Reklama

Reklama

Lužinova obrana

  • Velká Británie The Luzhin Defence (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve dvacátých letech minulého století přijíždí do mondénního prostředí u italského jezera, kde se schází evropská smetánka, podivínský šachový génius Alexandr Lužin, aby zde sehrál svůj životní zápas. Šachy jsou pro něj celý jeho život - únik z reality, s níž se jen obtížně vyrovnává, jeho způsob komunikace s okolním světem i jediný smysl života - do okamžiku, kdy se setkává s Natálií. Natálie je mladá ruská aristokratka, jejímž jediným životním úkolem je co nejvhodnější sňatek - alespoň podle jejích rodičů. Matka se jí snaží přihrát pohledného, uhlazeného a majetného hraběte Jeana se Stassarda. Pak ale Natálie potká nevyzpytatelného, komplikovaného a impulsivního Lužina. Nejsložitější partie jeho života začíná, každý tah může ovlivnit jejich společnou budoucnost...

LUŽINOVA OBRANA je po ANTONII, která v roce 1996 zvítězila v oscarovém klání v kategorii neanglicky mluvených filmů, dalším filmem nizozemské režisérky Marleen Gorrisové, uváděným v České republice. Jde o filmové ztvárnění stejnojmenného románu slavného spisovatele Vladimira Nabokova, jenž byl pro svoji mnohovrstevnost považován za nezfilmovatelný. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Lužinova obrana je film o geniálním šachistovi, který žije ve svém vlastním světě a je velmi zranitelný. Jeho krásnou čistou duši objeví dívka, do které se hluboce zamiluje. Mohli by být oba velmi šťastní, kdyby ovšem nebyl tak geniální šachista. Moc hezký film s příjemnou hereckou sestavou a pro mě mnohem stravitelnější než příběhy, jejichž podstata stojí na kartách; těm totiž nerozumím, šachům ano. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekný námet, slušný scenár a úžasné herecké výkony Johna Turturra a Emily Watson. The Luzhin Defence je jemný, civilný, inteligentný i intímne komorný film. Lenže na to, aby nám utkvel v pamäti je príliš televízny, obrazovo chudobný a nevýrazný. Keby ho nakrútilo napríklad žánrovo spriaznené duo perfekcionistov Merchant / Ivory (The Remains of the Day), mohol byť niečím viac. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace románu Vladimíra Nabokova o životním, šachovém a milostném martyriu legendárního ruského šachisty Alexandra Lužina. Jako aktivnímu šachistovi jsem se v tomhle biografickém dramatu těšil hlavně na reflexi (nějakou analýzu těžko od celovečerního filmu očekávat) jeho proslavené defensivní šachové taktiky se závěrečným překvapivým tahem věží, původem holandská režisérka Marleen Gorrisová však zaměřila poučena Nabokovem svůj reflektor k jinému významu pojmu Lužinova obrana - obrana duševně nemocného člověka před světem. Typický génius/šílenec Alexandr Lužin je v pojetí Johna Turturra tak přesvědčivý, až ohromuje - Turturro jakoby ještě akcentoval onu neviditelnou hranici, která dělí bytost geniálního jedince od naprostého blázna...porucha komunikace, rozpad sociálních struktur a nefunkční socializace, život v zajetí vlastní utkvělé představy, svého vnitřního světa, těžké navazování kontaktů, neschopnost obstát v praktickém životě... Emily Watsonová už sehrává jen standardně obyčejný herecký part a dál mě snímek vlastně už vůbec ničím nepřekvapil. Víceméně předvídatelné sentimentální drama, jehož obsah je tak komorně fádní, že brzy vymizí z hlavy... Nebýt Torturrova hereckého koncertu, tenhle film by zapadl do podprůměru... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

John Turturro si s radostí střihl roli geniálního mimoně, kterému by náhodný kolemjdoucí nejraději věnoval lízátko s černobílými kostkami, ale o moc víc toho film nenabízí. Není to špatný snímek, ale divák natěšený na ďábelské rošády a rafinované výpady střelce do zhroucené obrany, si toho příliš neužije. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Čím je film tak zvláštní, že dokáže upoutat? Psychologií postav a kvalitně zpracovaným scénářem. Literární předloha od významného amerického spisovatele ruského původu Vladimira Nabokova je sice jiná, ale navzdory tomu všemu, že se knižního díla režisérka Marleen Gorrisová moc nedržela, se jí podařilo jedinečné a zajímavé filmové dílo. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Nadherny film o jednom neobycejnem zivote na motivy Nabokovy knihy. Turturro a Watsonova v tomto snimku ukazuji proc jsou opravdovymi mistry sveho oboru. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdo trošku někdy přičichl ke světu šachu, určitě si přijde na své. Ale i bez toho se jedná o povedené drama, jen možná trošičku až příliš romantické (ale ty šachy to vyrovnávají). ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tak trošinku remake Šachové partie z roku 1994, ale přesto osobité a svým způsobem okouzlující, asi jako Lužin sám. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Introvertně tichý a nevýrazný film s expesivním výkonem Johna Turturra, kterému s lehkostí a grácií přihrává Emily Watson. Lužinova obrana vypráví o lecčem, o lásce, o soutěživosti, ale hlavně o tom, že být geniálním šachistou, automaticky neznaméná být úspěšným, vyrovnaným člověkem, o tom, že genialita s sebou přináší jisté oběti (psychickou nemoc). Jistých 70%. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Príjemný film s dobrými hercami, za ktorými trošku pokrivkáva námet. Je jednoduchý a príliš málo prepracovaný. Chýba mu aj prekvapenia a šokujúcej skutočnosti, ako ma Lolita. Iba tá pravdepodobne zapríčinila, že niekto Lužina sfilmoval. Téma neželanej lásky, ktorá všetko prekoná je totiž už dosť opozeraná a ani netradičný záver na tom nič nezmení. Neočakávajte preto vyrazený dych, ani žiadne prekvapenie. Je to iba príjemná oddychovka. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mezi milostnou romancí a sportovním dramatem rozprostřený příběh stojí na vynikajících hereckých výkonech. John Turturro zkrátka podivíny umí a Emily Watson je jedna z mála hereček, které bych tuhle romanci uvěřil. Zajímavých by mohlo být více postav, ale ve scénáři nedostaly prostor. Výborná je také kamera a hudba. Co se týče režie, nemám jí moc co vytknout, ale režisérčina Antonia je výrazně lepší. Ty čtyři hvězdičky jsou tedy pouze s přimhouřenýma očima (70%). ()

klerik

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrí herci v takmer divadelnej dráme... Film ako taký, aj ťah vežou sa možno rýchlo vyparí zo spomienok, ale herecké výkony tam ostanú... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Byl to zážitek... přestože mi spočátku dost trvalo, než jsem se do té komorní amosféry uprostřed smetánky 20. let dostal a hlavně přistoupil na to, co se mi spočátku jevilo dost křečovité a sice, že ústřední postavy ruského původu zde ztvárňují britští herci. Chvíli jsem si v této konstelaci zvykal i na netradičně vznešenou "severskou" angličtinu, ale záhy už jsem se mohl nechat unášet výpravně i hudebně velkolepým melodramatem s výbornými hereckými výkony. Šachové pasáže, a to nejen ty prolínané s intimními chvilky v rytmu kolosální hudby, mě fascinovaly a kdo mě s plynoucím dějem stále více uzemňoval, byl John Turturro. Viděl jsem ho už v minulosti ve dvou komediích, kde mě zrovna neoslnil, ale tady si mě do třetice konečně získal a dostal mě svým ztvárněním poměrně složité postavy plné pohnutých psychologických rozpoložení. Naproti němu mě nepřekvapilo, jak mu Emily Watson (herečka z pro mě nezapomenutelného filmu Prolomit vlny) byla v tomto typu dramatu výtečnou spoluhráčkou. A dostal mě i závěr, jaký jsem fakt nečekal a cítil se u něj po čase zase jednou jako divák, který se rád nechává překvapit a možná i lehce dojmout, netlačí-li se u toho na pílu. [80%] ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Decentně natočená a výtečně zahraná nuda. Inu, žena režisérka. Film mohl být silným dramatem o zázračné, zajímavé a neštastné osobnosti. Bohužel není. Dramatické chvilky jsou utahané a strašlivě nevýrazné. Film je ukázkové sentimentální melodrama se standartně výborně hrající Watsonovou, ztvárňující Lužinovu ženu Natalii Katkovou, o níž ve výsledku film pojednává. Luzhin, dechberoucí Turturro je vlastně jen takovou milou postavičkou. Nabokovu předlohu jsem nečetl, ale nejsem si úplně jistý, že příběh má takto vyznít. Škoda. Veskrze průměrný film s nadprůměrnými herci, kvůli kterým to čtvrtou dám. 75% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vynikající a obdivuhodný je John Turturro v roli fenomenálního šachisty, komplikovaného introverta a svým způsobem asociálního psychotika. Křehký a lehce zranitelný Lužin odstartuje svou nejobtížnější životní i profesionální partii náhodným setkáním s Natálií. Její něžný půvab a vlídná náklonnost v něm probudí nečekaně hluboký a silný cit. Mat bláznů aneb šach, ze kterého není úniku.. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Veľmi ľahko zabudnuteľný film s dobrými hereckými výkonmi hlavných predstaviteľov. Miestami som sa dosť nudil a druhý raz si to už určite nepozriem. *1/2 ()

Reklama

Reklama