Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sebevědomého a tvrdého panovníka by nikdy nenapadlo, že kdosi nahoře sčítá jeho špatné skutky, a nakonec přijde zasloužený trest. Teprve ve chvíli, kdy se stává vyhnancem a musí žít jako každý obyčejný člověk, tvrdě pracovat, aby se uživil, nachází nový přístup k životu. A nakonec se z něj stává moudrý a spravedlivý vladař... Pohádku podle literární předlohy Vojtěcha Martínka napsala Pavla Slancová. Režisér František Filip tu poskytl zajímavou hereckou příležitost Ondřeji Vetchému v roli krále a stejně tak Zdeňce Volencové-Žádníkové v dvojroli královny a Adély. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nestihla jsem úplný začátek, takže jsem nevěděla, co že se tam motá ten poustevník s kořínky jako dějotvorná figura. Ondřej Vetchý je (a myslím, že tenhle názor se mnou sdílí tak 85% ženské populace napříč věkovým spektrem) zatraceně fešnej chlap a jako pyšný panovník je tak důstojně nesnesitelný, žádný směšný nafoukaný piskoř, že to jeho oblibu u divaček nikterak nesnižuje. I když ano - ke své královně, a že mu vybrali výbornou, Zdeňka Žádníková je jednou z mých velmi oblíbených představitelek princezen a královen, protože je neuvěřitelně sympatická a tu vše odpouštějící vlídnost nikdy nemám problém jí věřit, se chová celkem hnusně. (Stejně stojí za zamyšlení, proč jsou partnerky těch chybujících vladařů obecně napsané tak, že jim stačí jedna na půl huby řečená omluva za roky ústrků a ony se rozpláčou, vše odpustí a ještě se div za to, co na nich dotyčný páchal, samy neomluví.) Konec mě zklamal, chlapec má trochu úžeh a je z něj jinej člověk? Strážný se sice třese strachy, ale v podstatě mu říká věci, které by člověk neřekl ani svému otci při velmi dobrých rodinných vztazích? Studiový les a královská zahrada by mě nechávaly zcela v klidu, ale když dřevorubec s Jakubem šli kácet stromy, křičela jsem u televize rady, asi jako muži radí u fotbalu. Moje rada zněla: "Do těch kmenů se mlátí tou ostrou stranou sekery." Budiž jim ke cti, že mě poslechli. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Trošku to možná je náboženská agitka, kdy trestá Bůh a taky sám všechno vyřeší. Ovšem to by nebylo to nejhorší. Pohádka obsahuje kvalitní obsazení, Ondřej Vetchý je skvělý herec, Zdeňka Žádníková-Volencová se do pohádek pro svou milou a sympatickou tvář vyloženě hodí. Ale ty triky. Ještě by se dalo pochopit studio, ale digitální nádvoří, les, zahrada...to je opravdu příšerné. Televizní pohádka je poučná, ale na oko nedobře provedená. ()

Reklama

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

...aneb, pohádka o dvojnících a dvojnicích. Nejdřív se mi zdálo, že to bude zlej sen. Většinou totiž preferuji studiové televizní pohádky, vzniklé před listopadem léta páně 1989. Mají dle mého názoru lepší scénář, režii, obsazení, hudbu a díky použitému materiálu i hezčí barvy, ale tato má zase Ondřeje Vetchého a Radovana Lukavského a i díky výtvarníkovi, Ivu Houfovi, nakonec dopadla dobře. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká televizní pohádka o napravení pyšného a krutého vladaře. Mocného a nadutého panovníka, jenž se na každého ihned rozkřikl a kvůli své pýše a bohorovnosti se nechal nazývat Pán pánů, hrál přesvědčivě O. Vetchý. Avšak i on se musí přesvědčit, jak těžké je vydělávat si na chleba a žít v tyranizované společnosti. Bohužel díky kombinaci reality a snu je autorovi usnadněno vysvětlení navozené mírně schizofrenní situace. Ve vedlejších rolích se představili slepý poustevník R. Lukavský, královna Z. Žádníková, rádce J. Přeučil či dřevorubec J. Šesták. Nepříliš přívětivá a neveselá pohádka známého režiséra F. Filipa však nepředstavuje kromě výkonu hlavní postavy nic výjimečného, co by stálo za zaznamenání. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér František Filip zasvätil celú svoju dlhú a plodnú profesionálnu kariéru tvorbe televíznych filmov. Na svojom konte ich má nehorázne množstvo. Mnohé z nich sú rozprávky. Jednou z nich je aj titul "O pyšnom panovníkovi", ktorý natočil v roku 1998. Do hlavnej úlohy obsadil Ondřeja Vetchého. Stvárnil postavu namysleného, bezohľadného a ukrutného kráľa Jakuba, ktorý zdiera a zotročuje ľud, ktorý žije v jeho krajine. Myslí jedine na seba. Vládne tvrdou rukou, je nespravodlivý a pyšný. Sám seba začne nazívať Pán Pánov. Vo svojej arogancii a rúhavosti sa postaví proti samotnému Bohovi. Vyhlási, že je väčší ako Boh. Za to ho stihne trest, ktorý ho naučí, čo je to pokora, múdrosť a dobrosrdečnosť. Je to rozprávka s veľmi silným posolstvom. Kto letí moc vysoko, padá veľmi nízko. **** ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama