujimavy..ja som sa bavil viac ako vyborne..vlastne ani neviem preco som nedal plne hodnotenie..keby som to mal brat trosku menej prisnejsie urcite dam plny pocet..len tak dalej dzordzi ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Parádní konverzační drama podle skutečné události, kdy se obyčejný televizní moderátor pustil do kontroverzního tématu se samotným senátor McCarthym. Filmu prospěl černobílý vizuál, který snímku dodal správnou retro atmosféru tehdejší doby. Parádní herecký výkon předvedl každý hlavní protagonista snímku. Clooney mi začíná připomínat Roberta Redforda, který má rovněž rád kontroverzní politické témata. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film z originálního prostředí a se skvělými herci. Film hlavně skvěle slouží jako doplnění historických informací. Ale rozhodně film nebude bavit masivní diváky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudnejšiu politickú "drámu" našinec nemôže zažiť, navyše 90% európskeho publika nebude mať ani páru, o čo tam vlastne ide. Bez wikipedie sa priemerný človek nepohne. Čiernobiela farba mala pravdepodobne priniesť efekt dokumentárnosti, ale priniesol skôr efekt spavej choroby. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Parádní opáčko, americkou veřejností, v přímých přenosech, sledované přestřelky známého moderátora Murrowa se senátorem McCarthym , která se strhla v průběhu padesátých let. George Clooney, z režisérské stoličky, nabízí nevšedním způsobem divákům strhující komorní drama, černobílého provedení, v němž David Strathairn nenormálním způsobem zaválel. Téma se netýká naší historie, divák neznalý problematiky asi bude dohledávat základní informace k celé kauze, ale to není nikterak na škodu. Krásná kamera! ()

packa 

všechny recenze uživatele

Atmosféra výtečná, stejně jako herecké výkony. Ale pátou hvězdičku nedám, snímek je dle mého názoru poměrně stručný. PS: Hlavouni tabákového průmyslu jistě dají plný počet hvězdiček, ve filmu hulí všichni, klidně i před kamerou. Pro dnešního diváka neuvěřitelné... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dobře natočené drama, které bychom mohli nazvat komorním, nedotýkalo-li by se věcí tak svrchovaně veřejných... 9/10 Zajímavé komentáře: Marigold ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Fantastický politický "skoro-dokument" z obdobia anti-komunistických čistiek a honov senátora McCarthyho... Clooney sa prejavil ako veľmi zručný režisér a týmto filmom si nastavil laťku poriadne vysoko. Scenár je politicky korektný, každý si môže spraviť názor na senátora a jeho politiku sám a dozvedieť sa niečo viac o období "honu na čarodejnice" v USA...David Strathairn ako Ed Murrow bol viac než dôveryhodný a skvelý! Veľmi podarené (a poučné) dielko... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Good night and good luck zachycuje boj televizních redaktorů proti senátoru McCarthymu. Clooney svůj snímek komponuje ze skutečné herecké akce a množství dobových materiálů – hlavně záznamů z výslechů McCarthyho komise, ale i vskutku přesvědčivých reklam na cigarety. Film je natočen v ČB a je členěn výkony nějaké barové zpěvačky. Spolu s neustále dýmajícími cigaretami to vytváří skoro až noirově temnou atmosféru, kdy čestní reportéři bojují proti mccarthyovskému zlu a jsou sváděni z náročné cesty za pravdou. Skutečným objevem pro mě byl David Strathairn v hlavní roli Edward R. Murrowa. Sice známý obličej (mj.L.A.přísně tajné), ale opravdouvou příležitost dostal až tu. Jeho hrdina se pyšní až „spockovskou“chladnokrevností a neméně výrazným smyslem pro logické uvažování. Filmu se dá vytknout snad jen přílišná komornost, skromnost. Díkytomu je to tak trochu hodina z amerického dějepisu, na kterou se nádherně dívá, ale ve výsledku z ní v hlavě mnoho nezbyde. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Přesně mířený řez.... Takhle nějak se tvoří moje ideální představa o věrném zachycení doby. Možná s pověrami, ale bez iluzí. Clooneyho film je velice hutná výpověď až po okraj v detailech, jejíž atraktivita spočívá v citu pro estetiku. Etapa padesátých let tu je správně černobílá (jiná ani nemůže být) a zvláštně vyhrocená v představě na jedné straně imaginárního nebezpečí, které nikdo reálně nevidí (McCarthy po celý film jedině ze záznamů) a opačně zase nepřesvědčivého uklidnění, jak je všechno OK (soudobé reklamy a zprávy). Musím říct, že lavina drobných dobových berliček v ději se může zdát suchá, ale novinářské prostředí vzruchu, překřikování a neskrývaného napětí to bohatě vynahrazuje. A hlavně - příběh o morální odvaze jednotlivce je na americký film až nebývale střídmý, prost vygradovaných promluv a milostných "úhelníků" všeho druhu. Jde tu jen o vyrovnání dluhu, což naznačuje už vypravěčský koncept. Cítil jsem se, jako kdybych viděl soudobý film té doby, detailnost je nebývalá. A k tomu jsem cítil i strach z okolí, projevený většinou mlčky. Tohle je skutečně vzácný film, neumím si ho představit o moc lépe zvládnutý. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Dovede ještě někdo pochybovat o Clooneyho režisérských schopnostech? Já tedy rozhodně ne. Ano; film "Dobrou noc a hodně štěstí" je pro našince svými historickými reáliemi a konkrétními causami malinko vzdálený, ostatně jako Clooneyho prvotina "Milujte svého zabijáka", ovšem nejen černobílou "noir" formou, brilantními a hlavně civilními hereckými výkony (David Strathairn byl naprosto bezchybný...) a vůbec svým vypravěčským tempem a gradujícím napětím v minimalistickém duchu, dokáže diváka hned zprvu zaujmout a víceméně do konce nepustit. Zdárná ukázka, jak může také fungovat malý, prakticky do jednoho prostředí položený film. Pokud si snímek vyložíte jako snahu o autentické zachycení historie (která má paralely i v současném světě... to nepochybně), nebo snahu o možnost obhajoby a spravedlivého soudu - až tolik na tom nezáleží. Důležité je dát snímku šanci. A zaslouží si jí... 80% ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

To je presne muj pripad... Netusil sem, o cem vlastne film je, az v polovine sem jakztakz pochopil, ale porad to pro me bylo jen placani :) ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Slušná akcentace kouření, jehož fanatičtí odpůrci připomínají Mccartyho fanoušky. Což samozřejmě nic nemění na tom, že kouření i rozpínající se stalinismus jsou špatné, áno. ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama