Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (323)

Janek 

všechny recenze uživatele

Film si nezaslouží nižší hodnocení než ****, protože je opravdu precizně natočen, napsán i zahrán. Problém je v tom, že pro většinu z nás by film musel být delší (a tudíž obsáhlejší, co se týče informací), je to film pro američany a pro ty kteří tu dobu pamatují a pak pro ty, kteří mají o americké minulosti přehled a vědí kdo je Mickey Rooney, McCarthy atd. Co se týče mě, tak jsem se do poloviny filmu celkem nudil, nemohl jsem se do děje vpravit a zkrátka šlo to trochu mimo mě. Clooney vymyslel stroj času, vrátil se o padesát let nazpět a natočil přesvědčivý polodokument. Poslední minuta je strhující a donutí člověka přemýšlet. Vzduch se dá dýchat a občas zakašlete z toho všudypřítomného cigaretového smogu. Strathairn hraje očima, tváři se pořád stejně, ale všechno mu uvěříte. Možná by Clooney udělal lépe kdyby se do filmu neobsadil a místo sebe dal nějakého méně známého herce - to je ale jen detail. GOOD NIGHT AND GOOD LUCK je poctivou filmařinou a pocta nebojácným novinářům, kteří riskovali všechno co měli, jen aby dosáhli spravedlnosti a svobody slova. PODRUHÉ JEŠTĚ LEPŠÍ...80% ()

Mgb21 

všechny recenze uživatele

Clooney jako režisér boduje. Jsem zvědav, jak bude pokračovat. Dobový snímek, který i neznalého diváka musí zaujmout a donutit ho přemýšlet nad tím šílenstvím v americe. Film je i dobově natočen, černobílý obraz bez hudebního podkresu ještě zdůrazňuje režisérův důraz na vyvolání atmosféry. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vlastne oslavuje demokraciu... ale neidealizuje človeka. Toľkú triezvosť a rozvahu - naviac v takom pútavom (stopercentne filmovom) šate - som už nečakal od nikoho. Hlavne nie dnes. Ojedinelý, nenápadne pôsobivý výkon. [90%] ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Fakta,fakta,fakta.George Clooney si svou oslavu svobody slova a názoru vystavěl trpělivě,krok po kroku,beze spěchu a "zbytečných" emocí či velkých dramat.A dokázal tím,že bez toho můžou fungovat nejen dokumenty.Hustotou slov a informací se k nim Dobrou noc a hodně štěstí možná chvílemi přibližuje,pořád je ale zároveň strhujícím vyprávěním o souboji Davida proti Goliášovi,který je plný poctivé herecké práce,brilantních dialogů a úžasné retro atmosféry,kterou podpiruje nádherná černobílá kamera a jazzová hudba komentující děj.Film je rychlý,přitom nikdy nikam nespěchá,je krátký,přitom řekne vše potřebné.Nakonec mi nějaké to drama paradoxně trochu chybělo,chtělo to možná trochu více brousit do osudů jednotlivých postav,aby ti letmé pokusy (manželská linie) nepůsobily tak nepatřičně.Ale tím by se porušilo soustředění se jen a pouze na danou kauzu,podporované množstvím archivních záběrů.Do americké situace 50. let teď rozhodně vidím lépe než před zhlédnutím,škoda že jsem před ním nevěděl více,pak bych si film užil ještě o ten jeden stupínek víc. 80 % ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Film, který leží převážně na vizuální stránce, tzn. skvělá kamera, stoupající kouř cigaret a dobře nasvícení herci. Hereckou sestavu se Clooneymu podařilo sehnat velice chválihodnou a i Jeff Daniels dokazuje, že by zahrál charakterní postavu (to už samozřejmě dokázal v the Squid and the Whale). Dalším pozitivem zůstává minutáž, protože přiznejme si, přes dvě hodiny by se staly takřka nestravitelnými. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Brilantní! Brilantní sonda do nechvalně proslulého období amerických dějin. Tak jako u nás probíhaly "monstrprocesy" s disidenty, odpůrci režimu, ale i naprosto normálními lidmi, tak se i v demokratických Spojených Státech konaly "hony na čarodějnice a pálení na hranici". Zde samozřejmě v opačném ideologickém gardu, se symbolem v osobě senátora McCarthyho a jeho komise. Clooneyho zpracování je nesmírně poutavé a z každého záběru sálá atmosféra té doby. Velice intenzívní jsou pak prostřihy se zpěvem bluesové zpěvačky a chvíle oddychu v baru. Jemně naznačené vedlejší minipříběhové linky dodávají hlavnímu tématu na autenticitě. Celkově skvělé obsazení dokrášluje Robert Knepper v postavě, z které v jeho podání, na snad minutovém prostoru, úlisnost a podlost přímo čiší. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Wow, něco takového jsem od George Clooneyho nečekal, to musím uznat. Užásná atmosféra zachycující všechny aspekty 50. let v Americe - nástup televize a využití její moci a hon na komunisty. Přesto natočený minimalisticky bez dojemných výpravných pasáží. Navíc úctyhodný výkon Davida Strthairna. Dokazál jsem se do filmu vcítit a opravdu jsem si připadal jako v v 50. letech, jako bych byl součástí toho všeho (hodně tomu pomohlo, že film je černobílý - dobrá volba). Bohužel si myslím, že někteří diváci se tak nedokáží vžít do děje a pak se rychle celý ten film změní v dobře udělaný, ale nudný a nic neříkající. Škoda, že ho nezdobí žádná zlatá soška. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalší z výrazných Clooneyho diel. V tomto prípade je to film aj značne autorský. Okrem toho že si vo filme zahral a ho produkoval sa ujal aj réžie a spolupracoval na scenári. Čo o filme napísať? Film má naozaj znamenitú atmosféru 50 rokov aj keď sa skoro vôbec nedostaneme z budovy CBS. Celý film pôsobí silno dokumentárnym štýlom. Je bez výraznejšej dramatizácie. Je tu plno dobového materiálu, ktorý sa prepletá s hranými pasážami. V popredí stojí postava Edwarda Murrowa stvárnená výborným výkonom Davida Strathairna. Ostatný herci v pohode, ale Strathairn ich značne prevyšuje. Film má pomalé plynutie a ako jeden z mnohých sa dotýka citlivej témy honu na komunistov, ktorou je počiernená americká politika. Tým to v značnej miere vysvetľuje aj laikovi - rozumej slovenskému divákovi, ktorý sa o danú problematiku nikdy nezaujímal. Civilný a perfekcionisticky natočený snímok, ktorý nerozmútil vody, ale ktorý sa vďaka významu svojej témy vo filmografií - ani tej Clooneyho - nikdy nestratí. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

To, co pojmenoval Murrow označí o pár let pozdějí McLuhan slavnou frází "medium is a message". Clooneymu vlastně vůbec nešlo o to rekonstruovat McCarthyho aféru (dramatický oblouk totiž není moc dramatický), jako spíš o připomenutí osobnosti, která se stala ztělesněním poctivé žurnalistické práce, něčeho, co bylo výjimkou i v padesátých letech, natož dnes. Každá mediální škola nakonec dospěla k tomu, že funkcí televize není přinášet informace a vzdělávat, ale vydávat naše subjektivní pojetí světa za objektivní realitu. Tedy ne obsah, ale médium je zprávou. Zajímavé je, že právě Good night and good luck svou nekonformitou toto tvrzení vyvrací a právě v tom je message George Clooneyho nadčasová. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Naprosto bez přehánění jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl. Skvěle zahrané a zrežírované, kamera je naprosto neuvěřitelně působivá a celek podbarvuje skvělá jazzová hudba. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení filmu bych rozhodně nezůstával u paralely Mc-Carthismu padesátými léty u nás (navíc paralely značně nedokonalé a neúplné). Dobrou noc a hodně štěstí má totiž mnohem širší expozici, nejde zde o historicky podmíněné souvislosti, ale o zásadní konflikt pravdivé a demagogické reflexe skutečnosti, jednodušeji PRAVDY a LŽI. A když si TOHLE uvědomíte, pochopíte, proč Vás FILM tak dostal, přestože je Vám McCarthy ukradený, o Rosenbergových jste nikdy neslyšeli a počátek padesátých let v naší historii znáte jen z veselých Švandrlíkových barvotisků a několika dílů Majora Zemana. A pak už jen vychutnáváte jeho atmosféru, navenek vybudovanou z ničeho, ve skutečnosti vyžadující filmového tvůrce s okamžiky geniality. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Naprosto strhující náhled na konec jedné temné stránky americké historie. Film suše předkládá fakta a stojí na strhujícím hereckém výkonu Davida Strathairna. Žádné vyhrocené emotivní dialogy, žádná hra na city. Prostě skvělé dokumentárně natočené drama s perfektní uvěřitelnou atmosférou 50. let. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Téma McCarthyizmu a hlavne okolnosti McCarthyho „pádu“ sú pre drvivú väčšinu divákov neznáme. Riziko, ktoré by za „normálnych“ okolností na seba distribútor vzal, je prekonané kombináciou veľmi presvedčivých prvkov. Sú to jednak nominácie na Oscara v kategóriách najlepší film, réžia, herec v hlavnej úlohe, pôvodný scenár, kamera a výprava, ale tiež, milé dámy buďme úprimné, George Clooney a Robert Downey Jr.. George Clooney vo svojom druhom režijnom počine pristúpil ku citlivej téme takmer metódou hraného dokumentárneho filmu, kombinujúceho archívne zábery a hraný dej. Archívne zábery sú vo filme použité vo funkcii reportáží, prezentujúcich – dokumentujúcich Josepha McCarthyho, pojednávanie Komisie, alebo prípad Mila Raduloviča. Hraný dej zaznamenáva prácu redaktorov a reportérov CBS na prelome rokov 1953-1954; štylizácia kombinuje 70. roky a TV 50. roky. Neuveriteľne dobre snímané v úúúžasne organizovanom minimalistickom priestore. Osoby citlivejšie na vnímanie svetla vo filme a fotografii už z plagátu odčítajú retro ostré svietenie, pri ktorom výrazne vystupujú kontrasty, eliminuje sa šero – objekty sú buď vo svetle, alebo v tme. Scénografi sa pohrali s členením priestorov – hladkých plôch jednak v dvojrozmernosti (stupienky, šírka chodieb, veľkosť miestností a pod.) a tiež pri vytváraní hĺbky záberu. Kancelárie, „diskrétne“ miestnosti pre hovory medzi 4 až 6 očami, štúdio, ale aj byt Shirley (Patricia Clarckson) a Joea (Robert Downey Jr.) sú navrhnuté so zjavným dôrazom na ich fotogenickosť. V Dobrú noc a veľa šťastia napomáha priestor príjemne strohej výrazovej štylizácii, udržiavajúcej vnútorné napätie medzi postavami vždy „uzamknutými“ medzi stenami; jediné exteriéry uvidíme v „televíznych“ archívnych materiáloch. Celý film doplní 6 klasických jazzových skladieb. Clooneyho réžia príjemne rytmizuje film, plynulé zmeny tempa, ktoré by v menej zručne zrežírovanom diele klali oči, tu fungujú akoby samé od seba. Nechýba napätie vyvárané spôsobom snímania, strihu, ale aj detailmi snímanej reality: cigaretového dymu, nervózneho poťahovania z cigariet, rovnako nervóznych gest.juj! DOBRÉ to je.. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Pro američany asi významnější snímek než pro nás, když v této době zde vládly vykonstruované monstrprocesy. Nicméně je film plný vynikajících herců, takže se rozhodně nudit nebudete. Zajímavá sonda do temnější historie USA a navíc velmi hezky podaná Georgem Clooneym. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Začnu klady. Procesy s obviněnými byly pro mě zajímavé, stejně tak mě bavilo okukovat Downeyho a Clooneyho. David Strathairn byl velmi dobrý! To je vše... A zápory? Bylo to šíleně zdlouhavé, nudné, nic se tam v podstatě nedělo, nic zásadního, co by mi rozproudilo krev v žilách. Napětí? Emoce? Vůbec, ani sebemenší náznaky... Myslím, že tento film má svůj smysl a námět je to bezpochyby dobrý, ale můžu s čistým svědomím prohlásit, že ho nemám ráda. Vůbec, ani trošku. Už nikdy víc... Dala bych i nižší hodnocení, ale budu k filmu přistupovat i trošku objektivně. Trojku už jsem dala i horším snímkům. ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Televize je mocné médium. O to zajímavější je sledovat film z dob, kdy všechno odvysílané podléhalo přísné kontrole a každý musel být za dobře s každým. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý svojim spôsobom natočený politický film, ktorý ale trpí trošku svojou nezaujímavosťou, potom už ani výkony nezaujmú... ()

sta 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně neskutečně krásný film o ošklivé době... a závěrečný monolog je zdrcující obžalobou televizní současnosti. Ze skvělého herce Clooneyho se stává geniální režisér. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Znamenité! Vynikající režie George Clooneyho, brilantní David Strathairn, výborný dobový feeling a z mého pohledu velmi zajímavé téma. Samotného mě překvapilo, jak na mě dýchla atmosféra první poloviny padesátých let a nesmyslné anti-komunistické kampaně republikánského senátora Josepha McCarthyho, který započal svůj vlastní "hon na čarodejnice". Jediný problém vidím v tom, že diváci, kteří se příliš neorientují v dobovém dění a nemají povědomí o mccarthismu a událostech v období 1947-1957, budou asi trošku ztraceni v přívalu jmen, informací a naopak budou postrádat vykreslení kontextu, dobových nálad a samotné kampaně. Nicméně z mého pohledu se jedná o brilantní dílo s celou řadou silných momentů, nad kterými ovšem ční dobová reakce senátora McCarthyho a následný komentář Edwarda Murrowa v podání Straitharna. 10/10! ()

numi 

všechny recenze uživatele

George Clooney bojuje s větrnými mlýny. V době, kdy Hollywoodem zmítá infantilní snaha o zábavu za každou cenu, se on, "doktor z Pohotovosti", snaží diváka nevšedním a nezáživným způsobem unudit k smrti. Daří se mu to dokonale. Ale i profesorská nuda má něco do sebe, pokud má co sdělit. "A Good Night, and Good Luck" by mohlo vyprávět hodiny a hodiny. Tenhle film nelze někomu doporučit, protože kromě náročných dialogů a ještě náročnějších témat, zpracovává události, které jsou našemu divákovi na hony vzdálené. Pokud se ale zajímáte o každou "ptákovinu", a tím se nesnažím shazovat Murrowův boj - naopak, vážím si jej, pak tento černobílý "dokument" vřele uvítáte a prožijete s ním zajímavých devadesát minut. Z technického hlediska musím vyzdvihnout Clooneyho režii, Strathairnův dokonalý výraz a výborné jazzové vložky, které dávají divákovi čas na setřídění nově nabyvších dějových poznatků. Tři a půl. [březen 2006] ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama