Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (403)

Matty 

všechny recenze uživatele

Vzájemné dokazování si čí kung-fu je lepší už dlouho nebylo tak zábavné. Jet Li exceluje uvnitř arény coby čínský národní hrdina v kýčovité pohádce s reálným základem, ale z důvodu zachování nesmrtelnosti legendy realitou jen lehce poznamenané. Choreografie soubojů je nadpozemská, doslova a do písmene. Zrežírování těchto scén není nikterak inovátorské, Ronny Yu však dokázal dotáhnout běžně používané techniky téměř k dokonalosti. Díky zběsilým soubojům, kdy nechybí ani praskot lámaných končetin (které se následně jako zlomené nechovají, ale čert to vem), nepůsobí Fearless jako zástupce žánru tolik oblíbeného někdy v 80. letech zastarale ani dnes. Jako bojová akce to navíc není film myšlenkové zcela vykostěný. Poté, co hlavní hrdina jedná zbrkle a bez rozvážení, zaslepen pomstou, prochází v druhé třetině jakousi přírodní očistou těla a duše, pokáním. Uvědomuje si důležitost jednotlivých životních hodnot a poznává pravou lásku – kdyby to nebylo tak kýčovité, začal bych věřit, že hlavní podstatou filmu je duchovní cesta, nikoliv lámání kostí. Plytkost politické roviny, která vyvstane teprve v závěru, bude nejspíš mnohé iritovat. Číňané museli odjakživa vzdorovat utlačovatelským imperialistům ze západu a pohrdavým Japoncům z východu, ale odjakživa jim ukazovali, že se i v těch nejtěžších okamžicích dokáží postavit na vlastní nohy. Podezření z komunistické propagandy trošku upozadňuje tento dialog: – „Nebojuj. Život je důležitý“ –„Víte, o životě nerozhoduje jen jedna osoba“. Ale ať si některé náznaky přeberete jakkoliv, nemá smysl kazit si požitek z prvotřídní akční „mlátičky“, v poslední době jich až tolik nevzniká. Všichni se tváří, že něčím podobným v dospělém věku opovrhují a přitom nikdo, kdo vyrůstal na Šaolinech apod. nedokáže zcela potlačit své animální pudy: maso, krev – boj! 75% Zajímavé komentáře: Marius, Lateef, InJo, Ender66 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výpravné, dobre natočené, s veľmi dobrou (hoci nie úchvatnou) bojovou choreografiou. Lenže je vidieť, že to zostrihali z podstatne dlhšieho filmu, takže sa to zvrháva na obyčajnú turnajovku s dobrými zápasmi pozliepanými zúfalo tuctovým príbehom a suchými dialógmi. Hlavne prvá 40-minútovka je zúfalá. Bitky skvelé, ale príbeh nikde, a hlavne mi strašne prekážal Jet Li pokúšajúci sa "hrať" - toho chľastajúceho, ješitného hajzlíka som mu fakt neveril, na to by potreboval mať vo svojom hereckom repertoári viac ako jeden kŕčovitý, priblblý úsmev. Našťastie od polovice sa začne diať aj niečo iné, takže film prudko naberie na zaujímavosti. A Jet je potom klasicky nadhľadovo "bohorovný", čo zvláda dobre. Rozšírená verzia musí byť stokrát lepšia, toto je vlastne tuctovka na jedno pozretie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem neviděl tak kvalitní souboje, kterými se může pyšnit právě tento film. Jejich choreografie, to jak jsou natočeny, ty ladné, nádherné pohyby, se kterými se Jet Li pohybuje. To všechno je tak krásné a čisté, že nemůžu jinak a musím tomuto filmu dát čistých pět hvězdiček. Ten příběh totiž rozhodně potěší. Obávaný bojovník je pro mě totiž opravdu hodně velké překvapení. Dost možná nejlepší Liho film, který jsem kdy viděl. Jeho potenciál byl řádně využit a začíná mě mrzet, že ho nedokázal někdo využít už dříve, minimálně tak dobře jako v tomto filmu, a to také doufám, že se časem napraví, protože čas se krátí a Jet Li právě už kolikrát tvrdil, že sekne s herectvím, je jen otázka času, kdy s tím opravdu sekne, nebo možná jen vyhrožuje, aby nakonec dostal takové role, jako právě zde. Nádherný, citový film, který se rozhodně nezapře s jeho původem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,633,730Tržby Celosvetovo $68,072,848Tržby za predaj DVD v USA $$30,631,766 //počet predaných kusov 1,586,460║ __Ronny Yu po nie celkom výraznom filme Freddy vs. Jason(40%) natočenom v USA, založenom na známych horrorových postavách a nekonečných teen-vyvražďovačkách, natočil v celku solídny film odohrávajúci sa v Číne s názvom Obávaný bojovník. Menšie výhrady k jeho réžii mám, neočakával som na začiatok samozrejme nič prevratné ale na to, že sa celý film točí skoro len okolo hlavnej postavy funguje to, až na malé drobnosti pri budovaný atmosféry v samotných súbojoch, keď nie vždy dokázal správne umiestniť kameru či navodiť sklúčujúci okamžik tak aby sme to viac prežívali s trpiacími osobami až na ten záver film tam mu to už dá sa povedať že vyšlo omnoho lepšie. Na koniec musím usúdiť že Ronny Yu má niečo do seba a keď nepoľaví môže ešte napredovať. Film mal po uvedený do kín úspech hlavne v samotnej Číne($13milUSD) a potom len v USA($24milUSD), v ostatných krajinách bez väčšieho povšimnutia kinami len prefrčal ( u nás pre istotu ani nebol do kín uvedený išiel rovno na DVD, vďaka čomu som ho mohol vidieť ) , čo je škoda lebo je to aj taká spomienka na roky 70., keď sa k nám z Ázie hrnul jeden film za druhým, takže fanúšik starých filmov musí byť z tohto filmu nadšený. __Jet Li po veľmi vydarenom Utrhnutom z reťazí ( Unleashed/ Danny the Dog ), ktorý je podľa mňa najlepším jeho počinom v jeho kariére aspoň z toho čo som ja videl. Vo Fearless nepoľavuje vo svojom výkone a možno je len na škodu, že sa scenáristi trochu viac nepohrali s príbehom, mohol to byť jeden z Top filmov roka 2006. Ak bude Jet pokračovať v nastavenom trende úloh tak sa môžeme do budúcna len tešiť, niekoľkoročná zástavka v USA ho dá sa povedať držala na uzde, až návrat späť cestou cez Európu do Ázie ho konečne nabažil na plnohodnotnejšie výkony. __Kamera v podaní u mňa neznámeho Poon Hang Sanga má svoje krásne momentky pri snímaná krásnej prírody vo vnútrozemí obkolesenom do zelena sfarbenými pohoriami kde sa odohráva stred príbehu s úplne ukľudňujúcim priebehom. Pri akčných scénach možno len chýbali trochu väčšie skúsenosti ale konečný výsledok je stále nadpriemerný. Triková stránka pri nadhľade na miesta kde sa odohrávajú boje nieje v dnešnej dobe až taká premakaná ale to sú len detaily v chvíľkovom snímaní z horného pohľadu. __Choreografia bojových súbojov pripadla na legendu ako je Yuen Wo Ping (The Matrix, Tiger a Drak) a je to hneď poznať, prináša nám plnohodnotné - teda nadľudské schopnosti pri mnohých súbojoch. A pri takomto filme to len prospieva pokiaľ máte radi trochu viac fantázie v akčnom podaní. /85%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Tečka ve velkém stylu, která dokazuje, že Jet si pořád drží formu a nebojí se vydat ani na tenký let seriózního herectví. Fearless rozhodně není bez chyb, ale lepší návrat v čase, do dob, kdy hongkongské filmy vládly světu, vám asi v současnosti nikdo nenabídne. Tohle není snímek z rodu Tygra a Draka nebo Hrdiny, Fearless nabízí místo superhrdinů v bambusových pralesech výraznou charakterovou studii velmistra kung-fu. Scénář a především divoce poskakující tempo přesto zřejmě nejvýrazněji snímku ubírají. Ronny Yu naštěstí režíruje jako o život a Yuen Woo-Ping znovu dokazuje, že má v rukávu notných pár es. Povinnost pro každého fanouška filmů s tématikou bojových umění. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film jde v tradičních stopách Hong Kongských filmů a můj nejoblíbenější WuShu bojovník posledních let Jet Li ukazuje proč je stále hvězdou. Jeho kreace a bojové umění je perfektní a jeho proměná, na které prakticky film stojí, je bezchybná. Z arogantního pomstichtivého fracka k hrdinovy národa, který je symbolem pro všechny okolo. Pokud opravdu existuje o 40 minut delší verze moc se na ni těším a doufám, že přibudou některé další roviny, který příběh hrdiny národa nabízí. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tradične vystavaný príbeh o národnom hrdinovi (pre Jeta nič nového, i keď Fearless sa v tomto smere zo všetkých berie zdaľeka najvážnejšie) s výbornými martial arts scénami. Síce žiadna revolúcia, ale bez hanby precízne a mimoriadne slušne odvedené remeslo. A veľmi som zvedavý na nezostrihanú, cca 150min. verziu, v ktorej okrem scén s Michelle Yeoh (v linke vykreslenia postupného prerodu charakteru ústrednej postavy filmu tieto scény citeľne chýbajú) je aj jeden dravý súboj medzi Jetom a thajským boxerom...UPDATE: Za director´s cut verziu idem este o bod vyssie. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Postava Huo Yuan Jia s jeho nesporně bohatým životním příběhem a učením skýtá nejen pro filmaře ohromný potenciál. Je tedy docela zarážející, že si ho Číňani "vyplýtvali" v tak klišovité a prozápadní formě stojící především na akci. Některé ze soubojů mají bezesporu nápad a náboj (o tom žádná), ovšem celkově se žádný zázrak nekoná (obvzláště kvůli dost rušícímu střídání zrychlovaček a zpomalovaček). Ovšem bez soubojů by zbylo jedno obrovské celkem nudné klišé - takže ještě že tu jsou. Jediné co na snímku zaujme je netradiční závěrečný souboj dvou navzájem se respektujících a čestných protivníků - je to pravděpodobně jediný moment, který by tak člověk očekával ve snímku o "zakladateli moderního učení Wu Shu". Jet Li se ve své roli snaží a zatímco fyzicky ještě obstává na výbornou, tak dramatické herectví rozhodně není jeho silná stránka. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jet Li nám odmítá zestárnout a radši zraje jako víno. Bitkuje mu to stále na jedničku a herecky se mi taky líbil. Všem určitě nejvíc utkví souboj s Nathanem Jonesem, ze kterého se nám pomalu klube nepostradatelná součást pořádného akčního nářezu. Celkové morální poselství mi dojem nekazilo, akorát si Ronny Yu mohl odpustit ty zrychlovačky (hlavně ze začátku) a zpomalovačky, působilo to na spíš rušivě než cool. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Smyslem WuShu je disciplína. Ne pomsta" ...... Výtečné choreo soubojů, akční kamera. Bitvy na život a na smrt. To jsem chtěl vidět a zhruba 60 minut akce mě uspokojilo. Bohužel, když se nebojuje, tak to taková pecka není. Ale nevadí, akce to napraví. Aspoň vydržíte až do konce. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Shigeru Umebayashi: 1. Opening Title - Wu Shu Jing Shen ,2. Shanghai Fight ,3. Kids ,4. Master Huo's Fight ,5. Kids 2 ,6. Kids 3 ,7. Huo Yuanjia's Theme ,8. Tianjin Fight ,9. Mrs. Huo/Action ,10. Huo Yuanjia and Master Qin ,11. Yuanjia and Qin ,12. Qin Enters ,13. Sword and Fist ,14. Man's Theme ,15. Yuanjia's Sorrow ,16. Mother & Daughter ,17. Yuanjia Falls ,18. Village Flute/Children Play with Dragonflies ,19. Village Flute Solo ,20. Season Changes ,21. Moon Explains ,22. Yuanjia and Moon ,23. A Long Road Home ,24. Jinsun and Yuanjia ,25. Shanghai Fight ,26. Action 5 ,27. Jinsun and Yuanjia 2 ,28. The School Opens ,29. Habanera from Carmen ,30. Hasu - Tea Ceremony ,31. Wu Shu Jing Shen ,32. Tanaka Fight ,33. Final Fist 1 ,34. Final Fist 2 ,35. Fearless Men/Theme of Yuanjia and Moon ,36. Ending - Wu Shu Jing Shen, ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Druhý nejlepší film od Jet Li. Fearless je hodně atraktivní Martial arts flick. Akční scény jsou vzrušující, mají náboj, dostatek energie a každý fight má inovační choreografii. Nejlepší souboj byl jednoznačně s masivním obřím hovadem, který měl snad kůži ze skály. I přesto, že příběh byl velmi jednoduchý, tak díky časté a skvělé akci si pětihvězdu film zaslouží. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Šablonovitá vyprávěnka o bojovníkovi, který sice uměl od mládí zápasit, ale pravé moudrosti dosáhl až skrze pokání, utrpení a sázení rýže. Pak obrátil svou pěst na službu vyšším cílům a pozdvihl otřesené čínské národní sebevědomí. Pozor, vyskytuje se východní bojovnické rozumbradění! Krom výše zmíněného zbývají již jen nereálné, leč velmi efektní souboje, a právě ty jsou pro mě největším kladem filmu. Je to určitě škoda, protože život Huo Yuanjina i film sám naznačují, že o čem točit je. Vysněné vyznění filmu však některé zásadní momenty života protagonistova hrubě překrucuje a posouvá je do hlubin patosu, zplošťování hlavní postavy a nekritického, jednostranného obdivu k tomu, co běžně bývá ve filmech o bojových uměních obdivováno. S bojovnickými hodnotami druží se i čínské vlastenectví, které naštěstí nesklouzává k tupé kritice jiných národů. Silné **. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Velkolepě pojatý příběh o tom, že bojovat není vždy nutné, podaný překvapivě s občasnou skrytou symbolikou, nečekaným a silným koncem a hlavně výbornou akcí Jeta Li. V příběhu sice není čistě originálního vůbec nic, ale svižná forma vše vynahrazuje. Na to, že film jako takový trvá jen něco přes hodinu a půl, se toho stane docela dost a divák nestihne popadnout dech. 85% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Fearless nie je film, v ktorom hrajú prvé husle súboje, a to napriek tomu, že sú skutočne excelentné. Osobne si nepamätám film, ktorý by tak dokonale rozobral etickú stránku bojových umení. Faktom je, že ten kto sa im nevenuje, nemôže to doceniť, pretože málokto z tých, čo wushu alebo iné bojové umenie necvičí, chápe fakt, že keď vás niekto naštve je omnoho ľahšie udrieť, než sa toho zdržať. Takisto prirovnávanie k starším Jetovým kúskom je podľa mňa trochu mimo lebo tieto Fearless prekonáva o niečo zložitejším príbehom a herecky celkom vydarenou premenou hlavnej postavy. Tiež by som dej nenazval šablónovitým, pretože klasické mlátičky mali skôr linku frajer – porážka- tvrdý tréning – víťazstvo, kdežto tu onu fázu tvrdého fyzického tréningu prakticky nahradí sebareflexia hlavného hrdinu na vidieku. Takisto sa mi veľmi páčilo, že sa autori vyhli hádzaniu Japoncov do jedného vreca a históriou vzájomných vzťahov podmienená nevraživosť nedonútila režiséra k zobrazeniu japonského protivníka ako zákernej krysy. Scéna rozhovoru súperov pri čaji je tak jedným z vrcholov celého filmu. Jediné negatíva tak vidím v niektorých strihových finesách, ktoré mierne kazia súboje (zrýchľovačky a strihy v rámci jedného záberu). Hodnotenie 10/10 je čisto subjektívne, vzhľadom k tomu že ako wushu cvičenca ma tento film oslovuje i v úplne iných rozmeroch, než bežného diváka. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

To co jsem právě viděl, ve mně zanechalo velice hluboký a silný dojem. Obvykle nepíšu komentáře hned po skončení filmu, nechávám si všechny scény znovu projít hlavou a často se k vlastnímu psaní dostanu až o dva tři dny později, jednu z mála výjimek činím právě teď. Není to ani pět minut, co jsem se zatajeným dechem sledoval Jet-li ho dokonalé wu-shu pohyby za svitu měsíce a už musím vše, co jsem za posledních 105 minut zažil dostat ze sebe ven. Je toho hodně, co chci říct, doufám, že budete trpěliví. Především bych chtěl zdůraznit, že tento film se mi vryl do paměti jako brilantní, citově krásný a vizuálně hodnotný snímek okořeněný tou nejlepší možnou a choreograficky maximálně zvládnutou wu-shu akcí na světě! (Tony Jaa je jiná kategorie). Příběh Huo Yuan Jia je vystavěný na proměně ctižádostivého, sebevědomého a cílevědomého rváče v morálně, citově a eticky vyspělého muže. Proměnou prochází snad i samotný Jet-li, jehož kariéra, chýlící se ke konci, nabírá v posledních stádiích obrovský rozmach a Jet-li stejně jako v Unleashed potvrzuje, že je více než schopným hercem. Souboje (i když zde hrají pouze vedlejší roli) jsou něco neskutečného, zpomalované detailní záběry všemožných úderů jsou třešničkou na dortu, jehož těsto vzniklo z poctivé práce choreografů, skvělých bojových kvalit všech protagonistů a výborné volby střihačů a kameramanů. Fearless celkově působí jako správně poskládaná mozaika a já jí zařazuji do nepočetné skupiny pětihvězdičkových. 66,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem úchvatné. Výborně zfilmovaný příběh o Huo Yuan Jiovi, který poté co našel pravé hodnoty života, se rozhodl bojovat za svoji čest a za svůj národ a stal se národním hrdinou. Jet Li zdaleka nepatří do starého železa, naopak poslední dobou točí jeden lepší film než druhý. Škoda jen, že Michelle Yeoh není k vidění častěji. Ačkní scény jsou jedny z nejlepší jaké jsem nejen poslední dobou viděl (naprosto dokonale secvičená choreografie). Vím, že Fearless není úplně dokonalý snímek, ale svým zpracováním a dokonalou atmosférou mě totálně ohromil a už pět minut po zkouknutí můžu říci, že jsem to rozhodně neviděl naposledy. P.S. Brzy si musím sehnat Director's cut, snímek se prý rozrůstá do té správné šířky........ ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní čínský film. Asijské akční filmy moc nemusím, nedokážou se přizpůsobit realitě a ukazují sci-fi létání po obloze, vrhání dýk kilometr daleko, nebo rozbíjení skal pěstí. Nikdy jsem nepochopil komu jsou takové filmy určeny. Alespoň já při takových fantasmagoriích zvedám oči v sloup, natož abych oceňoval "bojovou" scénu ve vzduchu . Raději si vychutnám méně pompézní filmy, které ukazují umění boje v reálné podobě. Obávaný bojovník to z velké části dokázal a možná proto se mi líbil. Rovněž si párkrát vybral svojí chvilku a popřel všechny fyzikální zákony, ale rozhodně to nebylo tak markantní, jako v jiných podobných filmech. Boj, hlavní prvek filmu, jsem si vychutnal. Příběh už mě tolik nebral, režisér nedokázal pracovat s emocema, zvlášť u suchého asijského publika se divím, že trochu víc nepřeháněl. Proto všechny scény, které mají pracovat se smutkem, úzkostí, zoufalostí nebo radostí, neobstály. Občas se mi zdálo, že vidím skrytou čínsko-komunistickou propagandu, určenou pro čínské publikum, což se mi moc nelíbilo, každopádně jsem se mohl plést. 70% 28.01. 2010 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nejsem zastáncem zvyšování sebevědomí čínského národa a mé wu-shu by rovněž potřebalo trošičku vypilovat, ale jsem fanda zásadních životních rozhodnutí. Já jsem se v útlém věku rozhodl, že nebudu kouřit, což považuji za o něco snažší závazek, než když se Huo Yuan Jia rozhodl, že nabančí každému, kdo si o to řekne. A jelikož se nevyhýbal žádné konfrontaci chodidel s čelistmi, tak to snad ani nemohlo být nudné. I když z nikoli časově nevýznamné metodiky sázení rýže jsem zase tak na větvi nebyl. ()

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama