Reklama

Reklama

Bohatýr Aljoša

  • Česko Aljoša Popovič a Tugarin Změj (více)

Dávno, dávno již tomu, co před ruské město Rostov přitáhla obávaná Tugarinova armáda. Nemilosrdný vojevůdce požadoval, aby mu město vydalo své zlato, nebo pozná jeho hněv. Jeden kněz v Rostově však měl syna jménem Aljoša. Nebyl sice z nejchytřejších, ale určitě to byl nejstatečnější junák ve městě. Aljoša věděl, že je čas zastavit Tugarinovu krutovládu, a tak shromáždil celé město a přednesl jim svůj plán: Rostované schovají své zlato do jeskyně nad městem, nalákají Tatary dovnitř a vchod do jeskyně zatarasí velikým balvanem. Celé město Aljošu nadšeně oslavovalo jako svého hrdinu. Všechno šlo jako na drátkách, avšak veliký balvan se skutálel dolů z hory a poničil celé město, zatímco Tugarin a jeho armáda utekli i se zlatem. Rostované chtěli nebohého Aljošu zabít. Zahanbený Aljoša přísahal, že získá zpátky zlato i svou dobrou pověst. Ve společnosti svého oddaného strýce, překrásné snoubenky, její protivné babičky, odevzdaného oslíka a nesmírně sečtělého a upovídaného koně překoná Aljoša rozbouřenou řeku, zakoktá se ve společnosti obstarožního bohatýra, spadne do hluboké, temné jeskyně, zaplete se do zuřivé bitvy, zkrotí lakotného vévodu, utká se se svým úhlavním nepřítelem a vrátí se domů jako legendární bohatýr. A všechno je to pravda. Naprostá. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Okouzlující bohatýr Aljoša Popovič a jeho otec kněz se díky nevydařené pasti na tatarské nájezdníky, v čele s obrem Tugarinem, který svou podobou připomíná přerostlého Obelixe, vydávají získat zpět jejich zlato patřící městečku Rostově. Jeho stopy následuje i milá nevěsta Ljubava, kterou zas doprovází její babička. Jak už to tak na dobrodružných výpravách v pohádkovém světě bývá, potkají i kouzelného mluvícího koně, který si svou ironií a drzostí nezadá s oslíkem ze Shreka. Vše je zasazeno do klasického kresleného a bohatě barevně podaného prostředí vyobrazeného v 2D animaci. Trochu nadprůměrná oddychová pohádka s provařeným námětem, která ale rychle uběhne a díky několika podařeným pasážím, především zásluhou vtipného mluvícího koně, je příjemným zpestřením v dnešní době komerčních 3D animáků. (7/10) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ach, ti ruští bohatýři! Bez nich by se matička Rus neubránila vpádu Tatarů a jiných nájezdníků. Jediný problém spočívá v tom, že chudák bohatýr Aljoša toho stačí rozmlátit a zkazit víc, než horda lupičů. To, co pro western v animované podobě znamená Balada o bratrech Daltonových, to pro ruské byliny znamená animovaný Aljoša. Jde o čistokrevnou žánrovou parodii, která využívá tradiční ruské legendy k pobavení celé rodiny. Kdo chce, může řešit, jestli je Aljošův kůň napodobeninou Shrekova oslíka, ale kdybychom měli v jiných žánrech řešit stejný problém, můžeme rovnou odepsat 90 % filmové produkce. U mě Aljoša boduje i výtvarným zpracováním, které jde vlastní cestou a nesnaží se kopírovat dominantní styl Walta Disneyho. Pro mě představuje tenhle snímek příjemné oživení současné animované tvorby východoevropskými prvky spojenými se spoustou gagů. Celkový dojem: 90 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hravý ruský animátor a režisér krátkych filmov Konstantin Bronzit zasvätil svoj prvý celovečerný film spracovaniu prostonárodnej ruskej povesti (byline) o statočnom ruskom silákovi a jeho snahe za navrátenie ukradnutého zlata tatársko-aziatskými dobyvateľmi ruských stepí, miest a hájov. Našťastie nezvolil klasickú pateticko oslavnú líniu, ale do príbehu vložil množstvo ironických žartov, jemne podrývajúcich bohatierstvo bohatierov a ukazujúcich, že ich múdrosť bola často len výsledkom náhody, či dobre mienenej rady niekoho z podarenej sprievodnej družiny. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vítr z východu k nám zavál ukázku toho, jak krásně se dá pojmout národní klasika a převyprávět způsobem přijatelným dnešnímu divákovi. Vtipné momenty, začínající už krádeží zlata, přes přechod přes strž a držení se za ruce, až po rozpad zlaté koule na prvočinitele, jsou rovnoměrně v celém ději a odstupňované pro různé kategorie diváků. Kůň Julius je sice inspirovaný Oslíkem, ale ten zas má své předobrazy v Koníčku hrbáčkovi či mluvícím koni od Bajaji. Takže co? Takže nic. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Opět přijemná bylinná zaležitost, která potěší děti i dospělce (netrpicí rusofobii a nechutenstvím z pohádek). Aljoša je bohátýrský učeň jedna báseň. Mluvicí kůň je dobrým humorným prvkem, i když ne jediným. A nakonec jen napíšu, že není Rostov jako Rostov. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Aľoša je frajer, to hej, ale aj tak je najväčší king kôň Julij. Je síce pravda, že inšpirácia oslíkom zo Shreka je viac než zjavná, no to mu neuberá na humore a mnohé jeho hlášky a grimasy sú nezabudnuteľné. Zaslúžil by si spin-off. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Ruská variace na Shreka se zachováním tradičního ruského nádechu? Ale ano, jde to a kupodivu velice dobře. Tento snímek běžel na České televizi absolutně neohlášen v čas, kdy by člověk čekal nějakou infantilní dětskou papundeklovku, ale jaké bylo mé překvapení, když jsem se přistihl, jak tento východní počin hltám a příjemně se bavím. Inspirace Shrekem je do očí bijící především v postavičce Aljošova bohatýrského koně, což je Oslík jak vyšitý. Nutno ovšem říci, že je podobně jako jeho předobraz třeskutě vtipný a některé jeho scény jsou na plné hodnocení. Musím podotknout, že Aljoša má hezkou 2D animaci, takže je to docela příjemná změna po všech realistických 3D animákách. Příběh o záchraně vesnice, uvědomění si skutečných hodnot atd. atd. (však to všichni známe) příjemně odsýpá a vy se díky jeho přiměřené stopáži určitě nudit nebudete. Jedno z nejpříjemnějších animovaných "překvapení" poslední doby :-) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priemerne vtipná a miestami dosť ukričaná rozprávka, ktorá na rok 2004 vyzerala vizuálne celkom dobre, ale príbehovo si ju deti u nás nevychutnajú, ak teda nemajú za otcov nejakých bohatierov. Zábavný kôň ale udrží ich pozornosť. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Aljoša je hrdina. Je ztělesněním bojovníka. Je to člověk, který bojuje. Tento animák je jednohubka na víkendové odpoledne. Rusové se snažili. Mohou ho zhlédnout jak děti, tak i dospělí. Jsem rád, že nedávno vyšel v levných DVD. Mohu doporučit všem rodičům, kteří se chtějí se svými dětmi chvíli bavit. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Historická rozprávka z Ruska o putovaní partie z Rostova. Veľmi príjemné postavičky ako pokrivená babka, verný a múdry starý chlapík Tichon, mladé dievča, ktoré bolo zaľúbené do bohatiera a bolo ho ochotné všade nasledovať, flegmatický osol a bláznivý hovoriaci kôň ako zo Shreka. Samozrejme, prostý chudobný ľud, ktorý kade tade však nejaké zlato mal, úžernícky sa správajúci vládca Kyjeva, škaredí, malí a bojovní kočovní lúpežníci zo stepí s veľkým a silným vládcom Tugarinom, lišiacky cigáni, malý a starý bohatier vo veľkom dome a mladý a silný, ale nemotorný bohatier Aljoša. Na rozprávke je vtipné, že on vlastne bol hrdinom svojimi rozhodnutiami, než skutkami, tie vykonali väčšinou jeho parťáci. Sem tam som si pripadal, že mnoho z tých heftov je starých a okukaných, ale malo to aj veľa originality, na ktorých som sa bavil. Mimochodom, chcel by som sa vedieť rozcvičovať ako Aljoša. Sem tam som si však pripadal, že sa to dosť inšpirovalo Amerikou, najmä kopa zlata mala na sebe odtlačok 2Garin 1234, čo je akoby odkaz na anglické two, pričom v ich jazyku sa dva číta podobne ako to naše. Nepripadala mi síce táto rozprávka ako kópia niečoho, ale zároveň mi ani nepripadala až tak ruská. Je to priemerná pohodička. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrá pohádka, pocházející z nám málo známého prostředí dávných ruských bylin. V podstatě je to hrdinský epos oslavující hlavního hrdinu a jeho odvahu a čest, ale také je to poměrně veselá taškařice, která diváka vážně nenudí. Škoda jen té horší animace. 85% ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Domácí filmy u ruského, již úspěšně popkornizovaného, publika příliš netáhnou, a proto se tamní soudruzi filmaři rozhodli klesnout na úroveň svých diváků. Ne, nebojte se, není to takové hrůza, ale na druhou stranu chválit není moc co. Z ruských bylin o bohatýrech je možno při dnešních technických možnostech vytvořit velkolepý film, který bude mít i myšlenku.Tohle je, nezlobte se na mě, parodie na tyto příběhy. Příběh o Aljošovi si klidně přečtu - pokud tedy vůbec nějaký existuje a nevznikl pouze v hlavách scénáristů. Navíc to celé působí neoriginálně, vypadá to jakási míchanice Shreka a Asterixe a Obelixe. Už jen ten okopírovaný osel, zde v podobě debilního kecajícího koně, je políčkem do obličeje diváka, který netrpí sklerózou. Co se animace týče, ta silně připomíná staré animáky s Asterixem a Obelixem. Nemůžu sice říct, že bych to chtěl vypnout v půlce nebo, že bych se u toho uzíval, ne, problém je totiž v nečem jiném - tenhle snímek nemá duši. Ke vší úctě ke Shrekovi a Asterixovi, animované zpracování ruských pověstí by mělo být na mnohem vyšší úrovni, takhle to vypadá, že z nich mají Rusové jen srandu. //Zhlédnuto v rámci Challenge Tour: 30 dní se světovou kinematografií vol. 2// 65% ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Musim říct, že jsem se snad u žádného kresleného filmu tolik nepobavil. Nezapomenutelná scéna je pro mě ta, když se chytne celá skupinka za ruce, aby tak bezpečně mohli vkročit do jeskyně. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Originální, zábavné, ruské :) Ač je bohatýrský koník evidentně kopie Šrekova oslíka, zbytek vtípků nikde jinde nenajdete :) a to se počítá ()

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama