Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Režisér George Clooney komentoval, proč se rozhodl natočit film černobíle: "Vyplynulo to hlavně z toho, že jsme chtěli použít archivní záběry, které by z barevného filmu příšerně vyčnívaly. Pěkně nám to zkomplikovalo život. Bylo neskutečně těžké tenhle film zafinancovat. Člověk by si myslel, že mám natolik rozjetou kariéru, že když film chci napsat za dolar, režírovat za dolar a hrát v něm za minimální plat, neměl by to být problém, ale ve skutečnosti jsme těch sedm a půl milionu sháněli celou věčnost, kousek po kousku. Jenže já Murrowa a McCarthyho prostě znám jenom černobíle. Nikdy jsem je neviděl barevně. A chtělo se mi vidět je tak, jak si je pamatuju. Legrační ale je, že jsme natáčeli barevně - protože nasvítit skutečnou černobílou trvá dvakrát tak dlouho - a kdybyste ten záznam, který někde opravdu leží, viděla, nevěřila byste, jak ujetě to vypadá. Je to hrůza. Jako sitcom." (NIRO)
  • George Clooney, autor scénáře a představitel jedné z hlavních rolí, přistoupil na spolupráci za pouhý 1 milion amerických dolarů. Herec dokonce film pomohl financovat, kvůli čemuž si dokonce vzal hypotéku. (SeTTi)
  • Tradiční rozloučení Edwarda R. Murrowa (ve filmu David Strathaim) "Good night and good luck" ("Dobrou noc a hodně štěstí") si tento reportér přenesl z Velké Británie, kdy dělal hlasatele rozhlasu během bombardování Londýna. (Othello)
  • Jazzová hudba hraje ve filmu dohromady přesně 23 minut, což byla standardní doba trvání televizních pořadů v 50. letech. (Othello)
  • Film se stříhal v Clooneyho luxusní vile na pobřeží jezera Como v Itálii. (Othello)
  • David Strathairn je ve skutečnosti nekuřák. Měl tedy ve svých cigaretách dýmkový tabák místo klasického. (Othello)
  • Kapela hrající během filmu patří pod Matta Catinguba. Tento hudební producent stál za posledním albem Rosemary Clooney, ze kterého byl George Clooney tak unesený, že ho osobně požádal o spolupráci na tomto filmu. (Othello)
  • Celý filmový plac se vešel do jednoho patra. Kvůli tomu například výtah musel být umístěný na otočné ploše. V bezstřihovém záběru, kdy postavy jedou výtahem z jednoho patra do druhého, se kulisa otočila o 180° a tím se docílilo přechodu do nové lokace. (Othello)
  • V jednom z archivních záběrů, ve kterém John L. McClellan vyslýchá Josepha McCarthyho, můžeme vpravo vidět tenkrát ještě mladého Johna Fitzgeralda Kennedyho. Toho času byl jedním z poradců. (Othello)
  • Dobrou noc a hodně štěstí je první kompletně černobílý snímek nominovaný na Oscara za nejlepší film roku od Sloního muže (1980). (imro)
  • Snímek původně natočili barevně a do černobílého hávu jej oblékli až v postprodukci. (imro)
  • Název filmu je slavná věta, kterou skutečný Edward R. Murrow (zde ho hraje David Strathairn) končil své televizní příspěvky. (imro)
  • Ve filmu se objeví množství autentických archívních televizních záběrů. Při testovacích projekcích si diváci navzdory tomu mysleli, že herec ztvárňující senátora McCarthyho je příliš afektovaný. (imro)
  • Film získal šest nominací na Oscara, např. za film, režii nebo scénář, a podobně „naprázdno“ odešel také ze Zlatých globů. Vítězství čekalo na počin George Clooneyho až při Evropských filmových cenách, kde získal Screen International Award. (imro)
  • Ultra levný snímek za 7,5 milionu vydělal během prvního víkendu (7. – 9. 10.) 421 446 dolarů v 11 kinech. V USA jej promítali půl roku a za tu dobu se celkový obrat vyšplhal na 31,5 milionu. (imro)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama