Reklama

Reklama

Banksovi jsou úplně normální rodina, žijící v pěkném domě v Třešňové ulice č.17. Bohužel pan a paní Banksovi pro samou práci nemají na své děti tolik času, kolik by si přáli, a proto musí pro ratolesti najmout paní na hlídání. Již po několikáté dává pan Banks inzerát do novin. Ale netuší, že stejně tak učinily i jeho děti. Potíž je v tom, že jak Jane (Karen Dotriceová), tak Michael (Matthew Garber) nejsou zjevně s výběrem těchto pečovatelek spokojení, protože u nich žádná dlouho nevydrží. A tak si šestá chůva za poslední čtyři měsíce balí kufry. Přísný otec seznam s požadavky dětí striktně odmítne a roztrhaný ho hodí do krbu. V noci ovšem do domu vnikne západní vítr, zmocní se útržků a odnese je vzhůru k nebi. Ráno stojí na prahu domu Mary Poppinsová (Julia Andrewsová) s tím samým seznamem v ruce, tentokrát ale celým. Mary Poppinsová je na první pohled důstojná osoba, se kterou není radno žertovat, ale i bytost plná fantazie, která navíc umí čarovat! Velké dobrodružství začíná! Podkladem nestárnoucí rodinné muzikálové komedie z roku 1964 se stala dětská knížka anglické spisovatelky P.L. Traversové z roku 1934. Příběh zasazený do Londýna r. 1910, plný fantazie a bláznivých nápadů, je ideální předlohou pro filmovou adaptaci a poskytuje vynikající muzikálovou příležitost Julii Andrewsové, která za svůj výkon získala Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

Madison 

všechny recenze uživatele

Roztomilý muzikál, na ktorom najviac oceňujem vizuálnu odviazanosť a poriadnu dávku (na dobu vzniku) atraktívnych efektov. Celkovo z neho vyžaruje úchvatne detská atmosféra, jemný sentiment a niektoré scény majú neskutočné kúzlo. Chytľavé piesne a skvelá Julie Andrews, no hviezdu odoberám za prehnanú dĺžku a zbytočnú natiahnutosť. Zaangažovanosť nožničiek by tempu filmu určite prospela. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2013, Oscar 5 : Herečka HR - Julie Andrews, Střih, Speciální vizuální efekty, Píseň - "Chim Chim Cher-ee", Hudba + 8 nominací: Nejlepší film - Walt Disney, Bill Walsh, Režie, Kamera, Výprava, Kostýmy, Hudba - A, Zvuk, Scénář - A ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle muzikál (těžko se to škatulkuje) patří k mým nejoblíbenějším filmům. Výborná Julie Andrews, skvělé chytlavé písničky a dobrý příběh. Zasloužená spousta Oscarů. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pro mě jen další ujetá pohádka, a to mám Julii Andrews hodně rád... Když pohádka, tak pohádka. Když muzikál, tak muzikál. Nemíchat, netřepat, prosím. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Věci nejsou vždy takové, jaké vypadají“ Nákladný muzikál věnovaný v Anglii velice populární postavě Mary Poppins, chůvy, s niž se obyčejná vycházka do parku mění v ohromující exhibici triků. Kdybych chtěl být jízlivý, označím za exhibicí triků celičký film. Neskutečná (s přihlédnutím k době vzniku se nabízí spíše adjektivum „neuskutečnitelná“) jsou taneční čísla, vrcholící křepčením bandy kominíků na střechách řádových anglických domků. Vytržení ze šedi běžného života, nalajnovaného obzvlášť striktně v případě otce rodiny, a víra ve věci nereálné, magické, dalece přesahující hranice fantazie, to je, oč zde běží. Písně, zřídka posunující vpřed takřka neexistující příběh, jsou vedle sebe úhledně naskládány, aby vše mohlo skončit hlasitým a několikrát zopakovaným morálním ponaučením. K bajkovitosti tohoto rodinného muzikálu přispívá mluvící, byť animovaná, zvířena, zahrnující mimo jiné pomatené tučňáky (velký plus). Mary Poppins se v mnoha ohledech nemůže měřit s My Fair Lady z téhož roku. Nemá tak roztomilou hlavní hrdinku (že Julie Andrews pro změnu umí lépe zpívat? no a…), nemá obdobně solidní dějovou kostru, ale co má a co jí nikdo neodpáře, je schopnost přenést svého diváka do světa, v němž nic není nemožné. Do světa jeho vlastní fantazie. 80% Zajímavý komentář: Damielka ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $102,272,727Tržby Celosvetovo $115,270,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $7,136,468 //počet predaných kusov 265,295Tržby za predaj DVD v USA $152,277,995 //počet predaných kusov 7,408,517║ smršť uletených nápadov aká sa len tak nevidí, vizuálne a trikovo odzbrojujúce, skvelá muzikálová choreografia a Julie Andrews je čarovná /95%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Třešňová ulice č.17. Na roztaženém deštníku poletující Mary Poppins. Nádherná dětská knížka. Průměrně nudný muzikál. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

ten Dickův hranej anglickej přízvuk je úžasnej. k tomu písničky jako Spoon ful of sugar, Chim Chim Cheree, Chitty bang bang a příběh, který se dá nazvat jedině jako rodinný a pohádkový. docela dobrý triky i na dnes a skvělá Julie. hodně skvělej film a dovolím si říct, že jeden z nejlepších Disneyho hraných filmů. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to už předlohou, nebo Disneym značně posunutou adaptací, ale ten příběh postrádá smysl, směr, myšlenky, je to jen blbnutí, na dnešní poměry navíc dost konzervativní. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Což o to, Mary Poppins byla určitě ve své době velká filmařina, vysokorozpočtový ambiciózní muzikál natočený s všestrannou podporou studia, hvězdně obsazený i velmi solidně zrežírovaný, nicméně nedá se na něm přehlédnout určitá omšelost daná námětem i provedením. Pokud pominu jeho úlohu ve filmových dějinách, pak musím konstatovat, že už dávno nejsem ve věku, kdy by mě podobné téma oslovilo. Je to přece jen příběh určený primárně dětem. Taky mám pocit, že dnešní děti jsou odchované jinými kousky a tohle je pro ně přece jen příliš starosvětská pomalá podívaná s naivními triky a měšťáckou atmosférou. U Michaela s pečlivě učíslou pěšinkou mi kupříkladu chyběl už jen námořnický obleček... Děti, které dobře neumí anglicky, navíc budou mít problém s nedabovanými písničkami. Dnes už je to spíš film pro pamětníky a fanoušky filmové historie, byť v mnoha ohledech velmi kvalitní. Celkový dojem: 65 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Klasický muzikál Marry Poppins přináší krásnou Julii Andrews, efektní triky a skvělé taneční i pěvecké výkony. I když chvílemi se mi zdálo, že je to vizuálně nepatrně "přeplácané." ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Mohutně přeslazená disneyovka, z doby, kdy Disney obzvlášť přeslazoval a měl s tím úspěch :). Dokonce se z toho nestyděl udělat motto filmu (spoon full of sugar). Dočkáme se moře mechanických aj. triků na dnešní dobu divných, ale i moře dokreslování animací políčko po políčku, nad kterým spíš vydechneme úžasem, že se to dělávalo tak ukrutně pracně. Dočkáme se nechutně přehraného kominíka komika, a "přirozeně" rozjuchaných scén typu "vtipy" u stropu, pro které by si tento film zasloužil vystřelit na Slunce do poslední kopie. Nicméně, krom vynikající Julie Andrews ve velmi přesně zahrané roli má u mě film několik dalších kladů. Jmenovitě v kontrastu s přehráváním, skvěle intimní a civilní prozření Davida Tomlinsona (líbil se mi zde asi víc než J.A.). A krásnou Feed the birds (Tuppence). Vůbec ten cca desetiminutový úsek s dvoupencí je stavbou a myšlenkou vrchol filmu... ()

yenn 

všechny recenze uživatele

(Předně: muzikál rozhodně nepatří k žánrům, které bych vyhledával.) Mary Poppins se mnohdy odehrává v moc pěkných kulisách (kupříkladu komíny), taktéž je zde několik zábavných postav (byť se na obrazovce nevyskytují příliš často) - „feministická“ manželka, kapitán, představenstvo banky. A příjemná je i valná část pěveckých vystoupení. Naneštěstí jsou tu však rovněž dva rušivé elementy: většina tanečních vystoupení, ale především trapák Bert (promiň, Smrti;-)). Jejich eliminace by prospěla i stopáži. 6/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem byla okouzlena. Dnes už si ale úplně nemyslím, že je to dokonalost sama. Nicméně máme tu k doplňkovému studiu také sovětský muzikál Na shledanou, Mary Poppins a broadwayský muzikál téhož jména. A to nemluvím ani o loňském pokračování. Co je ale skutečně zajímavé, je sebereflexe celého fenoménu v pojetí Disney - Zachraňte pana Bankse. Ona je to totiž větší věda, než by se zdálo. Pamela Lyndon Traversové psala své knihy o Mary od roku 1934 až do nevěřitelného roku 1988, tedy celých 54 let. A česky vyšel jen první díl (!), takže pro naše luhy a háje byla vlivnější i podoba brněnského muzikálu. Člověk by si až hlavu ukroutil. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na 60 roky je to skvely muzikal s velkym poctom vizualnych efektov, ako aj zivi ludia v animovanom filme. Mozno mi prisiel zaciatok trosku zdlhavy, pretoze asi stvrthodinku trvalo, kym sa na scene ukazala Mary Poppins, ale nebral by som to ako minus, lebo zo zaciatku bolo dobre aj predstavit inych hrdinov. Ako malemu decku by sa mi to pacilo viac, aj ked som mal pocit, ze rovnako ako aj pre deti tak aj pre dospelych by sa mohlo objavit par nudnych scen. Ale musim pochvalit skvelu tanecnu choreagrafiu, ako aj niektore pekne pesnicky. Tych 5 Oscarov si urcite zasluzil... 01.06.2009 ____ Julie Andrews - (Mary Poppins) +++ Dick Van Dyke - (Bert / Pán Dawes starší) +++ David Tomlinson - (Pán Banks) +++ Glynis Johns - (Pani Banksová) +++ Hermione Baddeley - (Ellen) +++ Karen Dotrice - (Jane Banks) +++ Matthew Garber - (Michael Banks) +++ Hudba: Richard M. Sherman, Robert B. Sherman +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, po skončení tohoto filmu jsem tak nějak nevěděl, co si o něm mám myslet. Připadal jsem si, jako bych se právě vrátil z jiného světa. Když se mi tento film rozležel v hlavě, tak jsem pochopil, proč jsem si nemohl tenhle film pořádně užít - nebyl jsem malé dítě vychovávané v UK/USA, kde tohle je klasika. Když se řekne Mary Poppins, tak každý tento film viděl a (skoro) každý ho miluje. Upřímně, když si teď vzpomenu na nějaké jeho scény, myslím, že ho pomaličku a jistě začínám chápat… ale pořád si nejsem jistý. I když Mary Poppins dávám hodnocení 60 %, musím se přiznat, že to je pravděpodobně dočasné, protože tohle potřebuje druhou projekci, někdy v budoucnu. Něco na tom filmu totiž je. Normálně, když dávám filmu takovéto hodnocení, tak jej nechci vidět znovu a smažu ho, ale tady mi v tom něco brání a já doufám, že druhá projekce mi pomůže pochopit, co to je. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Mary Poppins jsem jako dítě opravdu miloval.Svět počátku 20.století,bohužel v trochu kýčovitých barvách,které mi už dnes po letech začínají vadit.Samotná Mary byla žena s fantazií ostře kontrastující s chladným panem Banksem a paní Banksovou,zajímající se jen o hnutí sufražetek.Bezedný kufr mi přišel jako až příliš očividně převzatý nápad z filmu G.Meliese Le Locataire diabolique,kde i některé vytažené kusy nábytku jsou téměř identické.Akorát sem se ve svých 6 letech divil,že neumím létat,když se směju jako blázen...:) ()

Související novinky

Mary Poppins se vrátí

Mary Poppins se vrátí

21.12.2016

Kouzelná vychovatelka Mary Poppins u nás není moc známá. V Americe ale knihy Pamely Lyndon Travers uctívají, stejně jako film s Julií Andrews z roku 1964. V době sequelů, remakeů a rebootů to… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Spielbergova Mary Poppins

Spielbergova Mary Poppins

05.01.2006

Zřejmě nevyčerpatelná studnice fantazie a hravosti, kterou je režisér Steven Spielberg, se chystá točit remake legendárního muzikálu Mary Poppins z roku 1964. V něm si tehdy Julie Andrews zahrála… (více)

Reklama

Reklama