Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej sa odohráva v stredoveku na kórejskom ostrove, ktorý je známy produkciou papiera. Správca papierne, komisár Kang, bol neprávom obvinený z praktikovania západného učenia - katolicizmu - za čo bol v tom čas trest smrti. Počas piatich dní zabijú denne jedného člena jeho rodiny - syna prepichnú kopijou, dcéru zaživa uvaria, manželku zaškrtia, matke rozbijú hlavu a na piaty deň popravia Kanga rozštvrtením. Ten pred smrťou prisahá pomstu. O päť rokov neskôr začnú na ostrove, rovnakou smrťou ako Kangova rodina, zomierať udavači. Dedinčania sú presvedčení o tom, že Kangov duch prišiel vykonať svoju pomstu. Celý prípad má vyriešiť kráľovský vyslanec Lee Won-kyu, ktorý je presvedčený, že vrahom nie je duch, ale niekto, kto chce pomstiť Kangovi smrť... (badygorila)

(více)

Recenze (41)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Výborný historický thriller vychádzajúci z mimoriadne oceňovaného scenára ešte pred samotným natáčaním, ktorý mi hlavne atmosférou miestami evokoval spomienky na pocity pri filmoch Se7en a Memories of Murder. Jedinou slabinou sa javí prevod veľkého množstva postáv na filmové plátno, hlavne zo začiatku filmu, kedy sa v ich identifikácii strácame, rovnako ako aj miestami skratkovitosť v dôležitých story-pointoch, ktoré namiesto vyobrazenia sú podsúvané ako hotové udalosti, príp. iba okomentované voice-overom. Blood Rain si tak vyžaduje vašu mimoriadnu pozornosť od začiatku až do konca. Tradične silná a de facto bezchybná je formálna stránka, špeciálne vizuálna opulentnosť (použitie palety farieb ako i samotná technika snímania), ktorá je podtrhnutá prítomnosťou brutálnych scén. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ne vždy déšt smyje špínu. Někdy je to přesně naopak... Jihokorejská volná variace na Jméno růže (filmové nikoli geniální knižní předlohy). Děj se odehrává v 19. století na odříznutém místě s velmi uzavřeným společenstvím kde panují jistá pravidla. Máme zde nadprůměrně inteligentního a přemýšlivého vyšetřujícího, rozdělení děje do jednotlivých po sobě jdoucích dnů, hutnou atmosféru čehosi temného a v neposlední řadě násilné vraždy na všechny způsoby. Technicky není co vytknout výprava, hudba i kamera jsou skvostné, stejně jako herci. Přes všechny nesporné klady vidím malé mínus v tom, že tentokrát je to vlastně "čistě západní snímek" a krom jedné scény ke konci tomu schází ta slovutná asijská jinakost. Uznávám, že to není regulérní zápor, ale tady vlastně není moc co vytýkat - i v postavách se dle mého jde od začátku bez problémů orientovat. ()

May 

všechny recenze uživatele

Strhující thriller, který v sobě komponuje syrovou historickou poetiku s brutalitou, až to mrazí. Úchvatná hudba jen podtrhuje celkovou hutnou atmosféru a probouzí ohromnou tíseň, jejíž dopad dokonale souzní s příběhem, s neustále rostoucím očekáváním vyvrcholení, které je postupně dávkováno téměř od samého začátku až exploduje v iracionálně vyhrocený, husí kůži nahánějící konec. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Blood Rain je výborný thriller s lehce hororovým nádechem. Půjčuje si to nejlepší z kultovního SE7EN, a přidává vlastní prvky, pro Korejce natolik typické. Nebudu se tedy rozplívat nad perfektní hudbou a překrásnou kamerou, které malují úžasné obrazy z prostředí odlehlého ostrova. Po technické stránce je tu totiž všechno v pořádku. Nedovolím si ale nezmínit (i přes to slunečné počasí) pochmurnou atmosféru, ve které se hlavní hrdina snaží dopátrat vychytralého zabijáka, který začne mordovat místní obyvatele. A právě vraždy jsou dalším obrovským kladem tohoto filmu. S mým překvapením je tu hodně otevřená brutalita, při které se nabodává na kůly, střílí do hlavy, praskají mozkovny a trhají těla na kusy. Stopáž tentokrát vůbec nevadí, kor když snímek v závěru dostojí svého názvu. Paráda. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Mimořádně napínavá a poutavá detektivka, která mi také místy temnou a depresivní atmosférou, vizuálním zpracováním a brutálními scénami vražd a poprav (roztržení těla na kusy pomocí lan a dvou párů volů) místy připomínala historickou obdobu Se7en. I tady patrá po nepolapitelném a rafinovaném vrahovi, jehož obklopuje opar tajemna a mysteriózna, dvojice vyšetřovatelů, starší emissar a jeho mladý pomocník. Odlehlý ostrov skrývá vedle množství pověrčivých dělníků nejedno kruté tajemství a úkladný maskovaný vrah nehodlá vyšetřování svých nechutných činnů nečinně přihlížet. Hra na kočku a myš začíná... 9/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý kriminálny historický thriller. Má veľmi dobrý príbeh odohrávajúci sa v devätnástom storočí na jednom menšom ostrove známom výrobou kvalitného papiera, kde dôjde k podpáleniu lode a následne aj k vražde, pričom všetko nasvedčuje tomu, že za to môže duch muža neprávom obvineného a popraveného pred siedmymi rokmi a tak je povolaný vyšetrovateľ, aby celý prípad vyšetril a zabránil ďalším vraždám. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak ma skôr sklamalo. Film zaujme už po chvíli, keď získa tú správnu temnú atmosféru, pôsobí to zaujímavo mysteriózne a celá zápletka o pomste a udalostiach spred niekoľkých rokov vyzerá skvelo, ale chýba mi tu výraznejšia gradácia, film sa stále nesie prakticky v tom istom duchu, čo ma ešte v prvej polovici dosť bavilo, ale časom aj napriek zachovaniu kvality môj záujem o rozuzlenie deja postupne opadával a navyše ma nezaujalo ani zďaleka tak, ako som spočiatku očakával, chýba tu viac nápadov a nejakých zaujímavých situácií, tých pár je vydarených, ale mohlo ich byť viac. A veľkým záporom sú dve situácie, ktoré ma skutočne znechutili, scéna so sliepkami a ukončenie naháňačky na koňoch, pri ktorej predpokladám, že ju jeden kôň neprežil a to mi znepríjemnilo celý zvyšok filmu. Pochvalu si zaslúžia hororové prvky, hlavne celá prvá polovica sa nesie v štýle hororu, zaujala ma atmosféra a pár scén je aj celkom napínavých, v druhej polovici už tieto prvky opadnú, ale zase sa tu nájdu dve výrazné krvavé scény, ktoré pôsobia dosť drsne. Herecké obsadenie je celkom dobré, ale dalo sa využiť aj lepšie. Je tu plno známych tvárí, ktorých prítomnosť poteší, lenže ich postavy nie sú až tak moc zaujímavo podané, z celého filmu som si dokázal vypracovať nejaký vzťah prakticky iba k hlavnému hrdinovi, Cha Seung-Won mi v tejto zaujímavej úlohe detektíva staršej doby sadol dobre, ale ostatní sú už menej výrazní. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, všetky žánre sú kvalitne zvládnuté, či už historický, kriminálny alebo aj mysteriózny. Blood rain je zaujímavý temný kriminálny film z minulosti, ktorý určite stojí za pozornosť a zaslúži si lepšie hodnotenie, aj keď tá druhá polovica ma už bavila o niečo menej, ale kvôli tým dvom situáciám nemôžem a hodnotím horšie, vadili mi. 67% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Brilantne vystavany, komplikovany, do detailov prepracovany thriller, ktory si zasluzi pozornost kazdeho filmoveho labbuznika. Vyzaduje adekvatnu sustredenost, pripadne aj druhe zhliadnutie (moj pripad), ale naozaj to stoji za to a po pochopeni a zlozeni vsetkych dielov a nuancii sa dostavil naozaj silny zazitok. Detektivny pribeh, odohravajuci sa v uzkej komunite ludi, na ostrove, ktory je takym malym svetom, fungujucim sam o sebe. Spolu s hlavnou postavou (detektiv) sa dostavame hlbsie a hlbsie do miestnej komunity, a zaciname zistovat, ze je tu nieco prehnite. Udalost, ktora tento ostrov v minulosti poznacila niecim strasnym, co sa teraz derie na povrch. Samotne zasadenie pribehu do historickeho postredia ma velky podiel na skvelej atmosfere. Mysteriozny nadych, nadprirodzeno, dedinska samanka, to vsetko v tomto prostredi posobi velmi prirodzene. Zaujimave je taktiez sledovat mierne zasahy zapadnej kultury a ich vyznam a vplyv v historickom filme odohravajucom sa v Korei. Nevraviac o tom, ze historickych detektivnych pribehov vela nieje, takze atmosfera je naozaj velmi specificka. Netreba sa vsak bat toho, ze je to film azijsky. Je to taktiez film moderny, obsahujuci mnohe prvky, ktore sa sa daju najst v zapadnych filmoch a tunajsim divakom budu familiarne (ritualne vrazdy, moderny vizual). Preto si aj myslim, ze Blood Rain je filmom svetovych proporcii a jednym z tych, ktore by mali byt v sirsej miere predstavene zapadnemu publiku. (10/10) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Poručík Lee prichádza na opustený ostrov, aby prešetril požiar na jednej z prepravných lodí. Keď sa nasledujúce ráno objaví mŕtvola muža, prepichnutého cez drevený kôl, pričom od hrôzostrašného nálezu deň po dni pribúda jedna obeť za druhou, miestne osadenstvo začína šíriť nadprirodzenú historku o zosnulom mužovi, ktorý sa vrátil zo záhrobia, aby pomstil smrť všetkých členov svojej rodiny. Od tohto momentu má všetko vo svojich rukách samotný kráľovský vyslanec, ktorý musí jasne preukázať, že za zločiny spáchané na ostrove, určite nie je zodpovedný žiadny duch, ale niekto z miestnych obyvateľov. Na niektorých webových stránkach je "Blood Rain" zaradený do horor žánru. No a vedzte, že pár slušných gore záberov sa pri tomto kriminálnom slashery veru nájde. Bohužiaľ, ide skôr o vrabca v ruke a holuba na streche, takže násilia je viacmenej poskromne. Myšlienka príbehu je síce jasná, no samotný vývoj deja je mierne skomplikovaný prelínaním minulosti so súčasnosťou. Nenudil som sa, no taktiež nemôžem tvrdiť, že by som zo samotného snímku ostal zarazený do fotelky. Akoby mu totiž tým že postráda atmosféru chýbala duša. Záver ponúka niekoľko zaujímavých zvratov, čo je však pre Kóreu typické. Pri hodnotení som nejak na pochybách, ale kto má dnes vo všetkom jasno ;) - 65% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Korejský středověký thriller/detektivka s lehkým odérem mysteriózního hororu. Občas jsem se trochu ztrácel ve změti korejských jmen a ve druhé půli malinko zasmrádne nějaké to klišé, nicméně scénárista si zaslouží pohladit a keksík. Dost dobré. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Korejská verse soudce Ti je celkem slušná, leč nedrží konzistenci; film se rozpadá na dvě poloviny, první napínavou a druhou zvrhlou v rozvleklý a zmatený slepenec, u kterého jsem chvílemi jen s potížemi udržovala pozornost. A některé postavy a činy by se hodilo víc rozpracovat, i přes tu rozvleklost zůstalo něco zbytečně a ku škodě věci nedořečeno. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Typická ukážka môjho problému s kórejskými filmami - hneď od začiatku veľké množstvo informácií podaných hŕŕŕ štýlom a veľa mne nič nehovoriacich a do jedného splývajúcich mien a tvárí. Nosná kostra príbehu však bola celkom zaujímavá, aj keď miestami sa mi to zdalo mierne prekombinované. Potešila ma aj na oko pekná výprava. Na záver ma ale dostihol môj problém z úvodu, kedy bol odhalený vrah a mne chvíľu trvalo, kým som si jeho postavu dokázal zaradiť. Finále príbehu sa mi už zdalo trocha zbytočne melodramatické a naťahované. Slabší priemer. 55/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Zdejší obsah filmu celkem navnadil a na film jsem se celkem těšil. Po dokoukání ale převládá spíš zklamání. Dle zdejšího poměrně vysokýho hodnocení jsem čekal daleko víc než mi nakonec bylo nabídnuto. Tím ale v žádným případě nechci říct, že by šlo o špatnej film. Jen jsem měl asi zbytečně velký oči. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Bezesporu skvele vystaveny pribeh, tedy ve svem zakladu. Ovsem kolem tohoto velmi dobreho jadra je nabaleno mnoho zbytecnych, rozptilujicich casti ktere z jinak opravdu napinave historicke detektivky delaji nekdy az prilis klisovitou podivanou. Herecky je film velmi slusne zvladli, predevsim dve hlavni postavy ztvarnene Seung-won Chaem (the big scene) a Yong-u Pakem (Silent World, Shiri, Musa) predvadeji ukazku vytribeneho moralniho duelu ktery prave pripomene jiste prvky ze zmininovaneho Jmena ruze. 3-4 hvezdicky. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Historická detektivka s lehce psycho atmosférou, zajímavá už jen tím, že se odehrává na ostrově v komunitě lidí zabývající se výrobou papíru. Syrové. Vraždy lidí, které se až nápadně podobají popravám, nespravedlivě nařízeným před několika lety. Inteligentní vyšetřovatel a ukryté souvislosti, které by člověk raději nechtěl znát. Děj členěný po dnech. Jediné negativum příběhu spočívá v tom, že už dlouho se mi nestalo, abych se na začátku neorientoval v postavách. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nakoniec z toho bola nielen zaujímavá pomsta ale aj detektívka. Priznám sa ale bez mučenia, mala som z tých bradatých tvárí chaos, každý mi prišiel rovnaký a veru trvalo mi kým som sa zorientovala, hlavne, keď začali skákať v čase...nakoniec som sa z toho, ale nejako vysomárila. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka zasazená do středověku na jednom Korejském ostrově, který je známý výrobou kvalitního papíru. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Pro zdejší asianfily patrně další katarzní zážitek, pro mě jenom potvrzení, že na Dálném Východě se točí filmy stejné kvality, jako všude jinde na světě. Samozřejmě, v současnosti existuje silná generace skvělých, originálních a právem oceňovaných tvůrců, nicmémě i v tomto regionu najdeme přehršel průměrných, popřípadě i špatných snímků. Hyeolui nu je případ průměru, který očividně nemá vyšší ambice než komerční úspěch. Hlavní problém vidím v údajně toliko oceňovaném scénáři: Mnoho postav stěžuje orientaci v zamotaném ději (a pro Evropana to platí tím tuplem), i po skončení filmu stále zůstávají otázky (např. nevyjasněná postava čarodějky a její motivy jednání, stejně tak pomatený stařec apod.) a ve snaze o co nejefektivnější způsob vraždy se z policistů občas dělají úplní idioti. Co se týče formální stránky, souhlasím, že v podstatě nejde, co vytknout, na druhou stranu se ale nejedná o nic vskutku excelentního a úžasného. Zajímavý je tak akorát skok v ději v rámci jednoho záběru bez použití střihu. Velice hezký prvek, kterého jsem si všiml dvakrát. Je to ale jen taková maličkost, jež má na celkový dojem minimální vliv. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý historický thriller s detektivní zápletkou a nečekanou pointou. Rozjezd je poněkud pomalejší a měl jsem velké potíže identifikovat jednotlivé ostrovany. Když se ale naplno rozjede série vraždění, film nabere ty správné obrátky a až do konce už se nezastaví. ()

Reklama

Reklama