Reklama

Reklama

Epizody(5)

Seriál líčí vzestup Texasu od bitvy o Alamo až po bitvu u San Jacinta. Příběh vypráví o mužích, kteří obětovali vše pro obranu nově vznikajícího státu před nemilosrdným diktátorem a divokými domorodci, a tím tak připravili půdu pro vznik nezávislé Texaské republiky. Sedmého března roku 1836, den po kruté porážce a popravách v Alamo, se jediné přeživší Emily D. Westová a Susana Dickensonová vydají za pomoci nově vzniklého oddílu Texas Rangers do vojenského tábora Texaské republiky v Gonzalezu. Zatímco během cesty hlídka bojuje s indiány kmene Karankawa, na základně je v tu chvíli Texaská revoluce pod vedením generála Sama Houstona v plném proudu. Když se ke generálovi donesou zprávy o kruté porážce, rozhodne se spolu se svými texaskými jednotkami pomstít generálovi Santu Annovi a jeho mocné mexické armádě. Aby však vydrželi bojovat i další den, musí ustoupit, opustit svou pevnost v Goliadu a spojit své síly ve Victorii s tvrdohlavým plukovníkem Fanninem, který odmítá plnit rozkazy. V Nacogdoches se poprvé potkají rangeři Jack Hays a Bigfoot Wallace, kteří se záhy proslaví, a vyráží bojovat do pevnosti Defiance. (Filmbox)

(více)

Recenze (20)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Generál Houston, máme problém!" Nechápem zlé recenzie a hodnotenia. Má to trochu mdlý úvod, ale potom sa to rozprestrie do dynamického vojnového eposu, ktorý je výpravný, krvavý sústredene natočený a dobre napísaný. Navyše sú tu výborní herci - Liotta si v úlohe šialeného zabijaka Lorcu dokonca zahral jednu z najvýraznejších úloh svojej kariéry, ale veľmi dobrí sú aj Paxton, Morgan či Davies. Tento sequel ku ktorémukoľvek filmu o dobytí Alama rozhodne stojí za pozornosť každého milovníka westernov a historických vojnových filmov. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Není to průšvih, ale v součtu prostě velká škoda, že si boj o nezávislost Texasu nevysloužil silnější minisérii. Dobrých i známých herců je tu kopa (Morgan, Davies, Martinez, nejvíc mě bavil pomstou posedlý Liotta), jenže většina toho je bez života, utopená v nekonečný taktický vyčkávání a tak nějak bez zápalu. Přitom když by měla budovat solidní momentum k bitvě u San Jacinta. Oddíval jsem ze "studijních" důvodů, ale občas během těch prvních 3 dílů mě to fakt do morku nudilo, než se to nějak rozhýbalo akcí. Možná i ten Bill Paxton jako generál Sam Houston, tu prostě jako hlavní hrdina neobstál. Upřímně, víc smyslu by mi to samé dalo natřískanější, o stopáži dvě hodiny a jako TV film. Navíc ta nejzvučnější a určující událost, Alamo, se tu prakticky vynechala. Takže žádná sláva, sterilní a neucelený dojem, jsem rád že to mám konečně za sebou a chuť si snad spravím obratem zde. 65% ()

Spooner

všechny recenze uživatele

Pilot: Texas Rising zatím vůbec nenaplňuje vysoká očekávání a předvádí hodně roztržitý úvod, jemuž se sice nedají upřít řemeslné kvality, slušná atmosféra a známé tváře se pokouší ze svých partů vymačkat, co se dá. S nepřesvědčivým scénářem, jenž se utápí až v nesmyslném počtu postav, to ovšem prozatím vystačí jen k matnému průměru, jenž se až nebezpečně rychle vytratí z hlavy. Doufejme tedy, že jde jen o počáteční tápání a příští epizody nám budou konečně servírovat pořádnou westernovou lahůdku.60% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Opäť History Channel a znovu strhujúca prehliadka narvaná tvárami známymi z filmových plátien. Ak vás niekedy pri sledovaní filmu Alamo (či už klasického, kde Davyho Crocketta hrá John Wayne, alebo novej verzie z roku 2004, kde skvelú legendu stvárnil Billy Bob Thornton) napadlo, čo bolo ďalej, tento seriál vám odpovie viac než podrobne. Nevadí ani veľké množstvo vedľajších postáv a s tým súvisiacich dejových línií, pretože je stále na čo pozerať. Seriál má skvelé tempo a po nudnejších pasážach nasleduje vždy skvelo natočená akcia. V tomto seriáli umiera naozaj extrémne množstvo postáv, pri ktorých by ste to nečakali, ale taká bola holt doba. V ôsmom diele sa dočkáme bitky pri San Jacinte, kde Texasania s krikom "Pamätajte na Alamo" dokonale zaskočili mexickú armádu a uštedrili jej zdrvujúcu porážku a to sú ešte len jatky. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Není to ani tolik western jako spíše historické drama docela věrně popisující spletitou cestu Texasu od součásti Mexika přes samostatnost po dnešní součást Spojených států. Herecky, režijně a scénáristicky výtečně zvládnuté, někdy trochu kulhají dialogy, což je ovšem možná dáno dabingem. Zejména v druhé půli jsem si to fakt užíval. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle měl být film. Nahňácat relativně krátký časový úsek do pěti dílů se příliš nevyplatilo a mě připadalo, že si s tím nevědí rady ani sami tvůrci. Natahování stopáže řešili zástupem zbytečných postav, díky kterým si ve finále člověk neměl šanci získat vztah k těm, které hrály prim. Nehledě na to, že v hlavních roli se tu snažilo uzurpovat až moc lidí, což již tak roztříštěný děj tříštilo ještě víc. Na co může Texas Rising vsadit je celkem povedená kamera, vydařené ozbrojené srážky a především casting. Sešla se tady hromada známých jmen a všichni herci si tu našli roli, na kterou se hodili. O to větší je škoda konečného výsledku. 50% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost s dosti zavádějícím českým distribučním názvem. Pět dílů, z nichž každý má stopáž celovečerního filmu, může někomu připadat příliš, ale pokud vás postavy zaujmou, oceníte, že každý motiv je v konečném důsledku využit a dohrán. Joffého režii není co vytknout, silných scén je zde dostatek, vedle všech s texaskými jezdci (přesvědčivý Jeffrey Dean Morgan a překvapivě dobrý Brendan Fraser) především útok Komančů na farmářskou usedlost.  Užíval jsem si každou minutu projekce. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Na historické nepřesnosti kašlu - nesleduji dokument! Výběr herců svkělý - ale nejvíc mě potěšilo obsazení Maxe Thieriota:-)) A možná bude i pokračování....? ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Malinko jsem sice nadhodnotil, ale myslím, že si to tenhle skoro zapomenutý žánr určitě zaslouží. Najít v poslední době nový, kvalitní western je téměř zázrak, natož pak v seriálové podobě. Herecky nemám co vytknout a bylo fajn, vidět velkou spoustu známých tváří, zvlášť, když jsem některé už leta neviděl. Co se týče historických faktů, řekl bych, že téměř dokonalé, až dokumentární. Na bojových scénách je vidět, že by to chtělo nějaký ten dolar navíc, ale i tak pěkně provedené a chvílemi slušně krvavé. Problém bych viděl v natahování děje, ale množství postav mi vůbec nevadilo, i když některé byly evidentně navíc. I tak jsem se orientoval bez problémů. Největší potíž byla v tom, že jsem k žádnému z hrdinů nijak citově nepřilnul a tak mi byla všechna úmrtí více či méně u prdele. Ale i tak jsem se velmi dobře bavil a nelituju osmi hodin strávených u táhle westernové série. Pokud bude nějaké pokračování, rád se podívám zase. PS: doporučuju bez dabingu, pokud nějaký bude, chci hlas jako Brendan Fraser :) ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Prehnane patetický seriál s trochu nešťastným českým prekladom, keďže z masakra v Alame sa skoro nik nevrátil. Má to však slušný dobový feeling a nečakane hviezdne obsadenie na čele s Paxtonom, Deanom Morganom a Liottou, dokonca aj vedľajšie roly hrajú dosť často bezmenní, ale vizuálne známi herci. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

V dnešní době, kdy je westernů jako šafránu, je třeba vzít s povděkem i vznik tohoto historické westernu, který ačkoli nedosahuje kvalit předchozí westernové minisérie od History channelu, tak ve výsledku budí pozitivní dojem. Mé hodnocení je možná trochu nadnesené, ale když pominu první seznamovací díl, tak se jednalo o poctivou westernovou podívanou, plnou výrazných zajímavých postav a válka byla ukázána snad ze všech pohledů různými bočními minipříběhy a vedlejšími postavami. Je pravdou, že bitvy byly úspornějšího formátu, ale drobnější konflikty jistě obstojí. Film ale dělají postavy a herci, co je hrají, a ústřední trio Huston, Deaf, (Dean Morganovi western prostě sedí) i Santa Anna obstáli na výbornou. Doufám, že na seriál naváže minisérie o válce s Komanči. ()

Lmslaver 

všechny recenze uživatele

Seriál mapuje historický vývoj událostí v roce 1836 v Texasu od pádu pevnosti Alamo přes bitvu u San Jancinta až po podepsání mírové smlouvy mezi Spojenými státy a Mexikem. Zaměřuje se zejména na osudy texaských rangerů, kteří prováděli průzkum a diverzní akce proti mexické armádě. V ději nechybí ani postoj indiánů k Texaské válce za nezávislost a bojové střety komančů s příchozími osadníky. Velmi dobře zpracovaná válečná historie. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Historický miniseriál z období bojů o stát Texas s Mexičanami. První zásadní problém, který mi vadil, je stopáž jednotlivých dílů. Epizody trvají dlouhou dobu (cca 1 hodina 20 min.), jsou strašně natahované a nedokáží si udržet pozornost a napětí po celou dobu sledovaní. Za druhé, v seriálu je až příliš mnoho postav či skupin, se kterými se nestačíme ani obeznámit, a pokud už se tak stane, bud zemřou, nebo je už po vlastně konec celého seriálu. Jediné dvě postavy stojí za zmínku a to texaský generál Sam Houston a mexický generál Santa Anna. Na druhou stranu v každé epizodě nechybějí někdy až drsné a krvavé přestřelky, vraždy, přepadení ve stylu divokého Západu, ale i přesto to celkově příliš nefunguje. Poslední epizoda je tím příkladem a je úplně zbytečná, jelikož hlavní bitva vyvrcholila v předchozí epizodě, a proto v této již nebylo, co řešit. Ano, nakonec se vyřešili všechny problémy s válkou, rozuzlily se milenecké vztahy nebo se odpustily staré hříchy, ale ve výsledku to nemělo větší smysl sledovat, tak jako asi ani celý tento miniseriál. ()

porky93 

všechny recenze uživatele

Není to špatná podívaná a Texaská revoluce je určitě zajímavé historické zasazení. Bohužel, jak už to u některých současných mini-sérií bývá, děj je dost roztahaný, místy nudný a vpodstatě by spíše odpovídal jednomu celovečernímu filmu, než více jak sedmihodinové stopáži seriálu. Výprava a kostými jsou povedené, flagrantní hudba mi naproti tomu připomínala válečné velkofilmy z 60. let. Celá série je navíc dost nevyrovnaná. První a druhý díl mají jen minimální děj a spíše se vlečou, další dvě části jsou naopak velmi povedené a závěrečná pátá část mně zase přišla úplně zbytečná. Stejné je to i s postavami, některé jsou zajímavé a dobře napsané i zahrané, jiné přesně naopak. Například Cynthia Addai-Robinson byla v roli jakési femme fatale skoro nesnesitelná. Ale jinak je Texas Rising celkem povedeným exkurzem do pro běžného Evropana neznámých historických vod Texaského boje za nezávislost. ()

Toochman 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu pochybuji, jsem-li vůbec schopen sledovat další. Exteriéry jsou samozřejmě krásné, akční scény ucházející. Nějakou atmosféru by to i mělo, kdyby ji neustále nerozmělňovali stupidní scény, bizarnosti a postavy zbytečné až otravné. Dvojice pubertálních neustále výskajících floutků, kteří v každé scéně závodí. Postava, kterou hraje (a to ještě velmi špatně) Addai-Robinson v roce 1835 je bizár hrozných rozměrů. Její místo by asi bylo spíš na plantáži v Louisianě, ale rozhodně by jí Texasané neoslovovali ma'am. A proč má proboha Brendan Fraser copánky a střílí Lukem? Paxton naproti tomu působí věrohodně a herecky nezklamal, J. D. Morgan je také výborný. Škoda. Fanoušek westernu, nebo historické věrohodnosti není zřejmě pro autory cílová skupina. A nejsem to ani já. ()

RoninNiro 

všechny recenze uživatele

S nadsazkou a predsa bez straty na vaznosti tento petdielny serial prinasa poctivy "Texasky" western. Texas je zeravy kotol, v ktorom sa miesaju mucacos s anglanmi a indiami, smrt ciha vsade, vojna plodi bestie, ale aj necakanych hrdinov... "Hatfieldovi a McCoyovi" su tymto prekonani. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Očakávania nad výsledným efektom boli možno trochu vyššie, nakoľko na poste režiséra, ale aj v obsadení svieti pár známych mien. Natočené je to však veľmi prostoducho, so slabou dramatizáciou deja, kde sa väčšinou skáče medzi jednotlivými scénami a postavami bez výraznejšieho emocionálnejšieho presahu. Chýba tu napätie, vzájomné vzťahy medzi postavami sú načrtnuté veľmi povrchne, a dej samotný je veľmi rozťahaný a nezáživný. Akcia skôr priemer, ale bitka u San Jacinta v štvrtej časti je spracovaná veľmi dobre. Z hercov ma najviac zaujali J. D. Morgan či Liotta. Paxton v hlavnej úlohe nevýrazný, nuž a obsadenie Frasera do role hrdinu s indiánskym imidžom mi po celý čas pripadalo veľmi úsmevné. 60%. ()

Thug_Leo 

všechny recenze uživatele

hell on wheels( 1mil. lepší)...tohle je podprůměrná snůšká špatné kamery, scénáře a ani herci to nezachrání, fuj ruce pryč! ()

Ammit 

všechny recenze uživatele

Vždycky skřípu zuby, když se někdo rozhodne předělávat historii do seriálu a tedy tomu není jinak. Buď to měly být nadupané tři díly, nebo aspoň deset rozblemcaných. Takhle to vyznělo jak' kdyby po pátým dílu došly penízky (počtem postav a dělových linií máme našlápnuto na delší seroš, ještě pět minut před koncem pátého dílu jsem rychle mrkla na net, jestli fakt ještě není šestý díl, páč se to tak tvářilo), takže máme něco na způsob texaského useknutého ocasu. Ale! Těch pět dílů je fajných, výborně zpracovaných (na historická fakta nekoukám a u kostýmů se zásadně dívám jinam, ale to je problém rozpočtu). Úplně na mě dejchl ten horkej jižní vzduch. A titulky jsou naprosto úžasný. ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Neskutečně se vlekoucí promarněný potenciál. Díkybohu autoři použili stokrát omleté Alamo jen jako odstartování vlastního příběhu (hanba českému distributorovi za nesmyslný český název), který by byl sám o sobě velmi zajímavý, kdyby byl odvyprávěn lépe a svižněji. Navzdory hromadě zajímavých postav od Houstona a Santa Anny přes jejich podřízené až po jednotlivé texaské rangery se režisérovi povedlo odvyprávět jen pár mdlýcha a plytkých historek, které moc nedrží pohromadě. Paradoxně nejzábavnější byl poslední díl, který se odehrával až po vrcholu série - bitvě u San Jacinta - a který uzavřel příběhy jednotlivých postav. Právě proto, že se tam konečně něco dělo. Poněkud pozdě. Škoda. ()

Reklama

Reklama