Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odvaha milovat je romantický příběh o nevěře, vraždě, sebevraždě, ale především o lásce. Nejnovější film nestora francouzské kinematografie Clauda Lelouche odehrávající se v současné Paříži. Nejprve se seznámíme s dívkou Shaa, která touží být popovou zpěvačkou. Mezi pouličními umělci potká talentovaného italského zpěváka Massima. Začnou spolu vystupovat a postupně se propracují mezi hvězdy pařížské klubové scény. Do jejich vztahu se pomalu vkrádá nejistota, zda je jejich přátelství opravdové, nebo zda se jen navzájem využívají, aby dosáhli úspěchu na úkor druhého. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že je tohle pro náročného diváka. Je to přetláskaný, asi ve snaze ukázat několik podob lásky nebo co...trochu mi to připomnělo Italštinu pro začátečníky, kde se taky trochu umírá a hodně miluje. Jenže tam si nikdo z vraždy nedělá šoufky (i když to je nejzábavnější část filmu) a nesnaží se filosofovat o divadle. Já těm Francouzům prostě nerozumím... ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Vedle Muže a ženy se jedná o jediný film, který jsem od Clauda Lelouche (držitele Kristiána 2006 za přínos světové kinematografii) viděl. Tento režisér má přitom na svém kontě za 40 let již 40 filmů (ačkoli jak vtipně glosuje v rozhovoru v LN - "Po mém prvním filmu vyšla kritika - Claude Lelouch je jméno, které už nikdy neuslyšíte. Kdybych se tím řídil, tak nenatočím už ani jeden film." :)). Jedná se tedy o vyzrálého filmaře, jehož poslední film Courage d´aimer se mi velmi líbil. Ať již hereckými výkony, tématem či dalšími vychytávkami (hudba - zejména titulní písnička, kamera, střih). Ve filmu hraje sám sebe i Claude Lelouche. Teď si neodpustím jeden spoiler a to popis příběhu (ti, co chtějí film vidět a být překvapeni každou novou scénou, ať si na film zajdou a dále nečtou!): Film je o dívce Shaa, která je lehce talentovanou zpěvačkou. Seznámí se s talentovaným, zato však již lehce starším (tzv. za zenitem) Italem Massimem, se kterým zpívá na ulici a vzájemně se zamilují. Poté je objeví známý zpěvák, který jim otevře dveře do showbusinessu tím, že jim umožní hrát v jeho klubu. Dívky si poté všimne velké producentské zvíře, naláká ji na pozlátka ("udělám z tebe hvězdu") a donutí ji Massima opustit. Nelíbí se mu však začínající románek mezi Shaaou a kytaristou a Shaau navždy potopí ("O této dívce jste nikdy neslyšeli. Ne že by zpívala falešně. Ona totiž vůbec nezpívá."). Massimo však mezitím odjede do Itálie a po roce získává ve Francii mnoho cen a stává se slavným. Shaa napíše o svém osudově nešťastném životě (není ani hvězda, ani nemá Massima) knihu, která se stane bestsellerem. Tento bestseller se rozhodne natočit režisér Claude Lelouch (další filmová matrioška, že :)), a to v hlavní roli se Shaaou a Massimem. Massimo svolí jen pod podmínkou, že Shaa věnuje všechny peníze za knihu na dobročinné účely. BIG SPOILER: Když začne promítání premiéry filmu, spáchá Shaa sebevraždu. KONEC BIG SPOILERU. Nakonec tedy jediným příběhem se šťastným koncem, je příběh dvou dívek-dvojčat (jedna pracuje ve výše zmíněném klubu a druhá dělá služku na zámku), které se na konci filmu šťastně ožení (ve stejný den). Příběhů a postav je ve filmu více (např. úspěšný obchodník s pizzou, aristokratická herečka a její manžel a další). Takže nakonec jen motto dle Lelouche: Všichni jsme věrní, dokud nepotkáme někoho/něco lepšího... ()

Reklama

Gimp 

všechny recenze uživatele

Nad některými větami v komentářích typu: "proplétání příběhů" nebo "film plný lidskosti" se můžu jen smát. Příběh skáče jako splašená herka, všichni herci jsou si podobní takže je od sebe nerozeznáte (nebo si o nich budete myslet že jsou dvojčata stejně jako ústřední dvojice). Totálně zbytečné scény (klenotník), postavy (Bůh - proboha ten tam byl k čemu? aby se vidělo že ho zviřátka mají rády?) a dokola hrající francouzské odrhovačky. Mercy? Not tonight. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Lelouch použil svůj osvědčený způsob vyprávění, tentokráte se k příběhu přidal i sám coby aktér. Začínám nabývat dojmu, že mi Lelouchův postup nikdy nezevšední. Ale zde musím konstatovat, byť jsem viděla několikero jeho filmů a jsem tudíž zvyklá se orientovat v té směsici příběhů, že některé postavy mi splývaly. Také by mě zajímalo, kam se poděla Lelouchova fascinace klasickou hudbou, zde všechnu muziku zabezpečil Francis Lai. To nebývá zvykem, aby na to byl Lelouchův dvorní skladatel sám. Kam se poděl kolega Beethoven? ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Po druhom vzhliadnutí som opravila hodnotenie z odpadu na slabé dve hviezdičky. Priznávam, že prvýkrát som film asi nedopozerala, takže moje pôvodné hodnotenie nebolo celkom objektívne (ďakujem Kecmanovi za poznámku). Slušné herecké výkony, občas aj nejaká zmysluplná myšlienka, ale ako celok ma to neoslovilo. A hlavne neobohatilo. Pripadá mi to ako pseudoumenie pseudorežiséra. Zbytočné hľadanie chiméry..... a ešte aj kdesi na vedľajšej ceste..... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama