Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Konec 19. století. Mladá slečna Julie žije v sídle se svým otcem. Nedávno zrušila zasnoubení, ale přitahuje ji jeden ze služebníků, Jean. Stráví spolu svatojánskou noc a vyprávějí si své vzpomínky a sny. Uvědomí si, že poměr mezi mužem z lidu a aristokratkou je nemožný, a proto plánují uprchnout do Švýcarska. (Film Europe)

Recenze (7)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Známá divadelní hra, která se dočkala mnohonásobného zpracování, někdo se více držel klasiky, někteří volně použili motiv a zpracovali o svém. Toto je černobílé pojetí v pravém slova smyslu - slečna Jůlie v bílém, sluha v černém. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Celkem kvalitní snímeček a zároveň zatím jediný film který jsem viděl od tohoto u nás nepříliš známého švédského režiséra Alfa Sjöberga. Sjöberg tímto snímkem konečně už prorazil a sklidil tak značné mezinárodní uznání např. cena na MFF v Cannes. Značná podobnost tohoto snímku se starším filmem "Vrah mezi námi" či pozdějším mistrovským Bergmanovým "Pramen Panny" tady byla ale jen proto že Alf Sjöberg působící v Královském divadle ve Stockholmu jako jeden z předních a celkem už uznávaných režisérů vyučoval tehdy ještě mladého Bergmana a to ještě jako scénáristu. Sám Bergman později veřejně přiznal a nějak zvlášť se tím netajil že jako hlavní zdroj inspirace pro své filmy čerpal právě od Sjöberga. Film pojednává o nejednoznačných vztazích mezi muži a ženami a řeší problémy mezi vyššími a nižšími společenskými vrstvami. Jezdecký bičík, flirtík s komorníkem, ale i jedno velké ponížení a poté depresivní stravy, to je tak asi všechno co mi z tohoto filmu utkvělo v paměti. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hra Augusta Strinberga je spracovaná veľmi umným spôsobom, azda najviac zaujali kamerové prechody medzi retrospektívami a skutočnosťou. Snímok je silno melodramatický, rozpráva o triednych rozdieloch medzi slečnou Júliou a rodinným sluhom, ktorých "postihla" vzájomná náklonnosť. Štvrtý komentár. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Útulne rodinná ale i vzácne znepokojivá atmosféra švédskeho vidieka nám tu dáva veľmi kvalitnú melodrámu z druhej polovice 19. storočia. Prekvapilo ma, že Strindergova scenár je divadelnou adaptáciou, lebo by som aj uveril, že dej je spracovaním nejakej škandinávskej klasiky. Najkrajšie sú rozhodne prechody pozadím, kedy zamilovaní spomínajú nad dospievaním v panskom sídle ako malé deti. Postavy filmu sú zraniteľné. Závidia si a nedoprajú, preto aj láska protagonistov nie je prieč svetom predsudkov o vyšších a nižších spoločenských kást možná. Julie musí znášať nelichotivú situáciu a takpovediac bojovať aj s Jeanovými výčitkami. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Mar del Plata 1954 (nesúťažný prvý ročník festivalu) - oficiálny výber ◘◘◘◘ MFF Cannes 1951 - 1. cena ()

Související novinky

Perly švédského filmu na Strindbergově týdnu

Perly švédského filmu na Strindbergově týdnu

13.05.2012

Severské kulturní centrum Skandinávský dům Vás ve dnech 21. – 24. května srdečně zve na minifestival Strindbergův týden, jehož cílem je připomenout 100leté výročí od úmrtí tohoto slavného velikána… (více)

Reklama

Reklama