Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (324)

Payushka 

všechny recenze uživatele

EDIT: Film jsem videla uz potreti a s kazdym zhlidnutim u me jeho hodnoceni stoupa (a tak to mame radi). Cernobilost momentalne ocenuju jako naprosto top - film pusobi jeste vice dokumentarne a skutecne zaznamy maji vetsi silu. Stejne tak zakomponovani opravdovych rozhovoru, misto aby hledali herce, ktery by McCarthyho kvalitne zahral (to by zvladnul asi jenom Gottwald). Po x letech si navic vsimam ruznych detailu, ktere se daji docenit az po hlubsim studiu historie a teorie medii - ale tady ukazuji na vyborne reserse pri psani scenare (napr. vubec rict, ze nikdo nevidel obsah zminene obalky, a je tedy nejiste, co je uvnitr, bylo tehdy v americkych "za kazdou cenu neutralnich" mediich skandal...nebo ze McCarthyho pad de facto zpusobilo navazeni do armady, kterou do te doby nechal byt). Puvodni koment: Priznavam se, ze patrim mezi ty mladsi divaky a taky k tomu, ze jsem o pripadu kolem McCarthyho vedela opravdu jen zakladni informace. A pritom se mi tenhle Clooneyho film vcelku hodne libil. Fakta nebyla na obtiz, rychle jsem se seznamila s jednotlivymi reportery a tak nejak se mezi ne zapojila. Vadily mi ovsem dve veci: Cernobile zpracovani. Nemuzu si pomoct, ale pusobilo na me prilis prvoplanove a uz vubec ne prirozene, nijak ve mne nenavodilo atmosferu padesatych let (zato pisnicky ano). Druhym mym problemem je, ze nejsilnejsi a nejuzasnejsi momenty filmu byly ty skutecne zabery pana McCarthyho, pripadne jeho obeti. V takovou chvili ale uz nejde o Clooneyho film, nybrz o skutecne dokumentarni spoty, ktere me proste dostaly svoji nemoznosti a krutosti. Mno...ale abych nebyla jenom negativni... R. Downey Jr. byl uzasny :) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Jedinečná záležitost, která věří v zachycení atmosféry, pocitu ohrožení a zrnité záznamy na McCarthyho kázajícího dle Kladiva na čarodějnice. Asi bych se neodvážil tenhle film někomu doporučovat a jsem si jistý, že Oscara za nej film nevyhraje, ale Clooney dokazuje, jak chytrou osobnost v něm Amerika získala. Cítil jsem se sice jako šmírák, pro kterého vilu Vyvolených nahrazuje budova CBS, ale i tak (a bez velkých dramatických zákrut) jsem si v kině těch devadesát minut nadmíru užil. ()

Reklama

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, mně film připadal celkem nudný. Zahrané to bylo dobře, navíc se spoustou výborných herců: David Strathairn, George Clooney, Robert Downey Jr a další. Nic méně mne tento politický film nenadchl. Černobílý film George Clooneyho, který se odehrává v USA 50 let. Příběh se věnuje skutečnému konfliktu mezi televizním žurnalistou Edwardem R.Murrowem a senátorem Josephem McCarthym. Dobrou noc a hodně štěstí. ( Hodnocení: 5/10 ) ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Clintovi Eastwoodovi roste na poli hereckých režisérů zdatný konkurent - George Clooney. A režie mu jde opravdu skvěle. Už "Milujte svého zabijáka" bylo velmi zajímavé a jako prvotina nebývale režijně vyzrálé. "Dobrou noc a hodně štěstí" pak v započatém trendu pokračuje. A úspěšně. Už se těším na příští snímeček. George poslední dobou neumí šlápnout vedle. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

50.léta- období temna. Kdokoliv mohl být obviněn bez možnosti se obhájit ( a to nejen u nás). A (stejně jako u nás) k tomu stačilo banální nařčení. Ideologické prověrky, profesní likvidace, veřejné ponižující výslechy, udávání.. vše ve fanatické honbě na komunisty. První se proti hysterii postavila stanice CBS. Neuvěřitelná odvaha a vytrvalost s jakou její reportéři poodkrývali praktiky "Výboru pro neamerickou činnost" vyprovokovala jejího největšího zastánce a 6.dubna.1954 se v televizním pořadu střetli dva muži, zkušený novinář Edward R. Murrow a senátor Joseph McCarthy. Černobílé zpracování a autentické nahrávky dokázaly navodit tak mrazivou atmosféru, že jsem se málem ohlížela přes rameno. Takže „Dobrou noc a hodně štěstí“. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu se objeví množství autentických archívních televizních záběrů. Při testovacích projekcích si diváci navzdory tomu mysleli, že herec ztvárňující senátora McCarthyho je příliš afektovaný. (imro)
  • George Clooney, autor scénáře a představitel jedné z hlavních rolí, přistoupil na spolupráci za pouhý 1 milion amerických dolarů. Herec dokonce film pomohl financovat, kvůli čemuž si dokonce vzal hypotéku. (SeTTi)
  • Film se stříhal v Clooneyho luxusní vile na pobřeží jezera Como v Itálii. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama