Reklama

Reklama

Dr. House

(seriál)
Drama / Mysteriózní
USA, (2004–2012), 129 h 31 min (Minutáž: 42–90 min)

Tvůrci:

David Shore

Hrají:

Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(176)

Obsahy(1)

Dr. Greg House s týmem specializovaných mediků léčí pacienty se zvlášť komplikovaným virovým onemocněním. Jeho diagnostické metody jsou jedinečné a když jde o život, je on a jeho tým schopen porušit jakákoliv pravidla. (TV Nova)

Recenze (1 576)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "Worse? Double death? Příklad hlášky, která mluví za vše. David Shore ale především Hugh Laurie dali za vznik tomu nejsarkastičtějšímu charakteru, jaký se kdy v televizi objevil (Chandler close second) a díky nim to mají lidé jako já pak v reálném životě skutečně těžké. Člověk jen upřímně komentuje každodenní situace, tak jak to odkoukal od pana doktora a ostatní buď nechápou a nebo se smějou. But I ain't joking damn it. Anyway, epizodní seriál, který občas pěkně do široka natáhne některou z linek a najednou se všichni kolegové doktůrci diví, že se na Grega absolutně nechytají. Smůla, v téhle branži je zkrátka favorit jasný. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Skvělý scénář, výtečné zpracování, vypečené hlášky v každém díle a navrch Hugh Laurie, šedý myšák, ale pro Dr. House víc než vhodný, o zbytku hereckého ansámblu nemluvě! Co se to děje, že se najednou točí kvalitní seriály ... eeee !?! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám dobrý seriál. Jeden z velmi mála nových seriálů, které pravidelně sleduju a který se mi líbí. Žádný několikadílný počáteční rozjezd ani zdlouhavě nudné uvádění do děje tu nebylo. Autoři nás rovnou hodili do vody zábavy a já říkám, takhle to má být. Žádný předimenzovaný mysteriózní podtón ani extrémní prodlužování zápletek na padesát dílů jedna. House je zábavný, humorný, dojímavý a lidský příběh o léčbě nemocí (a mezi nemoci neřadím jen rýmu nebo raka, ale třeba i lásku, věrnost nebo přátelství), vypointovaný a třeskutý jako čerstvě strouhaný křen proti pytlíkově prodávanýmu ostatnímu americkýmu seriálovýmu balastu. Mnohdy velice kritický ke společnosti nebo lidskému jednání (hlavně neschopnost nelhat). Jediný větší problém vidím v tom, že stejně jako CSI je House přehnaný v různorodosti případů a jejich řešení. Přinejmenším v prvním tuctu dílů to bylo hodně poznat. Jakoby se scénáristé předháněli v bizarnosti nemocí a po nocích hledali v knihovnách ty nejroztodivnější způsoby onemocnění. Naštěstí to rychle přešlo a seriál se ustálil v normálnějších kolejích (nebo jsem si na to jenom zvykl). I tak si ale myslím, že prostředky vynaložené na zjištění nemoci u jednoho člověka jsou hodně přehnané (a to hlavně při americkým způsobu zdravotního pojišťovnictví). Co se týká House (dokonale zahraného mimochodem), myslím, že už by dávno vyletěl, protože i upřímnost se musí umět podat neupřímně mile. Takhle se chovat, to se nedá ani u nás, natož v USA, kde můžete žalovat výrobce mikrovlnek, protože v návodu k nim není, že se nesmí péct kočka a při vyhrát. Já přejdu k věci, nemáte mě rád. A já jistě nebudu mít rád vás. Ale není to nic osobního, já nemám rád nikoho. Jenomže tak to není. Opak je pravdou, protože Gregory House M.D. skrývá pod svou drsnou hulvátskou slupkou člověka, kterému záleží na zdraví lidí. A někdy i na lidech samotných. Později Drobná vsuvka k nejnovější člence týmu studentce medicíny Martě Mastersové. Nevím, jestli je tam proto, aby mě iritovala svou blbostí, ale pokud ano, tak dokonale plní svoji funkci. Jinak sedmá serie a kromě občasného zaškobrtnutí při výměnách týmů nepozoruji žádnou ztrátu kvality nebo zábavnosti. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

House mě nechytil. Prostě další nemocniční seriál s údajně charismatickým, leč krajně nesympatickým doktorem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máte na odstranění toho parazita zhruba měsíc, pak už to bude nezákonné, až na několik států. Ale nebojte se, není to tak hrozné, někteří lidé tomu dávají jména, oblékají do šatiček a vozí v kočárku." Jsem fandou provokativního šklebu i cynických hlášek Dr. Gregory House a v zásadě nejsem proti tomu, aby se prudícím pacientům vrážel teploměr do řitního otvoru. Navíc je mi House sympatickým tím, že z kuřího oka na palci levé nohy, tenisového lokte a tikajícího pravého oka bezpečně diagnostikuje to, že jsem těhotný a do závěrečných titulků mne s přehledem vyléčí. To je trochu rozdíl oproti tuzemské realitě, kde mi úzce specializovaný mudrc v bílém plášti bez váhání namixuje dvě medicíny, jež mi v souladu s informačním letákem způsobí ztrátu zraku, závratě, nechutenství a smrt. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Necitlivý, sarkastický, nelidský a zároveň dětinský, ale přesto naprosto genální osobnost. House jedná s lidmi jako s odpadem, dělá si z nich legraci, ponižuje je a zaplétá je do svých manipulativních her, ale přesto na jeho stylu uvažování a jednání je cosi k zamyšlení, jeho výsostné držení se racionální logiky je totiž v lecčems inspirující. House není jen černohumorně vtipná odjebávací mašina, myslím, že spoustu lidí by si z něj mohlo vzít příklad a poučit se (samozřejmě jen v něčem a jen někdy)... Genialita hlavní postavy zde navíc slouží jako motor pro podněcování geniality celého seriálu, Dr. House je sofistikované, chytré a fascinující mistrovské dílo. V nejmenším se nezdráhám jej označit jako reprezentativní kus celé serilové tvorby. 10/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jak se seriál postupně propadal do Houseovy rozbité mysli, začal se poněkud utápět ve vlastní mizérii, které ale nemohl povolit kohoutky úplně, protože by se jinak musel úplně rozbít koncept lékařského seriálu. Což byl vždycky kámen na noze a výsledek proto působil poněkud nepřirozeně. Jinak dobrý. Škoda nedostatečného finále. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nemůžu o něm říct nic menšího než, že je to moje sarkastické sluníčko, které vychází každé pondělí večer... Miluji jeho hlášky, někdy mě donutí zamyslet se. Mám ráda doktorské prostředí i detektivky a House je kombinací obojího, proto je pro mě naprosto ideální! :-) Vzhledem k páté řadě, kterou mám skoro celou zkouknutou... Páni, netušila jsem, že se dajít ještě jiné cestičky, kterými jsme s Housem neprošli. Tahle řada vážně za to stojí. "Grandiózní" odchod do Obamova úřadu. :-) No, jestli byl jeho odchod "grandiózní", tak potom v českém slovníku neexistuje slovo pro šestou sérii. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Seriál, který nikdy nezklame a na který se dá pořád dívat. Hugh Laurie je v podání Dr. House výborný a z jeho hlášek opravdu někdy nemůžu:-). Jeden z nejlepších seriálů současnosti. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

V dnešní době, kdy je kvalitních seriálů plná prdel, neni tohle nic extra. Největší problém je v tom, že každej díl má v podstatě stejnej vývoj a že díly na sebe nenavazujou a tak se ztrácí takovej ten pocit, že se musim na každej díl kouknout, abych o něco nepřišel. Ale zase na druhou stranu je Dr. House daleko lepší než nějaký pohotovosti nebo Nemocnice Chicago hope a hugh Laurie je takovej dost dobrej týpek a hlavně je s nim fakt sranda ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

První tři série jedou podle stejné šablony. House hláškuje, kolegové se ho snaží pochopit a jeho pacienti jsou přes počáteční šok většinou rádi, že je léčil právě on. Na konci třetí série tvůrcům došlo, že rozehráli geniální partii, která si zaslouží pokračování. Nespokojili se však s nastavovanou kaší jako ostatní a přišla nutná změna. Ta se projevila v následující sérii, která je podle mě nejlepší. Houseův nový tým, Wilsonova přítelkyně, návštěva CIA, natáčení dokumentu a kadence hlášek, která lehce způsobí kýlu. Zároveň tato série obsahuje i největší perlu celého seriálu. Tou je závěrečný dvojdíl, který byl nejsilnějším seriálovým zážitkem mého života. Další série ještě více sklouzávají do soukromí hlavních postav a v tomto precizním provedení je to pozice, která diváky nikdy neomrzí. 1. - 3. série: 90%, 4. série: 100%, 5. série: 90%, 6. série: 95%, 7. série: 90%, 8. série: 90%. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

I když je bezpočet dobrých seriálů, Dr. House je jeden z mála, který má osobitost a "reálný" průběh, a i díky velké dávce americké seriálové produkce si dokáže udržet úroveň na které začal. Sarkazmus, rasismus a další druhy nadávek, které by se dali řadit do kategorii ... to je House a i přes velký počet dílů, které jsem již viděl a nepochybně dalších hodně jich ještě uvidím, si u mě House udržel obdiv i stálého fanouška. Ano jedná se o průměrný seriál, který by se dalo i snadno předvídat, ovšem s ohromným potenciálem herců a scénářem, který nenudí nekončícími osobními problémy, jak je u těchto seriálů zvykem a i díky dokonalým hláškám. Popularitu Housovi zařídili neuvěřitelně sarkastické narážky a i když je každý díl ve směs dějově stejný, tak Hugh Laurie dokáže pokaždé zaujmout. Léčení pacientů, je to co většinu doktorů štve. 90% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Někteří asijští kuchaři sice vyrábí nudle tak, že je neustále opakovaně natahují - a funguje to, ale televizní seriál přece jenom není nudle. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Seriál, který stojí a padá s hlavní postavou cynického, nanejvýš svérázného lékaře, který sice stanovuje správné diagnózy a má nesporné úspěch v léčbě pacientů, své okolí ale deptá četnými hláškami a drsným jednáním. Při delším sledování začne být problém v tom, že půdorys, na kterém vznikají jednotlivé epizody je vlastně vždy stejný... Celkový dojem: 80 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ano, uznávám, napětí tam je, humor také (předložený cynismus hlavní postavy), ale tím jsem tak nějak vyčerpal repertoár pro své hodnocení. Já ti nevím, ale seriál, dokonce epizodní seriál, který startuje každou další epizodu podle pořád té stejné šablony, začne brzo nudit, nezdá se ti? Oprave mě, pokud se pletu. Na scéně se objeví pacient s nemocí, kterou nikdo nezná. Padne pár nepřesných diagnóz a následná léčba pacientův stav tragicky zhorší. Celý tým je z toho úplně vedle. Nikoho nenapadne zapátrat trochu mimo operační sál. Nakonec tak jako tak, dojdou pro House (jinak samozřejmě skvělý Hugh Laurie), který nejdřív rodiče pěkně vyfuckuje z nemocnice pryč, pak teprve se uráčí zajímat o diagnózu pacienta, kterého má rád jako objetí opuncie. Párkrát si zatočí s jojem u jakési tabule a ejhle, nová diagnóza je na světě. Stačí si prostě seřadit slova na tabuli a ze vzniklého akrostichu přečíst prostě název té nemoci. Většinou se jedná o něco virového z Asie nebo důsledky domácího násilí na nemocném. Všiml sis toho také? Je to tak prosté, to by mě nenapadlo ani v horečce. Oni vyfuckovaní rodiče pak závěrem každého dílu poděkují Housovi, jakože to pochopili a všichni si to tak nějak vyříkají. Střih, titulky a druhý den jedeme nanovo. Nový pacient a nová nemoc z Asie. Jojo a tabule a děkovačka závěrem. Tomu se říká konečná. Když si přečtu zdejší komentáře a udělám si z toho takový výcuc, dojdu nutně k závěru, že kladně se hodnotí především cynismus samotné hlavní postavy. Vše ostatní tak nějak nasvědčuje tomu, co jsem sám zmínil. Neustále se opakujicí klíše podle té stejné jedné šablony. Nuuudááá. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dr. House má úžasný potenciál, ale nedokázal mě až tak zaujmout. Jistě, jedná se v mnohém o originální projekt plný neotřelých myšlenek, které ale na druhou stranu utápí v podivném příběhu. Právě děj jednotlivých dílů mi připadá nezajímavý, jakoby vše krom hlavní postavy šlo stranou, a to je veliká škoda, neboť dr. House je úžasná figurka. Někdo tu píše, že se jedná o sarkastického muže, kterému na ničem nezáleží, ale já si nemyslím, že by to byla tak docela pravda. Vždyť tu máme projednou obyčejného člověka, který se nepřetvařuje, ale říká vše co si myslí na rovinu. V dr. Housovi se zrcadlí každý (nebo skoro každý) z náš, no né? ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že když napíšu, že jde o jeden z nejlepších seriálů, které jsem měl tu možnost vidět (a že jich bylo požehnaně) a ve kterém navíc vystupuje jistojistě nejlépe napsaná postava americké televizní produkce, bude to mluvit za vše. Po první řadě musím hodnotit jednoznačně za pět. ()

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009

Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce… (více)

Reklama

Reklama