Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Život v neustálým strachu, udavači, špiclové, obvinění, soudy, ponurá nepřátelská situace 50. let v USA, ne nepodobná stejný době ve východním bloku. Velmi pozoruhodný snímek ukazuje na jednu z neslavných kapitol amerických dějin, kde hlavní postavu představoval inkvizitor McCarthy. Téměř dokumentárně natočené, komorní, emocionálně propracovaný detaily a strhující atmosféra. To vše mě spolu s autentickými hereckými výkony vtáhlo do rohu temné kanceláře, kde sem se klepal do okamžiku, až na mě přijde řada. Good Night, and Good Luck. ()

Flooyden 

všechny recenze uživatele

Clooney si vybral dobré téma a natočil ho bezesporu solidně, jen je to dost nemastné neslané. McCarthy honil komunistické čarodějnice hrůzným způsobem, to je známá věc; v paměti mi zůstal zachycen výborný film Na černé listině i vyprávění o téměř jednoroční base Voskovcově na Long Islandu, ze kterého mrazí - a právě v porovnání s tímto je snímek Dobrou noc a hodně štěstí jen zručně natočeným filmem... ()

vendysek 

všechny recenze uživatele

Nepříjemnou vlastností tohoto brilantně nasnímaného a zrežírovaného dramatu je přílišná tíseň z toho, že každá scéna je nabita hutnou kritikou, dost často kritikou úplně něčeho jiného než ve vteřině předešlé. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Opravdu filmový zážitek, který - obzvlášť pokud jste fanoušky filmů o politice - si mimořádně vychutnáte. Clooneyho režie a Strathairnův herecký výkon jsou na jasných 5*. Retro atmosféra ronvěž tak. Jen konec mírně zklamává. Krásná ukázka, jak neukončení filmu (významově, emočně, ideově, nebo jakkoli jinak) srazí králi korunu z hlavy. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

veľmi vydarený film o kauzách senátora McCarthyho...velmi inteligentné dialógy, o hercoch hovoriť ani nemusím a celkovo aj atmosféricky zodpovedalo vtedajším pomerom ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Komorní pohled na práci několika redaktorů televize CBS, kteří svou neústupností při hájení základních lidských práv a svobod přispěli k pádu senátora McCarthyho a jeho bezohledného honu na komunisty. I když se postavy téměř nehnuly z pracoviště, atmosféru 50-ých let se podařilo vystihnout dokonale (to neustálé kouření! :-)), stejně tak nastolit otázku zodpovědnosti zpravodajství tváří v tvář politickým a komerčním tlakům. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Bezesporu zajimavý námět, bohužel není moc laskavý k divákům, kteří o tématu a amerických reálích z této doby nic moc nevědí. Clooney u mě v ceně ale určitě stoupnul, v pozici kdy mohl natočit nějaký zaručený mainstreamový hit, se obrátil k černobílému konverzačnímu dramatu natočeného pouze v televizních studiích. Bohužel jsem ale nepostřehl žádnou gradaci, jen neustálé jednotvárné osočování McCartyho v Murrowových relacích. Je možné, že to bylo způsobeno vcelku těžkou angličtinou a náročnými dialogy. Dám Good Night druhou šanci s českými titulky, až u nás vyjde na dvd. 2,5* ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Skoro jako hráný dokument, ve kterém možná ani nejde o hon na komunisty, ale spíš o to, že američanům chtěl někdo něco vzít. Manipulování s fakty, zkreslování informací v televizích a novinách, skoro až panická hrůza ze všeho levicového... Myslím, že George Clooney se s tímto tématem popral dobře a ukázal, jak odvážní musí být novináři když se pustí do křížku s politiky. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Myšlenkou tento film navazuje na Milujte svého zabijáka nebo mu spíše předchází. Zatímco Clooneyho prvotina ukazuje, co se z televize stalo, tento film dává odpověď na otázku "A co by v ní teda měli dávat?", ukazuje dobu, kdy televize vzdělávala a také bojovala za ideály. Triumfem je obsazení Davida Strathama, nedovedu si představit v této roli nikoho jiného. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Tak ako je George Clooney výborný herec, je aj výborný režisér. Veľmi pekná dokudráma o jednej neslávne známej kapitole amerických dejín - hmm, raz sa možno natočí taký film o Slovensku a o mečiarizme.... V každom prípade film ma zaujal po všetkých stránkach a keď si predstavím, ako museli v tej dobe diváci s napätím sledovať Murrowu reláciu, mám zimomriavky. Herecký výkon Davida Strathairna je hodný Oscara. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Charismatický snímek dýchající dějinami. Vynikající zpracování se snovým hereckým obsazením. Nezapomenutelné drama. 100% = 5/5 ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

skvele herecke vykony, najma titulneho strathairna vo filme so strhujucim tempom, skvelou atmosferou, nehorazne dobre vybranou hudbou (viete si predstavit nieco vhodnejsie po reportazi o komunistoch a spionoch nez ,, I've got my eyes on you"?) ale prislo mi to skor ako dokument a nie ako film. ale posobivy zazitok rozhodne. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Clooney dokazuje, že je Hollywoodskou hvězdou největších rozměrů právem. Opět hraje na výbornou a stejné superlativy lze vznášet na jeho režii tohoto stylového černobílého snímku zpracovávajího zajímavý mediální konflikt velice hravým a napínavým způsobem. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, hlavně svým dobovým zpracováním a parádní hereckou sestavou, protože o Mccarthismu se toho člověk tolik nedoví. Což zase tolik nevadí, protože umí upoutat i tak. Hlavní zásluhu na tom má kromě lehce invenční Cloonyho režie velmi charismatický David Strathairn. Ale i další charaktery jsou zahrány tu více, tu méně známými herci, takže obsazení parádní. ()

mozkomor 

všechny recenze uživatele

Mistrně navozené dobová atmosféra, vynikající herecké výkony a brilantní režie jsou hlavními devizami tohoto snímku, kterým Clooney definitivně potvdil, že je víc než jen dobrým režisérem. Pro někoho to může být nuda, ale já jsem od toho nemohl odtrhnout oči. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Když koukám na místní hodnocení Dobré noci,opět si připadám jako nějaký filmový analfabet,či žrout a oslavovač brakových špín,které dělají filmu jen ostudu,ale nedá mi to a půjdu opět proti proudu.Drobrou noc a hodně štěstí není špatný film!Není špatný film pro studenty politoligie,pro historiky,pro znalce americké politiky,pro zájemce a zvědavce patrájících po pravdě v této éře amerických dějin.Já ale nespadám ani do jedné z těchto skupin,a tak na mě zapůsobil tento snímek asi tak,jak se dalo očekávat.Smršťí suchých dialogů a důsledným přehled faktů,které mi vůbec nic neřekly.Mohu sice oslavovat skvělé herce,dobrou režii,mohu pochválit černobíle zpracování,které skvěle dodalo autenticitu a chlad oné doby,mohu kladně hodnotit vybudovanou tísnivou atmosféru,ale stále pro mě Good Night, and Good Luck zůstává jen nudným líčením něčeho,o čem nemám ani páru a zájem.A tím pro mě vyplívá z Dobré noci největší zápor.Nedokázal u mě totiž onen zájem vůbec ničím vzbudit. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Je to podle mého názoru tak na 3 a třičtvrtě, ale prostě mě tam chyběl nějaký silnější závěr a proto dávám jen 3. Dobře zahrané a zajímavý nápad nechat film černobílý. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Film opravdu k zamyšlení. Na jednu stranu jsem držel palce novinářům, na druhou stranu jsem fandil McCarthymu v boji proti komunistům. Každopádně moc pěkná černobílá atmosféra padesátých let, hodně cigaretového kouře a jazzu. Jak říkám: k zamyšlení... ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama