Reklama

Reklama

Dr. House

(seriál)
Drama / Mysteriózní
USA, (2004–2012), 129 h 31 min (Minutáž: 42–90 min)

Tvůrci:

David Shore

Hrají:

Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(176)

Obsahy(1)

Dr. Greg House s týmem specializovaných mediků léčí pacienty se zvlášť komplikovaným virovým onemocněním. Jeho diagnostické metody jsou jedinečné a když jde o život, je on a jeho tým schopen porušit jakákoliv pravidla. (TV Nova)

Recenze uživatele Likan7 k tomuto seriálu (16)

Dr. House (2004) 

Brilantní. Nepamatuji si seriál, kdyby by si po osmi řadách držel tak vysokou kvalitu. I když je poslední řada nejslabší, je House právem považovaný za jeden z vrcholů seriálových dějin. Mírné upozadění epizodních příběhů ve prospěch těch mimopacientovských byl majštrštyk, který seriál někde uprostřed života zachránil a který zvednul i hodnocení. Naprostou alfou a omegou seriálu je logicky Hugh Laurie, geniální herec hrající geniálního, sarkastického doktora. Není pochyb, že House je Laurieho životní role, pro kterou se narodil. Ať už je ve svém křesle, ve vězení nebo v opiátovém rauši, byl jednoduše dokonalý. Dr. House je nesmírně zábavný, často smutný, depresivní seriál, jehož kvality dokážete pochopit až po jeho skončení, kde se pomalu osudy všech hlavní i vedlejších postav pomalu uzavírají, a Vám najednou dojde, že je konec, už žádný případ, žádné fórky. A najednou je Vám smutno. Gregu, Wilsone, Cuddyová, Chasei, Třináctko, Formane, bylo mi ctí s Vámi těch 8 sezón prožít. ()

Série 1 (2004) (S01) 

A takhle vznikla legenda. První série je parádní představení se vším všudy. Neutuchající sarkastický humor Hugh Laurieho, krásná Cameronová, nádherná Cuddyová a parádních prvních 22 dílů. ()

Série 2 (2005) (S02) 

Dvojka je minimálně na stejné úrovni jako jednička. Neříkám, že většina dílů není epizodního charakteru, ale hlavní příběhy, které s případy moc nesouvisí se začínají odehrát na ploše celé série, což je supr. Seriál hned získává ostřejší nádech, který baví víc, než věčné pacient-nemoc-vyléčení-titulky. ()

Série 3 (2006) (S03) 

Dojemné, chytlavé, vážné. Zatím nejlepší série seriálu. House dostal soupeře svých kvalit v podobě muže zákona a je to paráda. Závěr série, kde se začal rozpadat jeho tým, patří k tomu nejlepšímu, co seriál zatím nabídl. ()

Jeden den, jeden pokoj (2007) (S03E12) 

Skvělé, komorní, dojemné, jiné. Velmi silný díl a suverénně nejlepší dosavadní díl seriálu. ()

Série 4 (2007) (S04) 

Poprvé jdeme s kvalitou trochu dolů. Stávka scénáristů, která zabila několik seriálů, se sice na Houseovi projevila, ale seriál z toho vybruslil celkem se ctí. Dokud si Greg vybírá nový tým, střídá se slabší epizoda se solidní a když už máš tým pohromadě, pár dílů mi trvalo si k nim najít cestu. Finále ale přineslo nejdojemnější a nejsilnější scény dosavadního seriálu a dává obrovský příslib do pětky. ()

Sám (2007) (S04E01) 

Jeden z nejvíce šokujících závěrů ever. ()

Série 5 (2008) (S05) 

Během čtyřky jsem si říkal, že House už musí jako seriál jít kvalitativně dolů. Základní princip "nemocný-bezmoc-geniální Houseův nápad-vyléčení" je praktikován stále dokola a zákonitě musí časem vykrádat sebe sama. Jenže pětka přišla s novými pravidly a je to skvělý. Léčení pacientů je sice hlavní náplní každého dílu, tyhle epizodní příběhy jsou ale pomalu a jistě potlačovány nosnějšími příběhy, které jsou provázané celým seriálem. Ve druhé polovině pětky se tenhle nový model dostává do takové dokonalosti, že jako divák vřískám nadšením. A poslední dva díly mění pravidla hry totálně. ()

Série 6 (2009) (S06) 

Skvělý úvod a několik neobvyklých dílů (Od pěti do devíti) a naprosto úchvatný poslední díl trochu napravuje těch několik nudnějších a nicneříkajících epizod. I když nás ke konci nečeká žádná bomba, zase se na sedmičku těším :) ()

Zlomený (2009) (S06E01) 

Skvělý úvod. Přesně taková změna, jakou nám sliboval konec pětky. ()

Pomozte (2010) (S06E21) 

Nejsilnější, nejlepší a nejdojemnější díl z celého dosavadního seriálu. Majštrštyk, který ukazuje v několika rovinách jak skvělým seriálem House je. ()

Série 7 (2010) (S07) 

Určitě tu najdu několik skvělých dílů, zvlášť ke konci, přesto je sedmička ale slabší rozvleklejší série. Určitě je ale dobře, že epizodní případy jsou už téměř definitivně na druhé koleji a i nová krev v týmu je mnohem zajímavější než stará. ()

Neplánované rodičovství (2010) (S07E05) 

Jeden z nejvtipnějších dílů celého seriálu. Wilson a House hlídající dítě je prostě geniální nápad! ()

Volným pádem (2011) (S07E16) 

Jestli něco tento seriál umí, tak dramatické, husí kůži nahánějící závěry. ()

Série 8 (2011) (S08) 

Osmička je o poznání slabší, o tom žádná. Hodně tu chybí Cuddyová i 13cka. Holky holky prostě nenahradily jak do krásy, tak ani do zajímavosti postav. Přesto jsem ale čekal mnohem horší závěr, byl jsem nervózní, ale i když bych si představoval větší emoční dopad závěru, musím pokývat hlavou a rozloučit se s legendou, kterým House bezpochyby byl. ()

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009

Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce… (více)

Reklama

Reklama