Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

Ender66 

všechny recenze uživatele

Filmu sa vynikajúco podarilo zachytiť dobovú atmosféru najmä vďaka čiernobielej štylizácií a vynikajúcemu výkonu celého hereckého asámblu. Trochu ma však rušilo, že som sa strácal v záplave mne neznámych mien a udalostí amerických dejín. ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Clooney si měl dopředu rozmyslet, jestli chce natočit film o dusné atmosféře McCarthyovské doby nebo o smyslu a účelu televizního vysílání. Obojí se v 90 minutách (navíc zbytečně vycpaných několika hudebními čísly) odvyprávět nedá. Prvnímu chybí podstata tj. dusná atmosféra a druhé je až příliš zkratkovité a nucené. ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

Možná zajímavé téma (pro američany stejně dráždivé jako u nás politické procesy??) a ačkoli dobře natočené i zahrané je naprosto nudné, bloumající od ničeho k ničemu.. žádný děj, žádný spád.. ()

HareS 

všechny recenze uživatele

S Murrowovými slovami sa plne stotožňujem: Ak televízia skutočne slúži len zábave, pobaveniu, odvádzaniu pozornosti a nezáväznému rozptýleniu, tak obrazovka stráca na sile a my čoskoro uvidíme, že tento boj je stratený. Televízia môže vzdelávať, vnášať do vecí jasno a môže dokonca i inšpirovať. Má tú moc. Ale to všetko môže jedine v prípade, že sa ľudia rozhodnú užívať ju k tomuto účelu. Inak je to len krabica plná drôtov a žiaroviek. 85% ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Jak já to vidím, Clooney použil příběh z 50. let jako příklad toho, k čemu by se televize dala použít, kdybychom nebyli idioti. Televize nás od těch časů tak ovládla - a zblbla! - že její dopad na lidské chování, ba i na dějiny, už ani zdaleka nedokážeme docenit. Clooney zaprostestoval, a učinil tak sympaticky a vkusně. Pokud však film chválíte a přitom máte doma televizi, lžete sami sobě. --- Ale kdo ví? Třeba se dočkáme doby, kdy "mít televizi" bude pokládáno za projev stejné degradace, jakým je dnes kouření. A ví Bůh, že televize je mnohem škodlivější než tabák! ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

parada. uveritelne spracovane. povodnymi snimkami + vdaka scenam, niektorym skvelym hercom /ako napr. David Strathairn) ma velmi dobre vtiahli do tej doby. Niekedy tento film posobil, ako keby to bol skutocny zivot novinarov. Mala som dojem, ze to nie je film, co je uuuuplne uchvatne, ze sa im to podarilo. Velmi zajimave, velmi vyzdvihujem Davida Strathairna, kt. BOL novinar Murrow. Uzasne, z neho boli citit 50-te roky! I ked poznam problematiku americkeho ,,honu na carodejnice" senatorom McCarthym, uvitala by som par uvodnych minut, aby ma vtiahli viac do danej situacie. Hned od zaciatku totiz vhupli do deja bez uvodu. Celkovy dojem: vyborne! Len treba davat stale pozor. /Jo.. a ocenujem dramaticke prestrihy a zabery detailov na roznych ludi../ ()

Toshiro 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou je filmů s politickou tématikou nějak moc. Stejně jako u Syriany musím říct, že to nebyl špatný film. Akorát jsem postrádal dost motivaci na něco takovýho koukat. Chtělo by to více znát americkou novodobou historii, pak by sito člověk užil víc. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Velice neobvyklý, přemýšlivý a z komerčního hlediska odvážný snímek o moci mocných a odvaze malých. O režisérské zručnosti, brilantních hereckých výkonech a celkově působivé, autentické atmosféře filmu si přečtete v jiných příspěvcích, já nemám co dodat. Pět hvězdiček nedávám kvůli jedné, a asi jediné, výtce - Murrowův úvodní (a závěrečný) proslov na téma plytké televize, která balamutí, ohlupuje a otupuje, představuje dle mého názoru ještě zajímavější a podnětnější téma, které ovšem Clooney zanechal v embryonálním stavu a dále nerozvinul, takže působí dojmem, že je na hlavní dějovou linii poněkud uměle naroubované. A to je škoda. Snad to Clooney napraví v dalším filmu. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Ospravedlnujem za za take hodnotenie vcelku nadpriemerneho filmiku, ale proste mi nesadol.Zrejme pusteny v nespravny cas...nazdar ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Černobílý obraz, precizní výprava a jazzová hudba dotváří atmosféru padesátých let v televizní stanici CBS, kde se skoro celý film odehrává. Hereckému obsazení v roli moderátora Edwarda R. Murrowa vévodí znamenitý David Strathairn. Murrow měl odvahu ve svém publicistickém pořadu se otevřeně postavit senátorovi McCarthymu, který stál v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Senát tak spoustě lidí na základě nepřímých důkazů zničil život. George Clooney jako herec a v tomto případě i spoluautor scénáře a režisér zajímavým způsobem prezentuje toto nechvalně známé období amerických dějin, kdy byly narušené svobody a práva občanů právě McCarthym. Film není jenom politickým dramatem, svým přesahem je mnohem víc. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film o velmi zajímavých věcech. Clooney zvolil naprosto geniální věc, film natočil černobíle, což mu hodně pomohlo a vytvořilo to úžasnou retro atmosféru 50. let. Clooney navíc citlivě vybral herce, sám sebe upozadil a vznikl hodně povedený snímek. Obzvláště Strathairn vyniká a obdařil svou postavu charismatem, ale nekrade si film pro sebe. Podle mě je to vyprávěný poměrně objektivně, Clooney citlivě zobrazuje realitu, míchá archivní záběry a ukazuje, jak může falešné obvinění zničit osud člověka, což je vidět obzvláště na postavě toho redaktora, který chudák spáchal sebevraždu. O týhle éře se u nás moc nemluví, proto je tenhle snímek velmi dobrým poučením. Takže dobrou noc. A hodně štěstí. I po dalším zhlédnutí skvělá záležitost, která má stále co nabídnout a zatím pořád Clooneyho nejlepší režijní počin, který se mi líbí čím dál víc. Bodíky se dají vlastně strhnout jen za pomalejší rozjezd a náročnější téma, které alespoň minimálně vyžaduje znalost jména senátora McCartyho a jeho činnosti. 80% ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené drama, jemuž černobílé provedení dodávalo téměř dokumentární nádech. Tohle se Clooneymu opravdu povedlo. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Skvelý herecký koncert Davida Strathairna v opratoch Georga Clooneyho je naozaj skvelý. Plno úderných dialógoch vám dajú priestor na zamýšľanie sa nad demokraciou Ameriky vo vtedajšej dobe. Výborný súboj novinára, na hranici objektívnosti so senátorom, na hranici inkvizície je podfarbený brutálnym soundtrackom so samýmy jazzovýmy songami. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Ne zcela tradiční snímek zdobí především vynikající herecké výkony (dominuje fantastický výkon Davida Strathairna), precizně navozená dobová atmosféra (za vydatné pomoci černobílé kamery) a také nepopulární téma honu na "levičáky" v 50. letech. Přes všechna uvedená pozitiva ale musím konstatovat, že mě film nedokázal zcela strhnout a např. Robert Downey Jr. a Patricia Clarkson sice skvěle hrají, ale hlubší význam tohoto páru v celkovém kontextu snímku mi tak nějak zůstal zatajen. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Kritický a moralizující film (role TV ve společnosti), který ovšem kritizuje s noblesou a uvěřitelně. Ač se film odehrává převážně ve studiu a je postaven na dialozích, není nudný a má tempo (čemuž pomáhá i správně odhadnutá stopáž, délka filmu je tak akorát). Clooney úlohu režiséra zvládl bravurně. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavé dokumentárně střižené dílko. Zvlášt prostřihy s McCarthym jsou velmi zajímavé. Ovšem občas mi přišlo hodně těžký se v tom orientovat a tim pádem to místy bylo spíš nudný. Proto 3/5 ()

sek 

všechny recenze uživatele

Strhující drama odvahy, svědomí a "zaslouženého" trestu. Navíc tak aktuální jakoby se ani neodehrávalo v 50. letech. Vynikající Strathairn! Klobouk dolů před panem režisérem, kdysi tuctovým :-) seriálovým hercem. ()

iHyik 

všechny recenze uživatele

Strathairnovi bych uvěřil i to, kdyby mi řekl, že mí rodiče jsou kentauři. Je to skvělej film, ale s rezervou: čtyři hvězdy! ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama