Reklama

Reklama

Ve stínu Beethovena

  • USA Copying Beethoven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aby složil svou Devátou symfonii, musel být svobodný – ve všem... Jemný příběh o posledních letech života Beethovena – jeho vášni, žádostivosti, utrpení, jeho lásce a jeho genialitě. Beethoven právě dokončuje Devátou symfonii, jeho nejvýznamnější dílo. Je hluchý, nemocný, ve špatných náladách, zpitý a naprosto sám. Lidé ho obdivují a zároveň jím pohrdají, nikdo mu nerozumí a není zde nikdo, kdo by mu pomohl v jeho nejhorších chvílích – až na mladou ctižádostivou skladatelku… jeho múzu… strážného anděla… který se objevil v jeho životě. Jejich vztah, nejprve neohrabaný až trapný se brzy změní v opravdové přátelství a vzájemně prospěšné hudební partnerství. Partnerství, které umožnilo premiéru Deváté symfonie a dalo v posledních chvílích Beethovenovi mnoho štěstí a poklidu. Leitmotivem filmu režisérky Agnieszky Hollandové je svoboda, svoboda ducha a tvorby, ničím neomezena, protože jen tak lze v umění dosáhnout pravdivosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Cival 

všechny recenze uživatele

Harris přehrává, Kruger podehrává, Holland se drží konvencí a lámané angličtiny, takže všechno zachraňuje velký Ludwig. Óda na radost je jistě nejkrásnější skladba historie, hvězdičky si za ní ovšem nezaslouží polská matadorka, ale nebožtík Beethoven. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tetuška Agnieszka nemala na tento film veľa peňazí, a tak sa historickú atmosféru snaží navodiť nie davovými scénami a úchvatnou výpravou, ale... prirodzeným osvetlením. Alebo aspoň takmer. Všetko sa topí v temnote a blikavom jase sviečok a vy si zapamätáte, že toto bol vizuálne najtemnejší film od Sedem ;-). Zvyšok? Klasický priemer vhodný na "DVD doháňanie restov z kina". Dialógy sú síce dobre napísané, ale tých rečí Harrisa a Krugerovej stále v jednej a tej istej miestnosti je skrátka priveľa (v Ludvíkovom byte sa odohráva 70% filmu). Ed hrá tradične výborne, ale Diane je len o čosi lepšia ako v Tróji (to jej dirigovanie je fakt srandovné). Navyše film zažije vyvrcholenie kdesi na trištvrte cesty (premiéra deviatej) a potom už je to len také zadychčané dobiehanie po famóznom šprinte v cieľovej rovinke. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Nepříliš dobře zahraná a zcela standardně zrežírovaná nuda, která je koukatelná (vlastně spíš poslouchatelná) jen kvůli hudbě. Po filmové stránce ale naprosto nezajímavé. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film jednoho herce, jedné postavy, jednoho velikána a také jediné bestie. Ed Harris umí zahrát cokoliv od morálně založeného velitele vojenské jednotky, přes ostřelovače z druhé světové války až k malíři, který byl nepochopen. Ani tentokrát nezklamal a předvádí opravdu úchvatný výkon, který by si zasloužil aspoň nominaci za oscara. Jeho kreace je opravdu úžasná a v 80% scén jsem ho vůbec nepoznával a viděl v něm pouze tu bestii, kterou představoval. Diane Kruger není takové dřevo jako v Lovcích pokladů, ale ani velký zázrak. Škoda, že Agnieszka Holland trochu nepřidala na gradaci a atmosféře, protože scénář působí dost prázdně na to jaký mohl mít.. Beethoven měl velký potenciál a tn nebyl tentokrát vyždímán do poslední kapičky. Rozhodně za pozornost stojí dokonalá a božská sekvence, kdy Beethoven diriguje podle pokynů své pomocnice a rozehrává tak úchvatnou minimálně 10 minutovou jízdu hudebním nebem. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Spoilery - - - Je umění natočit se zářivou Diane a dokonalým Harrisem takhle nicneříkající film. Scénář předvádí všechny možné veletoče, dialogy se linou velmi nevěrohodně a mistr skladatel řádí jako pominutý, jenže ani téměř po hodině jsem si k němu nedokázal najít cestu. To samé platí o Anně - může být jemná, něžná, nadaná, ale ten důvod, proč se nechává od svého idolu trápit, není jasný ani na chvíli. Při natolik banálně vystavěném konfliktu Beethovena a jeho synovce, založeném na srovnání touhy po absolutním umění a nejjednodušších zákrutech života běžných lidí, nedokážu pochopit, kde se najednou vzala tak kouzelná scéna, jakou je společné dirigování Ódy na radost a už vůbec ne, proč ještě před ní najednou hluchý génius říká Anně, že ji potřebuje. Navíc rozpačitě režírující Agnieszka Holland zkouší nové nápady, které v drtivé většině případů nevychází a třeba taková třesoucí se kamera na pozadí velkolepých tónů bylo šílené šlápnutí vedle. Navíc nedodržuje hlavní zásadu režiséra. Film musí poutavě začínat a končit silným závěrem. A zatímco úvod dodržuje nejslepější klišé filmů odehrávajících se v minulých stoletích (tedy chudé lidi tupě zírající a extra špinavě vypadající), konec zase téměř do puntíku vykrádá Amadea. Při podstatně delší stopáži bych možná pochopil, jak se ti dva k sobě po duševní stránce dostali tak blízko. Takhle mi zůstalo pár krásných světlých momentů během tápání ve tmě. A v tichu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dějově mě film jaksi minul, ale jak zazněla božská Beethovenova díla, tak to byla boží fascinace, to nepopírám. Dost pochybuji, že Ludwig van Beethoven, skladatelský zjev to nevídaný, se takhle nějak opravdu ve skutečnosti nerudně projevoval. I když si samozřejmě nemůžu být jistý. Nicméně nebýt té hudby tak nadšení z filmu zcela vyprchalo. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Dal bych tři a půl. Ed Harris mě jako Beethoven přesvědčil. Sežral jsem mu to i s navijákem. A na Diane Kruger je stále krásný pohled. Mě se to líbilo. Hudba krásná a příběh zajímavý. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa celý film točí iba o dôsledkoch a nie aj o príčinách. Divák sa tu pomerne dopodrobna dozvedá o Beethovenovej ťažkej povahe, o jeho výčinoch a excesoch, ale o tom, čo ho k tomu viedlo a prečo bol taký aký bol ani zmienka. Chýbal tomu komplexnejší pohľad na túto osobnosť. Takto sa síce na to dobre pozerá, no po čase to môže trocha nudiť, keďže je to stále o tom istom. Nejaké tie flashbacky do jeho minulosti (20-30 min./film) by dejovej linke iba prospeli. No na druhú stranu, tá premiéra 9. symfónie bolo niečo úchvatné a dychberúce, jednoznačne tá najlepšia sekvencia filmu. Pre mňa je Beethoven vo "svätej" trojici najlepších hudobných skladateľov akí kedy po tejto zemi chodili. Aj keď neupieram celkové prvenstvo a genialitu Mozartovi, Beethoven ho niektorými svojimi melódiami prekonal. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jsem hodně alergická na americké pokusy znázornit evropskou historii. I tenhle film ji z hlediska faktů znásilnil, ale po aktu nezůstala pachuť na patře, roztrhané prádlo a rozedřené lokty. Možná tomu trošku pomohla i paní režisérka. Ale hlavně mám pocit, že tvůrci prožívají to stejné krásné mrazení v zádech, když u Beethovenovy deváté nastoupí sbor s Ódou na radost. Takže celý snímek musím vnímat jako poklonu hudbě pana Beethovena. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Hudba dělá z tohohle filmu příjemnej zážitek, i když příběh (a způsob vyprávění) je spíš nenápadnej, podobně jako třeba ve filmu Dívka s perlou. I tady jde vlastně jen o kroniku jednoho úseku života výjimečnýho člověka, o nic jinýho. Ale kdo na to přistoupí, nebude zklamanej. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Ano, nejlepší scény končí premiérou Deváté, ano, inspirace Formanem (a nejen Amadeem) je v závěru více než patrná. Jo a poznámka pro překladatele - Silesia je Slezsko. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nemohu se ubránit dojmu, že Agnieszka Hollandová tenkrát jela převážně na autopilota. A podobně nevýrazný výkon nejspíš podali i scenáristé. Nejlepší na tomhle filmu každopádně zůstává Beethovenova hudba, takže scéna premiéry 9. symfonie je na pět hvězdiček, zbytek filmu sotva průměr. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pocitu, že ide o trochu okázalejšiu televíznu inscenáciu som sa síce nezbavil počas celého filmu, ale film je vystavaný na osvedčenej schéme (POLLOCK, FRIDA, LIBERTIN), ktorú nemohla pokaziť ani režisérka... Ed Harris je tradične presvedčivý, Diane Kruger sa tiež snaží a úžasná hudba tomu dáva štvrtú hviezdu... Dlhá scéna z koncertu bola nevyhnutná a vďaka hudbe je úžasná, no z filmového hľadiska to bola vlastne barla, aby sa nevyvážený film nerozpadol... Klubovka, ktorá poteší svojou inakosťou... ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí na parádním výkonu Eda Harrise, bohužel už nestojí tak pevně na kvalitním scénáři ani režii, což je velká škoda. O „maestrovi“ by se jistojistě dal udělat poutavý biografický film podepřený jeho působivými symfoniemi, ale tady zůstal potenciál jaksi nevyužit. Popravdě jsem nečekal žádné zázraky, takže ani sebemenší překvapení se nakonec nekonalo. Ludwigovo dirigování 9. symfonie bylo sice působivé, ale jinak to byla vesměs nuda. 50% ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Tady forma výrazně převažuje nad obsahem, ale celé je to vesměs přikryto milosrdnou tmou, takže toho není moc vidět. Jediné, co je tu opravdu dobré, je hudba, ta ovšem není zásluhou tvůrců filmu, žeano. ()

Reklama

Reklama