Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Pred zhliadnutím tohto filmu som o Edwardovi Murrowsovi nevedel absolútne nič, dokonca som ani nevedel, že existuje! A moja najväčšia výčitka k tomuto filmu je, že vďaka tomuto faktu som isté súvislosti nepochopil, čo sa mi pri iných životopisných filmoch, ako je napríklad Kráľovná, alebo Milk, nestalo. Toľko s vyčítaním. Ako plusy môžem spomenúť excelentnú réžiu, herecké výkony Raya Wisea a Davida Strathairna, či vynikajúcu kameru... ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

"Malý" film, odehrávající se ve stísněných, potemnělých zakouřených interiérech studia CBS překvapí tím, jak je dobře zrežírovaný (Clooney překvapuje), zahraný a to nejdůležitější, napínavý. ()

ivet.ka 

všechny recenze uživatele

Atmosféra snímku je výborná. Je to čisté politické dobové drama bez příkras. S perfektními dialogy a mistrnou Clooneyho režií. Alespoň částečná znalost historického pozadí je pro diváka nutností, jinak se ukouše nudou. Antikomunistické šílenství, nebo tzv. "hon na čarodejnice", jak se tomuto procesu přezdívá, je ve filmu prezentováno syrově. Bez zbytečných patosů ani s přílišnou zahleděností do sebe. Dobrou noc a hodně štěstí je ale také ukázkou investigativní americké žurnalistiky. Ne tak okatě jako v dramatu Všichni prezidentovi muži, ale více než náznak tam je. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Tento film je jeden z duvodu, proc si Vazim Clooneyho coby rezisera. Vyborne zpracovani desiveho pribehu z minulosti, z te atmosfery cigara, kafe a whiskey primo salaji... ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne prekvapenie! Už predchádzajúce Confessions of a Dangerous Mind dali tušiť, že v Georgovi Clooneym drieme výborný režiser. Týmto filmom to len potvrdil a podčiarkol. Veľmi rozumne film natočil v čierno-bielych farbách, ktoré mu veľmi pridávajú na autenticite a len prispievajú k celkovej dobovej atmosfére. Herecké výkony sú vyrovnané, nikto na seba nestrháva pozornosť na úkor celku. Samozrejme, okrem hlavného Davida Strathairna, ktorý zahral svoju úlohu veľmi civilne a so 100%-nou vierohodnosťou. Je zaujímavé, že film neobsahuje takmer žiadnu hudbu. S výnimkou Jazzových intermezz bol celý film bez hudobného podkladu, čo k takto dialógovo založenému filmu sedelo. Už spomenutá vierohodnosť a dobovosť je umocnená použitím skutočných dobových záznamov (pekným bonbónikom bol rozhovor s Liberacem). V závere filmu je v jednom dobovom filme spomenutý Habeas Corpus Act a v ňom môžeme nájsť relevanciu tohto filmu aj pre túto dobu. Ako dôsledok teroristických útokov bol tento Akt suspendovaný a osoby podozrivé z terorizmu alebo spolupráce s ním môžu byť držané vo väzbe bez akýchkoľvek obvinení, súdneho pojednávania a teda aj bez presvedčivých dôkazov. Výborný film a aj dnes aktuálna dôležitá téma. Bravo, George Clooney! P.S.: Záverečné vyjadrenie sa o televízii je veľmi trefné. Z média, ktoré by mohlo slúžiť ľuďom na rozširovanie si obzorov a lepšiu informovanosť sa stal prakticky len nástroj na jednoduchú zábavu, nevyžadujúcu veľa rozmýšľania. Iste, sú aj výnimky, ale keď v prime time beží Hurikán a Pročko, je jasné čo drvivá väčšina preferuje. ()

AntonG. 

všechny recenze uživatele

No, jsem asi exot či co, ale mi se tento film vůbec nelíbil. Navštívil jsem ho se třídou v rámci dějepisného semináře a musím říct, že takovou anarchii jsem v kině ještě nikdy neviděl. Jedni se normálně bavili, druzí to rovnou prospali. I mě tento snímek opravdu k uzoufání nudil, takže jsem svoji pozornost raději zaměřil na pěkné spolužačky :-) Dvě** dávám tomuhle "dokumentu" jen za výtečnou stylizaci a herce. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Povedené nahlédnutí do zákulisí televizního zpravodajství v USA 50.let. Pro nás ještě o to zajímavější, že jde o pohled pod pokličku druhé strany opony. Kvalitně zahráno i zrežírováno (existuje vůbec takové slovo?) plus precizní práce s kamerou. Bohužel celý film strašně rychle uteče a působí na mě jen jako takový malý předkrm, který sice chutnal dobře, ale na nasycení nestačil :) ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Poctivá, technicky precizní dobovka s názorem, málem učebnicové zachycení kousku historie, kdy se v Americe lámal chleba názorové svobody a role médií ještě nebyla zdaleka tak vykolíkovaná jako dnes. Do páté hvězdičky podle mě chybí trocha emocionální síly – film mě „nevcucl“, jak by mohl, opravdu jsem si připadal spíš jako při čtení učebnice dějepisu. Jinak ale – Clooney si jako režisér vybírá samé zajímavé projekty. Taky je to vedle krásně sebeironické role v Bratříčkovi další důkaz, že s tím jeho metrosexuálstvím to nebude tak žhavé – ani ten nenápadný trochu oslizlý úředníček, kterého si přidělil tady, není zrovna ego trip :-) ()

Swansea 

všechny recenze uživatele

Tzv. mccarthismus v USA , symbolizovaný J. R. McCarthym, byl obdobím / 1950 - 1954 / , kdy docházelo k antikomunistické hysterii a hledání vnitřního nepřítele především v administrativě. Avšak pouze slabý odvar druhé strany tzv. studené války v porovnání s hrůzami, které se odehrávaly ve východním bloku - Gulagy v Rusku, vykonstruované procesy končící šibenicí u nás ( Heliodor Píka , Milada Horáková ) v lepším případě doživotí v uranových dolech. Naprosto strhující výkon Davida Straithairna v roli repotéra CBS mohl poprávu proměnit nominaci Akademie v hlavní roli. Měl tu smůlu, že ve stejném roce byla pěkná tlačenice a vyhrál P. S Hoffman za neméně strhující výkon ve filmu Capote. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Bohužel se nemohu vyhnout srovnání se snímkem Duel Frost/Nixon. Z tohoto srovnání vyvázl Duel Frost/Nixon jako jasný vítěz. Ve snímku Dobrou noc a hodně štěstí jsem marně hledal něco, co by mne donutilo více přemýšlet. Potenciál filmu tady byl, avšak režisér G. Clooney mohl vytvořit ještě více článkovitou strukturu dějové linky. 65% ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Výborně zrežírovaný snímek, který se nesnaží divákovi zalíbit a atmosféru buduje poctivou filmařskou prací. Každopádně i přes krátkou stopáž je dle mého na poprvé těžko takovýto film ocenit. Přesto jsem nadšen co z Clooneyho vypadlo a co nás asi od něj ještě čeká. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

První věc, kterou musím na tomto veskrze politickém film o sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym ocenit, je jedinečná dobová atmosféra. Tu vytváří černobílé zpracování ve spojení s archivními videomateriály a rovněž výborným výběrem hudby (občasný džez a blues). Poměrně hodně se mi též líbil představitel Edwarda R. Murrowa David Strathairn. Jeho charisma bylo skutku nebývalé. Nezbývá než si spolu s dotyčným popřát: „Dobrou noc a hodně štěstí“. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji o kvalitách filmu. Ovšem vzhledem k tomu, že k probírané problematice mám opravdu daleko, nezaujal mě. Pochopil jsem, ale stejně se mi téma nezdálo až tak silné. Černobílý kabát padl snímku bezvadně a David Strathairn to sehrál skvěle, ten jediný mě nenudil. ()

capák 

všechny recenze uživatele

George Clooney je dobrý herec, ale vynikající režisér, což ostatně v tomhle filmu dokazuje. Chirurgicky přesný snímek, který působí až dokumentárním dojmem, navozuje atmosféru neslavného období americké moderní historie pomocí černobílého obrazu, dobových materiálů, hudby a všudypřítomného cigaretového kouře. Za pozornost rovněž stojí skvělé herecké výkony v čele s Davidem Strathairnem. Film rozhodně není pro každého, ale o to víc si na něm pochutná náročnější divák, který má alespoň trochu zájem o politiku a dějiny 20. století. Škoda, že takových snímků není víc. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

On je to velmi zajímavý film, ale ocení ho hlavně lidé, kteří mají povědomí o politické situaci 50. let v USA a znají alespoň základní souvislosti a jména aktérů. Já, jakožto touto tematikou nepolíbený, jsem měl v příběhu občas solidní guláš. Přesto mě tento hon na rudé čarodejnice bavil a je zajímavé sledovat propagandu a boj proti jiné, nežli demokratické ideologii na té "dobré" a "svobodné" straně barikády. ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Nie zrovna moc populárne natočený, ale dosť jasne koncipovaný a na dnešnú dobu pomerne dôležitý počin. Všetka česť G. Clooneymu. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tento film mě nijak příliš nechytl, přes všechny jeho jasné klady. Téma mi není jako neameričanovi blízké, zkrátka mi nesedlo. ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama