Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama Boj o Jeruzalém nás přivádí do roku 1948, kdy vzniká stát Izrael. Z betonové džungle New Yorku přicházejí do pouštního ráje Svaté země dva mladí američtí přátelé – jeden je Arab, druhý Žid. Oba jsou okolnostmi donuceni bojovat se zbraní v ruce za své sny. Když jsou boje o Jeruzalém v plném proudu, musí se všichni zúčastnění (Židé, Arabové a Britové) vyrovnat s otázkami terorismu, politiky, kuráže a pocitu odcizení. Velkofilm Boj o Jeruzalém popisuje historický základ konfliktu mezi Araby a Židy, který přetrvává až do dnešních dní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl žádný dokument ani film na podobné téma. To byl také jeden z důvodů, proč mě Boj o Jeruzalém tak zaujal. Líbilo se mi, jak se v něm mísí zajímavé scény, kdy žid a muslim se přestěhují do Ameriky, tam se skamarádí a pak se musí vrátit do Izraele aby bránili své rodiny a svoje náboženství. Boj v Jeruzalémě byl prakticky naprosto bezdůvodný, jako boje bývají. Vypadalo ale, že se film snaží natočit nestraně a tak přihazují pozitivní a negativní stránky oboum stranám. Je prostě vidět, že to natočili Američani, Židé ani Muslimové by to nestranně natočit snad ani nedokázali. Možná by mě zajímalo, jestli jsou schopní tenhle film vůbec respektovat. Ta nenávist je tam tak silná, že si to nedokážu představit. A když tak koukám, že ani jeden herec z Izraele nepochází, tak bych se ani nedivil. Každopádně tomu filmu schopnej věřit jsem. Ke konci to sice vypadalo dost nevěrohodně, ale konečný dovětek tomu dal onu podstatu, o které vím z vyprávění i já. Podle mě rozhodně dobře natočeno. S produkcí od Hallmarku bych to určitě nesrovnával, jak to tady jiní dělají. To je ale věc každýho. Pokud Vás dané téma tohodle filmu zajímá, určitě se Vám bude líbit. .Teď jen otázka, jestli je vše tak jak má, ale budu věřit tomu že je. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Snímek mapuje první Izraelsko - Palestinskou válku, tzv. válku o nezávislost. I když zde nejsou herci zvučných jmen a celé je to trochu cítit omezeným rozpočtem film mne svým zpracováním solidně zaujal a věrně se držel historické linie. Nesmyslnost celého konfliktu je zdůrazněna dvěma hlavními hrdiny, kteří se vrací do Palestiny z USA kde se náhodně seznámili těsně po skončení druhé světové války. Nyní opouští USA hájit nezávislost své země. Jeden je Žid a druhý Arab. Poté co Britové opustí Palestinu a je radou OSN vyhlášen Židovský stát (později Israel), ocitnou se rázem tito muži každý na jiném konci bojiště proti sobě. Upřímně řečeno vždy jsem fandil Izraeli v jeho boji za svobodu. A obdivuji generaci, která si prošla hrůzami druhé světové války a přežila holocaust, aby pak v Palestině pár let po válce znovu bojovala se zbraní v ruce proti svému novému zničení.... I já mám pocit, že snímek lehce straní Izraeli, ale nijak zásadně mně to nevadí. Obdivuji poctivou výpravu, kdy si filmaři dali práci s nasazením dobových zbraní a především vojenské techniky. Takovou sbírku jsem leckde neviděl ve slavnějších válečných filmech, tady bych to rozhodně nečekal. Je zde možno vidět polopásy M3A hlaftracky, jeepy, nákladní Chevrolety a štábní Dodge a dokonce Bren Carrier MKII! Od příběhu nečekejte žádný Hollywood, i když tam pár zajímavých scén také najdete. Příběh doprovází příjemný soundtrack a vše je povětšinou točeno v malebných koutech Jeruzaléma či přilehlých lokací. Ve filmu je několik přestřelek, nečekejte však žádné masivní bojové scény! Kdo si však chce udělat představu o co vlastně dodnes v tom Jeruzalémě jde a proč se stále mlátí Palestinci s Židy, měl by jej shlédnot. U mně je , to na solidní tři hvězdičky, tentokrát modré, šesticípé na bíllém poli. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vcelku dnes už známá fakta o vzniku židovského státu, která jsou sdělována vymyšleným příběhem. Právě onen příběh je největší (alespoň, jak to vidím já) slabinou filmu. Scénárista a režisér se jej snaží kroutit místy až nepřirozeným způsobem a vtěsnávat jej do svého záměru vypovědět, jak ten židovský stát vlastně vznikal a jaké problémy ho stíhaly. Hlavní děj se tak podivně propadá do druhého plánu a celek působí značně křečovitě. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočený film, který oslový každého kdo se zajímá o vznik Israele. Pokud budete chtít vědět více, doporučuji knihu "Ó Jerusaleme" která popisuje stejné historické události, je o dost podrobnější a moc dobře se čte. Za mě 75% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Úplně nestranný film to není, Židé jsou ti hodní, kteří si přišli vzít zemi, kterou jim jiné země věnovali s drobným opomenutím, že v té zemi už pár stovek let bydlí někdo jiný. Tvůrcům však nelze upřít snahu o nalezení smíru mezi znesvářenými stranami. Technické provedení připomíná televizní produkci osmdesátých let, špatná barevná korekce, odfláknutá práce kameramana i zvukaře. Škoda, protože scénář měl určitě na víc. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Myslím, že za svojí neuvěřitelnou statečnost a obětavost si Židé svůj státeček zaslouží. Zasloužíme si ho i my? ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem působivý a hlavně důvěryhodný pohled na události, keré předcházely vzniku státu Izrael a stejně tak i na počáteční fáze První izraelsko-arabské války. Škoda nižšího rozpočtu, který by dovolil pojmout boje o Jeruzalém trošku obšírněji. I tak se ale jedná o nadprůměr a především oceňuji, že se do této tématiky konečně někdo pustil. Pokud nepočítám Exodus, nenašel jsem na tohle, bezpochyby stále aktuální téma, vůbec nic. 80% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi ma tento film prekvapil, čo týka námetu a mal zaujímavé roviny v sebe. Páčila sa mi hlavne psychologická rovina. Začiatok a úvodné boje mali niečo do seba aj keď som sa nezbavil pocitu, že je to skôr taký televízny film, historický pohľad ma zaujal, ale nebolo tam všetko, čo by som od toho čakal. Toto je ťažká téma a hlavne ten priebeh bojov je ťažké ukázať, aby z toho nemal divák guláš a vyznal sa v tom, najmä tomu treba prispôsobiť aktivity postáv, ale 60% dávam. Možno trocha viac pútavosti by to chcelo. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento veľkofilm popisuje historický základ konfliktu medzi Arabmi a Židmi, ktorý pretrváva po dnes. Boj o Jeruzalem bol praktický bezdôvodný, film sa pokúša o nestranný pohľad a mapuje prvú Izraelsko-Palestínsku vojnu, tzv. vojnu o nezávislosť. Obdivujem generáciu, ktorá si prešla hrôzami 2. svetovej vojny, prežila holokaust aby potom v Palestíne niekoľko rokov po vojne znova bojovali zo zbraňou v ruke proti svojmu novému zničeniu. O vzniku Židovského štátu hovorí vynikajúci film Exodus. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Nieje to nijak bravúrny film, nie sú to nejak bravúrny herci. Boj o Jeruzalem však zobrazuje večný konflikt medzi arabmi a židmi. Film sa pokúša o nestranný pohľad, i keď je v ňom badať jemné naklonenie na židovskú stranu (Keďže ide o americký film, a iba kvôli Američanom v tej oblasti židia ešte vôbec sú). Námet je síce dobrý, ale realizácia je absolútne nedotiahnutá. Elie Chouraqui nedokázal vytĺcť z potenciálu ani štvrtinu. Škoda času to však nieje. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jeruzalém, svaté město. K lepšímu pochopeni dané problematiky je tenhle film absolutně skvělý. Věčný boj mezi Židy a muslimy na pozadí přátelství muslima Saída a Žida Bobbyho, kteří se vrátili z Ameriky do centra dění v roce 1948 ,kdy vznikal Izrael. Pro ateisty možná nepochopitelný problém, pro lidi vychované ve víře věc zcela zásadní. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

V podstate vymyslený - trochu "klišé" príbeh pár priateľov a kamarátov, rôzneho pôvodu a vierovyznania. osadený do historických udalostí druhej polovice 40-tych rokov, kedy vznikal izraelský štát. Film je aj o tom ako sa zachovala taka veľmoc ako boli Briti . ktorí v tom období mali Palestínu pod správou a ako to tam spoločne s ostatným svetom pokakali. Na filme oceňujem dobové dokumentárne snímky, dokresľujúce význam udalostí tých rokov. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Jak se dva Newyorčani setkali na jiném kontinentu a málem se tam zabili. A nemysleme si, že Británie nemá máslo na hlavě ... BONUS na DVD SSE = trailer :(!!!! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jako nástin historického pozadí a rekonstrukce prvních kroků státu Izrael je to neocenitelné. Dnes už si jen těžko představit v jakých podmínkách ta země vznikla, kolik chyb a přehmatů velmoci učinily a vytvořily gordický uzel, který dodnes nikdo nerozetnul. Vtipné je, že většina hrdinů těchto bojů (a to i ti extrémisti) se nakonec dostala do pozdějších izraelských vládních kabinetů. Překvapila mne snaha o pochopení obou stran konfliktu, čekal bych spíš sionistický postoj. Přínosné...80% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dobrý válečný film, moc jsem to ve škole nesledoval, trochu tomu přilepšuji, Válečné snímky mě prostě neberou, ale koho ano, bude spokojen. Za mě třeba 50%. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Konflikt medzi arabmi a židmi bol a stále pretrváva.....Jerusalem bolo mesto a základný kameň viery v ktorú obe skupiny verili.....Izrael je štát, ktorý bol stvorený na základoch týchto bojov.....arabi vs židia.......boj......a v pozadí hľadanie cesty o zmierenie v podobe pár individualít a nadobudnutí podstaty tohoto mesta Mesta MIERU...... ()

Diego 

všechny recenze uživatele

Bylo by urážkou říct, že se ve filmu nic neděje, ale o nic nepříjdete, když si ho dáte do okna a dál pracujete s nečím na ploše. Přípomíná Hallmark produkci. ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

parádní herecké výkony jak Žida tak i Araba. Nejspíše ojedinělé téma, dost dobře zpracované. Dost jsem si to užil. Shalom ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Mesto Jeruzalem: „ Mesto pokoja.“ Na svete neexistuje mesto ktoré si za celú históriu ľudstva toľko vytrpelo. A jeho ulicami sa neprestáva liať krv ani v našich časoch. Dvaja priatelia v inom svete neviazaný starou nenávisťou. Ale doma, dvaja muži ktorý musia bojovať o svoje prežitie, lebo kým žije jeden z nich pre druhého tu nie je miesto. A tak je to dojemný príbeh o stretnutí dvoch Abrahámových synov. Izmael a Izák , Žid a Palestínčan, smrť za smrť, oko za oko. Ale dokáže zabiť priateľ priateľa? Dokáže zabiť brat brata? Skvelých 5 hviezdičiek ()

Reklama

Reklama