Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (324)

tron 

všechny recenze uživatele

„Odmietame žiť v strachu. Báť sa jeden druhého.“ Ako si myslím, že politika sa rozhodne netýka len vysokoškolsky vzdelaných občanov, tak si nemyslím, že je vtipné pokladať sa za fanúšika filmu a nepoznať smutný fenomén „honu na čarodejnice“, ktorý rozpútal alkoholický senátor McCarthy, poznačiac tak kariéru/život stovkám Američanov. O tomto období rozprávali v minulosti už aj iné filmy (TAKÍ SME BOLI, MAJESTIC), ale až Clooneyho na šiestich Oscarov nominované DOBRÚ NOC A VEĽA ŠŤASTIA vás naučí všetko, čo ste potrebovali vedieť o udalosti, ktorá bez dokazovania rozpútala strach a ustavičnú vlnu neistoty americkej spoločnosti z obviňovania z komunizmu. Nesmiernemu tlaku sa odvážili čeliť len niekoľkí jednotlivci, napríklad tím televíznej spoločnosti CBS (Strathairn, Clooney, Clarksonová, Downey Jr., Langella, Daniels). Toto je umelecký záznam tých ťažkých udalostí. Clooney je nový Robert Redford. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech vyjímečný film, který se dá považovat za politický nadčasový manifest liberálních a demokratických hodnot, svobody slova a spolčování. Komorní drama zcela záměrně zbavené všech potenciálně rušivých zábavných prvků vše podřizuje dojmu dobové autencity a obsahu sdělení. Na konfliktu mezi odvážným novinářem a populistickým politikem jedné éry se snaží režisér vytvořit nadčasové podobenství o věčném konfliktu mezi abstraktními demokratickými ideály a přízemním uplatňováním politického vlivu vystaveného pokušení zneužít koncentrovanou moc. Černobílý obraz, uměřené, civilní herectví bez hvězdných manýr se snahou o dokumentární zachycení atmosféry. Film je založený na dialozích, vyžaduje vnímavého diváka. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal vyšší hodnocení, ale nemohu. Po celou dobu filmu jsem se prakticky nudil, byl opravdu až přes příliš politický. Ani vynikající herecké výkony mě neobměkčí a nepřidám hvězdičku. Jsou snímky, které jsou založené na síle mluveného slova a mají v něm opravdovou moc. Dobrou noc a hodně štěstí patří mezi tento typ filmů, avšak nedokázal mě vskutku zabavit a přitáhnout. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zážitek z filmu je přímo úměrný divákově zájmu (či nezájmu) o skutečnost, že v první polovině 50.let skupina reportérů ze CBS systematicky šlapala na kuří oko senátorovi z Winsconsinu Josephu McCarthyovi, jehož tažení proti "rudému moru" se nechvalně zapsalo do historie pohrdáním lidské důstojnosti a lidskými právy, zaručovanými ústavou (např. Charles Chaplin by mohl vyprávět). Nemožnost adekvátně se hájit proti křivému nařčení z kolaborace s komunisty a z toho pramenící profesní problémy, jako byla ztráta zaměstnání, či dokonce v krajních případech i žalář, na to vše poukazovala CBS v čele s novinářskou legendou Edwardem Murrowem. Divák, neznalý jména McCarthy se z kraje asi nebude chytat, nejenom díky prvním dvaceti minutám, plných překrývaných dialogů a záplavě jmen, ale i díky tomu, že Clooney neukazuje problém mccarthismu v celé jeho šíři (historické souvislosti zde stručně načrtne jenom krátky osvětlující text), ale rovnou vrhne diváka do televizního studia mezi Murrowa a jeho společníky při přípravě toho času velmi sledované večerní show, ve které poukazovali na křivá obvinění amerických občanů (ve filmu jde konkrétně o dva případy). Vrcholem je pak Murrowův televizní duel se samotným McCarthym, jehož demagogický projev na adresu Murrowa patří k nejsilnějším zážitkům z filmu. Hlavní devízou Clooneyho filmu je jeho autentičnost, díky černobílé kameře, dobové hudbě a precizní výpravě hmatatelná atmosféra 50.let, kdy vám nebude připadat jak pěst na oko vkládání dobových záznamů. A možná někteří z vás, při záplavě plytkosti, která se na nás v současnosti valí z komerčních TV stanicí, se hořce usmějí při závěrečném Murrowově vyznání touhy po "vysvětlující, vzdělávající a inspirující televizi". Bohužel Ede, tak zrovna tenhle boj si nevyhrál...... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

50.léta- období temna. Kdokoliv mohl být obviněn bez možnosti se obhájit ( a to nejen u nás). A (stejně jako u nás) k tomu stačilo banální nařčení. Ideologické prověrky, profesní likvidace, veřejné ponižující výslechy, udávání.. vše ve fanatické honbě na komunisty. První se proti hysterii postavila stanice CBS. Neuvěřitelná odvaha a vytrvalost s jakou její reportéři poodkrývali praktiky "Výboru pro neamerickou činnost" vyprovokovala jejího největšího zastánce a 6.dubna.1954 se v televizním pořadu střetli dva muži, zkušený novinář Edward R. Murrow a senátor Joseph McCarthy. Černobílé zpracování a autentické nahrávky dokázaly navodit tak mrazivou atmosféru, že jsem se málem ohlížela přes rameno. Takže „Dobrou noc a hodně štěstí“. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Ultra levný snímek za 7,5 milionu vydělal během prvního víkendu (7. – 9. 10.) 421 446 dolarů v 11 kinech. V USA jej promítali půl roku a za tu dobu se celkový obrat vyšplhal na 31,5 milionu. (imro)
  • Snímek původně natočili barevně a do černobílého hávu jej oblékli až v postprodukci. (imro)
  • George Clooney, autor scénáře a představitel jedné z hlavních rolí, přistoupil na spolupráci za pouhý 1 milion amerických dolarů. Herec dokonce film pomohl financovat, kvůli čemuž si dokonce vzal hypotéku. (SeTTi)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama