Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odvaha milovat je romantický příběh o nevěře, vraždě, sebevraždě, ale především o lásce. Nejnovější film nestora francouzské kinematografie Clauda Lelouche odehrávající se v současné Paříži. Nejprve se seznámíme s dívkou Shaa, která touží být popovou zpěvačkou. Mezi pouličními umělci potká talentovaného italského zpěváka Massima. Začnou spolu vystupovat a postupně se propracují mezi hvězdy pařížské klubové scény. Do jejich vztahu se pomalu vkrádá nejistota, zda je jejich přátelství opravdové, nebo zda se jen navzájem využívají, aby dosáhli úspěchu na úkor druhého. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Lelouch použil svůj osvědčený způsob vyprávění, tentokráte se k příběhu přidal i sám coby aktér. Začínám nabývat dojmu, že mi Lelouchův postup nikdy nezevšední. Ale zde musím konstatovat, byť jsem viděla několikero jeho filmů a jsem tudíž zvyklá se orientovat v té směsici příběhů, že některé postavy mi splývaly. Také by mě zajímalo, kam se poděla Lelouchova fascinace klasickou hudbou, zde všechnu muziku zabezpečil Francis Lai. To nebývá zvykem, aby na to byl Lelouchův dvorní skladatel sám. Kam se poděl kolega Beethoven? ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Nad některými větami v komentářích typu: "proplétání příběhů" nebo "film plný lidskosti" se můžu jen smát. Příběh skáče jako splašená herka, všichni herci jsou si podobní takže je od sebe nerozeznáte (nebo si o nich budete myslet že jsou dvojčata stejně jako ústřední dvojice). Totálně zbytečné scény (klenotník), postavy (Bůh - proboha ten tam byl k čemu? aby se vidělo že ho zviřátka mají rády?) a dokola hrající francouzské odrhovačky. Mercy? Not tonight. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Po druhom vzhliadnutí som opravila hodnotenie z odpadu na slabé dve hviezdičky. Priznávam, že prvýkrát som film asi nedopozerala, takže moje pôvodné hodnotenie nebolo celkom objektívne (ďakujem Kecmanovi za poznámku). Slušné herecké výkony, občas aj nejaká zmysluplná myšlienka, ale ako celok ma to neoslovilo. A hlavne neobohatilo. Pripadá mi to ako pseudoumenie pseudorežiséra. Zbytočné hľadanie chiméry..... a ešte aj kdesi na vedľajšej ceste..... ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Film pro náročného diváka. obvykle nemám moc rád , když se proplétá víc příběhů, ale scénársta (sám režisér) si s tím tentokrát poradil velmi bravurně, navíc je příběh docela poutavý a délka únosná. I přes poněkud pochmurný tón a absenci humoru, jsou v závěru tři velmi vtipné repliky:) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Mnoho postav, jejichž příběhy propojuje téma lásky. Líbilo se mi plynulé přecházení mezi jednotlivými aktéry, kdy Lelouch neváhá vstupovat do rozhovorů třeba odprostředka. Akceleruje tak děj, který se skládá spíš než z nějaké "akce" z dialogů - ty jsou však napsány výtečně! Lelouch si tu také pohrává s jakýmsi "filmem ve filmu" - sám se asi v polovině stává hrdinou příběhu, když se rozhodne natočit film a hrdinech první půle. Příběh potom několikrát (bez varování) přeskakočí z reality do "reality filmové". Působí to sympaticky, ale jako by se v těcto místech nedařilo Lelouchovi překročit hranici pouhého vtipu - emoce mezi ústředním párem Shaou a Massimem jako by se vytratily. S příchodem "filmových triků" působí vztahy poněkud strojeně. Ve filmu zahní několik písniček. Přiznám se, že slyšet pořád dokola a dokola ty samé mě trochu znavovalo, ale když jsem vycházel z kina, měl jsem dobrou náladu a jednu z melodií jsem si prostě musel broukat. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červnu 2019. Odvaha milovat je odlehčeným náhledem na klokotání vášní života. Romantický básník Claude Lelouch zůstává věrný svému dávnému předsevzetí a v zasnění píše zamilované verše. Pohrává si se zlomyslností, své oběti trýzní úzkostí špatných voleb a vnitřní nejistotou. Spojuje i boří, lechtá a říhá na všechny zbraně lidské zloby a vzájemná nedorozumění. Přízemnost se sžírá prospěchem, osamělost vyhrožuje a panikaří. Lelouch věří v sílu mocného osudu a velikost života se nemůže zříkat své budoucnosti. Odlehčení je nabito energií a neposedně poskakuje z jedné nohy na druhou, metá kozelce, vzájemné proplétá odlišné tělesné údy a učí se rozpoznat správný okamžik, vedoucí k slastnému opojení. Zvrhlý osud má své vlastní pány a láska nesměle rýsuje své vyznání. Hlavním pokusným objektem je Mathilde Seigner ve dvojroli jednovaječných dvojčat Anne a Clémentine. Osamělost je přítěží radosti a bolestivým místem rozumu i citu. Přechodné cíle se drolí v suti pochybností a zklamání, proto se nejdříve musí překročit stín vlastního strachu. Odvaha je klíčem k pocitu niterného štěstí. Nejdychtivější postavou je Shaa (zajímavá Maïwenn), začínající zpěvačka. Láska je znejistěna vlastní ctižádostí a touží po slávě. Rychlý pád z piedestalu se neobejde bez rachotu a pochopení svého omylu. Ale náprava není vždy možná. Nejrozervanější postavou je Massimo (příjemný Massimo Ranieri), pouliční zpěvák italského původu. Nové duo postupně získává popularitu, rozpad je nejtěžší životní bolestí i novou možností k obrození vlastního stavu. Láska si krutě pohrává a bouří. Další obětí spotřební romantiky je Michel Gorkini (sympatický Michel Leeb), velkoobchodník s pizzou ruského původu. Bohatství není samo o sobě zdrojem štěstí, unáhlená volba zabodává nůž do slabin a ozvěna se vysmívá. Osud spřádá svou vlastní velkolepost. Výraznou postavou je také Sabine Duchemin (smyslná Arielle Dombasle), divadelní herečka, uvyklá na život v přepychu. Život je hrou a užívá se každý příležitostný prožitek do posledního dechu. Teatrálnost akcí vydírá slabé povahy. Z dalších rolí: Michelova spolehlivá právnička Line (Line Renaud), Michelův nový řidič a Clémentinina špatná volba Sami (Yannick Soulier), Sabinin kolega Pierre (Pierre Arditi), vševědoucí a bolest tišící bezdomovec Bůh (Ticky Holgado), protřelý hudební agent Didier (Francis Perrin), čachry provádějící prodavačka klenotnictví (Cristiana Réali), či režisér nově natáčeného filmu (sám režisér Claude Lelouch). Odvaha milovat vychází i končí v prostředí uměleckého světa. S jízlivým pobavením se shlíží na změť těl a vášní lidského hledání niterného štěstí. Láska je nejvyššího hodnotou, osud si krutě pohrává a pokorné odměňuje. Příjemně zábavné. ()

Nutrička 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi nápad s filmem ve filmu, i když jsem chvílemi ztrácela přehled o tom, co je "realita" a co "film". Ale to měl být nejspíš záměr a vlastně mi to vůbec nevadilo. Naopak to vytvářelo zvláštní atmosféru. Hudba se mi líbí, francouzština je vážně libozvučná. Místy mi celý film přišel zbytečně hektický. Zpočátku se vše hezky rozvíjelo, ale potom to skákalo až moc po dost krátkých intervalech. SPOILER: Zaráželo mě ale, že sestry se skoro vůbec neusmívaly, dokonce ani na vlastních svatbách. Záměr? I kdyby tomu tak bylo, tak mi to moc nesedí. A komedií bych to určitě nenazvala. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

pribehy tolika postav jsou misty ponekud poslepovane, ale je to jeden z mala filmu, co me pozitivne naladil a potesil. usmevem na moji tvari docela dobre zamaskoval svoje mensi nedostatky :) ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Vedle Muže a ženy se jedná o jediný film, který jsem od Clauda Lelouche (držitele Kristiána 2006 za přínos světové kinematografii) viděl. Tento režisér má přitom na svém kontě za 40 let již 40 filmů (ačkoli jak vtipně glosuje v rozhovoru v LN - "Po mém prvním filmu vyšla kritika - Claude Lelouch je jméno, které už nikdy neuslyšíte. Kdybych se tím řídil, tak nenatočím už ani jeden film." :)). Jedná se tedy o vyzrálého filmaře, jehož poslední film Courage d´aimer se mi velmi líbil. Ať již hereckými výkony, tématem či dalšími vychytávkami (hudba - zejména titulní písnička, kamera, střih). Ve filmu hraje sám sebe i Claude Lelouche. Teď si neodpustím jeden spoiler a to popis příběhu (ti, co chtějí film vidět a být překvapeni každou novou scénou, ať si na film zajdou a dále nečtou!): Film je o dívce Shaa, která je lehce talentovanou zpěvačkou. Seznámí se s talentovaným, zato však již lehce starším (tzv. za zenitem) Italem Massimem, se kterým zpívá na ulici a vzájemně se zamilují. Poté je objeví známý zpěvák, který jim otevře dveře do showbusinessu tím, že jim umožní hrát v jeho klubu. Dívky si poté všimne velké producentské zvíře, naláká ji na pozlátka ("udělám z tebe hvězdu") a donutí ji Massima opustit. Nelíbí se mu však začínající románek mezi Shaaou a kytaristou a Shaau navždy potopí ("O této dívce jste nikdy neslyšeli. Ne že by zpívala falešně. Ona totiž vůbec nezpívá."). Massimo však mezitím odjede do Itálie a po roce získává ve Francii mnoho cen a stává se slavným. Shaa napíše o svém osudově nešťastném životě (není ani hvězda, ani nemá Massima) knihu, která se stane bestsellerem. Tento bestseller se rozhodne natočit režisér Claude Lelouch (další filmová matrioška, že :)), a to v hlavní roli se Shaaou a Massimem. Massimo svolí jen pod podmínkou, že Shaa věnuje všechny peníze za knihu na dobročinné účely. BIG SPOILER: Když začne promítání premiéry filmu, spáchá Shaa sebevraždu. KONEC BIG SPOILERU. Nakonec tedy jediným příběhem se šťastným koncem, je příběh dvou dívek-dvojčat (jedna pracuje ve výše zmíněném klubu a druhá dělá služku na zámku), které se na konci filmu šťastně ožení (ve stejný den). Příběhů a postav je ve filmu více (např. úspěšný obchodník s pizzou, aristokratická herečka a její manžel a další). Takže nakonec jen motto dle Lelouche: Všichni jsme věrní, dokud nepotkáme někoho/něco lepšího... ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Claude Lelouch dokázal natočit romantický film s dobrým koncem plný lidskosti a to neotřele a originálně.Bylo v něm dokonale vyvážené to dobré i špatné co je v člověku..je škoda, že na tak krásný film přijde do kina 10 lidí :-( ()

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že je tohle pro náročného diváka. Je to přetláskaný, asi ve snaze ukázat několik podob lásky nebo co...trochu mi to připomnělo Italštinu pro začátečníky, kde se taky trochu umírá a hodně miluje. Jenže tam si nikdo z vraždy nedělá šoufky (i když to je nejzábavnější část filmu) a nesnaží se filosofovat o divadle. Já těm Francouzům prostě nerozumím... ()

mire.k 

všechny recenze uživatele

Láska nebeská po francouzsku a la Lelouch. Výborná francouzská hudba, trochu dramatu, prostě oddech. Ne pro příznivce akčních kousků a žehlení. Nutno být stále ve střehu. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější z celého filmu bylo, že ta zpěvačka vypadala jako Steven Tyler v ženském vydání. Tím veškeré zajímavosti končí. Příběh je sám o sobě moc propletený a nezajímavý, takže se o mě pokoušel spánek. ()

Reklama

Reklama