Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Herec John Turturro, kterého známe především z řady nezávislých snímků, se celých dvanáct let snažil dostat svůj scénář k filmu Mac před kamery. Původně plánoval, že v něm bude pouze hrát, ale úsporný rozpočet jej nakonec dovedl i k jeho režii. Turturro se zde představil v titulní roli jako Mac, jenž je jedním ze tří dospělých bratrů z italskoamerické rodiny, která žije v 50. letech v New Yorku. Jeho dalšími sourozenci jsou rádoby "drsňák" Vico a idealistický Bruno. Všichni tři jsou nespokojeni se svým zaměstnáním u stavební firmy, kterou nepříliš úspěšně vede Polowski. Mac je přesvědčen, že o podnikání v oboru ví neskonale více než jejich šéf, a tak založí svou vlastní stavební firmu, do které se mu podaří přetáhnout i většinu Polowského zaměstnanců. Jen malý krůček od velkého úspěchu však Mac zjišťuje, že se jeho bratři nejsou ochotni novému podnikání plně oddat. A právě to se stane důvodem nezvratného rozkolu v jejich vztazích. Tento autorský, osobní snímek se velkou měrou inspiroval v životě Turturrova otce, který na vlastní kůži zažil, jak krušné jsou pro italského přistěhovalce začátky v USA. Ve filmu se navíc ve vedlejší roli Macovy ženy objevila Turturrova opravdová manželka Katherine Borowitz. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od filmů o italskejch imigrantech v USA obvykle očekávám nějaký mafiány. Na tyhle lůzry už v mafii asi žádný místo nezbylo, takže skončili jako obyčejný lopaty někde na stavbě papundeklovejch domků. Průměrný drama na téma "běž si za svym snem". ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Film, který si nepustíte pokud si přečtete obsah, že jde jen o nějaké podobenství života italských bratrů, kteří staví dřevěné domy v USA v padesátých letech. Ano víte kam mířím. Je to kus poctivé filmařiny, je v něm velký díl člověčenství a oslava lidské práce. Nebojte se, tohle není žádná americká moralita. Syrová a hodně hořká komedie, či drama s veselím (nesnáším škatulky). Pohyblivá kamera, která mi místy vyrážela dech zase jindy dokázala vystačit s minimální potřebou ukázat vše. Scénář je tak nasáklý xenofobními hláškami, že by se nestyděl ani Borat. Dramatické scény jsou střídány s ironickými situačními vtípky. Celé dílo je ale koncepčně pojato jako právě hold Torturrovu tatínkovi, tudíž nemohly všechny zmíněné atributy dosáhnout neotřelosti a neochvějnosti nezávislého filmu. MiniSPOILER . Stavět dům v blízkosti psychiatrické léčebny, kde zřízenci nahánějí blázna ve svěrací kazajce, který řve, že není komunista je jedním z mnoha povedených střípků velmi svěžího a příjemného ba až dojemného snímku. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Není to můj šálek čaje, ale i kdyby byl, měla bych spousty výhrad - je na tom opravdu moc vidět, že nebyly prachy. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Postava Maca byla založena na osobě otce Johna Turturra. (Mr.Hudson)
  • Zpráva na záznamníku, která zazní na konci filmu, je stejná jako skutečná zpráva, kterou Johnu Turturrovi zanechal před svou smrtí jeho otec. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama