Reklama

Reklama

Mladý právník Anthony Lawrence chce od života všechno. Zná ta správná slova, má správné konexe a vždy prosadí svou. Stylové melodrama s Paulem Newmanem v hlavní roli vás provede světem filadelfské smetánky. Ve vedlejších rolích uvidíte pravou hollywoodskou elitu: Barbaru Rush, Briana Keithe, Alexis Smith, Billie Burke, Johna Williamse a další jména zapsaná do filmové historie. Robert Vaughn si za svou roli společností zavrženého aristokrata, pro kterého Lawrence riskuje celou svou kariéru, odnesl nominaci na Oscara. Hoši z Filadelfie vás zavedou do světa společenských skandálů a nezměrných ambicí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Newman v další sympatické roli v dramatu na téma kariérní vzestup a ohledy na společenský status – budeš to rvát hlava nehlava, než skončíš jako uznávaný právnický zvíře a další namyšlený, cynický člen privilegovaný smetánky, a nebo neztratíš sebe sama, zachováš se správně a se ctí? Překvapivě komplexní a poutavý dvě hodiny, nechybí troška romantiky, soudního napětí na závěr. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Milý Santo, dones mi prosím skautskou uniformu a lokomotivu. A pytel plný triků! Černobílý počin s ještě hodně mladým, tentokrát trošku umírněnějším, Paulem Newmanem. Snímek, který ukazuje život Anthonyho Lawrence (Newman), mladého muže z Philadelphie, pěkně od začátku. Můžeme sledovat jak si Anthony postupně buduje svou pozici mezi smetánkou ve městě Deklarace nezávislosti. Jeho začátky na stavbě, vztah a lásku k jedné ženě, jeho právnické úspěchy i krátkou pasáž z války v Korei, kde přijde o ruku jeho blízký přítel Chat (Robert Vaughn). Anthony mu slíbí, že ihned po válce ho vyhledá. Snaží se, ale Chat úplně zmizel, má jiné jméno, protože ho jeho vlastní rodina vydědila a nechce mít s opilcem a zkrachovalcem nic společného. Aby toho nebylo málo, je Chat obviněn z vraždy a chce, aby ho zastupoval Anthony, protože nevěří právníkům své rodiny. Tony o této variantě původně nechce slyšet, protože se jako právník specializuje na daně a ne na trestní právo. Nakonec však do případu jde a svého přítele zastupuje, i když ví, že může ztratit svou práci i celou kariéru, kterou si tak dlouho budoval. Závěrečná scéna u soudu, kde Anthony doslova září, povyšuje tento film téměř na absolutní špičku. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem vynikající! Byla by ovšem škoda toto brilantní drama odbýt jedním přívlastkem. Hoši z Filadelfie mají sice delší stopáž, ovšem nezahrnuje ani minutu, která by mohla diváka nudit. Neustále se něco děje, ať už v kariéře začínajícího právníka Tonyho, kterého perfektně zahrál Paul Newman, či v jeho osobním životě, popřípadě v životech osob, jež ho obklopují. Snímek stojí na zdařilém příběhu dle knižní předlohy a výsledný dojem dotváří nejen ohromující herecké výkony, ale také hudba, která sice nevyniká žádnou výraznou a zapamatovatelnou kantilénou, avšak atmosféru scén bravurně podporuje. Během závěrečné půlhodiny děj vygraduje v soudní spor v případu vraždy, což je neskutečně zdařilá tečka za již tak povedeným filmem. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Potenciál Hochů z Philadelphie byl vcelku spolehlivě pohřben jedinou věcí. A tou je přemrštěná stopáž. Na veškeré osudy, které se zde odehrávají by stačilo 90 minut. Proč se tvůrci rozhodli pro výskyt naprosto bezvýrazných scén tím, že délku protáhli o hodinu navíc, mi zůstává záhadou. Přesto se tu však najdou momenty stojící za pozornost. Úvodní lovestory mezi Newmanem a B. Rush, emotivní projevy Roberta Vaughna a pochopitelně sám velký Paul Newman, jehož výstup je i zde famózní. Původní hodnocení jsem viděl na 2*, avšak závěrečná soudní obhajoba je sama o sobě za 1*. Slabý průměr a o repríze nemám nejmenší nutkání přemýšlet. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý, pozoruhodný, podnetný a pomerne dlhý film režiséra Vincenta Shermana s vynikajúcou čiernobielou kamerou Harryho Stradlinga, a samozrejme, Paulom Newmanom v hlavnej úlohe v roli mladého právnika s niekoľkými láskami na svojom konte, pričom v úvode nepriamo spomínam, že snímok trvá dve hodiny a o čosi viac minút, pričom ani na chvíľu som sa nenudil. Nenudil som sa z viacerých dôvodov, jednak Paul predvádza naprosto excelentný výkon, kde ho stále považujem za nováčika, kde čoskoro túto vizitku zahodí za hlavu, lebo nadchádzajúce 60. roky budú plné v jeho zovretí, týmto filmom sa vymanil zo škatuľky začiatočníka, aby sa stal totálnym profesionálom. Vedľa Newmana, je perfektný Robert Vaughn v roli stroskotanca Chestera Gwynna, ktorému pôjde o život, za čo si pripísal nomináciu na Oscara. Inak, je známy z kultového westernu - Sedem Statočných, ktorý príde o rok. Popri mužských hereckých výkonov, vidím taktiež niekoľko ženských, kde námatkovo spomeniem len Barbaru Rush v úlohe Joan Dickinson, ktorá si zahrala lásku Tonyho Lawrenceho, čiže Paula Newmana. Zbytočne viac niečo pripisovať, treba istotne vidieť, nebude to potom na škodu veci, práve naopak, čosi sa človek zaujímavého dozvie, nech sa páči... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Anthonyho matka mala jasno v tom, aký osud by dopriala svojmu jedinému synovi. A keď dostal mladý právnik lekciu od svojej milej a svojho budúceho svokra, jeho životná púť zdrsnela. Priame a pragmatické chovanie mu priniesli úspech a uznanie, ale jeho najvačší boj mal ešte pred sebou... Paul Newman excelentným výkonom strháva na seba pozornosť a na konci 50-tych rokov už bolo jasné, že sa zrodila herecká hviezda. Vyzdvihnúť treba aj kvality Roberta Vaughna v úlohe jeho priateľa Chata. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Příběh zasazený do 40. a 50. let připomene některé z Galsworthyho textů - nejenom převažujícím prostředím vyšší střední třídy, ale i otázkami, které se řeší (střet mezi materialismem a idealismem, kariérou a životními zásadami). Zejména si nelze nevybavit povídku První a poslední, kterou před lety adaptoval pro Českou televizi Dušan Klein: I zde se ocitáme v právnickém prostředí, i zde jde o konfrontaci prvního (Paul Newman alias úspěšný advokát Tony Lawrence) a posledního (Robert Vaughn alias jednoruký zbídačený ožrala Chet Gwynn). Sociální kritičnost tématu je ovšem poněkud utlumena jeho filmovým pojetím, k němuž se slovo "stylový", s nímž operuje oficiální text distributora, velmi hodí. Hoši z Filadelfie (neplést s románem Hoši od Bobří řeky) svým zpracováním dokonale reprezentují to, co máme na klasických hollywoodských filmech tak rádi, i to, co nám pije krev. Tak třeba otravná melodramatická hudba v podkresu a závěr filmu, při němž jedno oko nezůstane suché jsou evidentně nevyhnutelné. Vynikající herecké výkony hlavních protagonistů a inteligentní dialogy však tyto (z mého pohledu) problematické prvky přinejmenším vyvažují. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hoši z Filadelfie, poctivá stará filmařina s divácky vděčným prostředím zkaženosti společenské smetánky. Snobské ovzduší neupřímnosti rozvíjí dvě plnohodnotné dramatické linie. První je morálně etické dilema při budování kariéry a vylepšování osobního společenského postavení uprostřed všeobecné přetvářky a umné manipulace. Druhá je milostný příběh, kdy všeobecná nálada klamu nedovoluje důvěřovat a bezprostředně se poddávat vlastním citům. Hledá se odpověď na otázku, zda si lze i v elitářském prostředí napjatého vztahu závislosti zachovat morální ctnost a bezúhonnost bez postranních úmyslů. Lehce se otírá i o konkrétní dopady policejní válečné akce. Hlavní postavou zručně vybudovaného dramatu je mladý Anthony Judson Lawrence (dobrý Paul Newman), ctižádostivý student práv na prahu zářivé budoucnosti. Každý tah nabízí možnost i těsnější poddanství. Cesta vzhůru vede po ostří nože, cesta za štěstím je plná předsudků a pouze talent slovního eskamotérství je jedinou přijatelnou variantou řešení bez potoku krve. Hlavní ženskou postavou je oduševnělá Joan Dickinson (šarmantní Barbara Rush) s upřímnou snahou o vymanění se z elitářské nesvobody a blahobytu. Rafinovaně vyslovená slova zhoubně nakazí i energický optimismus. Důležitou postavou, a zároveň prostředkem katarze, je Tonyho kamarád ze školy a příslušník společenské elity Chester A. Gwynn (dobrý Robert Vaughn), ostrakizovaný ve jménu nepohodlnosti a celistvosti majetku. Výraznou ženskou postavou je citově vyprahlá Carol Wharton (zajímavá Alexis Smith), využitá ve jménu předurčené kariéry. Mezi výrazné postavy patří hrdý Irčan Mike Flanagan (dobrý Brian Keith), ochranná ruka nad Tonym, a Kate Judson Lawrence (elegantní Diane Brewster), Tonyho matka s trvalou podporou rodinného společenského vzestupu. Z dalších rolí: dětinská zámožná stará dáma J. Arthur Allen (zajímavá Billie Burke), manipulativní Joanin otec a respektovaný právník Gilbert Dickinson (dobrý John Williams), Carolin manžel s ušlechtilým vystupováním a uznávaný právník John Marshall Wharton (příjemný Otto Kruger), Tonyho využitý spolužák Louis Donetti (zajímavý Paul Picerni), nervózní Chetův strýc Morton Stearnes (Robert Douglas), mocný a manipulativní Shippen Stearnes (velmi zajímavý Frank Conroy), epizodní Joanin manžel Carter Henry (Anthony Eisley), či povýšený majordomus George Archibald (Richard Deacon). Výlet mezi smetánku s jejich skandály a intrikařením je divácky vždy atraktivní. Příběh zaujme a upoutá pozornost poctivým herectvím i vyváženou dramatičností. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film zaujme hlavne scenarem (nektere veci mi ale prisly nedotazene, jinak bych dal za pet) a vybornym Newmanem. Zajimave bylo i nahlednout do zivota vyssi tridy nekde ve Philadelphii, i kdyz realita vypadala asi zase jinak... ()

wafc 

všechny recenze uživatele

Mam rád filmy z právního prostředí. A tohle je černobílý právní orgasmus, hlavně při pohledu na Barbaru Rush, která má nádherné rudé rty i přes tu barevnou absenci. Ze začátku mě trochu vadila Newmanova nepřitomnost, ale to je dáno příběhem. Nominaci za VH dostal sice Vaughn, ale nominaci bych dal spíš Krugerovi a hlavně ta ignorace Newmana je do nebe volající. ClintEastwood Když už chceš rozumovat, ty lingvisto, tak si alespoň zapamatuj jméno. Ten kámoš byl Chet, ne Chat, chjo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl pocit, že Hoši z Filadelfie budou dalším romantickým melodramatem. Osud matky hlavního hrdiny, hrdina co se zamiluje do dívky z bohaté rodiny, která ho opustí, když si ji hned nevezme. Naštěstí to v druhé půlce veme trošku jiný obrat, hrdina stoupá ve společnosti i v právnickém řemesle, buduje si kariéru a stává se z něj právnická superstar. Není to sice zrovna Grisham a je tu trošku moc načinčaných večírků a snobů, ale na tři hvězdičky by to i díky jako vždy skvělém Newmanovi stačilo. Na tu čtvrtou to vytahuje řekněme poslední půlhodina, kdy hrdina riskuje kariéru, aby hájil jednoho z nejstarších přátel obviněných z vraždy a především brilantní právnická bitva u soudu ve finále. Pro tohle miluju právnické filmy, takže sice trošku slabší, ale poctivé 4*. PS: A Vaughn ve své první známější roli taky není špatný. ()

Moraldo 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní podívaná s dobrými dialogy a hereckými výkony. Příjemný zážitek i po těch letech, které uplynuly od jeho vzniku. Paul Newman je prostě frajer, a platí to snad o každé roli ve které hrál. Tuhle nevyjímaje. ()

Související novinky

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama