Reklama

Reklama

Dr. House

(seriál)
Drama / Mysteriózní
USA, (2004–2012), 129 h 31 min (Minutáž: 42–90 min)

Tvůrci:

David Shore

Hrají:

Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(176)

Obsahy(1)

Dr. Greg House s týmem specializovaných mediků léčí pacienty se zvlášť komplikovaným virovým onemocněním. Jeho diagnostické metody jsou jedinečné a když jde o život, je on a jeho tým schopen porušit jakákoliv pravidla. (TV Nova)

Recenze (1 576)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hned vedle Dextera je Dr. House nejvýraznější postava amerických filmových dějin posledních pár let, což je vcelku paradox jelikož herec Hugh Laurie je oficiálně Angličan a do role se opravdu nevšedně vžil a když jsem se při pohledu na jeho filmové role všimnul jedné hlavní roličky v geniálním seriálu Černá zmije bylo mi jasné, kde podobných grimas a gagů nastřádal a v tomto seriálu je dokonale uplácal v podobě geniálně bláznivého doktora, který si z ničeho nedělá problémy a všechno řeší tou zdánlivě nejjednodušší cestou a tím pádem dělá z lidí děsné idioty. Přiberme k tomu, že dostává ty nejroztodivnější případy a je ihned o zábavu postaráno. (9/10) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tragikomický životní cynismus a suchý sarkasmus se potkali v jedné osobě geniálně pragmatického doktora, který sice možná na první pohled své pacienty vidí hlavně jako objekty zábavného zkoumání, jenže pod vší tou černohumornou slupkou se ukrývá citově pochroumané, ale v nejniternější podstatě dobrácké srdce. Hugh Laurie se svým charismatickým zjevem neoholeného a pajdavého doktora zaslouženě sbírá všechny pocty a uznání, ale bylo by nefér opomenout zbytek jeho (spolu/proti)hráčů, z nichž nejvíce zaujme Lisa Edelstein, jako ředitelka nemocnice, dr. Lisa už zase se musím za toho šílence oficiálně omlouvat Cuddyová. Koncept dílů bez vzájemnější provázanosti příliš nevadí, ani překvapivě nenudí. Ač jsou některé kvalitativně níž, než je v celkovém průměru zvykem, nelze si tento seriál nezamilovat. Už jenom za tu úžasnou životní filozofii, že „všichni lžou!“. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nejlepší seriál z lékařského prostředí co jsem zatím viděl. A největší zásluhu na tom má samozřejmě Hugh Laurie. House má totiž vždycky v rukávu nějákou tu hlášku, která mi dokáže prosvětlit večer a ujistí mě, že svět je krutá svině, která vám podrazí nohy, když to nejméně čekáte. Pátá řada House si asi zaslouží nějaké shrnutí. Nejen, že je prozatím nejlepší, ale zároveň je až udivující, že koncept zůstává pořád stejný a tvůrci stále přicházejí s novými nápady. O šokující momenty letos nebyla nouze a závěr série myslím vyrazí dech většině typických sledovatelů House. Jenže co bude dál? Změní se tentokrát koncept? Budou si scénáristé hledat jiné, nové a neokoukané cestičky? Broken: Tenhle dvojdíl nebo chcete-li televizní film si rozhodně zaslouží pochvalu. Mění celkové prostředí seriálu a ukazuje House v dříve nepředstavitelné situaci. Díl nestrácí tempo a má hned několik vrcholných momentů. Obsazení se tu kromě Hugha Laurieho a Roberta Seana Leonarda změnilo kompletně ale noví herci, které už nejspíš nikdy neuvidíme doslova září a já osobně jsem měl hned několik oblíbenců. Kéž by všechny "filmové pokusy" byly tak dobré. 5* Šestá změnila House a změnila místy i strukturu dílů. Dobrým přikladem je Wilsonova epizoda, kde jeho nejlepší kámoš hraje až druhé housle. Mnohem důležitější je však to jak se House chová a co se mu děje. Což vyvrcholí závěrečnými díly s koncem, který předpokládali jen čtenáři spoilerů. A že si na tom tvůrci taky dali záležet. Jinak vrátil se Chase a změnil se k lepšímu. 13ka je krásnější než dřív (v posledním díle mě svým projevem Olivia Wilde úplně smetla) a hostuje tady hlas Darth Vadera. Zatraceně dobrá řada. Sedmá řada konečně rozsekla uzel mezi Housem a Cuddy a ukázala House v nedepresivní náladě jen proto, aby finální nástup byl o to víc zdrcující. Zmizení třináctky mě moc nepotěšilo, ale Mastersová se ukázala být zdatnou (byť ne tak estetickou) náhradou. Na finálový záběr jsem čekal pěkně dlouho. Ne nadarmo se říká, že peklo jsou ostatní lidi. Osmá řada sledující poslední případy Dr. House si znovou hraje s motivem návratu, nového začátku a přátelství. Nové ženské posily do týmu potěší. Odette Annable je nádherná a jako náhrada třináctky je více než uspokojivá. Hodně fajn je i vzestup Chase. Poslední díly, točící se okolo Wilsonova problému jsou zase to nejlepší co nám dramatický seriál může nabídnout. Směs utrpení, drsných cynických fórů a nevyhnutelnosti. Poslední díl, který v podstatě zkoumá jestli má smysl žít, je důstojným zakončením seriálu. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

V dnešní době, kdy je kvalitních seriálů plná prdel, neni tohle nic extra. Největší problém je v tom, že každej díl má v podstatě stejnej vývoj a že díly na sebe nenavazujou a tak se ztrácí takovej ten pocit, že se musim na každej díl kouknout, abych o něco nepřišel. Ale zase na druhou stranu je Dr. House daleko lepší než nějaký pohotovosti nebo Nemocnice Chicago hope a hugh Laurie je takovej dost dobrej týpek a hlavně je s nim fakt sranda ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dr. House má úžasný potenciál, ale nedokázal mě až tak zaujmout. Jistě, jedná se v mnohém o originální projekt plný neotřelých myšlenek, které ale na druhou stranu utápí v podivném příběhu. Právě děj jednotlivých dílů mi připadá nezajímavý, jakoby vše krom hlavní postavy šlo stranou, a to je veliká škoda, neboť dr. House je úžasná figurka. Někdo tu píše, že se jedná o sarkastického muže, kterému na ničem nezáleží, ale já si nemyslím, že by to byla tak docela pravda. Vždyť tu máme projednou obyčejného člověka, který se nepřetvařuje, ale říká vše co si myslí na rovinu. V dr. Housovi se zrcadlí každý (nebo skoro každý) z náš, no né? ()

Galerie (1 426)

Zajímavosti (1 101)

  • Nejčastější falešnou stopou při určování správné diagnózy je systémový lupus erythematodes, což je autoimunitní onemocnění, kdy tělo napadá své vlastní orgány či tkáně (jako např. kůži, klouby, ledviny, cévy, srdce, plíce atd.). (CANNIBAL)
  • Tvůrci seriálu byli od počátku rozhodnutí, že doktor House (Hugh Laurie) bude handicapovaný. Nemohli se však shodnout, jaký druh postižení zvolit. První vize byla, že bude upoutaný na invalidní vozík. Po prvních rozpracováních děje se ale zjistilo, že tím vzniknou pro postavu a pro scenáristy značná omezení, a tak se uchýlili k nápadu s výraznou jizvou na obličeji. To se jim zase po určité době začalo zdát jako "nedostačující" postižení. Když se někdo vrátil k nápadu s postiženýma nohama, omezili to na sníženou funkci jedné nohy a doktor House tak dostal do ruky hůl. (Reesam)
  • Když se v jedné z epizod tým lékařů snaží zjistit, od koho dostal House (Hugh Laurie) vánoční dárek, vymyslí si Wilson (Robert Sean Leonard) příběh o pacientce jménem Irene Adler, čímž seriál odkazuje na příběhy o Sherlocku Holmesovi, kde se postava s tímto jménem objevila, konkrétně v povídce „Skandál v Čechách“. Shodou náhod tato postava pocházela také z New Jersey. (immortalitas)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009

Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce… (více)

Reklama

Reklama